Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

DZIKIE KOTY. Czyli co wiemy o żyjących na wolności kuzynach naszych pupilków.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "DZIKIE KOTY. Czyli co wiemy o żyjących na wolności kuzynach naszych pupilków."— Zapis prezentacji:

1 DZIKIE KOTY

2 Czyli co wiemy o żyjących na wolności kuzynach naszych pupilków.

3 ROZMIESZCZENIE NA ŚWIECIE DZIKICH KOTÓW

4 Poznajmy rodzinę kotowatych Kotowate (Felidae), rodzina ssaków zaliczana do rzędu drapieżnych. Zamieszkują prawie wszystkie kontynenty, oprócz Australii i Madagaskaru. Tułów wydłużony, głowa okrągła, kończyny przednie 5- palcowe, tylne 4-palcowe. Są palcochodne. Poza gepardem wszystkie koty posiadają wciągane pazury. Ogon przeważnie długi. Dobrze wykształcone zmysły, zwłaszcza wzroku i słuchu. W uzębieniu charakterystyczne wielkie kły, drobne siekacze i potężne łamacze. Sierść ubarwiona w odcieniach brązu, czarna, żółta lub szara, często pokryta pręgami lub cętkami.

5 Poznajmy rodzinę kotowatych cd. Tryb życia większości gatunków nocny. Niezwykle zwinne, doskonale wspinają się na drzewa, skaczą i pływają. W biegu niektóre gatunki osiągają duże prędkości, np. gepard w pogoni za zdobyczą potrafi rozwinąć prędkość do 112 km/godz. Pożywienie stanowią głównie ssaki oraz ptaki. Lwy występują w stadach, pozostałe gatunki żyją samotnie lub parami. Ciąża trwa dni w zależności od gatunku. Samica rodzi do 8 młodych Koty są drapieżnikami najlepiej przystosowanymi do polowania na ssaki i ptaki.

6 Poznajmy rodzinę kotowatych cd. Dzikie koty zamieszkują lasy i zarośla, zarówno górskie, jak nizinne, oraz stepy i pustynie. Świetnie wspinają się na drzewa i dobrze pływają, jednakże większość z nich rzadko wchodzi do wody bez przymusu. Polując podkradają się bezszelestnie, zawsze pod wiatr, albo czatują w ukryciu blisko wodopojów lub wiodących do nich szlaków, by paroma susami dopaść ofiary. Samce kotowatych są większe od samic. Wszystkie kotowate mruczą, gdy są zadowolone. Rozzłoszczone powarkują i prychają. Niestety tylko wielkie koty potrafią ryczeć. Źrenica dużych kotów jest okrągła. Małe koty, jak kot domowy i wydają pomruki, a ich źrenice są pionowe.

7 Małe i duże koty Do dużych kotów zaliczamy: lwa, tygrysa, panterę, geparda, jaguara Do kotów małych zaliczamy: pumę, rysia, ocelota, serwala oraz kota domowego.

8 LEW ( Panthera leo) Drugi po tygrysie - co do wielkości wśród czterech ryczących, wielkich kotów. Zaliczany do tzw. wielkiej piątki Afryki - pięciu najbardziej niebezpiecznych zwierząt afrykańskich (słoń, nosorożec, bawół, lew lampart). Żyje w grupie. Stado liczy od 3 do 30 osobników i posiada własne terytorium, przewodzi nim najsilniejszy samiec. Po około dniowej ciąży, samica rodzi od 1 do 5 kociąt. Na polowanie wychodzą lwice. Podczas gdy jedna podchodzi stado, reszta nagania czyhającej ofiarę. Lwy żywią się zwierzętami trawożernymi, czyli zebrami, antylopami, żyrafami, bawołami, chociaż jedzą także padlinę. Podczas suszy albo, kiedy brakuje wymienionych zwierząt atakują małe ssaki, ptaki, krokodyle i węże. Najpierw jedzą samce, potem samice, a na końcu lwiątka. Dzienna porcja pokarmu dla lwicy wynosi 5 kg mięsa, a dla lwa 7 kg. Występują tylko w Afryce. Na wolności dożywają 30 lat.

