Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Diety płynne zbilansowane i diety modułowe różnice składu między pokarmem naturalnym i sztucznym podział i charakterystyka diet zbilansowanych Małgorzata.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Diety płynne zbilansowane i diety modułowe różnice składu między pokarmem naturalnym i sztucznym podział i charakterystyka diet zbilansowanych Małgorzata."— Zapis prezentacji:

1

2 Diety płynne zbilansowane i diety modułowe różnice składu między pokarmem naturalnym i sztucznym podział i charakterystyka diet zbilansowanych Małgorzata Łyszkowska Klinika Chirurgii Dziecięcej i Transplantacji Narządów IP-CZD

3 1Trawienie pokarmu 2Wchłanianie substancji odżywczych 3Niszczenie substancji szkodliwych 4Tworzenie bariery nie przepuszczającej substancji szkodliwych 5Synteza i metabolizm hormonów, enzymów, przeciwciał rola PRZEWÓD POKARMOWY Prawidłowy rozwój rozwijającego się organizmu Pokarm (+)

4 Wybór odpowiedniego preparatu Noworodek / wcześniak Niemowlę Dziecko młodsze Dziecko starsze Dorosły Wiek chorego Prawidłowy Niedożywienie / nadwaga Swoiste niedobory Stan odżywienia Możliwość trawienia białek, węglowodanów, tłuszczów Możliwość wchłaniania białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin, makro- i mikroelementów Zaburzenia metaboliczne Stan czynnościowy jelit, wątroby, trzustki; Współistnienie innych chorób

5 ZAWARTOŚĆ SKŁADNIKÓW BIAŁKOWO- ENERGETYCZNYCH W ŻYWIENIU 12% 33% 55%

6 PODZIAŁ DIET Wiek odbiorcy –mleka dla wcześniaków –mleka początkowe –mleka następne –mleka dla dzieci powyżej 1 r.ż. –mleka dla dzieci starszych i dorosłych Konsystencja: –płynne, papkowate, stałe Zawartość energii –bogatokaloryczne (powyżej 1kcal / ml) –normokaloryczne (od 0,65 do 1 kcal / ml)

7 PODZIAŁ DIET Zawartość białka –bogatobiałkowe –normobiałkowe ( %) –ubogobiałkowe Rodzaj białka –białko zwierzęce –białko roślinne Obecność glutenu –bezglutenowe –glutenowe

8 PODZIAŁ DIET Stopień przetworzenia cząsteczek białka pełne cząsteczki białka (d. polimeryczna) hydrolizaty białkowe (d. oligomeryczna) wolne aminokwasy (d. monomeryczna = elementarna)

9 PODZIAŁ DIET Zawartość węglowodanów –bogatowęglowodanowa –normowęglowodanowa (ok. 50%) –ubogowęglowodanowa Obecność laktozy –laktozowe –ubogolaktozowe –bezlaktozowe

10 PODZIAŁ DIET Zawartość tłuszczu –bogatotłuszczowa –normotłuszczowa ( %) –ubogotłuszczowa Rodzaj tłuszczu –LCT –LCT / MCT –wzbogacone w kw. tłuszczowe n-3, n-6

11 PODZIAŁ DIET Zawartość włókna –bogatoresztkowa –ubogoresztkowa Dodatkowo wzbogacana –aminokwasami –pierwiastkami śladowymi – kwasami tłuszczowymi – probiotykami, prebiotykami –nukleotydami

12 Żywienie noworodków i niemowląt Mleko kobiece Mleko modyfikowane Diety lecznicze

13 Mleko kobiece Mleko krowie Mleko modyfikowane Skład ilościowy i jakościowy odpowiedni dla noworodka i niemowlęcia Skład ilościowy i jakościowy odpowiedni dla cielaka Nadmiar: białka, Na, K, Cl, Ca, P Ca / P = 1,3 100% tłuszczu zwierzęcego Niedobór laktozy, wit., mikroelementów, jedno- i wielonienasyconych kw. tłuszczowych Upodobnienie składu do mleka kobiecego Eliminacja zagrożeń

14 Białko Stopień przetworzenia cząsteczek białka Dieta polimeryczna –pełne, nie zmienione cząsteczki białek Dieta monomeryczna = elementarna –cząsteczki białek przetworzone do wolnych aminokwasów HYDROLIZA SYNTETYCZNE AMINOKWASY Dieta oligomeryczna – cząsteczki białek przetworzone do oligopeptydów (od 2 cząst. aa) Dieta polimeryczna eliminująca niektóre aa

