Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Alkoholizm. Alkohol oddziałuje na mózg oraz cały ośrodkowy układ nerwowy. Mózg, który jest anatomicznym podłożem życia psychicznego, umożliwia kontakt.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Alkoholizm. Alkohol oddziałuje na mózg oraz cały ośrodkowy układ nerwowy. Mózg, który jest anatomicznym podłożem życia psychicznego, umożliwia kontakt."— Zapis prezentacji:

1 Alkoholizm

2 Alkohol oddziałuje na mózg oraz cały ośrodkowy układ nerwowy. Mózg, który jest anatomicznym podłożem życia psychicznego, umożliwia kontakt z innymi ludźmi oraz podlega wpływom społecznym, reaguje na wszystkie zmiany w składzie chemicznym krwi.

3 Alkohol - kiedy pomaga a kiedy szkodzi? Wśród społeczeństwa krąży wiele mitów na temat alkoholu - wiele osób, usiłując usprawiedliwić swoje picie, dorabia do tego odpowiednią ideologię. Faktem jest, że alkohol zabija więcej ludzi niż wszystkie inne narkotyki łącznie, z wyłączeniem nikotyny. Jednak spożywanie alkoholu w umiarkowanych ilościach, nie przekraczając zalecanych dawek może także mieć korzystny wpływ na zdrowie i zapobiega niektórym schorzeniom.

4 Działanie prozdrowotne wina: Czerwone oraz białe wino posiada właściwości odkażające oraz bakteriobójcze. Działanie to nie ma jednak związku z zawartym w nim alkoholem, ale z polifenolami, które znajdują się w tym trunku. Według specjalistów tę właściwość wina można wykorzystywać np. w przypadku podróży, w sytuacji gdy nie jest się pewnym jakości wody pitnej. Dolanie do niej wytrawnego wina w proporcji pół na pół uzdatnia ją do spożycia.

5 Zawarte w winie flawonoidy, które uznawane są za antyoksydanty chronią przed chorobami układu krążenia. Unieszkodliwiają niebezpieczne dla zdrowia wolne rodniki, przez co chronią przed niektórymi chorobami. Picie jednej lampki wytrawnego wina dziennie powoduje ponadto wzrost poziomu dobrego cholesterolu (HDL) średnio o 7%. Działanie prozdrowotne wina:

6 Kolejną pozytywną właściwością wina jest rozrzedzanie krwi, poprzez zmniejszanie zlepiania się płytek krwi. Zmniejsza to ryzyko tworzenia się niebezpiecznych zakrzepów, które odpowiadają m.in. za wiele przypadków zawałów serca i udarów mózgu. Głównym czynnikiem przeciwkrzepliwym zawartym w tym trunku jest pochodzący ze skórek winogron resveratrol. Działanie prozdrowotne wina:

7 Wino łagodzi także przebieg menopauzy, dlatego korzystnie wpływa na kobiety zbliżające się do tego okresu oraz przechodzące go. Spożywanie trzech lampek wina gronowego tygodniowo podnosi poziom żeńskich hormonów płciowych - estrogenów, co jest równoznaczne z łagodniejszym przebiegiem skutków okresu przekwitania. Zarówno białe, różowe, jak i czerwone wino dostarcza witamin, zwłaszcza C, PP oraz tych z grupy B. Działanie prozdrowotne wina:

8 Kiedy wino szkodzi: Czerwone wino u niektórych osób może wywoływać lub zaostrzać ataki migrenowych bólów głowy. Picie tego trunku niekiedy sprzyja też chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Białe wino zawiera kwas solny, który może zwiększyć wydzielanie soków żołądkowych nawet o 60%. Nadmiar kwasu solnego może uszkadzać śluzówkę wyściełającą żołądek i dwunastnicę, co może prowadzić do jej nadżerek i owrzodzeń.

9 Działanie prozdrowotne piwa: Dostarcza organizmowi witamin i minerałów, zwłaszcza tych z grupy B (B1, B2, B6, B12), witaminę PP oraz niewielkie ilości witaminy C. Naturalne składniki użyte do produkcji piwa, czyli słód i chmiel SA także bogate w ważne minerały, takie jak potas, fosfor i magnez.

10 Działanie prozdrowotne piwa: Umiarkowane spożycie piwa bezalkoholowego podnosi nieco poziom prolaktyny - hormonu regulującego wydzielanie mleka, a więc poprawia laktację. Piwo podnosi ponadto poziom dobrego cholesterolu (HDL), ale jednocześnie nie wpływa na obniżenie stężenia "złego" cholesterolu (LDL).

11 Spożywanie połowy szklanki tego napoju dziennie o blisko 40% zwiększa ochronę przed kamicą żółciową. Umiarkowane picie złotego trunku sprawia, że mniej cholesterolu znajduje się w żółci, co ogranicza ryzyko tworzenia się złogów w pęcherzyku żółciowym. Podobnie jak wino, także piwo łagodzi objawy menopauzy. Napój ten, również w wersji bezalkoholowej wpływa na wzrost poziomu estrogenów we krwi. Działanie prozdrowotne piwa:

12 Kiedy piwo szkodzi: Picie piwa powoduje wzrost uczucia głodu nikotynowego. Jego wypicie w ciągu 15 minut przed zapaleniem papierosa sprawia, że nikotyna jest słabiej wchłaniana do krwiobiegu. Skutkuje to koniecznością wypalenia większej liczby papierosów, by uzupełnić jej niedobory.