9 LWY

10 TYGRYS ( Panthera tigris) Sierść tygrysa jest krótka i gładko przylegająca do skóry, tylko na policzkach ma nastroszone bokobrody. Samice tygrysa są nieco mniejsze i mają mniej wyraźne bokobrody. Długość i gęstość futra zależy także od szerokości geograficznej występowania zwierzęcia. Tygrysy wytrwale penetrują swoje tereny łowieckie, polują o zmroku. Na zdobycz czatują przy wodopojach, w miejscach wypasu zwierzyny. Nie są wybredne i w braku innego pożywienia zadowalają się nawet myszami. Gdy tygrys już wypatrzył swoją ofiarę, wyskakuje z zasadzki i przeważnie dopada jej w kilku susach, potem wlecze zdobycz do gęstwiny i pożera ją po zapadnięciu zmroku. Tygrysy mają bardzo ładne futro. Podstawowa barwa jest rdzawo-żółta, a na jej tle widnieje ciemny, często nawet czarny, rysunek w postaci nieregularnych, poprzecznych pręg biegnących częściowo do ud, częściowo w kierunku piersi. Na grzbiecie barwa tła jest trochę ciemniejsza, na bokach się rozjaśnia, a na wewnętrznej stronie kończyn przechodzi w białą. Na ogonie ma ciemne pierścienie. Wąsy tygrysa są białe.

11 TYGRYSY

12 GEPARD (Acinonyx jubatus) Nazwa Acinonyx, oznacza po grecku "nieruchomy pazur" (gepardy jako jedyne koty nie mogą chować pazurów), a nazwa gatunkowa, jubatus, oznacza po łacinie "grzywiasty", z powodu grzywy, która zdarza się u niektórych młodych gepardów (tzw. "reksów"). Polska nazwa "gepard" pochodzi z średniowiecznej łaciny: gattus pardus, co znaczyło "kot-leopard". Zajmują w obrębie rodziny kotów szczególną pozycję, łączą kotowate z psowatymi. Z kotowatych wzięły głowę i długi ogon, resztę ciała zaś a zwłaszcza długie kończyny, mają typowe dla niektórych psowatych. Istnieje 9 podgatunków geparda. Żyją w Afryce, Mezopotamii, Arabii, Turkmenii, Persji i na Półwyspie Indyjskim. Mają piękne czerwonawe futro z czarnymi cętkami. Długość ich ciała wynosi od 125 do 135 cm, a wysokość w kłębie od 75 do 85 cm. Długość ogona wynosi od 70 do 75 cm. Biegnąc na krótkie odległości osiągają w ostatnim zrywie szybkość prawie 110 km/h. Polują na małe i średnie przeżuwacze.

13 GEPARDY

14 PANTERA (Panthera pardus) Lampart (pantera, leopard, rysiec). Lampart to średniej wielkości kot, posiada okrągłe uszy osadzone na głowie o krótkim pysku. Szerokie łapy wyposażone są w ostre pazury. Sierść jest błyszcząca, na grzbiecie i bokach usiana ciemnymi plamami o wielkości grochu albo orzecha. Plamy te układają się w rozetki bez plamek w środku. Pantery żyjące w lasach są mniejsze od tych, które żyją na sawannach. Różnią się też ubarwieniem. Koty zamieszkujące tereny otwarte mają jaśniejsze i rzadziej rozmieszczone cętki. Oprócz osobników cętkowanych spotyka się również osobniki melanistyczne, tzw. "czarne pantery" Lamparty żywią się dużymi zwierzętami, takimi jak kozy, owce, antylopy itp., chwytają także mniejsze zwierzęta, Występują w Afryce oraz w środkowej, południowej i wschodniej Azji.

