Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał"— Zapis prezentacji:

1 Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał Ludzki CZŁOWIEK – NAJLEPSZA INWESTYCJA Publikacja jest współfinansowana przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Prezentacja jest dystrybuowana bezpłatnie

2 DANE INFORMACYJNE Nazwa szkoły: Zespół Szkół Publicznych w Łasinie ID grupy: 96/77_MP_G2 Kompetencja: Matematyczno - przyrodnicza Temat projektowy: Odżywiaj się zdrowo – zapobiegaj chorobom Semestr/rok szkolny: Semestr III 2010/2011

3 NASZA GRUPA Anna Arendt Daria Czarnecka Piotr Domeracki Maja Kelas Karolina Kochanowska Kamil Konowalski Magdalena Kosiarek Patryk Krzemiński Joanna Kurzyńska Piotr Kusz Patrycja Przybylska

4 TROCHĘ WSPOMNIEŃ Z SEMESTRU III

5

6 ZDROWIE Na początek samo pojęcie zdrowie. Co to oznacza? Zdrowie Zdrowie – oznacza prawidłowy stan organizmu i dobre samopoczucie. Zdrowie fizyczne Zdrowie fizyczne – stan kiedy wszystkie nasze narządy funkcjonują poprawnie. Zdrowie psychiczne Zdrowie psychiczne – oznacza m.in. umiejętność radzenia sobie z codziennymi sprawami. Zdrowie społeczne Zdrowie społeczne – to umiejętność życia z innymi ludźmi i kontaktowania się z nimi.

7 CHOROBA Choroba Choroba – reakcja ustroju na działanie czynnika chorobotwórczego, prowadząca po wyczerpaniu zdolności adaptacyjnych ustroju, do zaburzeń współdziałania narządów i tkanek, a w następstwie do zaburzeń czynnościowych i zmian organicznych w tkankach, narządach, układach i całym ustroju.

8 ANOREKSJA Jest niewątpliwe chorobą psychiczną, której podłoże znajduje się w rodzinie, środowisku chorego – w pracy, szkole - i ogółem w nieprawidłowych relacjach interpersonalnych. Chora jednostka popada w zaburzenia w odżywianiu w efekcie zetknięcia się z patologiami rodzinnymi, toksycznymi rodzicami, czy brakiem akceptacji środowiska.

9 BULIMIA Jest stosunkowo niedawno wyodrębnionym zaburzeniem psychicznym. Jest to prawdopodobnie główny powód, dla którego choroba ta jest mało poznana, i mało osób rozumie na czym ona polega. Podczas poszukiwania w Internecie informacji na temat bulimii można znaleźć wszędzie podobne do siebie informacje, typu: "... to zaburzenie odżywiania polegające na występujących co jakiś czas napadach obżarstwa oraz następujących po nich epizodach wymiotowania, ćwiczeń fizycznych, stosowania leków przeczyszczających" etc. Jednak na bulimię należy spojrzeć zdecydowanie szerzej.

10 LEKOMANIA Lekomania, farmakomania, zależność lekowa Lekomania, farmakomania, zależność lekowa to nawykowe nadużywanie leków, przeważnie nasennych, przeciwbólowych, ale także pobudzających oraz ataraktycznych (uspokajacze), związane z zależnością psychiczną i fizyczną. Termin rozciąga się też niekiedy na nadużywanie środków, które nie są lekami, wówczas należy raczej mówić o toksykomanii.

11 NADWAGA Nadmiar substancji odżywczych gromadzi się w postaci tłuszczu, prowadząc do nadwagi. Gdy ciężar ciała wzrośnie w znacznym stopniu, mamy do czynienia z otyłością. Duża ilość tłuszczów w organizmie źle wpływa na stan naczyń krwionośnych oraz na pracę serca.

12 OTYŁOŚĆ Patologiczne nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie, przekraczające jego fizjologiczne potrzeby i możliwości adaptacyjne, mogące prowadzić do niekorzystnych skutków dla zdrowia.

13 OTYŁOŚĆ Przyczyny otyłości: zbyt dużo słodyczy brak ruchu uwarunkowania genetyczne spożywanie dużych ilości tłuszczów

14 UZALEŻNIENIA NARKOMANIA

15 BOGURODZICA DZIECIAKA ŁUKASZ CHOIŃSKI, UCZEŃ LO W ŁODZI Codziennie widuje się znajomych ludzi, potem znikają. To znaczy, że wpadli w nałóg. Rodzice chronią ich czasem przed kłopotami, policją, odpowiedzialnością. Ale narkomana to tylko pogrąża. Pisałem o kolegach, którzy mieli wtedy po 14 lat...

16 Dzieciaku narkomanie. Co się z tobą stanie? Przez naród ganiony, matkę i ojca chroniony. Dzieciaku, opamiętaj się. Odrzuć kuszenie dilera. Usłysz głos swego sumienia. Nie wyciągaj dłoni po truciznę, bo ona zostawi na twym życiu piętno i bliznę. Dzieciaku, opamiętaj się.

