Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

To związki chemiczne dołączone do żywności(najczęściej w liczbie od kilku do kilkunastu) w celu stworzenia wrażenia smaku, zapachu podobnego do naturalnego,

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "To związki chemiczne dołączone do żywności(najczęściej w liczbie od kilku do kilkunastu) w celu stworzenia wrażenia smaku, zapachu podobnego do naturalnego,"— Zapis prezentacji:

1

2 To związki chemiczne dołączone do żywności(najczęściej w liczbie od kilku do kilkunastu) w celu stworzenia wrażenia smaku, zapachu podobnego do naturalnego, zmiany jej konsystencji i koloru oraz przedłużenia terminu ważności do spożycia.

3 o Kompozycje smakowo-zapachowe, zwane często mieszankami aromatyzującymi, o Barwniki do żywności (organiczne naturalne, syntetyczne identyczne z naturalnymi, organiczne syntetyczne, nieorganiczne syntetyczne, barwniki pochodzenia mineralnego), o Emulgatory, zagęstniki, środki spulchniające i inne zmieniające konsystencję żywności, o Konserwanty, przeciwutleniacze, stabilizatory czyli związki przedłużające trwałość produktów.

4 NATURALNE – pochodzenia bezpośrednio z produktów naturalnych IDENTYCZNE Z NATURALNYMI – syntezowane przez człowieka, o identycznej strukturze chemicznej do związków naturalnych SZTUCZNE – syntezowane przez człowieka i o strukturze nie odpowiadającej żadnym związkom występującym naturalnie.

5 Gdy na opakowaniach spotkamy napis sztucznie barwione i aromatyzowane – oznacza to, że do zabarwienia i aromatyzacji produktu zostały użyte związki otrzymane na drodze syntetycznej i że te związki mogą posiadać inną strukturę niż te występujące naturalnie.

6 Syntetyczne dodatki do żywności są często bezpieczniejsze w użyciu od tych wyodrębnianych z produktów naturalnych. Przeciętny człowiek spożywa ok. 2 kg tych produktów w ciągu roku. Wszystkie dodatki z Listy E są przebadane i uważane za względnie bezpieczne w użyciu, przez wyspecjalizowane instytucje Unii Europejskiej.

7 Masowe stosowanie i spożywanie takich produktów przez ludzi wywołuje często alergie.

8 Taka żywność z definicji nie powinna zawierać w swoim składzie żadnych chemicznych dodatków! W Wielkiej Brytanii istnieją specjalne organizacje, które kontrolują produkcje tego rodzaju żywności i daje uczciwym producentom prawo do umieszczania odpowiedniego znaku na opakowaniu.

9

10 W Unii Europejskiej istnieje tzw. Lista E, na której zgromadzone są wszystkie dodatki do żywności, uznane na jej obszarze za bezpieczne w użyciu. Związki na tej liście posiadają oznaczenia kodowe zaczynające się literą E, np. zamiast chemicznej nazwy benzoesan sodu podaje się symbol E211. Aktualnie na liście znajduję się przeszło 2000 różnych związków.

11 Istnieje technologiczna konieczność jego użycia Nie służy on do wprowadzenia w błąd konsumenta Udowodniono, że jego użycie nie stanowi ryzyka dla zdrowia konsumenta

12 100-109 żółcienie 110-119 oranże 120-129 czerwienie 130-139 błękity i fiolety 140-149 zielenie 150-159 brązy i czernie 160-199 złoto i inne kolory 100-199 BARWNIKI

13 200-209 sorbiniany 210-219 benzoesany 220-229 siarczany(IV) 230-239 fenole i mrówczany 240-259 azotany 260-269 octany 270-279 mleczany 280-289 propaniany 290-299 inne konserwanty 200-299 KONSERWANTY

14 300-305 witamina C 306-309 witamina E 310-319 galusany 320-329 mleczany 330-339 cytryniany i winiany 340-349 fosforany 350-359 jabłczany 360-369 bursztyniany 370-399 inne przeciwutleniacze 300-399 PRZECIWUTLENIACZE I REGULATORY KWASOWOŚCI

15 400-409 alginiany 410-419 gumy naturalne 420-429 inna naturalne środki 430-439 zw. Glikolu polietylenowego 440-449 naturalne emulgatory 450-459 fosforany 460-469 związki celulozy 470-489 kw. tłuszczowe i ich pochodne 490-499 inne środki syntetyczne 400-499 ZAGĘSZCZACZE, STABILIZATORY I EMULGATORY

16 500-509 mineralne kwasy i zasady 510-519 chlorki & siarczany (VI) 520-529 siarczany(VI) & wodorotlenki 530-549 związki metali alkalicznych 550-559 krzemiany 570-579 stearyniany i glukoniany 580-599 inne regulatory kwasowości i środki przeciwzbrylające 500-599 REHULATORY pH I ŚRODKI PRZECIWZBRYLAJĄCE (SPULCHNIACZE)

17 620-629 glutaminiany 630-639 inozyniany 640-649 inne wzmacniacze smaku i zapachu 600-699 WZMACNIACZE SMAKU I ZAPACHU 700-799 ANTYBIOTYKI

18 900-909 woski 910-919 syntetyczne glazury 920-929 ulepszacze 930-949 gazy do pakowania 950-969 sztuczne środki słodzące 990-999 środki pianotwórcze 900-999 RÓŻNE 1000-1599 DODATKOWE ZWIĄZKI CHEMICZNE (NP.ROZPUSZCZALNIKI) Związki chemiczne niepasujące do żadnej z wyżej wymienionych grup.

19 Martyna Andrzejak


Pobierz ppt "To związki chemiczne dołączone do żywności(najczęściej w liczbie od kilku do kilkunastu) w celu stworzenia wrażenia smaku, zapachu podobnego do naturalnego,"

Podobne prezentacje


Reklamy Google