15 PANTERY

16 JAGUAR (Panthera onca) Obszar występowania jaguara jest stosunkowo duży. Rozciąga się od Teksasu. Często spotyka się go wzdłuż rzek Paragwaju, Parany i Urugwaju, w łagodniejszej strefie klimatycznej Ameryki Południowej. Jaguar również osiąga pokaźne rozmiary ciała. długość od czubka nosa do nasady ogona wynosi od 1,5 do 2 m, długość ogona od 65 do 75 cm wysokość w kłębie wynosi od 80 do 85 cm Futro jaguara jest bardzo ładne i mieni się interesującymi odcieniami barwnymi, jest krótkie, gęste i lśniące, poza tym delikatnie aksamitne i miękkie. Sierść na piersi, brzuchu oraz na szyi aż do gardła jest dłuższa Barwa zasadnicza i rysunek mogą się znacznie różnić. to jednak większość okazów ma futro rdzawo-żółte, pokryte nieregularnymi plamami barwy od brązowej do czarnej. Na brzuchu ma okrągłe, białe plamy z czarna obwódką.. Mimo że nie jest największym kotowatym, posiada najmocniejszą strukturę szczęk ze wszystkich kotowatych i drugą najpotężniejszą budowę lądowego ssaka.

17 JAGUARY

18 PUMA ( Puma concolor) Puma (kuguar, lew górski, pantera z Florydy, pantera florydzka) Duży kot o stosunkowo małej głowie, smukłym i gibkim tułowiu. Futro krótkie, miękkie, jednolicie żółto-brunatne (występuje też od szarosrebrnego po czarne). Samce większe od samic, lecz większe zróżnicowanie spotyka się między podgatunkami. Młode pokryte są cętkami, a na ogonie mają czarne pierścienie. Wielkość: długość ciała cm ogon o długości cm wysokość w kłębie cm masa ciała samice kg, samce kg (100 kg) Pożywienie głównie ssaki, małe ofiary zjada natychmiast, podczas gdy pozostałości większych zdobyczy chowa maskując je częściami roślin. Gniazdo znajduje się w jaskini, szczelinie skalnej, wykrocie lub w zaroślach. Po ciąży trwającej dni samica rodzi 1 do 4 nagich i ślepych kociąt. Młode usamodzielniają się w 2 roku życia.

19 PUMY

20 OCELOT (Leopardus pardalis) Oceloty mają krótką, jedwabistą sierść o barwie żółtej, rudej lub szarej Nieregularny wzór z ciemnych plam i pręg zdobi futro,brzuch jest jasny, uszy czarne (z białymi plamkami) i zaokrąglone są osadzone na niewielkiej głowie. Ma silne łapy z ostrymi pazurami. Nie łączą się w pary, prowadzą nocny tryb życia. Dzień spędzają na drzewach, w nocy polują. Długość ciała: cm, ogona: cm, wysokość w kłębie: 50 cm waga: kg Liczba młodych w miocie 2-4 Żywią się wieloma zwierzętami, w tym: szczurami, małpami, pancernikami, wężami, jaszczurkami. Żyją lat. Oceloty żyją lasy równikowych, na torfowiskach, na sawannie, w środowiskach wilgotny

21 OCELOT

22 SERWAL (Leptailurus serval ) Jest spotykany na południe od Sahary Najchętniej żyją na terenach porośniętych wysoką trawą z łatwym dostępem do wody Jest kotem średniej wielkości. Ma smukłe ciało osadzone na długich kończynach. Na małej głowie, osadzonej na długiej szyi, znajdują się duże uszy. Sierść serwala jest jasnożółta, ozdobiona czarnymi cętkami. Dość krótki, sięgający pięt ogon zdobią czarne plamki i pierścienie. Serwal ma długie stopy, co czyni z tego kota wspaniałego skoczka a także zwiększa zakres widoczności w bardzo wysokich trawach. Prowadzi samotniczy tryb życia. Samce mają zazwyczaj większe rewiry niż samice. Żywi się gryzoniami i innymi drobnymi kręgowcami Wysokość 60 cm, długość z ogonem cm masa ciała 9-18 kg. Rodzą od 1-5 młodych

