Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Wpływ czasu trwania transportu i wielkości dostępnej przestrzeni na wygląd stłuczeń u wołów (Thesis A. Valdés, 2002; I. Mencarini, 2002) 3 godz.16 godz.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Wpływ czasu trwania transportu i wielkości dostępnej przestrzeni na wygląd stłuczeń u wołów (Thesis A. Valdés, 2002; I. Mencarini, 2002) 3 godz.16 godz."— Zapis prezentacji:

1 Wpływ czasu trwania transportu i wielkości dostępnej przestrzeni na wygląd stłuczeń u wołów (Thesis A. Valdés, 2002; I. Mencarini, 2002) 3 godz.16 godz. 400kg/m2500kg/m2 400kg/m2500kg/m2 Ilość % Ilość % Ilość % Ilość % Ilość tusz28 100 32 100 28 10032 100 Zmiany pourazowe 10 35,711 34,412 42,918 56,3 Klasa 18 28,610 31,311 39,314 43,8 Klasa 22 7,11 3,11 3,64 12,5 Rozszerzenie 1 7 70,09 81,89 75,011 61,1 Rozszerzenie 2 3 30,02 18,23 25,07 38,9

2 Wpływ zagęszczenia stada na koncentrację kortyzolu i CK u wołów

3 (Tadich,Gallo,Knowles,Uribe,Aranis,2003) Wpływ zagęszczenia stada na koncentrację kortyzolu i CK u wołów (Tadich,Gallo, Knowles, Uribe, Aranis,2003) Kortyzol (poziom po odpoczynku) 400kg/m2-poziom spada 500kg/m2-poziom spada wyraźniej CK (poziom po odpoczynku) 400kg/m2-poziom spada 500kg/m2-na jednym poziomie

4 Czas i warunki przetrzymywania

5 Wartość hematokrytu (%) (3 godz.) (16 godz.)transporcie (Tadich,Gallo,Bustamante,Schwerter,vanSchaik,2005,LivestProdSci) Wartość hematokrytu (%) u wołów przy różnym czasie przetrzymywania po krótkim (3 godz.) lub długim (16 godz.) transporcie (Tadich, Gallo, Bustamante,Schwerter,vanSchaik, 2005, Livest ProdSci) Okres przetrzymywania

6 Koncentracja CK we krwi u wołów przy różnym czasie przetrzymywania, po krótkim (3-) lub po długim (16-)transportu (Tadich,Gallo,Bustamante,Schwerter,vanSchaik,2005,Livest ProdSci) Koncentracja CK we krwi u wołów przy różnym czasie przetrzymywania, po krótkim (3- godz.) lub po długim (16-godz.) czasie transportu (Tadich, Gallo, Bustamante,Schwerter,vanSchaik, 2005, Livest ProdSci) Okres przetrzymywania

7 Zmiany pH w mięśniach(24) Zmiany pH w mięśniach (24 godz. po uboju) przetrzymywanych wołów, transportowanych przez 3 i 16 godz.

8 Zmiany pH w mięśniach(24) (Gallo,Lizondo,Knowles,2003,VetRec) Zmiany pH w mięśniach (24 godz. po uboju) przetrzymywanych wołów, transportowanych przez 3 i 16 godz. (Gallo, Lizondo,Knowles, 2003, Vet Rec) Transport 3 godz. przetrzymywanie Po 4h-znacznie rośnie Po 6h-rośnie nieznacznie Po 12h-nieznaczny spadek, ale nie osiąga stanu wyjściowego 16 godz. przetrzymywanie Do 6h-niemal bez zmian Później już tylko wzrost

9 Glikogen mięśni i ilość ciemnego mięsa (pH > 5.8) oraz zwykłe tusze przetrzymywanych wołów, transportowanych przez 3 i 16 godz. (Gallo, Lizondo, Knowles, Vet. Rec. 2003 ) czas transportu Czas przetrzymywania 3h6h12h24h 3 godziny Glikogen mięśniowy µg 38,0 ab 45,1 a 23,6 bc 14,1 c pH > 5,8 (%) 10 2050 16 godzin Glikogen mięśniowy µg 23,7 a 16,4 a 17,0 a 14,1 a pH > 5,8 (%) 30599080

10 Wpływ czasu przetrzymywania (ubój w ciągu 2 i 12 godz.) i warunków przetrzymywania(zadaszone i niezadaszone zagrody w warunkach deszczowych) Wpływ czasu przetrzymywania (ubój w ciągu 2 i 12 godz.) i warunków przetrzymywania (zadaszone i niezadaszone zagrody w warunkach deszczowych) na końcowy poziom pH tuszy (Thesis H. Novoa 2003) Ubój w ciągu 2 godz. 12h przetrzymywania w zagrodzie, bez dachu, w deszczu 12h przetrzymywania, pod dachem, bez deszczu wiosn a n średnia SD 28 5,66 a ± 0,1 26 5,78 a ± 0,4 26 5,71 a ± 0,3 jesień n średnia SD 28 5,71 a ± 0,2 27 6,13 b ± 0,5 27 5,93 b ± 0,4