13 Piwo działa moczopędnie, co w pewnych przypadkach jest korzystne, ponieważ pozwala na oczyszczanie się dróg moczowych, jednak szkodzi osobom ze skłonnością do kamicy szczawianowej, sprzyja bowiem powstawaniu tego typu kamieni. Spożywanie tego napoju podnosi również ryzyko dny moczanowej (artretyzmu). Zawiera on bowiem dużą ilość puryn, które, po dostaniu się do organizmu, ulegają przemianie w kwas moczowy. Jego nadmiar sprzyja rozwojowi choroby stawów. Kiedy piwo szkodzi:

14 Działanie prozdrowotne wódki: Ten silny alkohol ma działanie odkażające. Już jednoprocentowy roztwór wodny spirytusu wykazuje właściwości dezynfekujące. Stosowany jest więc do przemywania okolic ran lub odkażania rąk przed wykonaniem jakiegoś zabiegu.

15 Kiedy wódka szkodzi: Wódka jest alkoholem, który nie posiada żadnych walorów odżywczych. Jest to napój produkowany z różnych zbóż lub z ziemniaków, ale jego ostateczna postać to bezbarwny, klarowny roztwór wodny spirytusu, który nie zawiera korzystnych dla organizmu składników. Picie wódki wpływa na wzrost poziomu "złego" cholesterolu (LDL). Jednorazowe upijanie się większą jej ilością niszczy dobrą frakcję cholesterolu (HDL) oraz sprawia, że stężenie złej frakcji (LDL) we krwi wzrasta.

16 Kiedy wódka szkodzi: Alkohol ten podnosi ciśnienie tętnicze krwi oraz zwiększa ryzyko rozwoju nadciśnienia aż o 90%. Już jedna, 50 ml porcja wódki powoduje wzrost ciśnienia średnio o 1 mmHg. Spożywanie wódki odwadnia organizm i wypłukuje z niego cenne witaminy i mikroelementy m.in. potas, sód. Brak niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i minerałów powoduje zaburzenia pracy wielu układów i organów.

17 Kiedy wódka szkodzi: Picie mocnych trunków powoduje, że w komórkach mózgowych zachodzą takie zmiany, które prowadzą do ich niedocukrzenia, co skutkuje bólami głowy. Skłonność do bólów głowy na tzw. kacu może być dziedziczna. Wódka osłabia pamięć i koncentrację. Nałogowe jej picie może skutkować pojawieniem się psychoz, urojeń, częste są ponadto napady padaczkowe. Kłopoty z koncentracją i pamięcią spowodowane są związanymi z powstałymi w wyniki nadużywania wódki zmianami organicznymi w mózgu.

18 Kiedy wódka szkodzi: Mocny alkohol uszkadza ponadto wątrobę, która jest głównym organem biorącym udział w procesie jego spalania i neutralizowania. Picie częste i dużych ilości sprawia, że wątroba nie radzi sobie z nadmiarem szkodliwych substancji, co może prowadzić nawet do marskości tego narządu. Wódka zwiększa także wydzielanie kwasu solnego, który sprzyja rozwojowi choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.

19 Kiedy wódka szkodzi: Gdy stężenie alkoholu we krwi przekroczy 4 promille – organizm może zapaść w niebezpieczną dla życia śpiączkę. Wódka dostarcza organizmowi tzw. pustych kalorii. 1 gram czystego alkoholu to aż 7 kcal, które są zamieniane tylko na energię, nie mają żadnych walorów odżywczych.

20 Wódka jest alkoholem, który nie posiada żadnych walorów odżywczych. Jest to napój produkowany z różnych zbóż lub z ziemniaków, ale jego ostateczna postać to bezbarwny, klarowny roztwór wodny spirytusu, który nie zawiera korzystnych dla organizmu składników. Picie wódki wpływa na wzrost poziomu "złego" cholesterolu (LDL). Jednorazowe upijanie się większą jej ilością niszczy dobrą frakcję cholesterolu (HDL) oraz sprawia, że stężenie złej frakcji (LDL) we krwi wzrasta. Kiedy wódka szkodzi:

21

22 Młodzież, a alkohol Europejskie Badanie w Szkołach Temat Używania Alkoholu i Narkotyków (ESPAD) z 2007 wykazało, że do konsumentów napojów alkoholowych (czyli osób, które spożywały dowolny jego rodzaj w ciągu ostatnich 12 miesięcy) zalicza się 79% młodzieży w wieku lat oraz 92% latków.

