Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Zdrowo się odżywiam i prowadzę ekologiczny styl życia.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Zdrowo się odżywiam i prowadzę ekologiczny styl życia."— Zapis prezentacji:

1 Zdrowo się odżywiam i prowadzę ekologiczny styl życia

2 Zdrowe odżywianie

3 Cele: kształtowanie świadomości o prawidłowym spożywaniu warzyw, owoców i soków. zachęcenie uczniów do spożywania regularnie 5 porcji warzyw, owoców i soków dziennie. przekazanie wiedzy o składnikach odżywczych owoców, warzyw i soków. podkreślenie znaczenia estetyki spożywanych posiłków. Inscenizacja wiersza J. Brzechwy,,Na straganie". Rozmowa na temat warzyw, o których pisał J. Brzechwa oraz ich znaczeniu w żywieniu człowieka. Przedstawienie zalet prawidłowego odżywiania się. Wystawa owoców i warzyw, które powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie. jadłospisie. Objaśnienie zasady,,5 porcji dziennie". Układanie przykładowych zestawów składających się z 5 porcji owoców, warzyw i soków. Prezentacja sałatek z owoców i warzyw wykonanych z wychowawcami klas. Degustacja sałatek. Picie soków.

4 Każda klasa przygotowała pyszną, zdrową sałatkę. Dzieci z klas autystycznych także wzięły dział w samodzielnym przygotowaniu sałatek. Podczas przygotowań nie brakowało podjadania smakołyków. Gotowa owocowa sałatka smakowała nam i naszym kolegom. Ponadto w tym roku uczniowie wszystkich klas mieli za zadanie zaprezentować wybrany egzotyczny owoc lub warzywo. Poznaliśmy ich pochodzenie i wartości odżywcze, dowiedzieliśmy się ciekawych informacji na temat: grantu, liczi, mango, limonki, melona, pomelo i innych egzotycznych owoców, które coraz częściej goszczą na naszych stołach.

5 Realizacja projektu edukacyjnego w klasie II A gimnazjum W dniu 10 lutego 2011r. klasa IIgA dokonała publicznej prezentacji opracowanego projektu edukacyjnego pt. Jak uniknąć przeziębienia i grypy. Domowe sposoby. Prezentacje była przedstawiona w formie pokazu multimedialnego (prezentacja Power Point). Przedstawiane informacje wzbogaciła dowcipnym występem pantomimicznym zgodnym z treścią pokazu multimedialnego. Przygotowała również degustację opisywanych w prezentacji potraw i napojów leczniczych dla zaproszonych kolegów i koleżanek z innych klas.

6 Promująca zdrowe odżywianie, gotowanie, niemarnowanie pożywienia oraz wspólne spożywanie posiłków. Plakat konkursowy przygotowany przez kl. II g 2012 Plakat konkursowy przygotowany przez kl. I g 2012

7 Klasa Ig przygotowuje się do kręcenia filmu

8 W roku 2012/13 przystąpiliśmy do Kampanii społecznej, która ma na celu propagowanie wśród młodzieży gimnazjalnej dobrych nawyków związanych z prawidłowym odżywianiem, w szczególności takich jak przeciwdziałanie marnowaniu pożywienia, świadome dokonywanie zakupów spożywczych, prawidłowe przechowywanie produktów spożywczych, umiejętność komponowania smacznych posiłków oraz uświadamianie korzyści wynikających ze wspólnego spożywania posiłków. W ramach kampanii kl. II g przystąpiła do konkursu w kategorii plakat społeczny

9 Kl I g wzięła udział w kategorii - wydarzenie społeczne, które odbyło się Przygotowała prezentację multimedialną –pt.Napoje - co należy pić? Prezentacja zawierała następujące zagadnienia: - Napoje energetyzujące - Izotoniki – kiedy możesz po nie sięgnąć? - Woda – nasz podstawowy napój

10 Podsumowaniem prezentacji był pokaz kulinarny - jak z wody mineralnej, zrobić domowy izotonik.

11 Do Klubu należą uczniowie, ZSZ o profilu kucharz pragnący rozwijać podczas zajęć pozalekcyjnych swoje zainteresowania z zakresu: zdrowego żywienia, estetyki podawania i dekoracji potraw, poznawania receptur na wybrane potrawy, zdrowej żywności, profilaktyki żywieniowo - ekologicznej. Pozwala na rozwinięcie u uczestników twórczego i krytycznego myślenia, wyobraźni i różnorakich umiejętności praktycznych. Celem spotkań jest również zapoznanie uczniów z naukowymi podstawami produkcji i organizacji pracy. Opiekunem klubu jest p. Katarzyna Wrzesińska. Uczniowie ZSZ uczestniczyli w X Ogólnopolskim Pokazie Stołów Wigilijnych Gwiazdka 2011, który odbył się w dniach 08 – 11 XII w Poznaniu

12 Zachęcanie do atrakcyjnego podawania potraw z warzyw i owoców przez uczniów ZSZ w szkole i poza szkołą, dekorowanie owocami i warzywami stołów na święta szkolne, prezentacja kompozycji warzywnych na kiermaszach i festynach szkolnych i pozaszkolnych. Warsztaty carvingu prowadzone są przez p. Annę Jaciubek.

13 W roku szkolnym 2010/11 została odnowiona stołówka szkolna. Wprowadzone też zostały posiłki z uwzględnieniem diety dla dzieci autystycznych i z alergią pokarmową.

14 Ekologiczny styl życia

15 Jak co roku nasza szkoła wzięła aktywny udział w akcji "Sprzątanie świata". W ciągu godziny zebraliśmy kilkanaście worków śmieci, co świadczy o dużej potrzebie takich inicjatyw. Dziękujemy uczniom i nauczycielom, którzy włączyli się w to pożyteczne i potrzebne dzieło. Organizacja akcji. p. B. Jaczewska, wychowawcy klas –

16 Na początku listopada 2012 został ogłoszony konkurs pt. Oszczędzam energię i wodę. Organizatorką była pani Izabela Jakubowska. Celem konkursu było wykonanie przez każdą klasę pracy plastycznej - PLAKATU z wykorzystaniem surowców wtórnych (stare gazety, tektury, butelki plastikowe). 19 listopada 2012 r. nastąpiło rozstrzygnięcie konkursu i wręczenie nagród. Uczniowie chętnie przystąpili do wykonania swoich prac. Wykazali się bardzo dużą pomysłowością, kreatywnością i umiejętnością pracy w grupie. Plakaty można było podziwiać w holu szkoły. Jury miało wielki problem z wyłonieniem tylko jednego Pierwszego Miejsca. Postanowiono przyznać ex aequo trzy Pierwsze Miejsca:

17 Nasza placówka jest organizatorem Powiatowych Konkursów Plastycznych Ośrodek Szkolno-Wychowawczy Rok 2010/2011 Cztery pory roku Rok 2011/2012 Impresje i natura Rok 2012/2013 Świat wokół nas


Pobierz ppt "Zdrowo się odżywiam i prowadzę ekologiczny styl życia."

Podobne prezentacje


Reklamy Google