11 Ocena skuteczności oszałamiania bydła Tylko 85% bydła upadło po pierwszym oszołomieniuTylko 85% bydła upadło po pierwszym oszołomieniu Pozycja pocisku oszałamiającego nie jest bliska docelowego miejscaPozycja pocisku oszałamiającego nie jest bliska docelowego miejsca Ponad 40% bydła, które upadło wykazywało oznaki nieskutecznego oszołomieniaPonad 40% bydła, które upadło wykazywało oznaki nieskutecznego oszołomienia Czas pomiędzy oszałamianiem, a przebiciem wynosił >1minCzas pomiędzy oszałamianiem, a przebiciem wynosił > 1 min (Gallo&Cartes,2000) (Gallo & Cartes, 2000)

12 Koncentracja niektórych składników krwi przed ogłuszeniem i podczas (Tadich,Gallo,Knowles,Aranis,2002) Koncentracja niektórych składników krwi przed ogłuszeniem i podczas wykrwawiania u bydła (Tadich, Gallo, Knowles,Aranis, 2002) zmienna Przed oszołomieniem Po oszołomieniuuwagi glukoza4,995,76P<0,05 kw. beta hydroksymasłowy (mmol/l) 0,200,22 Nie istotna Ht 39,639,5Nie istotna kortyzol µg/dl 2,864,58 P<0,05 mleczan2,085,28 P<0,05

13 Interwencje:Zmiany w sprzęcie (skrzynia do oszałamiania z unieruchomieniem łba, odpowiednia sprężarka powietrza, nowy pistolet) oraz szkolenie pracowników Interwencje: Zmiany w sprzęcie (skrzynia do oszałamiania z unieruchomieniem łba, odpowiednia sprężarka powietrza, nowy pistolet) oraz szkolenie pracowników

14 Ocena oszałamiania bydła przed i po zmianach (zmiana sprzętu i szkolenia) (Gallo,Teuber,Cartes,Grandin,Uribe,2003) Ocena oszałamiania bydła przed i po zmianach (zmiana sprzętu i szkolenia) (Gallo, Teuber, Cartes,Grandin,Uribe, 2003) Ilość wymaganych strzałów 2000 Baza 2002 Po zmianie sprzętu 2002 Po zmianie sprzętu i szkolenia n=335(%)n=500(%) CEL(%) 172.889.697.895.0 2 18.58.82.0 5,0 3 3.31.60.2 0 4 3.300 0 >=5 2.100 0

15 Kontrola oznak nieskutecznego oszałamiania (%) (Gallo,Teuber,Cartes,Grandin,Uribe,2003) Kontrola oznak nieskutecznego oszałamiania (%) w planie uboju po zmianie sprzętu i szkolenia pracowników (Gallo, Teuber, Cartes, Grandin, Uribe, 2003)

16 Oznaki nieskuteczne go oszałamiania 2000 Podstawa n=335(%) 2002 Zmiana sprzętu n=500(%) 2002 Zmiana sprzętu + szkolenie n=500(%) CEL (%) Rytmiczny oddech 86,32,00,2 Próba wstawania 22,1 0,2 Odruch rogówkowy 66,90,80 0,2 Wokalizacja 46,92,20 0,2 Podnoszenie głowy 26,00,60 0,2

17 Wnioski... Niektóre wyniki badań były publikowane w czasopismach naukowych Większość wyników badań naukowych jest przekazywana podczas wykładów, kursów i w postaci podręczników Wyniki są wykorzystywane do poprawy przepisów prawa

18 Dalsze prowadzone badania: Zmiany mające na celu lepszą opiekę nad zwierzętami i jakość mięsa podczas długiego transportu (ponad 24 godziny)Zmiany mające na celu lepszą opiekę nad zwierzętami i jakość mięsa podczas długiego transportu (ponad 24 godziny) Zmiany mające na celu polepszenie opieki nad zwierzętami i jakości mięsa w trakcie uboju:transport, obchodzenie się ze zwierzętami i oszałamianieZmiany mające na celu polepszenie opieki nad zwierzętami i jakości mięsa w trakcie uboju: transport, obchodzenie się ze zwierzętami i oszałamianie

19 Dziękuję


Pobierz ppt "Wpływ czasu trwania transportu i wielkości dostępnej przestrzeni na wygląd stłuczeń u wołów (Thesis A. Valdés, 2002; I. Mencarini, 2002) 3 godz.16 godz."

Podobne prezentacje


Reklamy Google