23 Młodzież, a alkohol Z kolei do osób pijących często (przynajmniej raz w miesiącu poprzedzającym badanie) zaliczono 57,3% młodzieży młodszej i 79,5% młodzieży starszej. W klasyfikacji ogólnej stwierdzono spadek odsetka sięgających po alkohol gimnazjalistów w porównaniu z latami ubiegłymi, wzrost zanotowano jedynie w przypadku starszych dziewcząt.

24 Gdzie polska młodzież pija alkohol? u ponad 50% - w domu u siebie, rodziny lub kogoś znajomego 28% - na wolnym powietrzu, w miejscach publicznych takich jak parki, plaże, stadiony, ulice itd. 20% - w barach, pubach lub na dyskotece

25 Młodzież, a alkohol Najbardziej popularnym wśród polskich nastolatków alkoholem jest piwo. Drugie miejsce pod względem częstości spożycia stanowi wódka, a na ostatnim znajduje się wino. Niepokojącym zjawiskiem jest to, że większość z badanych nastolatków ma za sobą przynajmniej jednorazowe doświadczenie upicia się.

26 Młodzież, a alkohol Głównymi powodami, dla których młodzież sięga po alkohol są: spodziewanie się świetnej zabawy (w 25%), oczekiwanie poczucia odprężenia (w 20%), zwiększenie możliwości bycia bardziej towarzyskim i przyjaznym w stosunku do otoczenia (w 19,1%), zapomnienie o problemach (w 17,8%), oczekiwanie poczucia szczęścia (w 13,5%).

27 Młodzież, a alkohol Nastolatkowe, mimo częstego sięgania po alkohol, znają też jego negatywne konsekwencje, takie jak szkody zdrowotne (21,8% uczniów jest ich świadomych), kac (obawia się go 21,1% z nich) oraz obawa, że zrobią coś, czego później będą żałowali (występuje u 13% z nich). Jak przyznała sama badana młodzież, dostępność napojów alkoholowych w ich przypadku zmniejsza się, jednak mimo to wciąż stosunkowo łatwo udaje im się go zdobyć.

28

29 Alkoholizm jest chorobą

30 Pojęcie alkoholizmu – rys historyczny pojęcie alcoholismus chronicum wprowadził Magnus Huss w 1849 r. Elvin Morton Jellinek (amerykański lekarz czeskiego pochodzenia) zdjął z osób uzależnionych odium pogardy i uczynił ich pacjentami potrzebującymi pomocy. W 1960 opublikował pracę pt. Koncepcja alkoholizmu jako choroby. E. M. Jellinek pierwszy przedstawił, w jaki sposób dochodzi do powstawania i pogłębiania się uzależnienia od alkoholu, podzielił proces powstawania choroby na fazy.

31 Pojęcie alkoholizmu – rys historyczny W 1983 George Villant opublikował książkę pod tytułem Naturalna historia alkoholizmu, w której zaprezentował rezultaty kilku badań potwierdzających i pogłębiających pojęcie alkoholizmu jako choroby, podał dwie możliwości zakończenia rozwoju choroby alkoholowej: osoby nią dotknięte podejmują abstynencję albo czeka je śmierć

32 Objawy ostrzegawcze

33 Rozpoznanie choroby alkoholowej wg. WHO Rozpoznanie zespołu uzależnienia wymaga stwierdzenia, co najmniej 3 z wymienionych objawów w okresie ostatnich 12 miesięcy: głód alkoholu -silna potrzeba lub przymus picia alkoholu utrata kontroli nad piciem -niemożność skutecznego decydowania o ilości wypitego alkoholu i o momencie przerwania picia wystąpienie zespołu abstynencyjnego po odstawieniu alkoholu lub zmniejszeniu dawki (tachykardia, wysokie ciśnienie tętnicze, niepokój i drażliwość, drżenie kończyn, skurcze mięśniowe, halucynacje wzrokowe i dotykowe)

34 Rozpoznanie choroby alkoholowej wg. WHO wzrost tolerancji na alkohol Narastające zaniedbywanie przyjemności i zainteresowań z powodu picia, zwiększona ilość czasu poświęcana zdobywaniu alkoholu, jego piciu i odzyskaniu równowagi po wypiciu kontynuowanie picia mimo oczywistych dowodów na występowanie szkodliwych następstw w każdej sferze życia -osobistej, społecznej, ekonomicznej zaburzenia pamięci i świadomości

35 Istota uzależnienia alkoholowego istotą jest utrata kontroli nad ilością wypijanego alkoholu wypijanego alkoholu, a nie jego obiektywna ilość utrata kontroli jest nieodwracalna i nie można jej przywrócić nawet w wyniku terapii alkoholizm jest chorobą chroniczną, nieuleczalną,

36 Mechanizmy obronne osób uzależnionych Obronny system zaprzeczania stanowi główną cechę uzależnienia chemicznego, jest największą przeszkodą w rozpoznaniu uzależnienia, zarówno przez samego chorego, jak i otoczenie, które może łatwo dać się zasugerować pozornie przekonującym argumentom osoby uzależnionej