15 Węglowodany Dieta bezlaktozowa polimery glukozy - 100% polimery glukozy + sacharoza max 20% Dieta ubogolaktozowa polimery glukozy + laktoza ok. 30% - 50% Dieta laktozowa laktoza - 100%

16 Tłuszcze Kwasy tłuszczowe długołańcuchowe C > 12 (LCT) Nasycone (zwierzęce) Nienasycone n - 6 (oleje roślinne) n - 3 (ryby) Kwasy tłuszczowe średniołańcuchowe C (MCT) Jednonienasycone (oliwa z oliwek) Wielonienasycone Kwasy tłuszczowe krótkołańcuchowe C (MCT)

17 PUFA- element struktury i prekursor eikozanoidów n-6 n-3 LA ALA AA EPA DHA eikozanoidy elongacja desaturacja

18 Zalecenia europejskie suplementacji LC-PUFA u niemowląt

19 Charakterystyka diet zbilansowanych Pochodzenie poszczególnych składników Białka Tłuszcze Węglowodany Mleko krowie: kazeina białka serwatkowe Soja Zboża Groch Kolagen Polimery glukozy: dekstryny ( cz.) maltodekstryny ( cz.) syrop kukurydziany (3 - 5cz.) Laktoza Sacharoza Glukoza Fruktoza Tłuszcz roślinny (LCT): olej kukurydziany olej sojowy olej palmowy MCT kw. tłuszczowe: n-3 n-6

20 OSOBY ZDROWECHORE Diety mleczne (polimeryczne) laktozowe lub ubogolaktozowe Diety mleczne (polimeryczne) bezlaktozowe ubogolaktozowe z MCT zagęszczone Diety bezmleczne Hydrolizaty białkowe (oligo-, monomeryczne) bezlaktozowe lub ubogolaktozowe Izolaty sojowe (polimeryczne) bezlaktozowe LCT LCT + MCT

21 Dieta o niskim stopniu hydrolizy białek Nieznaczny stopień hydrolizy białka –peptydy składające się z aminokwasów Zawiera laktozę Oznakowana symbolem H.A. Nie może być stosowana przy leczeniu alergii pokarmowych Zastosowanie - Zapobieganie alergii

22 Dieta o wysokim stopniu hydrolizy białek Znaczny stopień hydrolizy białka –peptydy składające się z aminokwasów –wolne aminokwasy Bezlaktozowa lub o zmniejszonej zawartości laktozy Nie może być stosowana w karmieniu dzieci zdrowych Zastosowanie - Leczenie alergii i chorób przebiegających ze znacznym uszkodzeniem jelita

23 Dieta o wysokim stopniu hydrolizy białek skład białkowy

24 PORÓWNANIE SKŁADU MIESZANEK DLA DZIECI W 1-ym ROKU ŻYCIA

25

26

27 MIESZANKI DLA NOWORODKÓW Z MAŁĄ URODZENIOWĄ MASĄ CIAŁA Bebilon Nenatal Premium (Nutricia) Mleko kobiece + wzmacniacze Bebilon BMF (Nutricia) (1 tor. = 1,5g rozp. w 50 ml mleka) - węglowodany 1g / tor./ 50 ml - białko 0,35g / tor./ 50 ml - Ca, P, Mg, Zn, Cu, J, Mn, Na, K - wit. A, D, E, K, z gr. B, C, kwas foliowy

28 Diety polimeryczne, normokaloryczne, laktozowe (mleczne) Mleka początkoweMleka następneMleka po 1 r.ż.Mieszanki mleczne Bebiko 1Bebiko 2Bebiko Junior 3Bebiko 2R Bebiko Junior 3R Bebilon 1Bebilon 2Bebilon Junior 3 Bebilon Comfort 1Bebilon Comfort 2 Enfamil Premium Lipil 1Enfamil Premium Lipil 2Enfamil Premium 3 HippBIO Combiotik 1HippBIO Combiotik 2 Humana 1Humana 2Humana 3R Humana 1 Plus Humana 1 PremiumHumana 2 PremiumHumana 3R Premium Humana 1 Plus Premium Nan Pro 1Nan Pro 2Nan Pro 3Nan Pro 2R Nestle JuniorNestle Junior R Humana MCT

