Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Ropa naftowa stanowi mieszaninę węglowodorów (alkanów, cykloalkanów, arenów, zawartość których waha się w granicach 80-90%), fenoli, kwasów karboksylowych,

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Ropa naftowa stanowi mieszaninę węglowodorów (alkanów, cykloalkanów, arenów, zawartość których waha się w granicach 80-90%), fenoli, kwasów karboksylowych,"— Zapis prezentacji:

1

2 Ropa naftowa stanowi mieszaninę węglowodorów (alkanów, cykloalkanów, arenów, zawartość których waha się w granicach 80-90%), fenoli, kwasów karboksylowych, pochodnych tiofenu, tioalkoholi, azotowych związków heterocyklicznych, żywic, związków metaloorganicznych. Gęstość ropy naftowej ma wartość g/cm3. Ropa naftowa ma barwę brązową lub czarną i posiada ona silny, charakterystyczny zapach. Skład ropy naftowej może być różny i jest zależny od miejsca, z którego została ona wydobyta. Ropa naftowa może być przerabiana metodami: destylacji frakcyjnej (destylacja frakcjonowana), rafinacji, ekstrakcji selektywnymi rozpuszczalnikami (takimi jak na przykład glikol dietylowy), krystalizacji i innymi.

3 Ropa naftowa po wydobyciu ze złóż wymaga wstępnej przeróbki, która polega na odsalaniu i deemulacji do zawartości wody nie przekraczającej 1% wody. Niektóre wymagają ponadto stabilizacji poprzez oddzielenie frakcji łatwolotnych – etanu, metanu, propanu i butanu, które są cennymi surowcami chemicznymi i paliwami pozyskiwanymi głównie z gazu ziemnego, zwłaszcza mokrego. Wstępnie oczyszczona ropa jest sprzedawana przez producentów jako ropa surowa (crude oil). Można ją transportować na większe odległości. W całości przetwarzana jest w rafineriach na produkty naftowe otrzymywane w wyniku destylacji. Są to: benzyny, nafta, olej napędowy oraz pozostałość mazut, z której otrzymuje się następnie oleje lekkie, średnie i ciężkie. Produkty te są zużywane bezpośrednio lub też poddawane dalszej przeróbce celem uszlachetnienia lub otrzymania kolejnych pochodnych.

4 Znaczenie przemysłowe ropa naftowa zyskała po wynalezieniu przez Ignacego Łukaszewicza lampy naftowej w 1852 roku. Jej kariera zaczęła się po skonstruowaniu silnika spalinowego, a następnie samochodów, a także opanowaniu technologii wydobycia, przerobu i transportu. Obecnie ropa naftowa znajduje zastosowanie przede wszystkim w sektorze paliwowo- energetycznym (niemal 90% zużycia), oraz w syntezie petrochemicznej, w wyniku której otrzymywane są różne produkty syntetyczne (takie jak na przykład kauczuk, włókna, farby, środki piorące, lakiery, chemikalia i lekarstwa). Rosnące zapotrzebowanie tych dziedzin stymuluje stały wzrost podaży, która w skali świata osiągnęła 3.2 miliardy ton na rok na początku lat dziewięćdziesiątych XX wieku i ustabilizowała się na tym poziomie.

5 INCI Paraffinum Liquidum – płynna parafina jest składnikiem bardzo często używanym w kosmetyce, jest lżejsza od swojej siostry wazeliny, mniej nabłyszcza skórę i się nie klei. Płynna parafina pozostawia skórę miękką i jedwabistą. Jest obojętna chemicznie i nie wywołuje podrażnień ani alergii. Sama w sobie nie ma żadnych wartości odżywczych, za to świetne natłuszczające i ochronne. W zależności od frakcji można wyróżnić parafinę lekką (legere, White Mineral Oil).

6 INCI Petrolatum (czasem z podaniem koloru: white lub yellow) – wazelina. Bardzo powszechnie stosowana w kosmetyce, jako tłuszcz bazowy. Jest neutralna chemicznie, nie powoduje podrażnień (co może się zdarzyć w przypadku emolientów roślinnych i odzwierzęcych, szczególnie nierafinowanych). Na powierzchni skóry tworzy warstwę okluzyjną, uniemożliwiającą odparowanie wody z naskórka. Mimo że często traktowana jako składnik najgorszej kategorii, wazelina jest jedynym produktem, który jest w stanie przyspieszyć naprawę naturalnej bariery ochronnej skóry (tworząc szczelną warstwę okluzyjną). Jej skuteczność została potwierdzona wieloma badaniami klinicznymi. Wazelina nie wchłania się przez skórę, produkty ją zawierające często odbierane są jako ciężkie i natłuszczające, także lepkie. INCI Cera Microcristallina – mieszanina wosków, używana głównie jako stabilizator emulsji, bardzo często występuje w woskach i kremach do układania włosów i w kosmetykach dekoracyjnych o tłuszczowej bazie (pomadki do ust, kremowe kompakty).