37 Mechanizmy obronne osób uzależnionych minimalizacja -wypiłem mniej niż inni, piję tylko jeden kieliszek, gdy mam trudny dzień w pracy racjonalizacja -każdy na moim miejscu musiałby pić, w moim zawodzie mam za dużo stresów, dlatego muszę się uspokajać obwinianie innych -nie piłbym, gdybym miał lepszą żonę, wpadłem przez matkę

38 Fazy rozwoju alkoholizmu wg. Jellinka faza wstępna picie napojów alkoholowych jest zawsze umotywowane zewnętrzną przyczyną przyszły alkoholik szuka sytuacji, w których dochodzi do picia występuje podwyższenie tolerancji alkoholu

39 Fazy rozwoju alkoholizmu wg. Jellinka faza zwiastunów (ostrzegawcza) rozpoczyna się od wystąpienia pierwszych palimpsestów (niepamięć okresu upicia występująca po dawkach alkoholu nie zaburzających w sposób istotny zachowania) pojawia się stała, natrętna myśl o alkoholu picie staje się potrzebą, a nie przyjemnością rozpoczyna się picie w tajemnicy przed otoczeniem

40 Fazy rozwoju alkoholizmu wg. Jellinka faza krytyczna (ostra) -początek uzależnienia utrata kontroli nad ilością wypijanego alkoholu pierwsze łyki powodują niepohamowaną potrzebę dalszego picia, które z reguły kończy się stanem głębokiego upojenia próby ukrycia pijaństwa kończą się niepowodzeniem chorzy porzucają pracę, zrywają z przyjaciółmi, nasilają się konflikty małżeńskie kończące się rozwodem. pojawia się picie poranne, wypijanie na czczo niewielkiej ilości alkoholu, aby być zdolnym do podjęcia jakichkolwiek czynności

41 Fazy rozwoju alkoholizmu wg. Jellinka faza chroniczna (zejściowa) nadal występuje picie poranne pojawiają się ciągi pijacze (wielodniowe okresy niekontrolowanego picia) obniża się wyraźnie tolerancja alkoholu picie wszelkich produktów zawierających alkohol: denaturat, spirytus salicylowy degradacja społeczna, kontakty z ludźmi z marginesu społecznego następuje psychodegradacja alkoholowa

42 Typy alkoholizmu wg Jellinka Typ Alfa – jest to kontrolowane i umiarkowane picie alkoholu, co prowadzi do uzyskania ulgi, lepszego samopoczucia lub usunięcia dolegliwości somatycznych. Mogą wystąpić społeczne szkody wynikające z picia alkoholu.

43 Typ Beta – alkohol pity jest w nieograniczonych ilościach, co powoduje fizyczne szkody w organizmie. Jednak nie występują objawy świadczące o uzależnieniu fizycznym lub psychicznym organizmu

44 Typ Gamma – trwające długi czas nadmierne picie alkoholu, powodujące chorobę alkoholową, z towarzyszącymi jej zaburzeniami zachowania i osobowości. Występuje: utrata kontroli nad piciem, tolerancja alkoholu, przystosowanie metabolizmu komórkowego do alkoholu, objawy abstynencyjne.

45 Typ Delta – występuje tam, gdzie ludzie, w sposób ciągły, piją niskoprocentowe trunki (Francja, Włochy). Nie jest możliwe utrzymanie trzeźwości z powodu występowania objawów abstynencyjnych. Alkohol utrzymuje się na stałym poziomie w organizmie, nie widać wyraźnych objawów zatrucia.

46 Typ Epsilon – tym typem alkoholizmu cechują się osoby, które potrafią utrzymać abstynencje nawet rok i nie doświadczają wtedy silnego pragnienia picia, jednak kiedy zaczną już pić, robią to w sposób bardzo intensywny, aż do silnych objawów fizycznych i psychicznych.

47 Wpływ alkoholu na zdrowie – układ krążenia zwiększone ryzyko wystąpienia: nadciśnienia zaburzeń rytmu serca (migotanie i trzepotanie przedsionków, częstoskurcz komorowy i migotanie komór) kardiomiopatii alkoholowej (zwyrodnienie komórek miąższowych, stłuszczenie i powiększenie serca) udarów krwotocznych mózgu krwawień śródczaszkowych

48 Wpływ alkoholu na zdrowie – układ pokarmowy ostre zapalenie żołądka oraz przewlekłe zapalenie żołądka i dwunastnicy uszkodzenie struktury i funkcji kosmków jelitowych oraz zmianę funkcji motorycznych zespół złego wchłaniania przewlekłe biegunki niedobory pokarmowe głównie witaminy B1 oraz E ostre i przewlekłe zapalenie trzustki

49 Wpływ alkoholu na zdrowie -wątroba wątroba jest bardzo wrażliwa na toksyczne działanie etanolu, powstający aldehyd octowy jest około 30razybardziej30 razy bardziej toksyczny stopień uszkodzenia wątroby pozostaje w ścisłym związku z ilością pitego alkoholu, czasem trwania nałogu oraz modelem picia zależności od ciężkości uszkodzenia wątroby wyróżniamy 3 podstawowe zespołychorobowezespoły chorobowe: stłuszczenie wątroby alkoholowe zapalenie alkoholową marskość

