Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Wpływ czasu trwania transportu i wielkości dostępnej przestrzeni na wygląd stłuczeń u wołów (Thesis A. Valdés, 2002; I. Mencarini, 2002) 3 godz.16 godz.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Wpływ czasu trwania transportu i wielkości dostępnej przestrzeni na wygląd stłuczeń u wołów (Thesis A. Valdés, 2002; I. Mencarini, 2002) 3 godz.16 godz."— Zapis prezentacji:

1 Wpływ czasu trwania transportu i wielkości dostępnej przestrzeni na wygląd stłuczeń u wołów (Thesis A. Valdés, 2002; I. Mencarini, 2002) 3 godz.16 godz. 400kg/m2500kg/m2 400kg/m2500kg/m2 Ilość % Ilość % Ilość % Ilość % Ilość tusz Zmiany pourazowe 10 35,711 34,412 42,918 56,3 Klasa 18 28,610 31,311 39,314 43,8 Klasa 22 7,11 3,11 3,64 12,5 Rozszerzenie ,09 81,89 75,011 61,1 Rozszerzenie ,02 18,23 25,07 38,9

2 Wpływ zagęszczenia stada na koncentrację kortyzolu i CK u wołów

3 (Tadich,Gallo,Knowles,Uribe,Aranis,2003) Wpływ zagęszczenia stada na koncentrację kortyzolu i CK u wołów (Tadich,Gallo, Knowles, Uribe, Aranis,2003) Kortyzol (poziom po odpoczynku) 400kg/m2-poziom spada 500kg/m2-poziom spada wyraźniej CK (poziom po odpoczynku) 400kg/m2-poziom spada 500kg/m2-na jednym poziomie

4 Czas i warunki przetrzymywania

5 Wartość hematokrytu (%) (3 godz.) (16 godz.)transporcie (Tadich,Gallo,Bustamante,Schwerter,vanSchaik,2005,LivestProdSci) Wartość hematokrytu (%) u wołów przy różnym czasie przetrzymywania po krótkim (3 godz.) lub długim (16 godz.) transporcie (Tadich, Gallo, Bustamante,Schwerter,vanSchaik, 2005, Livest ProdSci) Okres przetrzymywania

6 Koncentracja CK we krwi u wołów przy różnym czasie przetrzymywania, po krótkim (3-) lub po długim (16-)transportu (Tadich,Gallo,Bustamante,Schwerter,vanSchaik,2005,Livest ProdSci) Koncentracja CK we krwi u wołów przy różnym czasie przetrzymywania, po krótkim (3- godz.) lub po długim (16-godz.) czasie transportu (Tadich, Gallo, Bustamante,Schwerter,vanSchaik, 2005, Livest ProdSci) Okres przetrzymywania

7 Zmiany pH w mięśniach(24) Zmiany pH w mięśniach (24 godz. po uboju) przetrzymywanych wołów, transportowanych przez 3 i 16 godz.

8 Zmiany pH w mięśniach(24) (Gallo,Lizondo,Knowles,2003,VetRec) Zmiany pH w mięśniach (24 godz. po uboju) przetrzymywanych wołów, transportowanych przez 3 i 16 godz. (Gallo, Lizondo,Knowles, 2003, Vet Rec) Transport 3 godz. przetrzymywanie Po 4h-znacznie rośnie Po 6h-rośnie nieznacznie Po 12h-nieznaczny spadek, ale nie osiąga stanu wyjściowego 16 godz. przetrzymywanie Do 6h-niemal bez zmian Później już tylko wzrost

9 Glikogen mięśni i ilość ciemnego mięsa (pH > 5.8) oraz zwykłe tusze przetrzymywanych wołów, transportowanych przez 3 i 16 godz. (Gallo, Lizondo, Knowles, Vet. Rec ) czas transportu Czas przetrzymywania 3h6h12h24h 3 godziny Glikogen mięśniowy µg 38,0 ab 45,1 a 23,6 bc 14,1 c pH > 5,8 (%) godzin Glikogen mięśniowy µg 23,7 a 16,4 a 17,0 a 14,1 a pH > 5,8 (%)

10 Wpływ czasu przetrzymywania (ubój w ciągu 2 i 12 godz.) i warunków przetrzymywania(zadaszone i niezadaszone zagrody w warunkach deszczowych) Wpływ czasu przetrzymywania (ubój w ciągu 2 i 12 godz.) i warunków przetrzymywania (zadaszone i niezadaszone zagrody w warunkach deszczowych) na końcowy poziom pH tuszy (Thesis H. Novoa 2003) Ubój w ciągu 2 godz. 12h przetrzymywania w zagrodzie, bez dachu, w deszczu 12h przetrzymywania, pod dachem, bez deszczu wiosn a n średnia SD 28 5,66 a ± 0,1 26 5,78 a ± 0,4 26 5,71 a ± 0,3 jesień n średnia SD 28 5,71 a ± 0,2 27 6,13 b ± 0,5 27 5,93 b ± 0,4

