Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

TYTUŁ PROJEKTU: ZDROWE CIAŁO – CHŁONNY UMYSŁ ZSKP Chojnice p2b.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "TYTUŁ PROJEKTU: ZDROWE CIAŁO – CHŁONNY UMYSŁ ZSKP Chojnice p2b."— Zapis prezentacji:

1 TYTUŁ PROJEKTU: ZDROWE CIAŁO – CHŁONNY UMYSŁ ZSKP Chojnice p2b

2 DIETA – TO NIE METODA NA ZGUBIENIE KILOGRAMÓW! DIETA = TO RÓWNOWAGA MIĘDZY TYM CO JEMY, JAKĄ AKTYWNOŚĆ FIZYCZNĄ UPRAWIAMY, A NASZYM ZDROWIEM I SAMOPOCZUCIEM!!!

3

4 1 – podzielcie się na 2 osobowe grupy, 2 – zróbcie listę produktów, które lubicie jeść (każdy własną), 3 – wykreślcie z Waszej listy te produkty, które wiadomo, że są niezdrowe (fast-food, słodycze, napoje gazowane itp.), 4 – w tabelach z kaloriami poszukajcie ile kalorii mają pozostałe na liście produkty i dopiszcie wartości do waszych produktów.

5 jabłko jogurt owocowy kabanosy 57 kcal (100g) 85 kcal (100g) 320 kcal (100g) lody hamburger czekolada mleczna 126 kcal (100g) 268 kcal (100g) 526 kcal (100g)

6 Teraz dodajcie te wszystkie wartości i zobaczcie ile kalorii zjadacie?

7 Teraz obliczcie swoje BMI Według wzoru BMI=M:(WW) gdzie: BMI - współczynnik BMI M - masa naszego ciała - podajemy w kg W - nasz wzrost - podajemy w m lub na stronie:

8 < 15 - Upewnij się czy pola zostały wypełnione poprawnie! Twój wynik - Wygłodzenie. Konieczna hospitalizacja - jest to bezpośrednie zagrożenia życia. 15,1-16,6 - Wychudzenie (spowodowane zwykle przez ciężką chorobę lub anoreksję). Konieczna jest pomoc specjalisty! 16,7-18,5 - Niedowaga. Ważysz zbyt mało. Na pewno nie powinnaś korzystać z żadnej diety! Uwaga: niedowaga może być objawem poważnych chorób, w tym chorób nowotworowych, pasożytniczych. Może również być objawem i skutkiem chorób psychicznych typu anoreksja i bulimia. 18,6-24,9 - Wartość prawidłowa. Gratulujemy. Nie musisz korzystać z żadnej diety. Jeśli mimo wszystko uważasz, że tu i ówdzie masz za dużo ciała polecamy lekką dietę, a w szczególności ćwiczenia fizyczne, np. bieganie, siłownia, pływanie, gra w siatkówkę. Ćwiczenia to najlepszy sposób na naturalne wymodelowanie ciała.

9 25,0-29,9 - Okres przed otyłością. Zacznij o siebie dbać! Skorzystaj z diety i pamiętaj - najlepszym sposobem na pozbycie się zbędnych kilogramów jest aktywność fizyczna. Zacznij biegać, chodzić na pływalnię, siłownię, w domu możesz wykonywać półgodzinne ćwiczenia fizyczne. 30,0-34,9 - I stopień otyłości. Być może potrzebna jest pomoc specjalisty. Tego typu otyłość powoduje powstanie tzw. chorób cywilizacyjnych - cukrzycy, chorób serca, nowotworów i innych. Zacznij o siebie dbać! Najlepiej zacznij odchudzanie pod kierunkiem dietetyka - on wskaże najlepszą metodę. 35,0-39,9 - II stopień otyłości. Twoja waga jest zdecydowanie za duża. Najprawdopodobniej potrzebna jest pomoc specjalisty. >= 40,0 - Upewnij się czy pola zostały wypełnione poprawnie! Twój wynik - III stopień otyłości (otyłość kliniczna) - konieczna natychmiastowa pomoc specjalisty.