23 SERWALE

24 KARAKAL (Caracal caracal ) Nazwa wywodzi się od tureckiego słowa karakulak- czarne ucho KARAKAL inaczej zwany rysiem stepowym Występuje w Azji, na Półwyspie Arabskim i w Afryce. Ubarwienie od jasnobrązowego do ciemnobrązowego, czasem nawet białe pod brzuchem. Uszy długie, czarne na stronie tylnej, zakończone pędzelkami (które nie rosną, w przeciwieństwie do rysia). Kończyny również długie, sylwetka smukła, ale mocna. Wysokość ciała 50 cm długość bez ogona cm długość ogona cm masa ciała samce kg Odżywiają się mięsem, polując na zwierzęta różnej wielkości, od ssaków po węże i płazy Karakal zamieszkuje suche sawanny, stepy, krzaczaste zarośla i półpustynie. Bywają aktywne nocą lub w dzień,a ich aktywność zależy od temperatury otoczenia. Przy temperaturze powyżej 10° C odpoczywają.. Rodzą od 1 do 4 młode. Żyją do 19 lat.

25 KARAKAL

26 RYŚ (Lynx lynx) Ryś zasiedla duże, zwarte, wielogatunkowe kompleksy leśne ze starymi drzewostanami o gęstym podszycie, zarówno górskie jak i nizinne, iglaste, liściaste i mieszane. Dł. ciała ok. 100 – 150 cm, wysokość w kłębie ok. 50 – 75 cm. Ma okrągłą głowę, krępe ciało osadzone na długich, silnych łapach i palce zakończone wysuwalnymi pazurami. Wierzch czarno-żółtorudy z brunatnymi plamkami, brzuch jest biały. U większości osobników włosy na szyi i spodzie głowy tworzą charakterystyczną kryzę i bokobrody. Futro rysia ma doskonałe właściwości izolujące. Stojące uszy są zakończone charakterystycznym pędzelkiem sztywnych, czarnych włosów, Ogon jest krótki, ciemniejszy na czubku. Polują na sarny, jelenie, ptaki. Prowadzą samotniczy tryb życia, polują nocą. Rodzą od 1 do 5 kociąt. Żyją do 17 lat.

27 RYŚ

28 ŻBIK (Felis silvestris) Nieduży kot o gęstym długim futrze od żółtawo-szarego do ciemno-szarego. Na tym tle wzór: 4 prążków wzdłuż głowy i karku, ciemna, niezbyt wyraźna pręga od grzbietu do nasady ogona. Na ogonie poprzeczne prążki. Prążki na ogonie nie łączą się z pręgą grzbietową - cecha odróżniająca żbika od kota domowego. Na bokach tułowia do 12 pręg poprzecznych. Uszy spiczaste, czarne opuszki stóp i żółte tęczówki. Nos cielisto-czerwony Występuje na obszarze Europy głównie na terenach lesistych..Swobodnie krzyżują się z kotami domowymi. Zwierzęta chronione w wielu krajach. W Polsce podlegają ochronie całkowitej. Długość tułowia z głową: cm,ogon: cm,ciężar 3,5 - 5 kg Miot: 3-4 kociąt; młode dojrzewają w wieku 9-10 miesięcy Pożywienie: gryzonie, króliki, ptaki, płazy, gady.

29 ŻBIK

30 KOT DOMOWY To nasze pupilki w różnych odsłonach

31 DZIĘKUJEMY ZA UWAGĘ Do zobaczenia !!! Dbajcie o swoje domowe zwierzątka Zajrzyjcie na naszą stronę


Pobierz ppt "DZIKIE KOTY. Czyli co wiemy o żyjących na wolności kuzynach naszych pupilków."

Podobne prezentacje


Reklamy Google