Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Ab ovo ….. wg nauki 4 mld lat 4,5 mld lat Powstanie planety Ziemia kilkaset mln lat Mikroorganizmy Rośliny Zwierzęta Ludzie ponad 3,5 miliarda lat dziś

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Ab ovo ….. wg nauki 4 mld lat 4,5 mld lat Powstanie planety Ziemia kilkaset mln lat Mikroorganizmy Rośliny Zwierzęta Ludzie ponad 3,5 miliarda lat dziś"— Zapis prezentacji:

1

2 Ab ovo ….. wg nauki 4 mld lat 4,5 mld lat Powstanie planety Ziemia kilkaset mln lat Mikroorganizmy Rośliny Zwierzęta Ludzie ponad 3,5 miliarda lat dziś

3 Świat mikroorganizmów

4 Dwa kierunki rozkładu materii organicznej w przyrodzie Pełny rozkład - humifikacja Niepełny rozkład - gnicie Degeneratywny - szkodliwy Regeneratywny - pożyteczny

5 ProBiotyki na co dzień ? Gdzie można znaleźć w codziennym życiu probiotyki ? Wino Barszcz na zakwasie Chleb na zakwasie Ser Kiszona kapusta Sushi

6 ProBio Emy Naturalne wyroby sprzyjające życiu roślin, zwierząt i ludzi, uzyskane z zastosowaniem kompozycji pożytecznych mikroorganizmów. W większości to kompozycje pożytecznych mikroorganizmów, ich metabolitów, z komponentami mineralnymi i roślinnymi.

7 Podstawowe informacje Wszystkie wyroby są w pełni naturalne, wytwarzane na bazie naturalnych komponentów. Nie zawierają organizmów modyfikowanych genetycznie. Wszystkie preparaty płynne powstają w procesie naturalnej fermentacji, bez zastosowania konserwantów i innych środków chemicznych Wszystkie preparaty są w pełni biodegradowalne i bezpieczne dla zdrowia roślin, zwierząt i ludzi. ProBio Emy

8 Pasta do mycia rąk

9 Podstawowe informacje Wszystkie wyroby są w pełni naturalne, wytwarzane na bazie naturalnych komponentów. Nie zawierają organizmów modyfikowanych genetycznie. Wszystkie preparaty płynne powstają w procesie naturalnej fermentacji, bez zastosowania konserwantów i innych środków chemicznych Wszystkie preparaty płynne są w pełni biodegradowalne i bezpieczne dla zdrowia roślin, zwierząt i ludzi.

10

11 Kultury mateczne wytworzona zgodnie z Probiotyczną Technologią SCD w procesie naturalnej fermentacji probiotycznych mikroorganizmów występujących w naturze. Nie powstaje ona w wyniku sztucznej syntezy ani nie zawiera organizmów modyfikowanych genetycznie. Mikroorganizmy obecne w kompozycji wprowadzone do środowiska wspierają się wzajemnie i wypierają patogenną mikroflorę aby doprowadzić do równowagi mikrobiologicznej. Formą aktywną kultur matecznych przygotowanych przez gospdarza we własnym zakresie jest EMA

12 Wzmocnienie naturalnej odporności roślin Poprawa kiełkowania i korzenienia się roślin Silniejszy i bardziej wyrównany wzrost Obfite kwitnienie i zawiązywanie owoców Likwidacja odorów i ograniczanie insektów w obiektach inwentarskich Ograniczenie chorób grzybowych i pleśni w przechowalnictwie (zmniejszenie stosowania środków ochrony roślin) Dodatek do zakiszania Powstaje w wyniku fermentacji SCD ProBio Original wraz z ekologiczną melasą z trzciny cukrowej. Podstawowy wyrób do stosowania w rolnictwie

13 wspieranie żyzności gleby (ograniczanie nawożenia) tworzenie struktury gruzełkowatej gleby udostępnianie mikro i makroelementów przyspieszenie mineralizacji resztek pożniwnych wypieranie chorób, zwłaszcza grzybowych rozkład pozostałości pestycydów zwiększanie pojemności wodnej gleby wspieranie procesów próchnicznotwórczych fermentacja obornika i gnojowicy Powstaje w wyniku fermentacji kultur matecznych wraz z ekologiczną melasą z trzciny cukrowej. Większa liczba bakterii fototropowych niż w EmFarmie

14 Kompozycja mikroorganizmów wytworzona w naturalnym procesie fermentacji, z udziałem pożytecznych mikroorganizmów octu winnego, melasy z trzciny cukrowej i alkoholu etylowego. Ema5 charakteryzuje się silnym działaniem w ograniczaniu lub eliminowaniu sprzyjających do rozwoju chorób grzybowych : – bakteriozy, szara pleśń, parch, zaraza ziemniaczana, oraz niektórych szkodników : – mszyce, stonki

15 Kompozycja mikroorganizmów Ema5 wytworzona w naturalnym procesie fermentacji, z udziałem pożytecznych mikroorganizmów wraz z wrotyczem. Ema5 z wrotyczem działa zapobiegawczo lub interwencyjnie na wszelkiego rodzaju szkodniki ssące, minujące i żerujące : – Opuchlaki, – Pędraki, – Mszyce – Pchełki Ema5 wchodząca w skład kompozycji pomaga w ograniczeniu chorób grzybowych : mączniak rzekomy i prawdziwy i inne. z wrotyczem Producent : RCM w Jastkowie

16 RCM w Jastkowie

17 Kompozycja mikroorganizmów wytworzona w naturalnym procesie fermentacji, z udziałem pożytecznych mikroorganizmów i melasy z trzciny cukrowej. Zarejestrowany jako MPU : Wzmocnienie kondycji i odporności zwierząt Poprawa procesu trawienia i przyrostu masy Ograniczenie biegunek, grzybic i chorób skóry Likwidacja odorów i ograniczenie insektów Producent : Północno-Wschodnie RCM w Kielicach, Eko-Natural.