50 Wpływ alkoholu na zdrowie -wątroba Jednostka chorobowa objawy stłuszczenie wątroby może być całkowicie odwracalne pod warunkiem całkowitego zaprzestania picia przebiega najczęściej bezobjawowo zapalenie wątroby jest stanem znacznie poważniejszym stwierdza się podwyższenie wskaźników wątrobowych i poziomu bilirubiny w toku postępującego uszkodzenia miąższu wątroby dochodzi do alkoholowej marskości wątroby i jej niewydolności marskość wątroby występuje u 8-10% osób uzależnionych dochodzi do niewydolności wątroby z hipoalbuminemią, obrzękami obwodowymi, żylakami przełyku i odbytu, wodobrzuszem, niedokrwistością i w końcu encefalopatią jest stanem nieodwracalnym przebieg choroby jest zmienny osobniczo często - mimo zaprzestania picia i leczenia - prowadzi do śmierci

51 Wpływ alkoholu na zdrowie – układ nerwowy uszkodzenia dotyczą zarówno obwodowego, jak i ośrodkowego UN W układzie obwodowym występuje przede wszystkim polineuropatia alkoholowa, spowodowana toksycznym uszkodzeniem funkcji nerwów obwodowych Uszkodzenie Oś UN przebiega pod postacią kilku zespołów klinicznych, tzw. psychoz alkoholowych pojawiających się u około 10% alkoholików w fazie zejściowej alkoholizmu ich podłożem są zmiany organiczne w mózgu, związane z wieloletnim zatruciem alkoholem

52 Do psychoz alkoholowych zaliczamy: majaczenie alkoholowe, delirium tremens (majaczenie drżenne) halucynoza alkoholowa paranoja alkoholowa (obłęd zazdrości, alkoholowy zespoł Otella) depresja alkoholowa psychoza Korsakowa otępienie alkoholowe

53 Wpływ alkoholu na zdrowie-nowotwory picie alkoholu sprzyja rozwojowi co najmniej 4 typów raka: jamy ustnej i gardła przełyku krtani wątroby stwierdzono także wpływ substancji zawartych w piwie na rozwój raka odbytnicy alkohol nie jest czystym, tzn. nie wpływa bezpośrednio na materiał genetyczny, natomiast jego obecność znacznie ułatwia rozwój nowotworu duże znaczenie ma obniżenie odporności immunologicznej

54 Wpływ alkoholu na zdrowie – zaburzenia hematologiczne działając toksycznie na wątrobę alkohol, upośledza syntezę czynników krzepnięcia działa też toksycznie na rozwój wszystkich komórek krwi, głównie megakariocytów, co powoduje wystąpienie trombocytopenii, nawet do wartości tys./mm3 niedokrwistość w chorobie alkoholowej może być związana z: hamowaniem syntezy kwasu foliowego z niedoborami pokarmowymi (brak żelaza) epizodami krwawienia (żylaki przełyku i odbytu, choroby żołądka)

55 Wpływ alkoholu na zdrowie – alkohol a ciąża pity regularnie przez kobietę ciężarną stanowi bardzo silny czynnik teratogenny nawet 3-4 porcje alkoholu dziennie mogą działać uszkadzająco na płód najsilniejsze działanie toksyczne alkoholu występuje w pierwszych 6 tygodniach ciąży wykazano dodatnią korelację pomiędzy ilością alkoholu pitego przez matkę w czasie ciąży a występującymi u płodu wadami

56 Wpływ alkoholu na zdrowie – alkohol a ciąża najpoważniejszym powikłaniem jest alkoholowy zespól płodowy (fetal alcohol syndrom) u potomstwa kobiet pijących więcej niż 4-6 porcji alkoholu dziennie stwierdza się go w 30-40% Cechy charakterystyczne tego zespołu to: zaburzenie funkcji OśUN, co prowadzi do niedorozwoju fizycznego i umysłowego (średni IQ = 63), zaburzeń neurologicznych, zaburzeń zachowania i emocjonalnych

57 Wpływ alkoholu na zdrowie – alkohol a ciąża niedobór wzrostu i masy ciała bezpośrednio po urodzeniu jak i w okresie późniejszym mikrocefalia (małe rozmiary mózgoczaszki) cechy dysmorficzne twarzy (słabo wykształcona górna warga, zwężenie szpar powiekowych) inne nieprawidłowości budowy anatomicznej (zmniejszona ruchomość stawów, anomalie budowy żeber, zrost piątych palców rąk)

58 Podstawowy test przesiewowy CAGE Czy czuł/a się Pan/Pani kiedykolwiek, że powinien Pan/Pani przerwać picie? Czy ludzie sprawiali Panu/Pani przykrość przez krytykowanie Pana/Pani picia? Czy czuł/a się Pani kiedykolwiek źle lub winny/a z powodu picia? Czy kiedykolwiek po obudzeniu pierwszą Pana/Pani myślą była myśl o wypiciu alkoholu, aby uspokoić nerwy albo przerwać objawy picia?