10

11 1. Spożywaj różnorodne pokarmy 2. Opieraj swoje posiłki o jedzenie bogate w węglowodany 3. Spożywaj więcej owoców i warzyw 4. Utrzymuj prawidłową wagę ciała i zachowaj dobre samopoczucie 5. Jedz umiarkowanie, porcje zredukuj - nie eliminuj jedzenia 6. Spożywaj posiłki regularnie 7. Pij duże ilości płynów 8. Zacznij teraz i wprowadzaj zmiany stopniowo 9. Zapamiętaj! Nie ma "dobrego" lub "złego" jedzenia jest tylko dobra lub zła dieta 10. Ruszaj się !!!

12 1. Jedz tylko wtedy gdy odczuwasz głód 2. jedz możliwie często (5-6 razy dziennie) 3. Jedz mniej niż uważasz że powinieneś (-naś) 4. Pij dużo płynów, jeśli odczuwasz pragnienie jest już za późno. Woda oczyszcza organizm z toksycznych metabolitów. Najwartościowsza jest woda mineralna, soki owocowe i soki warzywne 5. Wypijaj codziennie 1 kubek jogurtu lub kefiru 6. Unikaj jedzenia preparowanego fabrycznie, ze względu na konserwanty opóźniające procesy gnilne, które nie są obojętne dla organizmu 7. Unikaj tłuszczów zwierzęcych a zjadaj roślinne

13 8. Unikaj cukrów - to biała śmierć 9. Unikaj nadmiaru soli kuchennej 10. Unikaj tytoniu, kawy i alkoholu 11. Słódź herbatę miodem, ponieważ on nie powoduje odkładania się tkanki tłuszczowej i daje dużo energii. Używaj go do napojów chłodnych lub zimnych 12. Wyrób nawyk jedzenia 1 jabłka dziennie. Hamuje to rozwój raka i reguluje stolec 13. Spożywaj co drugi dzień 2 ząbki czosnku zgniecionego, roztartego na chlebie i przykrytego masłem roślinnym. Działa to antywirusowo, antybakteryjnie, obniża ciśnienie tętnicze krwi, przeciwdziała rakowi i miażdżycy.

14 1. Produkty zbożowe (pieczywo, kasze, makarony, ryż oraz ziemniaki) powinny znajdować się na naszym stole 5-6 razy w ciągu dnia. Produkty te są źródłem węglowodanów złożonych, białka, witamin z grupy B, składników mineralnych (wapń, magnez, żelazo, cynk) oraz błonnika. Powinniśmy spożywać codziennie pieczywo i ryż, grube kasze oraz produkty z całego ziarna. Ziemniaki są dobrym źródłem skrobi i witaminy C. 2. Warzywa i owoce powinny być spożywane 3-5 razy w ciągu dnia, najlepiej do każdego posiłku. Mogą być spożywane w postaci gotowanej, a najlepiej w postaci surówek i dodatków owocowych zamiast słodkich deserów. Warzywa są źródłem witamin, składników mineralnych oraz błonnika. 3. Mleko i przetwory mleczne powinniśmy spożywać w ciągu dnia w ilości 3-4 porcji. Mleko i jego przetwory są przede wszystkim dobrym źródłem wapnia i białka pełnowartościowego i witamin B2, A i D. 4. Mięso, drób, wędliny, ryby, jaja oraz rośliny strączkowe w ciągu dnia należy spożywać 1-2 razy. Produkty pochodzenia zwierzęcego są dobrym źródłem pełnowartościowego białka, witamin z grupy B, składników mineralnych oraz tłuszczu. Jaja i ryby dodatkowo są źródłem witaminy A. Produkty pochodzenia roślinnego są źródłem białka (roślinnego), składników mineralnych, witamin z grupy B oraz błonnika. 5. Tłuszczów powinniśmy spożywać 2 porcje w ciągu dnia. Masła są źródłem witamin A i D, a oleje witaminy E oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych

15 OTYŁOŚĆ CHOROBY ZĘBÓW DEPRESJA ZMĘCZENIE ROZDRAŻNIENIE BÓLE GŁOWY WYPADANIE WŁOSÓW ANOREKSJA

16 Teraz się dowiesz ile już kalorii zjadłeś i ile jeszcze możesz zjeść!!!

17 Autorki: Błanek Patrycja Chabowska Natalia Galikowska Natalia Galikowska Paulina Studzińska Alicja Milachowska Natalia Prądzyńska Ewelina Sypiańska Dominika


Pobierz ppt "TYTUŁ PROJEKTU: ZDROWE CIAŁO – CHŁONNY UMYSŁ ZSKP Chojnice p2b."

Podobne prezentacje


Reklamy Google