18

19 Kompozycja mikroorganizmów wytworzona w naturalnym procesie fermentacji, z udziałem pożytecznych mikroorganizmów i melasy z trzciny cukrowej. Zarejestrowany jako MPU : Naturalny biohigienizator urządzeń, uli, ramek, ubrań, całych ramek łącznie z pszczołami Wypieranie patogennej mikroflory Wspieranie zdrowotności rodzin pszczelich Ograniczenie rozwoju chorób, szczególnie grzybic Czyszczanie ramek z porażonego czerwiu Producent : Dolnośląskie RCM

20 Kompozycja mikroorganizmów wytworzona w naturalnym procesie fermentacji, z udziałem pożytecznych mikroorganizmów, melasy z trzciny cukrowej i dodatku 9 ziół. Zarejestrowany jako MPU : Podawany jako dodatek do syropu Przyrost ogólnej ilości pszczół w ulu Stabilizacja rozwoju rodzin osłabionych po zimowli Wzrost odporności na choroby Ograniczenie rozwoju chorób – szczególnie grzybic Producent : Dolnośląskie Regionalne Centrum Mikroorganizmów

21 Dolnośląskie RCM System zarzadzania jakością w oparciu o normę PN-EN ISO 9001:2009

22 ProBio Emy dla zdrowia człowieka

23 Mikroorganizmy a człowiek Organizm ludzki to siedlisko dla kilkudziesięciu tysięcy różnych szczepów mikroorganizmów Na każdą komórkę człowieka przypada 10 mikroorganizmów a ich waga łącznie przekracza ponad 2 kg – Człowiek jest tylko gościem, gospodarzem są mikroorganizmy Są odpowiedzialne za 30% trawienia Naszego pokarmu W przewodzie pokarmowym jest ich ponad 100 miliardów Na skórze na każdym cm 2 jest ponad 100 milionów mikroorganizmów W jamie ustnej występuje ponad 60 szczepów Płód jest zupełnie pozbawiony mikroorganizmów. Dopiero w trakcie porodu przechodząc przez drogi rodne następuje pierwsze zasiedlenie mikroflorą.

24 Potęga natury Helicobacter pylori może produkować około 200 enzymów podczas, gdy wszystkie nasze narządy razem wzięte raptem 99. Mikroorganizmy fakultatywne w zależności od środowiska mogą pełnić funkcje pożyteczne (sprzyjające Naszemu zdrowiu), neutralne i szkodliwe : – Gronkowiec złocisty jest wszech obecną bakterią, nie szkodliwą dla Nas. Jest obecny na Naszej skórze w jamie ustnej, jamie nosowej, i nie stanowi zagrożenia, dopóki utrzymana jest równowaga mikrobiologiczna. – E. Coli obecna na Naszej skórze tworzy warstwę ochronną przed zasiedlaniem się patogenów. W momencie gdy dostanie się do krwi wywołuje poważne choroby.

25 Funkcje mikroorganizmów Jama ustna i nos Jama ustna Siedlisko dla blisko różnego rodzaju szczepów mikroorganizmów Odpowiedzialne są za asymilację gazów powodujących brzydki oddech Tworzą naturalną barierę przed wniknięciem patogenów do wnętrza organizmu Odpowiadają za rozkład substancji odżywczych W NOSIE Przeważnie występuje ponad 50 szczepów Większość z nich nie stanowi żadnego zagrożenia dla zdrowia człowieka. Pożyteczne mikroorganizmy tworzą pierwszą naturalną barierę ochronną przed wniknięciem patogenów do dalszych części organizmu

26 Funkcje mikroorganizmów układ pokarmowy Występuje ponad różnych gatunków, ale tylko 30% z nich stanowi mikroflorę typową uniwersalną występującą u wszystkich ludzi Pozostałe gatunki są specyficzne dla danego człowieka i zależą : – Od sposobu odżywania – Stanu zdrowia – Wieku – Warunków bytowania – Przyjmowanych leków – Sposobu karmienia w wieku noworodka Odpowiadają za ponad 30 % trawienia Synteza niektórych witamin z grupy B (B1, B2, B6 a głównie B12) oraz witaminy K. Mają wpływ na Nasze emocje – komunikacja między jelitami a mózgiem za pomocą nerwu błędnego

27 Funkcje mikroorganizmów skóra Występuje ponad 250 różnych gatunków mikroorganizmów Tworzą barierę ochronną przed wnikaniem patogenów do organizmu Kwas mlekowy na skórze : – Odblokowuje pory skóry i działa antybakteryjnie – Spłyca drobne zmarszczki powierzchniowe – Wpływa na produkcję kolagenu – Stymuluje produkcję ceramidu w skórze – Poprawia strukturę i koloryt skóry

28 Kompozycja 15 szczepów specjalnie dobranych ProBiotycznych mikroorganizmów i ich metabolitów, wytworzona według technologii SCD Probiotics, LLC.

