Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Projekt współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Sąsiedztwa Polska-Białoruś-Ukraina INTERREG IIIA/TACIS CBC oraz.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Projekt współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Sąsiedztwa Polska-Białoruś-Ukraina INTERREG IIIA/TACIS CBC oraz."— Zapis prezentacji:

1 Projekt współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Sąsiedztwa Polska-Białoruś-Ukraina INTERREG IIIA/TACIS CBC oraz z budżetu państwa Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej Stowarzyszenie Euroregion Niemen ul. Piłsudskiego 58, Supraśl tel./fax. (085) Stowarzyszenie Uroczysko Inwentaryzacja i promocja tradycyjnych potraw i legend oraz mikrokosmos przyrody Grodzieńszczyzny i Białostocczyzny

2 Styczeń, luty realizacja spotkań roboczych z partnerem białoruskim w biurze Stowarzyszenia Uroczysko omówienie planu działań w projekcie tel./fax. (085) Centrum Wsparcia Informacyjnego Inicjatyw Społecznych Trzeci Sektor – partner projektu

3 Styczeń – kwiecień 2007r. Realizacja kwerendy archiwalnej i terenowej dotyczącej tradycji kulinarnych Białostocczyzny (realizacja Janina Czyżewska – autorka pomysłu Katalogu Kulinarnego, Marta Szymska – koordynator projektu) i Grodzieńszczyzny (realizacja partner: Trzeci Sektor): - Archiwum Państwowe w Białymstoku - Wojewódzka Biblioteka Publiczna w Białymstoku - Biblioteka Muzeum Okręgowego w Białymstoku - Biblioteka Muzeum Północno – Mazowieckiego w Łomży - Archiwum Tygodnika Niwa -Zbiory prywatne, relacje ustne -Badania terenowe (Kruszyniany, Józefowo, Waliły, -okolice Tykocina i Bielska Podlaskiego, Grodzieńszczyzna) KWARENDA ARCHIWALNA TRADYCJI KULINARNYCH tel./fax. (085)

4 WARSZTATY KULINARNE Warsztaty zorganizowane zostały w Centrum Edukacji w Supraślu w dniach – Uczestnicy: uczniowie Centrum Edukacji w Supraślu z klasy o specjalizacji agroturystyka oraz partnerzy projektu z Białorusi – organizatorzy turystyki i naukowcy z Uniwersytetu Rolniczego w Grodnie oraz krajoznawca i dziennikarz – Jurij Kaczuk z Zelwy. tel./fax. (085)

5 Następnie swoimi refleksjami o tradycyjnej kuchni podlaskiej i trudnościami w jej identyfikacji podzielił się Andrzej Fiedoruk – autor ksiązki na ten temat i współorganizator warsztatów. Kolejnym tematem warsztatów była kuchnia tatarska. Jej moderatorem była Dżenneta Bogdanowicz – prowadząca gospodarstwo agroturystyczne Tatarska Jurta w Kruszynianach. Pod jej nadzorem uczestnicy warsztatów wykonali pierekaczewniki – tradycyjną potrawę Tatarów polskich- produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych, ubiegający się o certyfikat europejski. tel./fax. (085) Pierwsza część warsztatów poświęcona była tradycjom kulturowym i kulinarnym mniejszości żydowskiej. Część teoretyczną i praktyczne warsztaty wykonywania potraw przeprowadziła Elżbieta Świętorzecka z Tykocina, znawczyni tradycji i kultury żydowskiej– prowadząca restaurację Tejsza przy oddziale Muzeum Podlaskiego Synagodze w Tykocinie. Uczestnicy warsztatów wykonali dwie potrawy – wątróbkę drobiową oraz śledzie po żydowsku.

6 Wykład o tradycyjnej kuchni białoruskiej wygłosił Jurij Kaczuk. Przygotował wspólnie z uczestnikami warsztatów potrawę zwaną kindziuk białoruski czyli pieczony żołądek wieprzowy nadziewany mięsem i warzywami. Potrawa wzięła udział w Mistrzostwach. Na zakończenie warsztatów uczestnicy wyjechali do wsi Sochonie, gdzie zapoznali się z technologią przyrządzania tradycyjnych wędzonek w zimnym dymie oraz zwiedzili wędzarnie zbudowane z kamienia polnego tel./fax. (085) Danutę Zarzecką – właścicielkę galerii Akacjowy dworek z Białegostoku. z Białegostoku. Jako instruktorki warsztatów zaangażowane zostały wielokrotne laureatki Mistrzostw Świata w Babce i Kiszce Ziemniaczanej z Supraśla: Maria Łukaszewicz (babka) i Czesława Siegieńczuk (kiszka ) Program warsztatów przewidywał pokaz przechowywania żywności w tradycyjnych wyrobach ceramicznych, drewnianych oraz lnianych. Został przeprowadzony przez