17 NARKOMANIA NARKOMANIA gr. narke – odrętwienie, mania - szaleństwo Co to jest narkomania? Stałe lub okresowe używanie w celach innych niż medyczne środków odurzających lub substancji psychotropowych albo środków zastępczych w wyniku czego może powstać lub powstało uzależnienie od nich. Skutki używania narkotyków Niektóre narkotyki przyjmowane są w postaci zastrzyków. Brudne igły mogą powodować owrzodzenia, ropnie, zatrucie krwi i żółtaczkę. Wielokrotne używanie tych samych igieł i strzykawek sprzyja przenoszeniu wirusa HIV.

18 NARKOTYKI amfetamina amfa, feta, speed LSD kwas, kwach kanabinol kanabinol marihuana, trawka, gandzia, hasz, maryśka (występuje w konopiach indyjskich) i wiele innych … wywołuje zwykle podniecenie, bezsenność i halucynacje zwykle wywołuje u osoby zażywającej halucynacje, stan euforii i depresji wywołuje stan pobudzenia, euforii, również niepokoje, omamy, zaburzenia czasu oraz przestrzeni

19 NARKOTYKI Narkotyki uzależniają organizm nie tylko fizycznie, ale i psychicznie. Wyleczenie się z narkomanii jest niezwykle trudne i wymaga mobilizacji nie tylko narkomana, ale i jego otoczenia. Zażywanie substancji uzależniających, niezależnie od ich postaci, wyniszcza ciało człowieka.

20 SPOTKANIE Z TERAPEUTĄ

21

22 ALKOHOLIZM Uzależnienie od alkoholu - etanolu, alkoholu etylowego, C 2 H 5 OH nazywamy alkoholizmem. Alkoholizm jest chorobą, która rozwija się niezależnie, od naszej woli i świadomości. Polega na niekontrolowanym spożywaniu napojów alkoholowych i może doprowadzić do przedwczesnego zgonu. Jest to choroba, którą można leczyć.

23 FAZY ALKOHOLIZMU

24 Alkohol może doprowadzić do: zaburzeń życia rodzinnego - 94% problemów w kontaktach z ludźmi - 84% problemów finansowych – 82% przemocy wobec bliskich – 57% problemów z prawem (karalność) – 51% SKUTKI NADMIRNEGO PICIA ALKOHOLU

25 MINI TEST 1. Alkohol: a) nie ma wpływu na zdrowie b) służy zdrowiu c) jest szkodliwy dla zdrowia 2. Alkoholik: a) pije czasami b) pije często c) nie pije wcale 3. Rodzina alkoholika: a) jest zadowolona b) cierpi razem z nim c) nic nie robi 4. Alkoholik szuka pomocy: a) w sklepie monopolowym b) w poradni AA c) u kolegi 5. Abstynent to: a) człowiek który pije tylko piwo b) człowiek który pije wino c) człowiek który nie pije żadnego alkoholu

26 PALENIE TYTONIU Proces, podczas którego substancje (najczęściej tytoń) są spalane, a dym, który wydziela się podczas tego procesu jest wdychany (inhalowany).

27 NISZCZĄCY WPŁYW NIKOTYNY NA ORGANIZM CZY WARTO PALIĆ PAPIEROSY? NIKOTYNA to bardzo szybko działająca trucizna dawka ok. 20 mg jest trująca dawka 40 – 60 mg powoduje śmierć człowieka PALENIE TYTONIU POWODUJE RAKA I CHOROBY SERCA

28 SZKOLNE AKCJE ANTYNIKOTYNOWE

29

30

31 ZACHOROWALNOŚĆ NA NOWOTWORY W POLSCE W Polsce rocznie średnio umiera ok. 380 tys. osób, w tym tylko z powodu chorób nowotworowych ponad 70 tys. Choroby nowotworowe są przyczyną blisko 20% wszystkich zgonów. Ostatnie 20 - lecie przyniosło wzrost liczby zachorowań i zgonów z powodu choroby nowotworowej. Pięć nowotworów - płuc, jelita grubego, piersi, prostaty i żołądka - stanowi ponad połowę wszystkich zachorowań na raka w Europie. W Polsce w ostatnich latach notuje się znaczny wzrost zachorowań i zgonów z powodu raka piersi, płuc i jelita grubego.

32 NAJCZĘŚCIEJ WYSTĘPUJĄCE NOWOTWORY U KOBIET 1. rak sutka 2. rak jelita grubego 3. rak płuca 4. rak szyjki macicy 5. rak trzonu macicy 6. rak jajnika U MĘŻCZYZN 1. rak płuca 2. rak jelita grubego 3. rak prostaty 4. rak pęcherza moczowego 5. rak żołądka 6. rak krtani

33 ZWIĄZKI CHEMICZNE W ŻYCIU CODZIENNYM Skład pierwiastkowy organizmu człowieka Organizm człowieka w 65% składa się z wody, będącej głównym środowiskiem każdej komórki i tkanki. Pozostałe 45% to pierwiastki występujące w organizmie pod postacią innych związków chemicznych. Ulegają one przemianom chemicznym, a ich strata musi być uzupełniana pokarmem.