29 Kompozycja powstała w wyniku procesu naturalnej fermentacji mikroorganizmów i pozostałych składników Wszystkie składniki kompozycji są w pełni naturalne i pochodzą z upraw ekologicznych Zarejestrowana jako suplement diety Wszystkie szczepy wchodzące w skład Esencji ProBiotycznej mają potwierdzone badaniami klinicznymi działanie. Podstawowe informacje

30 przywraca prawidłową czynność przewodu pokarmowego, wspomaga terapię lekową: przewlekłych chorób i leczenie stanów pooperacyjnych w obrębie przewodu pokarmowego (choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy), guzków krwawniczych odbytu (hemoroidów) i szczelin odbytu; zwalcza nadkwaśność, zaparcia, biegunki bakteryjne i wirusowe, zmniejsza lub likwiduje objawy nietolerancji laktozy, wspomaga obniżenie złego cholesterolu we krwi, Esencja Probiotyczna reguluje aktywność pożytecznej mikroflory:

31 poprawia motorykę jelit szczególnie u ludzi w podeszłym wieku, zapobiega biegunkom po kuracji antybiotykowej, chemio i radioterapii oraz infekcjom jelitowym, a także wspomaga ich leczenie, wspomaga kuracje i zapobiega nawrotom infekcji spowodowanych patogennymi: grzybami, bakteriami, drożdżakami, wspomaga mechanizmy obronne organizmu. Esencja Probiotyczna reguluje aktywność pożytecznej mikroflory:

32 Skład Kompozycja 15 mikroorganizmów Woda strukturyzowana Ekologiczna melasa z trzciny cukrowej Puder mineralny Sól morska Koncentrat soku z jagód, wiśni i granatów Płynny ekstrakt z otrębów ryżowych Skład

33 Szczepy użyte w Esencji ProBiotycznej

34 Efekty zdrowotne (badania kliniczne) Bifidobacterium animalis Przywraca prawidłową czynność przewodu pokarmowego, poprzez przywrócenie naturalnej flory bakteryjnej. Bifidobacterium bifidum Leczy biegunki rota wirusowe, utrzymuje w równowadze mikroflorę jelitową. Bifidobacterium longum Blokuje rozwój szkodliwych bakterii i grzybów, dokonuje fermentacji cukru w kwas mlekowy co pozwala na obniżenie pH w jelitach, obniża cholesterol, zmniejsza objawy nietolerancji laktozy, wzmacnia stymulację immunologiczną. Lactobacillus acidophilus Obniża aktywność enzymów fekalnych, zapobiega biegunkom po radioterapii, leczy obstrukcje. Lactobacillus bulgaricus Obniża cholesterol, zmniejsza objawy nietolerancji laktozy. Lactobacillus delbrueckii Produkuje naturalne związki o właściwościach antybiotycznych i pomaga w zachowaniu równowagi dobrej mikroflory jelitowej. Szczepy mikroorganizmów

35 Szczepy użyte w Esencji ProBiotycznej Efekty zdrowotne (badania kliniczne) Bacillus subtilis var natto Bakterie te rozmnażają się intensywnie i syntetyzują enzym zwany nattokinazą. Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia. Lactococcus diacetylactis Produkuje bakteriocyny i egzopolisacharydy oporne na bakteriofagi. Obniża poziom pH w przewodzie pokarmowym do poziomu gwarantującego hamowanie rozwoju patogenów. Wykazuje bakteriobójcze działanie w stosunku do bakterii Gram+, zapobiega rozwojowi przetrwalników i hamuje rozwój komórek wegetatywnych. Lactococcus lactis Podobnie jak Lactococcus diacetylactis uczestniczy w wytwarzaniu bariery ochronnej przewodu pokarmowego poprzez obniżenie pH hamując tym samym adhezję patogennych mikroorganizmów. Lactobacillus casei Stymuluje układ odpornościowy, zapobiega i leczy infekcje jelitowe, charakteryzuje się dobrą przeżywalnością w żołądku i dwunastnicy, zmniejsza częstość i skraca czas trwania ostrych biegunek u dzieci. Saccharomyces cerevisiane Drożdże te są naturalnym źródłem witamin z grupy B. Wytwarzają hormony i enzymy aktywizujące podział komórek. Ich wydzieliny są pożytecznymi substratami dla aktywnych mikroorganizmów, takich jak bakterie kwasu mlekowego. Syntetyzują substancje antybiotyczne i pożyteczne. Streptococcus thermophilus Bakterie, które nie wchodzą w skład mikroflory człowieka ale są dla człowieka w pełni bezpieczne, zmniejszają objawy nietolerancji laktozy, zwalczają biegunki i zaparcia. Szczepy mikroorganizmów