7 NCI Ozokerite – ozokeryt, wosk ziemny, stosowany podobnie jak woski roślinne celem nadania konsystencji i natłuszczenia, często wykorzystywany w produktach do pielęgnacji (i dekoracji) ust. Jak wszystkie pochodne ropy naftowej jest chemicznie neutralny. Ponadto do substancji tłuszczowych zalicza się też liczne pochodne oraz prekursorów wyżej opisanych substancji – kwasy tłuszczowe, estry, oleje utwardzane wodorem (wtedy przy nazwie pojawia się dodatek "hydrogenated" ), etoksylowane i propoksylowane (etoksylację przeprowadza się przez traktowanie glikolem polietylenowym, propoksylacje – glikolem polipropylenowym, uzyskane tą drogą substancje opisuje się wg INCI przedrostkami PEG i PPG np PEG-40 Lanolin, PPG-5 Lanolin) i wiele, wiele innych. Do najczęściej spotykanych należą kwasy i alkohole tłuszczowe (ich nazwy zawierają człon "alcohol", przez to często bywają błędnie interpretowane jako drażniące, np alkohol cetylowy lub cetearylowy, czyli Cetyl i Cetearyl Alcohol) i ich pochodne, np.: INCI Palmitic Acid, Palmitate – kwas palmitynowy i jego pochodne. INCI Oleic Acid, Oleate – kwas oleinowy i pochodne. INCI Stearic Acid, Stearate – kwas stearynowy i pochodne. INCI Capric Acid, Caprylic/Capric Trigliceride, Caprylate – kwas kaprylowy oraz jego pochodne.

8

9

10

11

12 Z prośbą o pomoc napisaliśmy do wielu firm kosmetycznych, oto niektóre z nich: NIVEA DERMIKA GARNIER AVON PHARMACERIS JOHNSON&JOHNSON VICHY BELL EVA PERFECTA RIMMEL JOANNA ZIAJA SORAYA

13 Dziękuję za przesłanie Waszego zapytania i możliwość udzielenia odpowiedzi. Chciałabym Panią poinformować, że substancją szeroko wykorzystywaną w kosmetyce, otrzymywaną w procesie destylacji roby naftowej (po oczyszczeniu i przetworzeniu) jest m.in. olej parafinowy - Paraffinum Liquidum wg nomenklatury INCI. Substancja ta jest składnikiem bezpiecznym, działającymi wyłącznie powierzchniowo na skórę. Paraffinum Liquidum pełni rolę emolienta, ma właściwości natłuszczające, ochronne i pośrednio nawilżające, jest bardzo dobrze tolerowane przez skórę. Paraffinum Liquidum znajduje się m.in. w naszym sztandarowym produkcie NIVEA Creme. Proszę mi wybaczyć, ale ze względu na bardzo szeroką ofertę nie jest w stanie Pani podać wszystkich produktów. Na naszej stronie internetowej przy każdym produkcie znajduje się skład wg INCI, jeśli byłaby Pani zainteresowana innymi produktami. W razie jakichkolwiek pytań czy wątpliwości, proszę o bezpośredni kontakt.

14 Dziękujemy za zainteresowanie naszą marką. Niezmiernie nam przykro, ale nie udzielamy takich informacji.

15 Odpowiadając na Wasze pytanie bardzo krótko tak, stosujemy wśród naszych składników również te tzw. ropopochodne olej parafinowy czy wazelinę, podobnie jak robi to wielu producentów, zwłaszcza tych od marek aptecznych i kosmetyków dziecięcych gdzie wymagane jest działanie powierzchniowe, przy zapewnieniu silnej okluzji. Stosujemy je w różnych kosmetykach, głównie tych dla cer bardzo suchych. Jak pokazują badania rynkowe niektórzy konsumenci poszukują kosmetyków bez tych składników, są ta głównie Ci zorientowani na kosmetyki naturalne oraz osoby o stosunkowo niskim poziomie wiedzy z zakresu kosmetologii. Nie można również zaprzeczyć, że podejrzenie konsumentów co do wymienionych surowców wynika z braku jednego stanowiska w przemyśle kosmetycznym, niekiedy nawet w kategorii kosmetyków jednego producenta.

