Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Dane INFORMACYJNE Nazwa szkoły: Gimnazjum nr 2 w Toruniu ID grupy: 96/61_mp_g1 Opiekun: Ilona Orzłowska Kompetencja: Matematyczno-przyrodnicza Temat projektowy:

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Dane INFORMACYJNE Nazwa szkoły: Gimnazjum nr 2 w Toruniu ID grupy: 96/61_mp_g1 Opiekun: Ilona Orzłowska Kompetencja: Matematyczno-przyrodnicza Temat projektowy:"— Zapis prezentacji:

1

2 Dane INFORMACYJNE Nazwa szkoły: Gimnazjum nr 2 w Toruniu ID grupy: 96/61_mp_g1 Opiekun: Ilona Orzłowska Kompetencja: Matematyczno-przyrodnicza Temat projektowy: Odżywiaj się zdrowo- zapobiegaj chorobom Semestr/rok szkolny: Semestr czwarty 2011/2012

3 Spis treści Definicja choroby i zdrowia Badania kontrolne
Rozwój choroby - czynniki Alkohol, nikotyna, narkotyki a zdrowie Choroby Witaminy Sole mineralne Woda Węglowodany Indeks masy ciała Stosowanie diety

4 Zdrowie i choroba Zdrowie - stan pełnego, dobrego samopoczucia fizycznego, psychicznego i społecznego, a nie tylko brak choroby lub zniedołężnienia. Choroba - jedno z podstawowych pojęć medycznych; ogólne określenie każdego odstępstwa od pełni zdrowia organizmu. Zdefiniowanie stanu chorobowego jest tak samo trudne, jak sprecyzowanie stanu pełni zdrowia.

5 Dbając o zdrowie pamiętamy o Badaniach kontrolnych
-ciśnienie krwi -kontrola wagi oraz wzrostu -wizyta u dentysty -poziom cholesterolu -morfologia krwi -ginekolog -androlog -…

6 Czynniki wpływające na Rozwój choroby
-Niewłaściwy tryb życia - Dym papierosowy - Dieta wysokokaloryczna -Tłuszcz w diecie -Alkohol -Azbest -Narkotyki

7 Alkohol a zdrowie Po wypiciu alkoholu, alkohol etylowy z żołądka przedostaje się do krwi. Wraz z krwią alkohol trafia do mózgu, gdzie bezpośrednio oddziałuje na układ nerwowy. Z krwi trafia również do wątroby - jedynego organu w ciele człowieka neutralizującego alkohol, gdzie jest rozkładany. Picie alkoholu osłabia m.in. układ odpornościowy, nerwowy pokarmowy.

8 Nikotyna Znanych jest około 5000 składników, które występują w dymie tytoniowym. Najbardziej szkodliwe to: nikotyna, tlenek węgla (czad), substancje drażniące oraz substancje smoliste (smołowate). Skutki zażywania nikotyny są bardzo szkodliwe dla organizmu ludzkiego. Szacuje się, że na świecie co 10 sekund umiera osoba, której choroba wywołana została przez palenie tytoniu. Do chorób tych zalicza się głównie raka płuc, nerek, krtani, jamy ustnej, przełyku oraz zawały serca.

9 Narkotyki Środki narkotyczne uszkadzają komórki centralnego układu nerwowego. Neurony, w odróżnieniu od innych komórek naszego organizmu nie posiadają zdolności regeneracyjnych i dlatego neurony uszkodzone przez narkotyki giną nieodwracalnie. Narkotyki mają wpływ m. in. na układ krążenia, układ oddechowy, układ nerwowy, wątrobę, skórę.

10 -Anemia -Zatorowość płuc -Miażdżyca -Nadciśnienie -Osteoporoza
Choroby -Anemia -Zatorowość płuc -Miażdżyca -Nadciśnienie -Osteoporoza

11 Anemia Anemia- niedokrwistość, czyli zbyt mała ilość hemoglobiny w erytrocytach, bądź mała ilość samych tych krwinek. Objawy: zmęczenie, senność, mroczki przed oczami, duszności, omdlenia, bladość skóry, itp. Leczenie: postępować zgodnie z poleceniem lekarza, w takich przypadkach zalecana jest dieta bogata w żelazo, witaminę B12 czy przyswojenie witaminy C.

12 Zatorowość płuc Choroba wywołana przez zator lub zatory zamykające światła naczyń w krążeniu mniejszym. Objawy: najczęstsze objawy zatorowości płucnej to nagle pojawiająca się duszność, ból w klatce piersiowej, który może mieć dwojaki charakter. Leczenie: u 90% pacjentów z zatorowością jest stosowana heparyna drobnocząsteczkowa, trwa to około 5-7 do 10 dni. Gdy przepływ krwi przez naczynie płucne jest niemal niemożliwy, skrzepliny trzeba rozpuszczać za pomocą dożylnie wprowadzanych leków trombolitycznych.