36 Opis składników Woda strukturyzowana polepszenie zdolności przenoszenia tlenu i substancji odżywczych do komórek oraz usuwania substancji odpadowych z komórek, poprawa utlenowania krwi, stabilizacja funkcji serca, zapobieganie błędom podczas replikacji DNA, woda heksagonalna jest głównym źródłem energii wszelkich organów polepszenie wchłaniania składników odżywczych, zwiększenie mocy układu immunologicznego, przeciwdziałanie wysuszaniu skóry, trądzikowi, łuszczycy, powstawaniu zmarszczek, przeciwdziałanie zaparciom i polepszenie oczyszczania jelita grubego ze złogów poprzez ich lepsze rozpuszczanie i wymywanie,

37 Ekologiczna melasa z trzciny cukrowej – zawiera zestaw substancji i pierwiastków śladowych, które doskonale dobrała w optymalnych ilościach sama przyroda. Pozytywnie wpływa na regenerację krwi, układu naczyniowego, systemu nerwowego, regulację zaburzeń układu trawienia i na polepszenie działania gruczołów wydzielania wewnętrznego. Puder mineralny Sól morska – zawiera duże ilości mikroelementów i idealnie oczyszcza nasz organizm z toksyn i resztek przemiany materii, poprawia wygląd naszej cery, pomaga w leczeniu trądziku oraz "pomarańczowej skórki", a dodatkowo wpływa na poprawę krążenia. Opis składników

38 Źródło naturalnych antyutleniaczy. Jagody zawierają witaminy z grupy B, prowitaminę A, witaminę C, dużo składników mineralnych, wapnia, potasu, magnezu, fosforu i żelaza. Działają rozluźniająco przy zaparciach i jednocześnie przeciwbiegunkowo. Przeciwdziałają zapaleniu jamy ustnej. Głównie dzięki antocyjanom - barwnikom, które powodują, iż jagody są niebieskie, mają one również pewien wpływ na zahamowanie procesu starzenia, poprawiają funkcjonowanie mózgu oraz zapobiegają chorobie Alzheimera. Dobroczynne antocyjany poprawiają również wzrok, pomagają w regeneracji siatkówki oraz niwelują zmęczenie oczu. Wykorzystuje się je też jako środek pomocniczy przy leczeniu cukrzycy. Ponadto obniżają poziom cholesterolu we krwi - redukują zły cholesterol, (LDL) a wspomagają tworzenie dobrego (HDL). Jagody

39 Źródło naturalnych antyutleniaczy Właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne Wszystkie wiśnie, i kwaśne, i słodkie, zawierają dużo witaminy A, a także witaminę C, cukry, kwasy organiczne i pektyny. Popularny ostatnio temat antyoksydantów pochodzenia naturalnego warto poruszyć wspominając o wiśniach, gdyż zawierają one bioflawon Duża zawartość witaminy C i karotenu Duża zawartość potasu, wapnia i magnezu, które w połączeniu odpowiedzialne są za wspomaganie pracy mięśni, w tym mięśnia sercowego i układu sercowo – naczyniowego Kwaśny zaś sok z wiśni wspomaga procesy trawienne i ruchy jelit. W wiśniach możemy znaleźć również witaminy z grupy B, co wpływa na zachowanie równowagi w procesach metabolicznych i pracy układu nerwowego. Wiśnie

40 Bogate źródło łatwo przyswajalnych polifenoli (bioflawonoidów) Sok z granatu pity systematycznie i długo, wykazuje działanie przeciwastmatyczne. Dla dzieci "niejadków" - pobudza łaknienie a dodatkowo reguluje procesy trawienia Zawiera kwasy Omega-3 i Omega-6, które obniżają poziom złego cholesterolu we krwi (LDL) a jednocześnie wzmagają one produkcje cholesterolu frakcji HDL Zawiera dotąd nieznany kwas Omega-5 (odkrycie dr. Tzeiry Sofer) pomaga w naprawianiu uszkodzonych komórek, kontroluje i reguluje transport glukozy na poziomie błony komórkowej, co czyni go szczególnie przydatnym dla osób wrażliwych na insulinę. ma znaczący wpływ na pole magnetyczne człowieka, zwiększając je aż dziesięciokrotnie Zakłóca produkcję zapalnych prostaglandyn(grupa hormonów, pochodnych kwasu arachidonowego) i leukotrienów (lipidy związane z układem immunologicznym), które powodują choroby. Owoc granatu

41 Dawkowanie : – Dorośli: 1 łyżka stołowa dziennie (15 ml). Maksymalne spożycie: do 3 łyżek stołowych dziennie. – Dzieci: 1 łyzeczka do herbaty dziennie. Produkt można pić przed lub po posiłku skoncentrowany, rozcieńczony woda lub ulubionym sokiem. Lekko wstrzasnac przed spozyciem. Przeciwskazania : Brak.