7 Efektem kwerendy archiwalnej oraz Warsztatów Kulinarnych jest polsko-białoruska publikacja pt. Przewodnik Tradycyjnych Potraw Białostocczyzny i Grodzieńszczyzny wydana w październiku 2007r.. tel./fax. (085)

8 KONKURS LITERACKI MITY I LEGENDY OD NIEMNA DO BUGU Styczeń nawiązanie współpracy z Wyższą Szkołą Administracji Publicznej w Białymstoku (jako dodatkowy efekt projektu) w związku z Konkursem Literackim i ogłoszenie Konkursu: - informacja na stronie Internetowej - ogłoszenia w prasie (Kurier Poranny) -rozesłanie informacji do wszystkich Domów Kultury na terenie województwa podlaskiego -Trzeci Sektor z Grodna rozsyła ogłoszenie do szkół i organizacji pozarządowych na Grodzieńszczyźnie tel./fax. (085)

9 tel./fax. (085)

10 tel./fax. (085)

11 tel./fax. (085)

12 WARSZTATY ETNOGRAFICZNE Studenci poznali legendy, mity i zwyczaje z terenów Podlasia i Grodzieńszczyzny, a następnie przetworzyli je pod okiem aktora i reżysera Marka Tyszkiewicza w scenariusz przedstawienia plenerowego. Na czym polega ł y warsztaty? tel./fax. (085) kwietnia 2007 w Surażkowie uczestnicy: 22 studentów Teatru Administratorium z WSAP oraz Uniwersytetu w Białymstoku, a także mieszkańcy Białegostoku, Supraśla i okolic zainteresowani tematem legend Podlasia.

13 Stowarzyszenie Uroczysko Stowarzyszenie Uroczysko tel./fax. (085) Inspiracją do poszukiwań form teatralnych były pokazy filmów dokumentalnych Proroczy żywot Eliasz. Znane i nieznane Beaty Hyży-Czołpińskiej TVP3 oraz Grabarka Evy Alperm-Gromoll, Niemcy; opowieści Marka Doleckiego o prorokach i wizjonerach Podlasia, Krzysztofa Szubzdy o białostockich legendach oraz Artura Konopackiego o zwyczajach Tatarów polskich.

14 tel./fax. (085) Efektem konkursu literackiego oraz warsztatów etnograficznych jest polsko- białoruska publikacja Mity I legendy od Niemna do Bugu, wydana w październiku 2007r.

15 WIECZÓR LITERACKI tel./fax. (085) czerwca – rozdanie nagród i prezentacja prac

16 MIKROKOSMOS tel./fax. (085) Wystawa oraz film Mikrokosmos jest efektem warsztatów fotograficznych naukowców i artystów z Polski i Białorusi, w ramach których wykonano zdjęcia owadów z terenu Białostocczyzny i Grodzieńszczyzny aparatem elektronowym na Politechnice Białostockiej. Następnie zdjęcia poddano obróbce artystycznej, której efekty można było podziwiać podczas wystawy w czasie XII Spotkań z Naturą i Sztuką UROCZYSKO. Na podstawie zdjęć, dzięki zastosowaniu techniki zdjęć poklatkowych powstał 30 minutowy film Mikrokosmos zaprezentowany także w trakcie UROCZYSKA. Zarówno film jak i wystawa była pierwszą tego typu ekspozycją w Polsce. Na świecie tego typu fotografią zajmuje się dosłownie kilka grup artystycznych (m.in. z Niemiec czy Japonii).

17 tel./fax. (085) Stowarzyszenie Uroczysko ul. Piłsudskiego 58, Supraśl Projekt współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Sąsiedztwa Polska-Białoruś-Ukraina INTERREG IIIA/TACIS CBC oraz z budżetu państwa Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej Stowarzyszenie Euroregion Niemen DZIĘKUJEMY ZA UWAGĘ


Pobierz ppt "Projekt współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Sąsiedztwa Polska-Białoruś-Ukraina INTERREG IIIA/TACIS CBC oraz."

Podobne prezentacje


Reklamy Google