11 Ocena skuteczności oszałamiania bydła Tylko 85% bydła upadło po pierwszym oszołomieniuTylko 85% bydła upadło po pierwszym oszołomieniu Pozycja pocisku oszałamiającego nie jest bliska docelowego miejscaPozycja pocisku oszałamiającego nie jest bliska docelowego miejsca Ponad 40% bydła, które upadło wykazywało oznaki nieskutecznego oszołomieniaPonad 40% bydła, które upadło wykazywało oznaki nieskutecznego oszołomienia Czas pomiędzy oszałamianiem, a przebiciem wynosił >1minCzas pomiędzy oszałamianiem, a przebiciem wynosił > 1 min (Gallo&Cartes,2000) (Gallo & Cartes, 2000)

12 Koncentracja niektórych składników krwi przed ogłuszeniem i podczas (Tadich,Gallo,Knowles,Aranis,2002) Koncentracja niektórych składników krwi przed ogłuszeniem i podczas wykrwawiania u bydła (Tadich, Gallo, Knowles,Aranis, 2002) zmienna Przed oszołomieniem Po oszołomieniuuwagi glukoza4,995,76P<0,05 kw. beta hydroksymasłowy (mmol/l) 0,200,22 Nie istotna Ht 39,639,5Nie istotna kortyzol µg/dl 2,864,58 P<0,05 mleczan2,085,28 P<0,05

13 Interwencje:Zmiany w sprzęcie (skrzynia do oszałamiania z unieruchomieniem łba, odpowiednia sprężarka powietrza, nowy pistolet) oraz szkolenie pracowników Interwencje: Zmiany w sprzęcie (skrzynia do oszałamiania z unieruchomieniem łba, odpowiednia sprężarka powietrza, nowy pistolet) oraz szkolenie pracowników

14 Ocena oszałamiania bydła przed i po zmianach (zmiana sprzętu i szkolenia) (Gallo,Teuber,Cartes,Grandin,Uribe,2003) Ocena oszałamiania bydła przed i po zmianach (zmiana sprzętu i szkolenia) (Gallo, Teuber, Cartes,Grandin,Uribe, 2003) Ilość wymaganych strzałów 2000 Baza 2002 Po zmianie sprzętu 2002 Po zmianie sprzętu i szkolenia n=335(%)n=500(%) CEL(%) , >=

15 Kontrola oznak nieskutecznego oszałamiania (%) (Gallo,Teuber,Cartes,Grandin,Uribe,2003) Kontrola oznak nieskutecznego oszałamiania (%) w planie uboju po zmianie sprzętu i szkolenia pracowników (Gallo, Teuber, Cartes, Grandin, Uribe, 2003)

16 Oznaki nieskuteczne go oszałamiania 2000 Podstawa n=335(%) 2002 Zmiana sprzętu n=500(%) 2002 Zmiana sprzętu + szkolenie n=500(%) CEL (%) Rytmiczny oddech 86,32,00,2 Próba wstawania 22,1 0,2 Odruch rogówkowy 66,90,80 0,2 Wokalizacja 46,92,20 0,2 Podnoszenie głowy 26,00,60 0,2

17 Wnioski... Niektóre wyniki badań były publikowane w czasopismach naukowych Większość wyników badań naukowych jest przekazywana podczas wykładów, kursów i w postaci podręczników Wyniki są wykorzystywane do poprawy przepisów prawa

18 Dalsze prowadzone badania: Zmiany mające na celu lepszą opiekę nad zwierzętami i jakość mięsa podczas długiego transportu (ponad 24 godziny)Zmiany mające na celu lepszą opiekę nad zwierzętami i jakość mięsa podczas długiego transportu (ponad 24 godziny) Zmiany mające na celu polepszenie opieki nad zwierzętami i jakości mięsa w trakcie uboju:transport, obchodzenie się ze zwierzętami i oszałamianieZmiany mające na celu polepszenie opieki nad zwierzętami i jakości mięsa w trakcie uboju: transport, obchodzenie się ze zwierzętami i oszałamianie

19 Dziękuję


Pobierz ppt "Wpływ czasu trwania transportu i wielkości dostępnej przestrzeni na wygląd stłuczeń u wołów (Thesis A. Valdés, 2002; I. Mencarini, 2002) 3 godz.16 godz."

Podobne prezentacje


Reklamy Google