42 SCD ProBiotica – to kompozycja 19 aromatycznych ziół fermentowanych z udziałem specjalnie dobranych probiotycznych mikroorganizmów, wytworzona według Probiotechnologii

43 Kompozycja powstała w wyniku procesu naturalnej fermentacji mikroorganizmów i pozostałych składników Wszystkie składniki kompozycji są w pełni naturalne i pochodzą z upraw ekologicznych Zarejestrowana jako suplement diety Wszystkie szczepy wchodzące w skład Esencji ProBiotycznej mają potwierdzone badaniami klinicznymi działanie. Podstawowe informacje

44 przywraca prawidłową czynność przewodu pokarmowego, wspomaga terapię lekową: przewlekłych chorób i leczenie stanów pooperacyjnych w obrębie przewodu pokarmowego (choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy), guzków krwawniczych odbytu (hemoroidów) i szczelin odbytu, zwalcza nadkwaśność, zaparcia, biegunki bakteryjne i wirusowe, zapobiega biegunkom po kuracji antybiotykowej, chemio i radioterapii oraz infekcjom jelitowym, a także wspomaga ich leczenie, SCD ProBiotica wspiera aktywność pożytecznej mikroflory czyniąc dobro:

45 poprawia motorykę jelit szczególnie u ludzi w podeszłym wieku, zmniejsza lub likwiduje objawy nietolerancji laktozy, wspomaga obniżenie złego cholesterolu we krwi, wspomaga leczenie i zapobiega nawrotom infekcji spowodowanych patogennymi grzybami, bakteriami, drożdżakami, wspomaga mechanizmy obronne organizmu. SCD ProBiotica wspiera aktywność pożytecznej mikroflory czyniąc dobro:

46 Skład Kompozycja mikroorganizmów żywa woda melasa z trzciny cukrowej fruktoza kompozycja ziół, roślin i grzybów leczniczych w pełni naturalnych. Skład kompozycji

47 Szczepy użyte w SCD ProBiotica

48 Szczepy użyte w Esencji ProBiotycznej Efekty zdrowotne (badania kliniczne) Bifidobacterium animalis Przywraca prawidłową czynność przewodu pokarmowego, poprzez przywrócenie naturalnej flory bakteryjnej. Bifidobacterium bifidum Leczy biegunki rota wirusowe, utrzymuje w równowadze mikroflorę jelitową. Bifidobacterium longum Blokuje rozwój szkodliwych bakterii i grzybów, dokonuje fermentacji cukru w kwas mlekowy co pozwala na obniżenie pH w jelitach, obniża cholesterol, zmniejsza objawy nietolerancji laktozy, wzmacnia stymulację immunologiczną. Lactobacillus acidophilus Obniża aktywność enzymów fekalnych, zapobiega biegunkom po radioterapii, leczy obstrukcje. Lactobacillus bulgaricus Obniża cholesterol, zmniejsza objawy nietolerancji laktozy. Lactobacillus casei Stymuluje układ odpornościowy, zapobiega i leczy infekcje jelitowe, charakteryzuje się dobrą przeżywalnością w żołądku i dwunastnicy, zmniejsza częstość i skraca czas trwania ostrych biegunek u dzieci. Lactobacillus delbrueckii Produkuje naturalne związki o właściwościach antybiotycznych i pomaga w zachowaniu równowagi dobrej mikroflory jelitowej.

49 Szczepy użyte w Esencji ProBiotycznej Efekty zdrowotne (badania kliniczne) Lactobacillus fermentum Zapobiega infekcjom grzybiczym i bakteryjnym układu moczowo-płciowego, przywraca właściwe pH pochwy. Lactobacillus plantarum Charakteryzuje się wysoką przeżywalnością w przewodzie pokarmowym. Wspomaga leczenie przewlekłych chorób przewodu pokarmowego(choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy), stanów pooperacyjnych w obrębie przewodu pokarmowego, zwalcza nadkwaśność, zaparcia, biegunki. Lactococcus diacetylactis Produkuje bakteriocyny i egzopolisacharydy oporne na bakteriofagi. Obniża poziom pH w przewodzie pokarmowym do poziomu gwarantującego hamowanie rozwoju patogenów. Wykazuje bakteriobójcze działanie w stosunku do bakterii Gram+, zapobiega rozwojowi przetrwalników i hamuje rozwój komórek wegetatywnych. Lactococcus lactis Podobnie jak Lactococcus diacetylactis uczestniczy w wytwarzaniu bariery ochronnej przewodu pokarmowego poprzez obniżenie pH hamując tym samym adhezję patogennych mikroorganizmów. Rhodopseudomonas palustris Bakterie fotosyntetyzujące, beztlenowe, fermentujące źródła węgla z wydzielaniem różnego rodzaju niskocząstkowych kwasów tłuszczowych, produkują wiele związków istotnych żywieniowo dla człowieka. Saccharomyces cerevisiane Drożdże te są naturalnym źródłem witamin z grupy B. Wytwarzają hormony i enzymy aktywizujące podział komórek. Ich wydzieliny są pożytecznymi substratami dla aktywnych mikroorganizmów, takich jak bakterie kwasu mlekowego. Syntetyzują substancje antybiotyczne i pożyteczne. Streptococcus thermophilus Bakterie, które nie wchodzą w skład mikroflory człowieka ale są dla człowieka w pełni bezpieczne, zmniejszają objawy nietolerancji laktozy, zwalczają biegunki i zaparcia. Szczepy użyte w SCD ProBiotica

