Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

W spiżarni Piasta Ogórek osiecki Urszula Pużanowska.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "W spiżarni Piasta Ogórek osiecki Urszula Pużanowska."— Zapis prezentacji:

1 W spiżarni Piasta Ogórek osiecki Urszula Pużanowska

2 W spiżarni Piasta Tradycja kiszenia ogórków w Osieku gmina Pakosław sięga 1945 roku, kiedy to ogrodnik Pan Zygmunt Sierpowski, obok uprawy różnych warzyw zajął się również przetwarzaniem ogórków.

3 W spiżarni Piasta Przetwarzanie polegało na zanurzaniu beczek z kiszonymi ogórkami w pobliskim stawie, który wykorzystywany był jako naturalna chłodnia. Tak ukiszone ogórki następnie były sprzedawane.

4 W spiżarni Piasta Surowcem do kiszenia są kształtne ogórki gruntowe pochodzenia krajowego, które są układane w beczkach wraz z takimi przyprawami jak: chrzan, czosnek, koper, liście wiśni, a następnie zalewane solanką.

5 W spiżarni Piasta Obecnie tradycja ta jest kontynuowana przez syna – Piotra Sierpowskiego.

6 W spiżarni Piasta Przedstawiona, specyficzna metoda kiszenia ogórków, obok surowców decyduje o ostatecznych walorach smakowych i jędrności uzyskiwanych w tym procesie ogórków kiszonych.

7 W spiżarni Piasta Ogórek osiecki dzięki swym niepowtarzalnym walorom smakowym stał się przebojem wystaw i targów rolniczych i turystycznych.

8 W spiżarni Piasta W dniu 16 stycznia 2006 roku Ogórek osiecki został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych w kategorii Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)

9 W spiżarni Piasta Aktualne informacje nt. produktów rejestrowanych na listę Produktów Tradycyjnych można uzyskać na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi:

10 W spiżarni Piasta Jak wygląda taki wpis?

11 W spiżarni Piasta Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi OGÓREK KISZONY "OSIECKI" W dniu 16 stycznia 2006 roku na Listę Produktów Tradycyjnych został wpisany w kategorii Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie): "Ogórek kiszony osiecki" (woj. wielkopolskie) Opis produktu 1. Nazwa produktu: Ogórek kiszony osiecki 2. Rodzaj produktu: Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie) 3. Charakterystyka produktu rolnego: Wygląd (zewnętrzny i na przekroju) Jasnozielony z małą ilością pestek Kształt (zewnętrzny i na przekroju) Podłużny, jasnozielony, łódkowaty Wielkość Ogórki całe – długość 6-10 cm Barwa (zewnętrzna i na przekroju) Zewnętrzna – ciemnozielona, na przekroju – jasnozielona Konsystencja, wrażenie w dotyku Zwarta, twarda w dotyku Smak i zapach Smak lekko kwaśny, słonawy, z dającym się wyczuć posmakiem kwasu mlekowego, który powstaje w wyniku fermentacji; zapach przypraw – chrzanu, czosnku, kopru Inne dodatkowe informacje dotyczące charakterystyki produktu rolnego lub środka spożywczego Ogórek kiszony osiecki charakteryzuje się specyficznym smakiem powstałym po procesie fermentacji kwasu mlekowego, dodatkowe walory smakowe zawdzięcza przyprawom 4. Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu rolnego, środka spożywczego lub napoju spirytusowego: Tradycja kiszenia ogórków osieckich rozpoczęła się zaraz po II wojnie światowej, kiedy to m.in. rozpoczęto uprawę tych warzyw. Nasiona pochodziły z własnej produkcji. Przygotowywano je z przerośniętych, dojrzałych ogórków, a następnie wysiewano. Po zebraniu ogórków część z nich sprzedawano jako surowiec, a nadwyżkę kiszono w dębowych beczkach, które zanurzano w pobliskim stawie, traktując go jako naturalną chłodnię. Kiszone ogórki sprzedawano za pośrednictwem spółdzielni gminnych w Rawiczu, Miejskiej Górce, Pakosławiu, Jutrosinie i Miliczu, a także bezpośrednio do lokalnych restauracji. Z czasem zmieniono sposób produkcji i zaczęto kisić ogórki w silosach i beczkach, które przechowywano w chłodniach. Opracowano także specyficzną recepturę kiszenia ogórków, które poza wyjątkowym smakiem, charakteryzują się również długą przydatnością do spożycia. Specyficzny, niepowtarzalny smak ogórków kiszonych osieckich jest spowodowany tym, że cały ciąg produkcji – począwszy od doboru odmiany, odpowiedniego nawożenia i ręcznej pielęgnacji plantacji, po odpowiedni czas zbioru – ma istotny wpływ na jakość gotowego produktu. Nie bez znaczenia jest również przygotowanie ogórków do kiszenia, czyli dokładne ręczne mycie samych owoców oraz przypraw, a następnie stałe kontrolowanie przechowywania gotowego produktu w chłodniach o odpowiednich parametrach termicznych. O ostatecznych walorach smakowych ogórków kiszonych osieckich decyduje unikalna receptura, według której jest wytwarzany ten lokalny produkt.

12 W spiżarni Piasta Zachęcamy do składania wniosków o rejestrację, ponieważ w ten sposób tworzymy dobrą i godną polecenia markę polskich produktów spożywczych.

13 W spiżarni Piasta Osoby zainteresowane wpisaniem swoich produktów na listę w pierwszej kolejności na Listę Urzędu Marszałkowskiego mogą zgłaszać się do Stowarzyszenia Światowid, Które świadczyć będzie nieodpłatną pomoc w przygotowaniu takiego wniosku.

14 W spiżarni Piasta W imieniu Stowarzyszenia Światowid serdecznie zapraszam do współpracy. Adres Stowarzyszenia: Łubowo 1, Łubowo Tel


Pobierz ppt "W spiżarni Piasta Ogórek osiecki Urszula Pużanowska."

Podobne prezentacje


Reklamy Google