59 Podstawowy test przesiewowy CAGE Jeśli odpowiedział/a Pan/Pani tak na jedno z pytań, świadczy to, że istnieje u Pana/Pani podejrzenie problemów alkoholowych Jeśli odpowiedział/a Pan/Pani tak na 2 lub więcej pytań, świadczy to, że ma Pan/Pani poważne problemy alkoholowe (za: J. Mikuła Gdy picie staje się problemem) nie jest to test diagnostyczny, niemniej uzyskane w nim wyniki powinny skutkować wizytą u specjalisty w celu dokonania pełnej diagnozy

60 Alkoholizm jest chorobą na własne życzenie. Wyleczenie się z alkoholizmu jest rzeczą niemożliwą, a jedynym sposobem uwolnienia się jest zaprzestanie jej rozwojowi, poprzez brak spożywania jakichkolwiek alkoholi. Jeśli alkoholik wygra taką walkę i przestanie pić, niestety pozostanie alkoholikiem, gdyż każdy łyk wciągnie go w kolejny etap picia.

61

62 Dorosłe Dzieci Alkoholików -DDA

63 DDA jest specyficzną konstrukcją psychiczną, powodującą problemy w funkcjonowaniu psychicznym i społecznym dorosłego dziecka alkoholika stres spowodowany : ciągłą niepewnością brakiem poczucia bezpieczeństwa nieprzewidywalnością tego co się zdarzy brakiem jednoznacznych reguł kierujących życiem rodzinnym stosowaniem przez członków rodziny przemocy psychicznej i fizycznej w rodzinie z problemem alkoholowym, zamiast nastawienia na czerpanie radości z życia i na rozwój, panuje nastawienie na obronę (przed przykrościami, przed zagrożeniem, przed rozpadem rodziny)

64 Dorosłe Dzieci Alkoholików -DDA dzieci wyrastają w przekonaniu, że: są niepotrzebne, nieważne nie zasługują na miłość nie mają prawa realizować swoich potrzeb nie mogą nikomu zaufać wierzą, że to one są winne temu, iż rodzic pije

65 DDA – główne problemy trudności w kontaktach z innymi ludźmi, szczególnie z autorytetami trudności w budowaniu głębokich związków uczuciowych trudności w kontakcie z samym sobą, niezdolność odczuwania własnych potrzeb nieumiejętność radzenia sobie z trudnymi sytuacjami potrzeba stałego kontrolowania siebie i innych negatywny obraz własnej osoby, poczucie własnej nieatrakcyjności

66 DDA – główne problemy niskie poczucie własnej wartości z jednoczesnym stawianiem sobie wysokich wymagań postrzeganie świata jako wrogiego cierpienie psychiczne lęk przed odrzuceniem lęk przed zmianą ciągłe napięcie, poczucie zagrożenia nawet gdy nic złego się nie dzieje poczucie niedostosowania, negatywnej odmienności, izolacji

67 DDA – główne problemy DDA charakteryzują się wyższym nasileniem objawów psychopatologicznych (wysokie wskaźniki depresji, lęku i nadwrażliwości interpersonalnej) niż osoby zdrowe mają również istotnie niższe niż osoby zdrowe poczucie sensu życia, zaradności życiowej oraz gorsze rozumienie siebie i innych ludzi Pomoc jest możliwa! poprzez np. umożliwienie uzyskania informacji o wpływie choroby alkoholowej na poszczególnych członków rodziny, udzielenie pomocy psychologicznej

68 w odpowiedzi na zagrażające sytuacje rodzinne w psychice dziecka powstają mechanizmy obronne: zamrożenie uczuć tłumienie uczuć projekcja zaprzeczanie tworzą się też schematy funkcjonowania (role) ułatwiające przetrwanie w trudnych, będących ponad siły dziecka warunkach: rola bohatera rodzinnego kozła ofiarnego dziecka niewidzialnego maskotki Dorosłe Dzieci Alkoholików -DDA

69 Skala pomocy współuzależnionym programy pomocy rodzinom prowadzone w placówkach odwykowych obejmują tylko około 30 tys. współuzależnionych osób dorosłych oraz DDA (głównie kobiet) ponad 77 tys. dzieci alkoholików otrzymuje pomoc w placówkach socjoterapeutycznych, potrzeby w tym zakresie są co najmniej 10–krotnie większe Dorosłe Dzieci Alkoholików -DDA

70 Alkohol, kierowca i kierownica

71 Alkohol i kierowca zawartość czystego alkoholu etylowego w napojach alkoholowych jest liczona w gramach i przeliczana na porcje standardowe

72 Alkohol i kierowca ilość porcji standardowych wypijanych w drinku oblicza się następująco

73 Przeliczenie ilości spożywanego alkoholu na porcje standardowe Ilość promili jest to ilość gramów alkoholu w jednym litrze krwi