50 Opis składników Woda strukturyzowana polepszenie zdolności przenoszenia tlenu i substancji odżywczych do komórek oraz usuwania substancji odpadowych z komórek, poprawa utlenowania krwi, stabilizacja funkcji serca, zapobieganie błędom podczas replikacji DNA, woda heksagonalna jest głównym źródłem energii wszelkich organów polepszenie wchłaniania składników odżywczych, zwiększenie mocy układu immunologicznego, przeciwdziałanie wysuszaniu skóry, trądzikowi, łuszczycy, powstawaniu zmarszczek, przeciwdziałanie zaparciom i polepszenie oczyszczania jelita grubego ze złogów poprzez ich lepsze rozpuszczanie i wymywanie,

51 Melasa z trzciny cukrowej – zawiera zestaw substancji i pierwiastków śladowych, które doskonale dobrała w optymalnych ilościach sama przyroda. Pozytywnie wpływa na regenerację krwi, układu naczyniowego, systemu nerwowego, regulację zaburzeń układu trawienia i na polepszenie działania gruczołów wydzielania wewnętrznego. Fruktoza – Stosowanie fruktozy jako środka słodzącego zmniejsza ryzyko powstawania próchnicy zębów. – Ponadto pomaga ograniczyć ilość spożywanych kalorii, a więc może skutecznie zapobiegać otyłości. – Po produktach słodzonych fruktozą nie obserwuje się nadkwaśności żołądka i zgagi w przeciwieństwie do tych gdzie dla uzyskania słodyczy użyto innych cukrów. Opis składników Melasa, fruktoza

52 Opis składników Zioła

53 Dawkowanie : – Dorośli: 1 łyżka stołowa dziennie (15 ml). Maksymalne spożycie: do 3 łyżek stołowych dziennie. – Dzieci: 1 łyzeczka do herbaty dziennie. Produkt można pić przed lub po posiłku skoncentrowany, rozcieńczony woda lub ulubionym sokiem. Lekko wstrzasnac przed spozyciem. Przeciwskazania : Nie zalecana dla alergików ze względu na zawartość ziół.

54 Tlen jest nie tylko darem życia ale przybierając postać wolnych rodników także przyczyną powstania wielu tzw. chorób cywilizacyjnych pewna ilość aktywnego chemicznie tlenu, oraz wolnych rodników jest niezbędna dla zapewnienia dobrego zdrowia i stabilizacji funkcji organizmu Nadmiar wolnych rodników ma bardzo niszczące działanie Wolne rodniki

55 Antyoksydanty ( antyutleniacze) – wymiatacze wolnych rodników, które działają na czterech poziomach : przeciwdziałają powstaniu oksydantów, przechwytują powstałe oksydanty, hamują reakcję łańcuchową grożącą powstaniem licznych nowych oksydantów, eliminują i zastępują uszkodzone cząsteczki nie nadające się do naprawy. Co chroni przed atakiem wolnych rodników ?

56 Naturalnym źródłem przeciwutleniaczy są pożyteczne mikroorganizmy. Siedliskiem takiej mikroflory są wyroby pochodzące z naturalnego procesu fermentacji bakterii kwasu mlekowego takie jak kapusta i ogórki kiszone, kwaśne mleko, przefermentowany ryż używany do sushi, chleb na zakwasie, naturalne podpiwki etc. Uzupełnienie zasobów przeciwutleniaczy w organizmie poprzez dostarczenie ich z zewnątrz jest rzeczą niezbędną dla ludzi powyżej 40roku życia w celu wzmocnienia i utrzymania sprawności podstawowych funkcji obronnych ich organizmów. Naturalne źródła antyoksydantów ?

57 Kompozycja antyutleniaczy wspomagająca układ odpornościowy, zalecana dla osób z chronicznym przemęczeniem i osłabieniem organizmu

58 Zarejestrowana jako suplement diety, Wytworzona na bazie całkowicie naturalnego procesu fermentacji z wykorzystaniem własnej unikalnej kompozycji pożytecznych mikroorganizmów z : – ekologicznym ryżem brunatnym, – owocami papai, – wodorostami (brunatnicami) – otrębami ryżowymi. Podstawowe informacje

59 Ekologiczny ryż brunatny brunatny jest ziarnem z rodziny słodkich traw uprawianych od niepamiętnych czasów. Przez pokolenia dla wielu narodów był zasadniczym pożywieniem dostarczającym największych ilości energii i sił witalnych. Ryż brunatny nie jest oczyszczany i zachowuje tak ważne składniki jak: magnez, fosfor, żelazo, błonnik oraz witaminy z grupy B Ryż brunatny

60 Papaja jest odżywczym owocem tropikalnego drzewa Melonowca. Enzym owocu papai – papaina trawi wstępnie białko, rozkłada strukturę białkową ściany i błony komórkowej bakterii i grzybów. Owoce papai zawierają aminokwasy i witaminy Owoce papai

61 Naturalne wodorosty Laminaria Digitala przez wieki stanowiły ważne źródło substancji odżywczych dla społeczności nadbrzeżnych. Z powodu wysokiej zawartości witamin i mikroskładników wodorosty mają dobroczynny wpływ na system immunologiczny człowieka, a zatem również na witalność i zdrowie organizmu. Naturalne wodorosty Laminaria Digitata