13 Miażdżyca Miażdżyca - przewlekła choroba polegająca na zmianach zwyrodnieniowo-wytwórczych w błonie wewnętrznej i środkowej tętnic. Objawy: uczucie ziębnięcia palców lub całej stopy, bóle łydek, uda lub pośladka w trakcie chodzenia. Leczenie: udrożnianie tętnic, wykonywanie pomostów, poszerzenie lub udrożnianie tętnic za pomocą balonika lub wszczepieniu protezy.

14 NADCIŚNIENIE Nadciśnienie czyli choroba układu krążenia która charakteryzuje się stale lub okresowo podwyższonym ciśnieniem tętniczym krwi. Objawy: podwyższone ciśnienie krwi, bóle głowy w okolicy potylicy. Leczenie: zmiana diety i trybu życia, zwiększenie aktywności fizycznej i absolutna rezygnacja z używek.

15 Osteoporoza Osteoporoza- stan chorobowy charakteryzujący się postępującym ubytkiem masy kostnej. Objawy: podatność na złamania. Leczenie: podobnie jak w przypadku większości schorzeń cywilizacyjnych, podstawą profilaktyki osteoporozy jest przestrzeganie prawidłowych zasad żywienia, dbanie o należytą porcje aktywności fizycznej, eliminowanie nałogów.

16 Składniki pokarmowe ważne dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu CZŁOWIEKA
Witaminy mają ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie człowieka. -Witamina C -Witamina E -Witamina B1 -Witamina B2 -Witamina B3

17 Witamina C Niezbędna aby utrzymać zdrowie i odporność. Niedobór witaminy C wywołuje: samoistne krwawienia, problemy z krzepliwością, uszkodzenia naczyń krwionośnych, krwawe wybroczyny, bóle stawów i mięśni, obrzęki kończyn, brak apetytu, depresja, zmniejszona wydolność fizyczna, osteoporoza, niedokrwistość, zaburzenia neurologiczne, schorzenia żołądka, depresja, wydłużony okres przechodzenia przeziębienia i grypy jak również innych chorób, znacznie trudniejsze leczenie zakażeń.

18 Witamina E Witamina E charakteryzuje się wolnym tempem działania, w niektórych przypadkach w początkowym czasie jej stosowania. Przykładem mogą być takie dolegliwości jak: zapalenie nerek oraz zakrzepy, kiedy należy poczekać na efekty podania witaminy E. Leczą miedzy innymi nieprzyjemne skurcze mięśni, dolegliwości skórne czy oparzenia.

19 Witamina b1 Nazwa tej witaminy to tiamina. Działanie tej witaminy opiera się głównie na: usuwaniu zmęczenia oraz nerwowości, oddziałuje na dobre samopoczucie, pomaga poprawić apetyt, poprawia trawienie.

20 Witamina B2 Objawami i skutkami zwanymi niedoborem lub brakiem witaminy B2 mogą być: -Pęknięcia w kącikach ust -Suchość i pieczenie występująca w oczach -Pojawienie się zmarszczek w okolicach ust - Przetłuszczanie się włosów.

21 Witamina B3 Witamina B3 jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, pokarmowego i krążenia. Bierze udział w syntezie hormonów płciowych, wpływa korzystnie na elastyczność tętnic i obniża poziom cukru we krwi. Jest ważnym czynnikiem profilaktyki chorób serca, gdyż obniża poziom złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi, jednocześnie podnosząc poziom dobrego cholesterolu.

22 Sole mineralne Sole mineralne są ważnym składnikiem diety człowieka, spełniają bowiem role budulcową oraz regulatorową. W skład soli mineralnych wchodzą: -Makroelementy- występują w większych ilościach w organizmie. Spełniają funkcję budulcową dla tkanek zębów, kości, skóry i włosów. -Mikroelementy- występuję w mniejszych ilościach w organizmie są jednak niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Regulują wiele procesów zachodzących w komórkach.

23 Woda O wadze wody dla życia człowieka przesądza chociażby fakt, że organizm człowieka zawiera jej około 65% i pełni następujące funkcje: -Jest podstawą płynów ustrojowych -Rozpuszcza pokarm i odpowiada za jego transport -Wspomaga wchłaniania pożywienia z jelit i odżywianie komórek -Usuwa szkodliwe produkty przemiany materii -Bierze udział w reakcjach biochemicznych -Reguluje temperaturę -Zwilża błony śluzowe, stawy i gałkę oczną.