34 PODSTAWOWE SKŁADNIKI ŻYWNOŚCI Do podstawowych składników żywności należą tłuszcze, białka, cukry i witaminy. Odgrywają one ważną rolę w podtrzymywaniu czynności życiowych człowieka. Spełniają trzy podstawowe funkcje: FUNKCJE SKŁADNIKÓW ŻYWNOŚCI ENERGETYCZNA BUDULCOWAREGULUJĄCA ENERGETYCZNA BUDULCOWA REGULUJĄCA TŁUSZCZE BIAŁKA WITAMINY CUKRY SOLE MINERALNE WODA SOLE MINERALNE

35 DLACZEGO ZIMĄ JEMY WIĘCEJ TŁUSZCZÓW? Tłuszcze są najważniejszym składnikiem energetycznym pożywienia, ponieważ ich przemiany w organizmie są źródłem energii niezbędnej do przebiegu procesów życiowych. Tłuszcze to estry kwasów karboksylowych i glicerolu. Występują w tkankach zwierzęcych i nasionach roślin oleistych. Tłuszcze roślinne są na ogół cieczami, a zwierzęce ciałami stałymi. Źródła tłuszczów: olej, smalec, tran, masło, wędliny, orzechy.

36 CZY W ORZECHACH JEST TŁUSZCZ? Tłuszcze występują w bardzo wielu pokarmach. Często nawet nie uświadamiamy sobie ich obecności. O ich występowaniu w pożywieniu można się przekonać, wykonując proste doświadczenie. Do wykonania doświadczenia potrzebne będą: - nasiona słonecznika - orzechy włoskie, macadamia - parowniczki - benzyna, bibuła

37 PRZEBIEG DOŚWIADCZENIA Rozetrzyj niewielką ilość orzechów, masę zalej benzyną, dobrze wmieszaj. Następnie nanieś parę kropli tak przygotowanego roztworu na bibułę. Wysusz i obejrzyj bibułę trzymając ją pod światło.Obserwacje: Tłuszcz zawarty w nasionach rozpuszcza się w benzynie. Po naniesieniu roztworu na bibułę benzyna odparowuje i pozostaje tłusta plama, co świadczy o obecności tłuszczy w nasionach orzechów.Wnioski: Tłuszcze są głównym źródłem energii dla organizmu, potrzebnej do ogrzania ciała i utrzymania stałej jego temperatury. Dla człowieka wnosi ona 36,6 C. Mogą być też materiałem zapasowym, odkładającym się w postaci tkanki tłuszczowej pod skórą. Zabezpieczają organizm przed utratą ciepła.

38 WYNIKI DOŚWIADCZENIA

39 ORZECHY MACADAMIA Orzechy macadamia są jednym z najwartościowszych rodzajów pożywienia; zawierają duże ilości białka, witamin, składników mineralnych i zdrowego tłuszczu; powinny być spożywane regularnie, ale z umiarem, ze względu na dużą zawartość kalorii. Tłuszcze tych orzechów zawierają niezwykle cenne dla zdrowia Kwasy nienasycone - omega-6 i omega-3. Obecność fitosteroli i lecytyny oraz flawonoidów sprawia, że makadamia działają odmładzająco.

40 WĘGLOWODANY, CUKRY WĘGLOWODANY PROSTE ZŁOŻONE PROSTE ZŁOŻONE GLUKOZA DWUCUKRY WIELOCUKRY FRUKTOZA FRUKTOZA SACHAROZA SKROBIA SACHAROZA SKROBIA LAKTOZA CELULOZA LAKTOZA CELULOZA

41 SKROBIA Wielocukier powstały w wyniku połączenia od kilkuset do kilku tysięcy cząsteczek glukozy. Skrobia jest substancja zapasową większości roślin, występuje również w nasionach i bulwach. Najwięcej skrobi zawierają ziarna zbóż. Ryż może jej zawierać do 80%. Dużo skrobi zawierają również bulwy ziemniaków. Skrobia jest głównym węglowodanem w diecie człowieka.

42 Jodyna, chleb, płatki, ziemniak, mąka ziemniaczana DOŚWIADCZENIE WYNIK DOŚWIADCZENIA WYKRYWANIE SKROBI W PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH

43 JAKIE ZWIĄZKI CHEMICZNE SĄ BUDULCEM NASZEGO ORGANIZMU? Podstawowym składnikiem wszystkich organizmów są białka – związki chemiczne określane czasem jako proteiny (gr. protos - pierwszy). Białka pełnia funkcję budulcową w strukturach komórkowych: budują mięśnie, paznokcie, włosy i tkanki wielu organizmów oraz uczestniczą w złożonych procesach biologicznych przebiegających w komórkach organizmów. Cząsteczki białek zbudowane są z czterech podstawowych pierwiastków – węgla, wodoru, tlenu i azotu. Człowiek jak większość zwierząt, musi spożywać białko roślinne lub zwierzęce, ponieważ nie jest w stanie wytworzyć go z innych, niebiałkowych składników pokarmowych.