62 Zawierają niezliczoną ilość składników odżywczych i przeciwutleniaczy, które pomagają zachować zdrowie i cieszyć się naturalną energią przez cały dzień : – fitosterole, tokotrienole, karotenoidy, błonnik, najbardziej potężny kompleks witaminy E, a także ogromny zbiór witamin z grupy B Otręby ryżowe oferują również szereg niezbędnych witamin i minerałów w tym : – oryzanol potasu, wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, cynku i gamma Kwasy Omega-3 i Omega-6 Otręby ryżowe zawierają ponad 100 przeciwutleniaczy i innych związków Otręby ryżowe Nowoczesne super pożywienie

63 Jak zadbać o bezpieczne swoje otoczenie ?

64 Kooperacja zamiast rywalizacji Nasze Zdrowie opiera się na bezpiecznym otoczeniu : – Dom – Ogródek Zamiast walczyć z patogenami staraj się stworzyć swoje otoczenie najbardziej przyjazne dla pożytecznej mikroflory (zwłaszcza dla dzieci) Zmniejszaj ilość używanych środków chemicznych, tam gdzie to możliwe wprowadzaj ProBio Emy : – pralka – zmywarka – Kuchnia – łazienka.

65 Delikatny kosmetyk do pielęgnacji ciała i włosów wolny od parabenów Opracowane, przygotowane i wyrabiane przez Śląskie Regionalne Centrum Mikroorganizmów

66 Mydło mikroorganiczne zawiera suplementy o właściwościach regenerujących: ProBio Emy pożyteczną mikroflorę, Melasę z trzciny cukrowej ProBio Puder - puder ceramiczny (glinkę). pH Mydła : 6,8. Skład

67 Pożyteczna mikroflora (ProBioEmy) pomaga utrzymywać równowagę fizjologiczną skóry, nadając jej neutralne pH. Ma działanie dezynfekujące. Jej właściwości biologiczne są pomocne przy likwidacji procesów gnilnych i chorobotwórczych. Przyspiesza i ułatwia gojenie się ran powierzchniowych skóry. Skład Pożyteczna mikroflora

68 Melasa z trzciny cukrowej to cenny środek kojący i odżywczy (w przeszłości służyła do dezynfekcji i przyspieszania trudno gojących się ran). Zawiera mikroelementy przywracające jędrność skórze. Puder bioceramiczny (glinka) o własnościach antyoksydacyjnych stabilizuje i wzmacnia działanie pożytecznych mikroorganizmów. Delikatnie wygładza i złuszcza naskórek. Skład Melasa, Puder bioceramiczny

69 Mydło Mikroorganiczne (potwierdzone opinie używających ) może być pomocne w leczeniu i zmniejszaniu objawów : łupieżu, problemach skórnych (łuszczyca, AZS), higienie intymnej, kondycjonowaniu zniszczonych włosów. Sprawdzono również jego przydatność w higienie małych dzieci. Zastosowanie

70 Zawiera: Sproszkowany młody jęczmień: naturalny antyoksydant (chlorofil), który odżywia i rewitalizuje naskórek. Olej laurowy: wpływający kojąco na skórę, używany od wieków w naturalnych mydłach tradycyjnych wytwórni mydlanych jako cenny dodatek do kosmetyków. Zioła i otręby pszeniczne fermentowane z udziałem ProBio Emów: regulujące pH skóry, o właściwościach antygnilnych (antyzapalnych), delikatnie pilingujące i witalizujące środowisko skórne. Producent : Śląskie RCM w Bobrownikach Śląskich, Vilamalia.

71 Mydło ZIELONE, w pełni naturalne przeznaczone jest do cery mieszanej ze skłonnością do wyprysków i łojotoku oraz przebarwień. Doskonale wpływa na kondycję skóry głowy i włosów. Mydło ZIELONE powstaje w zimno-temperaturowym procesie mieszania gotowej masy mydła na bazie tłuszczów roślinnych oraz dodatków organicznych. Dzięki takiej technologii zachowuje cenne zalety ProBio Emów i suplementów organicznych. Mydło jest wolne od substancji chemicznych, konserwantów i sztucznych barwników. Jest w pełni i łatwo biodegradowalne Producent : Śląskie RCM w Bobrownikach Śląskich, Vilamalia.

72 W pełni naturalny preparat przeznaczony do wszystkich zadań w domu zawierający pożyteczną mikroflorę Opracowane, przygotowane i wyrabiane przez Śląskie Regionalne Centrum Mikroorganizmów

73 BioKlean Soft jest ekologicznym, przyjaznym preparatem do czyszczenia, odświeżania i rewitalizacji pomieszczeń. Jest łatwo biodegradowalny, w pełni bezpieczny dla zdrowia roślin, zwierząt i ludzi. Nie wywołuje reakcji alergicznych skóry. BioKlean soft powstaje w wyniku naturalnej fermentacji pożytecznych mikroorganizmów wraz z ekologiczną melasą z trzciny cukrowej, jadalnych olejków eterycznych i naturalnych koncentratów soków owocowych. Nie zawiera składników GMO, konserwantów i detergentów chemicznych. Podstawowe informacje Skład