29 NazwaWiekRodzaj białka kcal /ml B%B% W%W% T%T% MCT % EPA DHA Błonnik g/100ml La- ktoza mOsmol /l Ent./p.o. Infatrini< 1r.ż.Polimer.110,44148,5-+0,8295Ent. /p.o. Nutrini> 1r.żPolimer Ent. /p.o. Nutrini Energy Multi Fibre > 1r.żPolimer.1, ,8-315Ent. Clinutren Junior > 1 r.żPolimer sachar Ent. /p.o. Frebini energy Drink > 1 r.ż.Polimer.1,510, Ent./ p.o. Frebini energy fibre Drink > 1 r.ż.Polimer.1,510, ,1-420Ent./p. o. Peptamen> 1 r.żOligomer sachar Ent. /p.o. Nutrini Peptisorb > 1r.żOligomer Ent. Diety o zwiększonej gęstości kalorycznej dla małych dzieci

30 Preparaty początkowePreparaty następnePreparaty po 1 r.ż. Bebiko HA 1Bebiko HA 2 Bebilon HA 2 Hipp HA Combiotik 1Hipp HA Combiotik 2 Humana HA 1 PremiumHumana HA 2 PremiumHumana HA 3 Premium Humana HA 1 Plus Premium Nan Pro HA 2Nan Pro HA 3 Diety o nieznacznym stopniu hydrolizy białka, normokaloryczne

31 Diety o znacznym stopniu hydrolizy białka, normokaloryczne BEZLAKTOZOWE Diety początkoweDiety następne Bebilon Pepti MCT Nutramigen 1Nutramigen 2 UBOGOLAKTOZOWE Diety początkoweDiety następne Bebilon Pepti 1Bebilon Pepti 2 Diety elementarne, normokaloryczne, bezlaktozowe Cały okres niemowlęcy i wczesnodziecięcy Bebilon Neocate Elecare (+MCT)

32 Diety początkoweDiety następne Bebilon sojowy 2 Humana SL Isomil (+sacharoza)Isomil 2 (+sacharoza) Diety polimeryczne, normokaloryczne, bezlaktozowe Izolaty sojowe Białko zbóż Dieta następna i okres wczesnodziecięcy Sinlac Mleko krowie Okres niemowlęcy i wczesnodziecięcy Enfamil 0-lac

33

34 Diety polimeryczne, normokaloryczne (1kcal/1ml) NazwaB%B% W%W% T%T% MCT % n-3laktozamOsmol/lEnt./p.o. Nutrison proszek Ent./p.o. Nutrison standard Ent. Fresubin original /330Ent./p.o. Reconvan Ent.

35 NazwaKcal/ ml B %W%W% T%T% MCT % EPA + DHA La- ktoza mOsmol/ l Ent./p. o. Cubitan1,2529, p.o. Nutrison Protein Plus1,2520 +glu Ent. Nutridrink1, p.o. Nutridrink Yoghurt Style 1, p.o. Nutrison Energy1, Ent. Nutrison Protein Plus1, Ent. Fresubin Energy / Drink 1, /405Ent./p.o Fresubin HP energy1, Ent. Ensure HN Plus1, Ent./p.o Diety polimeryczne, bogatokaloryczne (> 1kcal/ml)

36 Diety polimeryczne z błonnikiem NazwaKcal/ ml B %W %T %MCT % EPA + DHA Błonnik g/100ml La- ktoza mOsmo l/l Ent./p. o. Nutrison Multi Fibre ,5-210Ent. Nutrison Advanced Cubison 120,4 +arg 49, ,5-315Ent. Jevity115,353,629, Ent. Fresubin original fibre ,5-285Ent. Fresubin 1500 complete ,5-285Ent. Fresubin 1200 complete1, ,0-345Ent. Fresubin 1800 complete1, ,0-345Ent. Nutrison Advanced Protison 1,323 +glu 4826,3--1,5-270Ent.

37 Diety polimeryczne z błonnikiem NazwaKcal/ ml B %W %T %MCT % EPA + DHA Błonnik g/100ml La- ktoza mOsmo l/l Ent./p. o. Supportan / Drink1, ,2/1,5-340/435Ent./p.o. Fresubin protein energy Drink 1, ,5-390p.o. Nutridrink Multi Fibre1, ,3-455p.o. Nutridrink Soup1, ,3-350p.o. FortiCare1,622,5 +glu 47,629,9-+2,1-730p.o.

38 Diety oligomeryczne NazwaKcal/ ml B %W %T %MCT % EPA + DHA Błonnik g/100ml La- ktoza mOsmol/ l Ent./p.o. Peptisorb Ent. ProvideXtra Drink1, / / 690p.o. Survimed OPD Ent.