44 ŹRÓDŁA BIAŁKA zwierzęcego: mięso drób jaja ryby mleko seryroślinnego: nasiona roślin strączkowych produkty zbożowe PRODUKTY BIAŁKOWE + ŚREDNIA ZAWARTOŚĆ BIAŁKA

45 TŁUSZCZ Z WĄTROBY WIELORYBA –TRAN Wzmacnia odporność, jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. SUSHI Podstawowym składnikiem sushi są ryby, będące źródłem łatwo przyswajalnego białka. Korzystnie wpływają na pamięć i pracę układu nerwowego. Wysoka zawartość kwasów omega-3 pozytywnie wpływa na wzrok oraz ogólne samopoczucie. Badania dowodzą, że osoby, które codziennie spożywają ryby rzadziej cierpią na depresję. Sushi korzystnie wpływa także na zdrowie skóry, ma właściwości wygładzające. RYBY

46 Działanie na białko (probówka 1): roztworem NaCl (probówka 2) Denaturacja białka polega na zniszczeniu jego struktury przestrzennej. Wszystkie substancje Powodujące denaturację białka są szkodliwe dla organizmów, ponieważ proces ten jest nieodwracalny. DZIAŁANIE RÓŻNYCH SUBSTANCJI NA BIAŁKO roztworem CuSO 4, HCl, alkoholem etylowym (probówka 3, 4, 5) Pod wpływem wszystkich związków chemicznych użytych w doświadczeniu nastąpiło ścięcie białka, ale tylko białko z probówki 2 powróciło do swojej pierwotnej postaci po wlaniu do wody. Odwracalne ścięcie białka pod wpływem chlorku sodu to tzw. wysalanie białka.

47 JAK MOŻNA WYKRYĆ BIAŁKA? REAKCJE CHARAKTERYSTYCZNE BIAŁKA WYNIK DOŚWIADCZENIA REAKCJA BIURETOWA (PROBÓWKA 1 z CuSO 4 ) REAKCJAKSANTOPROTEINOWA (PROBÓWKA 2 z HNO 3 )

48 WITAMINY I MINERAŁY Witaminy to substancje organiczne niezbędne dla zdrowia. Poza witaminą D i niacyną organizm nie potrafi ich syntetyzować i muszą być dostarczane z pożywieniem. W przeciwieństwie do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, witaminy rozpuszczalne w wodzie nie są magazynowane w ustroju. Trzeba je przyjmować codziennie. Składniki mineralne to ważne dla zdrowia pierwiastki chemiczne (żelazo, fluor, siarka, cynk i wapń), których organizm nie wytwarza. Pierwiastki potrzebne tylko w śladowych ilościach to mikroelementy.

49 MAKRO I MIKROELEMENTY

50 WITAMINY Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A D E K Witaminy rozpuszczalne w wodzie: Witamina B 6 Witamina B 9 (kwas foliowy) Witamina B 12 Witamina C Witamina H (biotyna) Witamina PP

51 WITAMINA A Znaczenie: bierze udział w procesie widzenia i prawidłowym funkcjonowaniu skóry, zapewnia wzrost i rozwój Skutki niedoboru: zahamowanie wzrostu, złe widzenie o zmroku, czyli tak zwana kurza ślepota, choroby skóry WITAMINA D Znaczenie: reguluje ilość wapnia i fosforu w organizmie, odpowiada za prawidłową budowę kości Skutki niedoboru: osteoporoza, krzywica

52 WITAMINA E Znaczenie: zapewnia prawidłową pracę mięśni, układu nerwowego, zapobiega starzeniu się, łagodzi zmęczenie Skutki niedoboru: osłabienie i zanik mięśni, uszkodzenie krwinek czerwonych, niedokrwistość WITAMINA K Znaczenie: wspomaga krzepnięcie krwi i gojenie się złamań kości Skutki niedoboru: skłonność do krwawień, zaburzenia krzepnięcia krwi, krwotoki

53 WITAMINA B 6 Znaczenie: uczestniczy w przemianie białek, wpływa na odporność organizmu Skutki niedoboru: drgawki, nadmierna pobudliwość, choroby skóry, zaburzenia przemiany białek WITAMINA B 9 (KWAS FOLIOWY) Znaczenie: pobudza wytwarzanie krwinek czerwonych, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego Skutki niedoboru: niedokrwistość, czyli anemia, wypadanie włosów zahamowanie wzrostu