16 1. Czy w państwa kosmetykach znajdują się składniki ropopochodne? TAK, m.in. paraffinum liquidum, paraffinum, petrolatum o czystości farmaceutycznej (wg. Farmakopea). Składniki te można znaleźć w wykazie INCI na naszych opakowaniach. 2. Jeśli tak, to jakie kosmetyki? Dla dorosłych oraz dla dzieci nawilżające. 3. Czy ludzie zwracają na to uwagę? Nie mieliśmy takich uwag, zapytań ze strony konsumentów. Składniki te są popularnie stosowane w przemyśle kosmetycznych do sporządzania maści i kremów. 4. Po co te składniki są w kosmetykach? Działają nawilżająco - dają okluzję na skórze, zmniejszają TEWL. Mogą się częściowo wbudowywać w cement międzykomórkowy pomagając odbudowywać jego ubytki, także płaszcz wodno-lipidowy usunięty po zastosowaniu środków powierzchniowo-czynnych. 5. Skąd są czerpane? Są to składniki ropopochodne, bardzo dobrze oczyszczone oraz przetworzone.

17 Niezmiernie nam przykro, ale nie udzielamy tego typu informacji. Na stronach internetowych znajdują się informacje o naszych produktach, a na etykietach konkretnych produktów pełne składy zgodnie z obowiązującymi przepisami.

18 Są to produkty kosmetyczne bez chemii i konserwantów. Posiadają w 100% naturalne składniki najwyższej jakości. Kosmetyki te są bardziej skuteczniejsze niż kosmetyki "chemiczne". Główną zaletą tych środków jest łatwość stosowania, wydajność, brak ogólnych przeciwwskazań i wysoka skuteczność. Naturalne substancje w nich zawarte z łatwością przenikają w głąb skóry, aby ją nawilżyć i odmłodzić. Jednocześnie inne substancje czynne mogą mieć przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwobrzękowe i regenerujące działanie na cały organizm lub na poszczególne układy. Roślinne składniki kremów i balsamów pochodzą z ekologicznie czystych terenów Krymu, Kaukazu i Karpat. Biologiczne ekstrakty (wyciąg z pijawki lekarskiej, kwas mrówkowy, jad pszczeli i żmii) pozyskiwane w laboratoriach przy renomowanych hodowlach Ukrainy i Rosji. Wszystkie środki koncernu "Eliksir" powstały na bazie wiekowych tradycji medycyny klasztornej i ludowej. Gwarancja ich jakości naukowe i medyczne badania wykonane przez Ukraiński Instytut Zdrowia i Urody.

19 Jedna z fajniejszych marek ekologicznych dostępnych od niedawna w Polsce - grecka Korres - ma w sprzedaży biokosmetyki do makijażu. Oferta obejmuje nawet organiczne kredki do brwi, konturówki i pudry brązujące.

20 syntetycznych konserwantów nie mających odpowiedników w przyrodzie, poza dopuszczonymi: kwas benzoesowym, sorbowym, dehydrooctowym, salicylowym (z ograniczeniami występującymi w Ustawie kosmetycznej) i ich pochodnymi oraz alkoholem benzylowym, pochodnych ropy naftowej: oleju mineralnego, parafiny i wazeliny silikonów pochodnych glikolu sztucznych barwników – syntetycznych barwników, nawet jeżeli mają naturalne odpowiedniki syntetycznych kompozycji zapachowych – podobnie jak w przypadku barwników sztucznych przeciwutleniaczy – antyok- sydantów, czyli związków neutralizujących wolne rodniki np. BHA czy BH chemicznych filtrów słonecznych związków etoksylowanych tzw. PEG poliakrylanów tzw. Karbomerów surowców pozyskiwanych z martwych zwierząt surowców z roślin modyfikowanych genetycznie.

21 Ropa pojawia się wszędzie. To właśnie z niej powstaje plastik, a wiemy dobrze, ze produkty zapakowywane są przeważnie w opakowania plastikowe. Ropa wchodzi w skład wielu kosmetyków, olejów, smarów, tworzyw sztucznych, środków dezynfekujących, gumy, leków oraz barwników. Z niektórych produktów nie korzystamy, nIektóre nawet można opakowywać w szkło lub papier. Lecz naprawdę tych niektórych jest garstka. Weźmy sobie za przykład pastę do zębów, jej nie możemy zapakować w papier lub szkło. Jednym zdaniem, życie bez ropy jest niemożliwe.

22 Dzięki projektowi Szkoła Pełna Energii, a zwłaszcza dzięki temu tematowi zyskaliśmy więcej wiadomości. Doszukaliśmy się ciekawych informacji na temat ropy naftowej wykorzystywanej do życia codziennego, bez której życie jest niemożliwe. Dowiedzieliśmy się również jak kosmetyki ropopochodne wpływają na nasze życie. Z poszerzenia naszej wiedzy jesteśmy bardzo zadowoleni.


Pobierz ppt "Ropa naftowa stanowi mieszaninę węglowodorów (alkanów, cykloalkanów, arenów, zawartość których waha się w granicach 80-90%), fenoli, kwasów karboksylowych,"

Podobne prezentacje


Reklamy Google