Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałUrjasz Cader Został zmieniony 10 lat temu
1
Tradycyjne wędliny i półprodukty mięsne we Włoszech
Robert Bromboszcz Kl. III mp
2
Moja firma stażowa Firma „Macelleria Pari” mieści się przy ulicy Dario Campana 74 w Rimini. Jest to sklep z zapleczem, którego właścicielami są Alessandro i Barbara Pari. W sklepie są sprzedawane półprodukty oraz produkty mięsne, w tym wędliny. Na zapleczu pracownicy zajmują się rozbiorem półtusz wołowych oraz przygotowaniem półproduktów.
3
Tradycyjne wędliny Szynka Parmeńska Mortadela
4
Szynka parmeńska - rodzaj włoskiej, surowej, podsuszonej szynki wytwarzanej z całych udźców wieprzowych z kością. Wytwarzana jest tradycyjnymi metodami w specyficznym klimacie na terenie prowincji Parmy, w regionie Emilia-Romania. Szynka parmeńska ma charakterystyczny słodki i intensywny smak oraz niską zawartość kalorii. W produkcji dozwolony jest tylko środek konserwujący podany w specyfikacji. Poza solą i tłuszczem nie ma żadnych innych dodatków.
5
Mortadela - rodzaj włoskiej kiełbasy, typowej dla regionu Lombardii i Emilii-Romania, a zwłaszcza dla Bolonii. Wytwarza się ją z wieprzowiny: słoniny i zmielonego mięsa. Doprawiana jest ziarnami pieprzu lub pistacjami.
6
Salami
7
Salami - trwała, sucha, wędzona kiełbasa z dodatkiem drobno pokrojonej słoniny i przypraw, tradycyjnie wytwarzana z mięsa osła (salame di asino). Obecnie salami produkowane jest głównie z wieprzowiny, wołowiny, mięsa drobiowego, końskiego lub z dziczyzny. Możliwe są też kombinacje z dwóch lub więcej typów mięsa. Charakteryzuje się białym nalotem pleśni oraz smakiem i zapachem kardamonu. Oryginalne salami produkowane jest w Bolonii, Mediolanie i na Węgrzech.
8
Półprodukty mięsne Crostini – zapiekanka Kotlety schabowe
z serem i szparagami
9
Jak to jest zrobione Crostini - zapiekanka z sałatką przygotowaną z mięsa mielonego, mozzarelli i grzybów. Najpierw opieka się chleb, a później nakłada się na niego sałatkę. Kotlety wieprzowe z serem i szparagami – na kotlet schabowy nakłada się ser i szparagi oraz przewiązuje się przędzą.
10
Burgery z czerwoną kapustą i oliwkami Stracetti
11
Burgery z czerwoną kapustą lub oliwkami – mięso mielone miesza się z czerwoną kapustą lub oliwkami, a potem formuje się burgery. Stracetti – mięso wołowe kroi się najpierw na plastry, następnie na cienkie paski, które kładzie się na półmisek i zalewa olejem.
12
Rolady z mięsa wieprzowego owinięte boczkiem
13
Rolady z mięsa wieprzowego owinięte boczkiem – kawałek mięsa wieprzowego zawija się w mięso z karczku, a karczek owija się boczkiem, a następnie owija się przędzą.
14
Trippa - odpowiednik śląskich flaczków
Produkty mięsne Trippa - odpowiednik śląskich flaczków
15
Trippa – przygotowuje się ją z pokrojonych w cienkie paski żołądków wołowych, które zalewa się sosem pomidorowym, a całość zapieka się w piekarniku.
16
Ragu
17
Pieczeń z mięsa wieprzowego nadziewana ziołami
18
Ragu – słodkawa, winna i aromatyczna potrawa, która jest nadzwyczajnym połączeniem sosu bolońskiego z ziarnami soczewicy i karmelizowaną cebulką. Ragu zwieńczone jest aromatycznym serem Cheddar, co idealnie łączy się ze świeżą bagietką z odrobiną masła. Pieczeń z mięsa wieprzowego nadziewana ziołami - mięso wieprzowe nadziewa się ziołami, zwija i przewiązuje przędzą, a na koniec wkłada się do piekarnika.
19
We Włoszech było też urodzinowo
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.