54 WITAMINA B 12 Znaczenie: pobudza wytwarzanie krwinek czerwonych Skutki niedoboru: niedokrwistość, zaburzenia wzrostu WITAMINA C Znaczenie: zwiększa odporność, przyspiesza gojenie się ran, uczestniczy w rozwoju tkanki kostnej, ma właściwości bakteriobójcze Skutki niedoboru: szkorbut: owrzodzenie dziąseł, wypadanie zębów, krwawienie z błon śluzo­wych, pękanie drobnych naczyń krwionośnych

55 WITAMINA H (BIOTYNA) Znaczenie: wpływa na zdrowie skóry i włosów, bierze udział w wytwarzaniu kwasów tłuszczowych, przemianach aminokwasów i cukrów Skutki niedoboru: Skutki niedoboru: zapalenie skóry i jelit, bóle mięśni WITAMINA PP Znaczenie: udział w oddychaniu komórkowym, wpływa na prawidłowe działanie przewodu pokarmowego i układu nerwowego Skutki niedoboru: zapalenie skóry i śluzówki jamy ustnej, kłopoty z pamięcią, zaburzenia czynności przewodu pokarmowego

56 WITAMINKI DLA CHŁOPCZYKA I DZIEWCZYNKI Spójrzcie na Jasia, co za chudzina, słaby, mizerny, ponura mina, a inni chłopcy, silni jak słonie, każdy gra w piłkę lepiej niż Boniek! Witaminki, witaminki dla chłopczyka i dziewczynki, wszyscy mają dziarskie minki, bo zjadają witaminki! Wiśnie i śliwki, chrupka marchewka, gruszka, pietruszka i kalarepka, kwaśne porzeczki, słodkie malinki, to wszystko właśnie są witaminki!

57

58 FLUOR Znaczenie: Znaczenie: składnik kości i zębów, wzmacnia szkliwo zębów Skutki niedoboru: Skutki niedoboru: krzywica, rozmiękanie kości, próchnica zębów, bóle mięśni Występowanie: Występowanie: większość produktów spożywczychWAPŃ Znaczenie: Znaczenie: składnik kości i zębów, umożliwia prawidłową pracę serca oraz mięśni Skutki niedoboru: Skutki niedoboru: próchnica zębów, osłabienie kości, zaburzenia pracy serca

59 MAGNEZ Znaczenie: Znaczenie: wpływa na przemianę cukrów, witaminy C, umożliwia pracę układu nerwowego i serca Skutki niedoboru: Skutki niedoboru: zaburzenia pracy serca, migrenyŻELAZO Znaczenie: Znaczenie: składnik hemoglobiny, która umożliwia transport tlenu Skutki niedoboru: Skutki niedoboru: anemiaJOD Znaczenie: Znaczenie: bierze udział w wytwarza­niu hormonów potrzebnych do wzrostu człowieka, rozwoju mózgu i układu nerwowego Skutki niedoboru: Skutki niedoboru: zaburzenia wzrostu, choroby układu nerwowego

60 SKĄD WZIĘŁA SIĘ LITERA E W NAZWACH DODATKÓW DO ŻYWNOŚCI? Substancje dodatkowe żywności oznakowane są symbolem E (jak Europa) i liczbą zgodną z międzynarodowym systemem numerycznym – INS (ang. International Numbering System). Symbole E umieszczone na opakowaniu są deklaracją producenta, że substancje dodane do żywności zostały użyte w ilości odpowiadającej przeznaczeniu i pochodzą z listy zatwierdzonej przez władzę Wspólnoty Europejskiej, oraz że, zgodnie z obecnym toksykologicznym stanem wiedzy, nie są szkodliwe dla zdrowia przy właściwym ich stosowaniu. U wielu osób wręcz zgrozę budzą, kojarzące się z czymś zupełnie innym, nazwy dodatków, takie jak: kurkumina, antocyjany, tokoferol, kwas askorbinowy, karoten. Są to konserwanty, zagęstniki, barwniki, a nawet witaminy, np. tokoferol (E 307) jest witaminą E, kwas askorbinowy (E 300) – witaminą C, beta-karoten (E 160) – prowitaminą A, czy też antocyjany (E163), które są barwnikami naturalnymi uzyskiwanymi z czarnych winogron. Wielu konsumentów uważa, że należy powstrzymywać się od kupowania produktów z dużą ilością E. Tymczasem to właśnie duża liczba symboli E dowodzi uczciwość producenta, ponieważ dodatki do żywności opatrzone symbolem E są najbardziej przebadaną grupą składników spożywczej żywności. Należy także pamiętać, że przez dodanie konserwantów, bezpieczeństwo i jakoś produktu ulega polepszeniu, a nie pogorszeniu. Nie należy zatem mieć zaufania do etykiet bez E, ponieważ nie wiadomo, jakich dodatków użył producent.

61 DODATKI DO ŻYWNOŚCI Naturalne Syntetyczne, identyczne z naturalnymi Syntetyczne sztuczne występują w przyrodzie w surowcach roślinnych bądź zwierzęcych. mają identyczną budowę i właściwości, jak związki występujące w przyrodzie, ale zostały otrzymane inną metodą niż z surowca naturalnego. zostały otrzymane na drodze syntezy chemicznej i nie występują w przyrodzie.