74 Obliczanie stężenia alkoholu we krwi

75

76 Wpływ alkoholu na organizm alkohol etylowy jest ma działanie usypiające i znieczulające w pierwszej fazie działania może wywołać przejściowe ożywienie - jako pierwsze wyłączne są ośrodki hamowania i kontroli zachowań zatrzymywane są kolejne czynności mózgu, aż do stanu utraty równowagi i koordynacji, śpiączki, czasem nawet zatrzymania procesów niezbędnych do życia

77 Wpływ alkoholu na organizm 90% informacji docierających do kierowcy to informacje wzrokowe wymagające świetnej koordynacji wzrokowo-ruchowej, funkcja ta zaburzona jest najszybciej pogarsza koordynację ruchów –trudności w wykonywaniu dwóch i więcej nieuczynności jednocześnie zmniejsza szybkość reakcji – wydłuża się czas reakcji(np. hamowania)w przypadku dostrzeżenia niebezpieczeństwa pogarsza się wzrok – problem z dostrzeżeniem szczegółów, oświetlenia, znaków, pieszych i innych przeszkód

78 Wpływ alkoholu na organizm Alkohol dodatkowo: ogranicza pole widzenia – zawęża normalne pole widzenia – od kąta 180° do bardzo wąskiego, przez co można nie zauważyć pojazdu nadjeżdżającego z bocznej drogi powoduje błędną ocenę odległości i szybkości – samochod, pas jezdni lub drzewo mogą wydawać się dużo dalej niż są w rzeczywistości

79 Wpływ alkoholu na organizm

80 Fazy zmian w psychice zależne od promili stężenie do 1 - faza dysforyczna stężenie do 2 - faza euforyczna stężenie do 3 - faza ekscytacyjna stężenie do 4 - faza narkotyczna stężenie do faza porażenna

81 Eliminacja alkoholu z organizmu wspołczynnik eliminacji wynosi średnio 0,1 – 0,12 g/kg/h

82 Popularne mity związane z alkoholem

83 wytrzeźwieję, gdy napiję się kawy kawa nie usunie alkoholu organizmu, usuwa go wątroba, kofeina jest stymulatorem, ktory znosi efekt senności wywołany alkoholem jednak nie powoduje wytrzeźwienia piłem tylko piwo bezalkoholowe 1l piwa 1% zawiera 1 porcję standardową, a 750 ml piwa 1,5% zawiera 1,13 porcji standardowej zjem coś miętowego – policjant nie wyczuje, że piłem zapach miętowych cukierkow na pewno wzbudzi podejrzenia policjantow

84 Popularne mity związane z alkoholem dużo zjadłem, więc mogę więcej wypić / zjem coś to wytrzeźwieję alkohol jest szybko wchłaniany do krwiobiegu, a tylko niewielka jego część przedostaje się przez ścianki żołądka, duża ilość trawionego jedzenia może rozcieńczyć alkohol, ale go nie usunie ani nie zneutralizuje więcej ważę od innych, więc mogę więcej wypić jest bardzo prawdopodobne, że osoba drobna, lekka (szczegolnie kobieta) poczuje szybciej efekt wypitego alkoholu, jednak wielkość i waga ciała nie wpływają na szybkość przemiany alkoholu i nie gwarantują trzeźwości

85 Popularne mity związane z alkoholem jest ciepło, to szybko wypocę wypity alkohol tylko 6-10% alkoholu jest wydalane przez skorę, w oddechu lub moczu, 90-94% musi ulec rozkładowi w wątrobie, najpierw na aldehyd octowy, potem na dwutlenek i wodę C2H5OH CH3COH + H2O CO2 + H20 piłam tylko lekkie drinki (szampana, słabe piwo) nawet jeżeli nie czujemy smaku alkoholu w drinku, nie oznacza to, że jest go mniej lub jest mniej szkodliwy napoje wzbogacone dwutlenkiem węgla mogą być przyjemniejsze w smaku, CO2 powoduje szybsze przedostanie się alkoholu do krwi, więc prędzej odczujemy jego skutki

86 Skutki prawne prowadzenia pojazdów po spożyciu alkoholu prawo o ruchu drogowym zabrania kierowania pojazdem, prowadzenia kolumny pieszych, jazdy wierzchem osobie w stanie nietrzeźwości, w stanie po spożyciu alkoholu lub środka działającego podobnie do alkoholu. (art. 14 Ustawy z dn roku, Dz. U ) w Polsce dopuszczalny poziom alkoholu we krwi kierowcy wynosi 0.2 promila kierowanie pojazdem mechanicznym w stanie nietrzeźwości jest przestępstwem

87 Skutki prawne prowadzenia pojazdów po spożyciu alkoholu gdy zawartość alkoholu we krwi wynosi lub prowadzi do stężenia od 0,2 do 0,5 (lub obecności w wydychanym powietrzu od 0,1 mg do 0,25 mg alkoholu w 1 dm3) – określa się to jako stan po użyciu alkoholu gdy stężenie alkoholu we krwi przekracza 0,5 (a w wydychanym powietrzu jest go więcej niż 0,25 mg w 1 dm3), wowczas jest to stan nietrzeźwości