74 Pomieszczenia Zamgławiamy opryskiwaczem ręcznym. Delikatną mgiełką wypełniamy i powlekamy wszelkie dostępne przestrzenie i powierzchnie: dywany, pościel, firanki i tapicerkę. Po oprysku powierzchnie drewniane, kamienne i plastikowe należy przetrzeć miękką szmatką Podłogi, posadzki Najpierw spryskać podłogę 10 % roztworem Bio Klean Soft i po odczekaniu kilku minut wymyć 2% roztworem ( np. 100 ml BioKlean Soft na 5 litrów ciepłej wody). Sanitariaty i kuchnie Spryskujemy roztworem 10% i po kilku minutach czyścimy. Mocniejsze zabrudzenie traktujemy koncentratem i pozostawiamy na noc, po czym czyścimy i spłukujemy BioKlean soft jest koncentratem i zaleca się stosowanie go w roztworach wodnych. Woda używana do tych celów nie powinna zawierać chloru oraz temperatura nie powinna przekraczać 40 stC. Zastosowanie

75 Tkaniny Dodatek preparatu do płukania 1% ( 1:100 ) sprawia, iż tkanina jest przyjemniejsza w dotyku. Redukuje pozostałości chemicznych detergentów Samochody Karoserię myjemy roztworem 5% (1:20) i spłukujemy. Następnie wykonujemy oprysk roztworem 1% (1:100) i pozostawiamy do wyschnięcia w cieniu. Preparat działa przeciwkorozyjnie oraz spowalnia starzenie się /utlenianie/ innych materiałów np. tworzyw sztucznych, skóry i drewna Baseny i oczka wodne Dawkę 1 litr koncentratu na 1 m3 aplikujemy kilka razy w ciągu sezonu. Dodatkowo (równocześnie) stosujemy ProbBioPuder w ilości 2 łyżki stołowe na m2 powierzchni zbiornika w zawiesinie wodnej Rośliny doniczkowe Przemywanie liści, opryski roślin roztworem: 5 ml /nakrętka/ na 1 litr wody Zastosowanie

76 Zwierzęta Bio Klean Soft używany w proporcjach od 5% do 10% w formie oprysku, płukanek i kąpieli - wspomaga leczenie chorób skórnych i skaleczeń. W celu minimalizowania nieprzyjemnych zapachów zaleca się oprysk lub zamgławianie miejsc spoczynku zwierząt domowych: posłań, leżanek, terrariów, klatek i kojców. Usuwanie pleśni z wykorzystaniem BioKlean Soft Zagrzybioną powierzchnię zmywamy 50% roztworem wodnym BioKleana przy pomocy miękkiej szczotki. Po wyschnięciu powtarzamy czynność. Następnie roztworem 10% wykonujemy opryski dwa razy w tygodniu przez 4 -5 tygodni. Dodatkowo roztworem 10% zamgławiamy pomieszczenia przy pomocy ręcznego opryskiwacza ustawiając dyszę na najmniejszą kroplę. Jeśli potrzebne jest pomalowanie powierzchni – do farb stosujemy dodatek ProBio Pudru w ilości 3% farby. Buty Świeżość wnętrza butów możemy utrzymać zwilżając je delikatnie roztworem 20% i pozostawiając do wyschnięcia w przewiewnym miejscu Zastosowanie

77 Kompozycja pożytecznych mikroorganizmów zmieszana z gliną. Wypalona w piecu w temperaturze powyżej o C. Dostępna w postaci rurek (koralików)

78 Rewitalizacja wody i przywracanie prawidłowej struktury – filtry bioceramiczne. Zmniejszenie zawartości pierwiastków w wodzie*: żelaza, kadmu, manganu Oczyszczanie akwariów poprzez przeciwdziałanie kwitnieniu i chorobom ryb Pochłania azot i jego związki Emitując długofalowe promieniowanie podczerwone przeciwdziałają sztywnieniu i przykurczom kończyn, redukują ból i uczucie zmęczenia Biorą udział w detoksykacji detergentów Przeciwdziała powstawaniu nieprzyjemnych zapachów w kredensie, lodówce, obuwiu

79 Kompozycja pożytecznych mikroorganizmów zmieszana z gliną. Wypalane w piecu w temperaturze powyżej o C, a następnie sproszkowane do postaci lekkiego pyłku.

80 ProBio Puder można stosować do mycia zębów, Zabezpieczania poparzeń i skaleczeń Zasypkę dla niemowląt, jako puder na twarz, dłonie. Praktykuje się mieszanie go z kremem np. Nivea lub wazeliną. Przeciwdziała chorobom zwierząt, pochłania gazy (min. amoniak) pochodzące z kuwet Przyspiesza procesu schnięcie materiałów budowlanych i spowalnia procesy utleniania Przeciwdziała objawom tzw. syndromu chorego domu, czyli absorbuje toksyczne substancje występujące w takich materiałach jak: farby, lakiery, kleje, cement, blokując ich emisję do otoczenia


Pobierz ppt "Ab ovo ….. wg nauki 4 mld lat 4,5 mld lat Powstanie planety Ziemia kilkaset mln lat Mikroorganizmy Rośliny Zwierzęta Ludzie ponad 3,5 miliarda lat dziś"

Podobne prezentacje


Reklamy Google