62 BARWNIKI NATURALNE nazwaoznaczeniebarwa kurkumaE 100żółta chlorofil E 140zielona karmel naturalnyE 150abrązowa karotenE 160a pomarań- czowa SYNTETYCZNE nazwaoznaczeniebarwa żółcień chinolinowaE 104zielonożółta żółcień pomarań- czowa E 110pomarań- czowa azorubinaE 122czerwona błękit parentowyE 131niebieska

63 KWAS BENZOESOWY (E 210) C 6 H 5 COOH to chemiczny konserwant, choć w stanie naturalnym występuje między innymi w czarnych jagodach, borówkach, malinach oraz żurawinie. Kwas benzoesowy (E 210) Jagoda

64 KWAS KARMINOWY, KOSZENILA, KARMINA (E 120) C 22 H 20 O 13 czerwony barwnik, uznany został za naturalny, mimo że nie występuje bezpośrednio w pożywieniu człowieka, a pozyskiwany jest na drodze ekstrakcji z wysuszonych żeńskich owadów koszenili (Dacitilopius coccus), żyjących na meksykańskich kaktusach.

65 KARMEL E 150 C 6 H 12 O 6 (glukoza) uważany jest za barwnik naturalny. Tradycyjnie jest to cukier poddawany ogrzewaniu do wysokiej temperatury. Na skalę przemysłową jest otrzymywany na drodze kontrolowanego oddziaływania związków chemicznych (np. amoniaku) na węglowodany.

66 CO ROBIĆ ŻEBY BYĆ ZDROWYM I ZAPOBIEGAĆ CHOROBOM? Oto nasze wnioski: jedz regularnie unikaj używek unikaj fast - foodów jedz owoce i warzywa uprawiaj sport dbaj o higienę ubieraj się stosownie do pogody unikaj miejsc z nagromadzeniem bakterii

67 PIRAMIDA ŻYWIENIOWA

68 KAŻDEGO DNIA NALEŻY ZJEŚĆ JEDNĄ PORCJĘ… świeżych owoców (około 125g), na przykład na śniadanie (musli), lub między posiłkami gotowanych lub świeżych owoców (około 125g), na deser po obiedzie surowych warzyw (około 100g) w postaci sałatek, jako przystawki do obiadu, między głównymi posiłkami lub na kolację gotowanych warzyw (około 200g) w południe i wieczorem surowych warzyw (około 100g) jako przybranie kanapek, na przekąskę lub w postaci sałatki na drugie śniadanie lub podwieczorek soków lub owoców (200 ml) zamiast normalnych porcji warzyw i owoców

69 CO DAJE NAM ZDROWY TRYB ŻYCIA? Jak nie trudno się domyślić, przede wszystkim daje zdrowie i dobre samopoczucie. Spowodowane jest to właściwym funkcjonowaniem organizmu, to znaczy wszystkich narządów wewnętrznych i zewnętrznych. Jeżeli dostarczamy organizmowi odpowiednie pożywienie, bogate w niezbędne dla nas witaminy i minerały, to spowoduje lepszą przemianę materii.

70 NAJWAŻNIEJSZE SKŁADNIKI OWOCÓW I WARZYW Witaminy/ substancje mineralne Specyficzne działanie Dzienne ZapotrzebowanieŹródła Beta- karoten Chroni przed wolnymi rodnikami, regeneruje skórę 2-4 mgCykoria, roszponka, jarmuż, melon dynia, miodowy, marchewka, szpinak, kapusta włoska, botwina Witamina CChroni przed wolnymi rodnikami, wzmacnia system obronny organizmu, buduje tkankę łączną 100 mgBrokuły, koper włoski, kiwi, jarmuż, czarne porzeczki, papaja, papryka, brukselka Witamina EChroni przed wolnymi rodnikami mgKoper włoski, papryka, żywokost, szparagi, kapusta włoska Kwas foliowyWpływa korzystnie na rozrost komórek 400 gZielony groszek, jarmuż, brukselka PotasWpływa na bilans płynów w organzmie 400 gAwokado, roszponka, koper włoski, jarmuż, ziemniaki, pasternak, szpinak, topinambur WapńWażny dla budowy kości i systemu nerwowego 1000 mgBrokuły, koper włoski, jarmuż MagnezWpływa na pracę mięśni mgKoper włoski, kalarepa, papaja, portulaka ŻelazoPrzenosi tlen we krwi, wzmacnia system obronny organizmu mgBrokuły, roszponka, koper włoski, żywokost