24 Węglowodany Węglowodany, czyli inaczej cukry, są podstawowym źródłem naszej energii. Są niezbędne do życia, jednak należy pamiętać o tym, że ich nadmiar prowadzić może do nadwagi i różnego rodzaju zaburzeń np. cukrzycy, otyłości i zaparć. Węglowodany w diecie: Można powiedzieć, że dieta węglowodanowa to dieta przeciętnego człowieka. Ponad połowa energii jest nam potrzebna do funkcjonowania, powinna pochodzić ona właśnie z węglowodanów. Poniżej wymieniono produkty należące do obu grup: -Węglowodany oczyszczone czyli białe pieczywo, mąka, makaron, płatki kukurydziane, cukier. -Węglowodany nieoczyszczone czyli produkty pełnoziarniste, ryż ciemny, warzywa, kasze.

25 Zasady zdrowego trybu życia - Indeks masy ciała
Indeks masy ciała jest doskonałym narzędziem pozwalającym określić, czy nasza waga jest odpowiednia, natomiast w przypadku nadwagi pokazuje nam stopień zagrożenia chorobami towarzyszącymi otyłości. Wraz ze wzrostem wartości BMI wzrasta ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia i serca, cukrzycy itp. Indeks masy ciała obliczamy dzieląc wagę w kilogramach przez wzrost wyrażony w metrach podniesiony do kwadratu

26 Zasady zdrowego trybu życia - Stosowanie diety
Dieta zróżnicowania jest jedyną z najbardziej innowacyjnych oraz najczęściej stosowanych diet w Polsce oraz na świecie. Już sama nazwa wskazuje nam, że dieta jest bardzo różnorodna. I tak jest. Dieta zróżnicowana warunkuje pojawienie się wielu różnorodnych pokarmów podczas przechodzenia w dietetyczny tryb żywieniowy.

27 Dieta bogato-białkowa
Dieta bogato-białkowa polega na zwiększonej podaży białka w stosunku do norm. Dieta ta jest przeznaczona dla osób w określonych jednostkach chorobowych Zastosowanie: Gruźlica Przewlekła nerczyca Wychudzenie Stłuszczenie wątroby Toksyczne uszkodzenie wątroby

28 Dieta bogato-energetyczna
Dieta bogato-energetyczna powinna być dietą lekko strawną. Jej głównym celem jest dostarczenie odpowiedniej ilości energii pokrywającej zwiększone potrzebowanie energetyczne oraz pełną podaż witamin i składników mineralnych. Zastosowanie: Wychudzenie Anoreksja Nadczynność tarczycy

29 Dodatki czyli „e ileś tam”
Wśród dodatków do żywności możemy wyróżnić: Barwniki Konserwanty chemiczne Przeciwutleniacze Regulatory kwasowości Zagęstniki Emulgatory Substancje wzmacniające smak i zapach Substancje słodzące

30 DODATKI CZYLI „e ILEŚ TAM”
Nie każde „E” oznacza szkodliwy dodatek. Wiele z tych substancji jest pochodzenia naturalnego, np.: -E 100 – kurkumina – żółtopomarańczowy barwnik, wyciąg z kurkumy -E 101 – ryboflawina, czyli witamina B2 -E 160 – karotenoidy (marchew) -E 300 – kwas askorbinowy (witamina C)

31 Dodatki czyli „e ileś tam” (NA KTÓRE RACZEJ WARTO UWAŻAĆ)
Stosowane w przetworach mięsnych i sosach, mieszankach przyprawowych, konfiturach i galaretkach. Choroby żołądka i jelit. E249 (azotyny potasu) E 407 (azotyny sodu) Używane do peklowania mięs. Nowotwory. E 451 (polifosforany) Znajdują się bardzo często w rybach. Zaburzenia w przemianie materii.

32 Dodatki czyli „e ileś tam” (NA KTÓRE RACZEJ Warto uważać)
E 173(syntetyczny) Czerwony barwnik dozwolony do stosowania tylko w przypadku wiśni koktajlowych i kandyzowanych Może on uwalniać jod i upośledzać funkcję tarczycy. E 173 Syntetyczny, srebrno-szary, mineralny, barwnik w postaci pyłu metalicznego, znajdujący zastosowanie najczęściej w dekoracji słodyczy. Choroba Alzheimera.

33 Dziękujemy za Uwagę.

34


Pobierz ppt "Dane INFORMACYJNE Nazwa szkoły: Gimnazjum nr 2 w Toruniu ID grupy: 96/61_mp_g1 Opiekun: Ilona Orzłowska Kompetencja: Matematyczno-przyrodnicza Temat projektowy:"

Podobne prezentacje


Reklamy Google