Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

OTRZYMYWANIE CUKRU Z BURAKA CUKROWEGO Zofia Branicka Joanna Sadowska Sylwia Stawicka Katarzyna Szarszewska.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "OTRZYMYWANIE CUKRU Z BURAKA CUKROWEGO Zofia Branicka Joanna Sadowska Sylwia Stawicka Katarzyna Szarszewska."— Zapis prezentacji:

1 OTRZYMYWANIE CUKRU Z BURAKA CUKROWEGO Zofia Branicka Joanna Sadowska Sylwia Stawicka Katarzyna Szarszewska

2 O CUKRZE SŁÓW KILKA…

3 A TERAZ NASZ SPOSÓB…

4 Burak cukrowy zawiera 18-19,5% sacharozy. Jest to roślina przemysłowa, dostarczająca 40% światowej produkcji cukru. WODA: 75% MIĄŻSZ: 5% SOK: 20%

5 burak cukrowy, soda, mleko wapienne, kwas octowy, probówki, kolby, zlewki, sączki, lejki, bagietki …

6 1.oczyszczony BURAK CUKROWY 2. robimy krajankę

7 WYIZOLOWANIE CUKRU – EKSTRAKCJA Krajankę poddaje się działaniu ciepłej wody przez ok. godzinę.

8

9 Otrzymujemy tzw. sok surowy - MELASĘ, zawierającą 13-15%cukru.

10 DEFEKACJA i SATURACJA, czyli oczyszczanie soku surowego.

11 DEFEKACJA - w cukrownictwie jeden z procesów technologicznych podczas produkcji cukru z buraków cukrowych. Proces ten polega na nawapnianiu surowego soku z buraków poprzez dodanie do niego rozdrobnionego wapna lub mleka wapiennego, w celu wytrącenia z roztworu zanieczyszczeń zamienionych do postaci nierozpuszczalnych w wodzie soli wapnia. SATURACJA (łac. saturatio) - w chemii nasycenie cieczy gazem.

12 Polega ona na dodaniu do soku mleka wapiennego [Ca(OH) 2 ] i wprowadzeniu dwutlenku węgla…

13 poprzez dodanie sody i kwasu octowego

14 Dwutlenek węgla reaguje z wapniem tworząc krystaliczny węglan wapnia, który wiąże zanieczyszczenia stałe.

15 SOK SUROWY + MLEKO WAPIENNE + OCET + SODA

16 sączek

17

18 FILTRACJA - oddzielanie powstałego osadu od soku cukrowego.

19

20

21

22 EFEKT FILTRACJI

23 Proces oczyszczania jest bardzo długi i powtarzamy go wiele razy, ale nasza praca nie idzie na marne…

24 OGRZEWAMY DELIKATNIE PROBÓWKĘ

25 I MAMY CUKIER. HURRRA! Średnia wydajność buraka to 15 kg cukru ze 100 kg surowca.

26


Pobierz ppt "OTRZYMYWANIE CUKRU Z BURAKA CUKROWEGO Zofia Branicka Joanna Sadowska Sylwia Stawicka Katarzyna Szarszewska."

Podobne prezentacje


Reklamy Google