71 Substancje bioaktywneSpecyficzne działanie Dzienne Zapotrzebowanie*)Źródła KarotenoidyChronią przed wolnymi rodnikami-Morele, brokuły, roszponka, grapefruity, jarmuż, wiśnie, dynia, marchewka, nektarynki, papaja, papryka, szpinak, pomidory, kapusta włoska FlawonoidyChronią przed wolnymi rodnikami i zarazkami chorobotwórczymi -Jabłka, pomarańcze, brokuły, jeżyny, endywia, truskawki, jarmuż, maliny, czarna porzeczka, por, ciemne winogrona, cebula GlukozynolatyChronią przed wolnymi rodnikami i zarazkami chorobotwórczymi -Kalafior, brokuły, kalarepa, rzodkiewki, rzodkiew, brukselka, czerwona kapusta SiarczkiChronią przed infekcją, obniżają poziom cholesterolu we krwi -Czosnek, cebula TerpenyPrawdopodobnie chroni przed rakiem -Przyprawy, zioła, owoce cytrusowe Substancje balastowe Wspomagają proces trawienia, zapobiegają rakowi jelit, zmniejszają apetyt 30 gBrokuły, jeżyny, koper włoski, jagody, maliny, porzeczki, kiwi, bulwy selera, brukselka, biała kapusta *) Dane Niemieckiego Towarzystwa do spraw Żywienia dla dorosłych (25-50lat) – brak danych. NAJWAŻNIEJSZE SKŁADNIKI OWOCÓW I WARZYW

72 IDEALNE PRZEKĄSKI Z WARZYW I OWOCÓW PrzekąskaWażne składnikiDziałanie 1 jabłko 1 pomarańcza 3 pomidory 100 g ciemnych winogron 1 mały melon Galia 100 g truskawek 1 owoc kiwi 1 papryka 5 rzodkiewek 10 słupków z ogórka 1 banan pektyna witamina C likopen kwas foliowy beta-karoten olej kamforowy Witamina C flawonoidy kwas salicylowy kwas ferulowy magnez pobudzają pracę jelit wzmacniają układ immunologiczny zapobiegają zachorowaniu na raka wspierają rozwój komórek chroni przed szkodliwym działaniem słońca chronią przed rakiem wzmacnia układ immunologiczny odmładzają serce zapobiegają stanom zapalnym odtruwa substancje rakotwórcze wpływa na sprawność mięśni Taką przekąskę można zjeść zamiast deseru, drugiego śniadania lub podwieczorku.

73 POTRZEBY ŻYCIOWE Tłuszcze, węglowodany i białka. Witaminy i składniki mineralne. Błonnik, różne składniki Pochodzenia roślinnego nieulegające wchłanianiu, lecz ważne dla prawidłowego trawienia. Woda potrzebujemy jej co najmniej 1,5 l dziennie. Zawarta we wszystkich rodzajach pokarmu. Zdrowy sposób odżywania wymaga zachowana proporcji tłuszczów, białek i węglowodanów. Węglowodany - 58% Nasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe – 20% Białka – 12% Nasycone kwasy tłuszczowe -10% SKŁADNIKI POKARMU PROPORCJE

74 AKCJE ZACHĘCAJĄCE DO PICIA MLEKA

75 PIJ MLEKO – BĘDZIESZ WIELKA, BĘDZIESZ WIELKI PIJ MLEKO – BĘDZIESZ WIELKA, BĘDZIESZ WIELKI

76 RUCH TO ZDROWIE Lepsze dotlenienie mózgu powoduje poprawę samopoczucia i efektywności myślenia. Systematyczny wysiłek fizyczny zwiększa wytrzymałość i sprawność mięśnia sercowego, co sprawia, że organizm nie męczy się tak szybko. Zwiększa się pojemność płuc, dzięki czemu sprawniej przeprowadzają one wyminę gazową. Wzrasta gęstość kości, a co za tym idzie zmniejsza się ryzyko wystąpienia osteoporozy. Rośnie też wytrzymałość i odporność kości na urazy.

77 RUCH TO ZDROWIE

78 CZY TWOJA WAGA MIEŚCI SIĘ W ZIELONYM POLU? Aby sprawdzić czy nasza waga jest w normie możemy obliczyć swój, tzw. wskaźnik masy BMI. 1) Wskaźnik poniżej 18,5 oznacza niedowagę. 2) Wskaźnik między 18,5 a 25 oznacza prawidłową masę ciała. 3) Wskaźnik między 25 a 30 oznacza nadwagę. 4) Wskaźnik między 30 a 40 oznacza otyłość. 5) Wskaźnik powyżej 40 oznacza otyłość olbrzymią. BMI to skrót od Body Mass Index, co oznacza wskaźnik wagi ciała.

79 ZAKRESY WARTOŚCI BMI Jeśli współczynnik BMI jest w przedziale poniżej 18,5 nie zaszkodzi przybranie na wadze. Jeśli współczynnik BMI mieści się w przedziale oznacza to prawidłową wagę ciała. Jeśli współczynnik BMI zawiera się w przedziale oznacza to nadwagę. Jeśli współczynnik BMI wynosi powyżej 30, oznacza to otyłość.