88 Odpowiedzialność karna spowodowanie katastrofy drogowej zagrażającej życiu lub zdrowiu innych osob lub mieniu znacznej wartości podlega karze pozbawienia wolności od roku do 10 lat (KK art. 173 §1) spowodowanie katastrofy drogowej, w ktorej ktoś poniosł śmierć lub ciężki uszczerbek na zdrowiu, podlega karze pozbawienia wolności od 2 do 12 lat (KK art. 173 § 3) naruszenie (nawet nieumyślne) zasad bezpieczeństwa ruchu, w wyniku czego inna osoba odniosła obrażenia ciała podlega karze pozbawienia wolności do lat 3 (KK art. 177 § 1)

89 jeżeli skutkiem jest śmierć lub ciężki uszczerbek na zdrowiu – podlega karze pozbawienia wolności od 6 mies. do 8 lat (KK art. 177 § 2) osoba nietrzeźwa lub pod wpływem środka odurzającego, ktora spowodowała katastrofę lub wypadek drogowy – podlega karze w wysokości do gornej granicy ustawowego zagrożenia zwiększonego o połowę (KK art. 178) Odpowiedzialność karna

90 zakaz prowadzenia pojazdów wymierza sąd (najniższa kara wynosi rok, najwyższa to utrata prawa jazdy na całe życie – art. KK) oraz kolegium ds. wykroczeń (na okres od 6 mies. do 3 lat –KW art. 29) właściciel, posiadacz, użytkownik lub prowadzący pojazd, który dopuszcza do prowadzenia pojazdu na drodze publicznej, lub w strefie zamieszkania, osobę znajdującą się w stanie po użyciu alkoholu, lub podobnie działającego środka, podlega karze grzywny (KW art. 96, pkt. 3) Odpowiedzialność karna

91 Jak rozpoznać nietrzeźwego kierowcę? przekracza linie na jezdni lub wręcz jedzie niewłaściwą stronę jezdni robi bardzo szerokie zakręty jedzie bardzo powoli zatrzymuje się lub hamuje gwałtownie i bez powodu jedzie nierownym tempem powoli reaguje na sytuacje na drodze przeklina, jest nadmiernie pobudliwy, wymachuje rękoma, jedzie biernie za jakimś pojazdem skręca ostro i/lub tam gdzie jest zakaz wjazdu jedzie bez świateł, kierunkowskazow

92 Co robić by uchronić siebie i innych? przed imprezą wyznaczyć kierowcę jeżeli pijesz nawet symboliczny toast –poczekaj min. godzinę poznaj swoj limit – zanim poczujesz, że jesteś pijany – już jesteś nigdy nie łącz alkoholu z lekami –nasenne – nasilenie działania, przeciwwrzodowe – wzrost stężenia, antyhistaminowe i psychotropowe – efekt uspokojenia

93 jeżeli jesteś gospodarzem imprezy, nie zmuszaj i nie naciskaj na wznoszenie toastow zapewnij wystarczającą ilość bezalkoholowych trunkow wezwij taksowkę, albo zapewnij powrot tym, ktorzy wypili za dużo

94 Wakacje za granicą

95

96 Inne r. Komisja Europejska przyjęła dokument opisującyn strategię UE wobec szkod spowodowanych konsumpcją alkoholu ocenia się, że 55 mln dorosłych w UE spożywa alkohol w sposób ryzykowny nieodpowiedzialne spożycie jest przyczyną co najmniej 7,4% przypadkow chorob i przedwczesnych zgonow w UE absencja z powodu nadużycia, picie w godzinach pracy, czy też praca na tzw.: kacu mają negatywny wpływ na wydajność pracy, konkurencyjność i rentowność oraz kondycję ekonomiczną państw

97 w grupie wiekowej od 15–29 lat ponad 10% zgonow kobiet i około 25% zgonow mężczyzn spowodowanych jest nadmiernym spożyciem rocznie 10 tys. osób popełnia samobójstwo pod wpływem alkoholu - co 6 samobojca odbiera sobie życie będąc pod wpływem alkoholu rocznie na nowotwory wywołane nadużywaniem alkoholu umiera 50 tys. dorosłych Europejczykow, w tym 11 tysięcy kobiet na raka piersi

98 co 3 wypadek samochodowy spowodowany jest przez pijanego kierowcę), rocznie 17 tys. osob ginie w wypadkach spowodowanych pod wpływem alkoholu (w tym 11 tysięcy ofiar to piesi i pasażerowie) co 6 małoletnia ofiara przemocy została skrzywdzona przez osobę będącą pod wpływem alkoholu każdego roku w Europie przychodzi na świat ponad 60 tys. dzieci z niedowagą urodzeniową wywołaną spożywaniem alkoholu w ciąży


Pobierz ppt "Alkoholizm. Alkohol oddziałuje na mózg oraz cały ośrodkowy układ nerwowy. Mózg, który jest anatomicznym podłożem życia psychicznego, umożliwia kontakt."

Podobne prezentacje


Reklamy Google