Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

W naszych zakładach produkuje się następujące wyroby: ciasta biszkoptowe, półfrancuskie, kruche ; różnego rodzaju ciastka i babeczki; torty; pączki;

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "W naszych zakładach produkuje się następujące wyroby: ciasta biszkoptowe, półfrancuskie, kruche ; różnego rodzaju ciastka i babeczki; torty; pączki;"— Zapis prezentacji:

1

2

3 W naszych zakładach produkuje się następujące wyroby: ciasta biszkoptowe, półfrancuskie, kruche ; różnego rodzaju ciastka i babeczki; torty; pączki; ciasta deserowe; bułki oraz chleb. Dominującymi dodatkami do tych wyrobów są dżemy oraz bita śmietana.

4

5

6 Według nas to jeden z najlepiej udekorowanych wyrobów. Na środek suchej już masy bezowej wylewamy czekoladę i czekamy, aż zastygnie. Następnie kładziemy bitą śmietanę, owoce, tj. mandarynki, kiwi i gruszki, na środku robimy pasek z bitej śmietany. To wszystko dekorujemy nierównymi paskami czekolady i na sam koniec kładziemy wisienkę,

7 Jest to ciasto biszkoptowe, które przekra w a się na pół. Dolną część biszkoptu smaruje się dżemem, a następnie nakłada się bitą śmietanę. Biszkopty są składane i dekorowane także bitą śmietaną. Na końcu torciki są ozdabiane czekoladą, wisienkami i posypywane cukrem pudrem.

8 Cream pastry są to ciastka francuskie, które po upieczeniu i schłodzeniu smarowane są pomadą białą, różową lub żółtą. Następnie przecinane są na pół. Dolna część ciastka wypełniana jest dżemem, budyniem oraz bitą śmietaną. Górną częścią przykrywamy. Tak złożone ciastko nadaje się do spożycia.

9 W zakładach obowiązuje system GMP/GHP oraz HACCP. W odniesieniu do GHP: Personel ma zapewnioną czystą odzież, natomiast dla brudnej jest specjalna strefa. Poza tym zapewnione są odpowiednie warunki do systematycznego utrzymywania czystości. Dezynfekcja pomieszczeń i urządzeń jest prowadzona systematycznie. Maszyny są kontrolowane, utrzymywane w porządku i sprawności.

10

11 Oznaczone są m.in.: Przy czyszczeniu i dezynfekcji plastikowych koszy, w których przewożone są wyroby do poszczególnych sklepów. Punkt zawiera informacje o dezynfekcji koszy, pomieszczeń, zabezpieczenia przed szkodnikami oraz o temperaturze, jaka powinna być w chłodni i zamrażarce.

12 Dział piekarniczy, gdzie krytycznym punktem kontrolnym jest: 1.Higiena personelu 2.Higiena miejsca pracy 3.Kontrola czasu i temperatury.

13 Kolejny punkt można znaleźć przy produkcji wyrobów cukierniczych. Informuje o higienie personelu, higienie miejsca pracy oraz o ochronie przed szkodnikami.

14 Na zakładach przestrzegane są również zasady dotyczące przechowywania surowców, tj. wszystkie składniki muszą być magazynowane zgodnie z instrukcją.

15

16

17


Pobierz ppt "W naszych zakładach produkuje się następujące wyroby: ciasta biszkoptowe, półfrancuskie, kruche ; różnego rodzaju ciastka i babeczki; torty; pączki;"

Podobne prezentacje


Reklamy Google