80 JAKIE RODZAJE SPORTU MOŻNA UPRAWIAĆ PRZY NADWADZE? zalecanezalecane pod pewnym warunkiem nieodpowiednie bieg łyżwiarski jazda na rolkach gimnastyka jazda na rowerze wioślarstwo pływanie bieg narciarski marsz badminton koszykówka siłownia narciarstwo alpejskie (dla zaawansowanych) tenis wędrówki piłka nożna jogging squash narciarstwo alpejskie (dla początkujący) Organizm zaczyna spalać rezerwy tłuszczu dopiero wtedy, kiedy trening trwa przynajmniej 20 minut. Ćwiczenia powinno wykonywać się codziennie. Można iść również na szybki spacer, pojeździć na rowerze, albo zrobić kilka okrążeń na basenie.

81 JAK UNIKNĄĆ PRZYROSTU WAGI? Tuczące daniaAlternatywaZaoszczędzony tłuszcz 100 g salami 150 g kotleta jagnięcego 150 g łopatki wieprzowej 100 g żółtego sera (50% tł.) 100 g twarogu śmietankowego 100 g gęstej śmietany (creme fraiche) 50 g chipsów ziemniaczanych 1 kawałek tortu 1 kawałek ciasta marmurkowego 50 g czekolady 4 łyżki El Pesto (40 g) 30 g kaszanki 200 ml chudego mleczka owocowego 100 ml śmietankowych lodów owocowych 10 g masła orzechowego bułeczka i 30 g mortadeli 100 g wędliny z indyka 150g sznycla jagnięcego 150 g sznycla wieprzowego 100 g żółtego sera (30% tł.) 100 g chudego twarogu 100 g kwaśnej śmietany 50 g chipsów bananowych 1 babeczka z truskawkami 1 kawałek placka drożdżowego ze śliwkami 50 g owoców 4 łyżki sosu pomidorowego bez oleju 30 g pasty z soczewicy 200 ml soku owocowego 100 ml lodów owocowych bez śmietany 10 g pasty owocowej bułeczka z pomidorami 29 g 26 g 21 g 20g 11g 20 g 9 g 11 g 16 g 27 g 8 g 3 g 7 g 10 g

82 FAKTY I LICZBY Człowiek przesypia przeciętnie jedną trzecią swojego życia. Roczne dziecko śpi średnio 14 godzin na dobę, 5-latek – 12godzin, a 90 procent dorosłych przesypia 6-9 godzin. Człowiek zjada przeciętnie w ciągu swojego życia 40 ton pożywienia.

83 FAKTY I WYKRESY Roczne dziecko śpi ok. 14h 5-latek śpi ok. 12h Ile śpi dziecko w ciągu doby?

84 FAKTY I WYKRESY Dorosły człowiek śpi 6h Dorosły człowiek śpi 9h Ile przeciętnie śpi dorosły człowiek w ciągu doby?

85 GŁÓD NA ŚWIECIE

86 WYŻYWIENIE LUDNOŚCI I DOSTĘP DO WODY PITNEJ

87 ZNACZENIE WODY W ŻYCIU Na świecie nie brak wody pitnej, jednak z braku dostępu do niej każdego dnia umierają tysiące ludzi, rocznie - kilka milionów. W przyszłości woda stanie się bogactwem, o które mogą toczyć się wojny. Już dziś jest lukratywnym biznesem - niestety, nie dla tych, którzy jej potrzebują.

88 Substancja to nad wyraz prosta, a tak cudowna, że nie uwierzycie! Bo, choć bez koloru, smaku i zapachu, to każda jej kropla cenna jako życie. Niczym boży dar, spada na nas z nieba. Tworzy rzeki, jeziora, morza. Bez niej nie ma chleba. Przeto dbaj o nią, szanuj i oszczędzaj! I na próżno ni kurka, ni kranu, nigdy nie odkręcaj! Tymi prostymi słowy kończy się ma oda, a ta cudowna substancja to zwyczajna WODA.

89

90

91 BIBLIOGRAFIA Podręcznik dla gimnazjum Puls życia Wydawnictwo Nowa Era Podręcznik dla gimnazjum - Chemia Nowej Ery 3, Wydawnictwo Nowa Era Podręcznik dla gimnazjum - Ciekawa chemia część 3, Wydawnictwo Szkolne i Pedagogiczne Spółka Aukcyjna Podręcznik dla gimnazjum – Chemia organiczna, Wydawnictwo Zofii Dobkowskiej Żak Podręcznik dla gimnazjum - Chemia 3, Wydawnictwo Pedagogiczne OPERON Podręcznik dla gimnazjum – Chemia i my, Wydawnictwo Szkolne i Pedagogiczne Spółka Aukcyjna

92 Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał Ludzki CZŁOWIEK – NAJLEPSZA INWESTYCJA Publikacja jest współfinansowana przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Prezentacja jest dystrybuowana bezpłatnie


Pobierz ppt "Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał"

Podobne prezentacje


Reklamy Google