39

40 PREPARATY DLA CHORYCH Z NIEWYDOLNOŚCIĄ ODDECHOWĄ Pulmocare białko 16,7% en. węglowodany 28,1% en. tłuszcze 55,2% en. 1,5 kcal / ml PREPARATY STANDADOWE

41 CYSTILAC Dla niemowląt i dzieci w wieku poniemowlęcym Normokaloryczna – 83kcal/100ml (więcej niż w mieszankach mlecznych dla dzieci zdrowych) Węglowodany – 8,6g/100ml (41%); laktoza (+) Tłuszcze – 4,4g/100ml (48%); 20%MCT; MUFA - 1,7g/100ml; PUFA - 0,5g/100ml Białko – 2g/100ml (11%); kazeina:białka serwatkowe 50:50 Współczynnik = 1:231 Energia = Białka = Węglowodany Tłuszcze

42 CYSTILAC mmol/100ml g/100ml mg/100ml g/100ml

43 Diety stosowane u chorych na cukrzycę Skrobia, fruktoza + błonnik węglowodanów Niski indeks glikemiczny tłuszczu Skrobia, fruktoza + błonnik węglowodanów Niski indeks glikemiczny tłuszczu Nazwakcal /ml B%W%T%EPA + DHA Błonnik g/100ml Lakto- za Izomalto -za Fru- ktoza Skro -bia mOsmol /l Ent. /p.o. Diasip119,446,733,9-2, Ent /p.o Diason117,24537,8-1, Ent Diben1, , Ent /p.o

44 Diety stosowane u chorych z niewydolnością wątroby Fresubin hepa Drink –Energia 1,3 kcal/ml –Białko 12% –Węglowodany 55% –Tłuszcze 33% (MCT 36%) –Błonnik 1 g/100ml –Osmolarność 360 mOsmol/l + MCT + L-leucyna, L-izoleucyna, L-walina, L-arginina

45 NazwaKcal/ ml B %W%W% T%T% MCT % La- ktoza mOsmol/lEnt./p.o. Renilon 4,02,08 +glut Ent./p.o. Renilon 7,52,015 +glut Ent./p.o. Survimed renal1, ,7-360Ent./p.o. Diety stosowane u chorych z niewydolnością nerek ilościowa i jakościowa modyfikacja białka modyfikacja składu elektrolitowego

46 Diety stosowane u chorych z niewydolnością nerek Renilon 4,0Renilon 7,5Survimed renal Na mg/100ml32 (13,9 mmol/l)59 (25,6 mmol/l)20 (8,7 mmol/l) K mg/100ml21 (5,5 mmol/l)22 (5,6 mmol/l)24 (6,1 mmol/l) Cl mg/100ml6 (1,7 mmol/l)11 (3,1 mmol/l)2,4 (0,7 mmol/l) Ca mg/100ml6 (1,5 mmol/l)9 (2,25 mmol/l)52 (13 mmol/l) P mg/100ml2 (0,6 mmol/l)3 (0,97 mmol/l)19 (6,1 mmol/l) Mg mg/100ml0,6 (0,25 mmol/l)1 (0,4 mmol/l)10 (4 mmol/l) Wit.A ug/100ml--31,5 karotenoidy++- Wit.E mg/100ml551,3 Wit.K ug/100ml11 6,6 Wit. D ug/100ml1,4-0,66

47 Glutamina Plus (1 torebka) białko = L-glutamina – 10g węglowodany = maltodekstryny, skrobia, cukier – 9,4g błonnik – 1g Intestamin (0,5kcal/1ml) białko = glicylo-glutamina, alanylo-glutamina – 8,5g glutamina 6g glicyna 2g węglowodany = maltodekstryny – 3,75g

48 Preparaty stosowane w chorobach metabolicznych GalaktozemiaFruktozemiaFenyloketonuria Wszystkie preparaty bezlaktozowe Wszystkie preparaty bez fruktozy i bez sacharozy Easiphen Lophlex Minaphlex Phenyl-Free 1; 2; 2HP XP Analog LCP XP Maxamum Milupa pku 1 Milupa pku 2 mix; 2 prima; 2 secunda Milupa pku 3; 3 advante

49 DIETY LECZNICZE CZĄSTKOWE BIAŁKO WĘGLOWODANY TŁUSZCZE Protifar (białko mleka 1 miarka = 2,2 g białka) Ketosteril - niewydolność nerek Fantomalt (maltodekstryny 1 miarka = 4,3g = 17 kcal) Calogen (50g tłuszczu/100ml) Olej MCT


Pobierz ppt "Diety płynne zbilansowane i diety modułowe różnice składu między pokarmem naturalnym i sztucznym podział i charakterystyka diet zbilansowanych Małgorzata."

Podobne prezentacje


Reklamy Google