Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

G RZYBOBRANIE Opracowała : Krystyna Mazur. G RZYBY Grzyby– królestwo należące do domeny jądrowców. Dawniej, w zależności od ujęcia systematycznego takson.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "G RZYBOBRANIE Opracowała : Krystyna Mazur. G RZYBY Grzyby– królestwo należące do domeny jądrowców. Dawniej, w zależności od ujęcia systematycznego takson."— Zapis prezentacji:

1 G RZYBOBRANIE Opracowała : Krystyna Mazur

2 G RZYBY Grzyby– królestwo należące do domeny jądrowców. Dawniej, w zależności od ujęcia systematycznego takson ten miał rangę podkrólestwa, podtypu i klasy. Istnienie grzybów zaobserwowano we wszystkich strefach klimatycznych, przede wszystkim na lądach, rzadziej w wodach. Do tej pory opisano ok. 120 tysięcy gatunków grzybów. Szacuje się, że co roku charakteryzuje się średnio 1700 nowych gatunków grzybów. Korzystając z danych uzyskanych z obszarów, na których rozpoznano większość organizmów żywych, przypuszcza się, że istnieje ok. 1,5 miliona gatunków grzybów. Grzyby (Fungi Juss.) R. T. Moore – królestwo należące do domeny jądrowców (Eucaryota). Dawniej, w zależności od ujęcia systematycznego takson ten miał rangę podkrólestwa (Fungi R.T. Moore, 1971), podtypu, (Fungi Engl. 1889) i klasy (Fungi Bartling, 1830).Istnienie grzybów zaobserwowano we wszystkich strefach klimatycznych, przede wszystkim na lądach, rzadziej w wodach. Do tej pory opisano ok. 120 tysięcy gatunków grzybów. Szacuje się, że co roku charakteryzuje się średnio 1700 nowych gatunków grzybów. Korzystając z danych uzyskanych z obszarów, na których rozpoznano większość organizmów żywych, przypuszcza się, że istnieje ok. 1,5 miliona gatunków grzybów (5 razy więcej niż roślin nasiennych).Grzyby (Fungi Juss.) R. T. Moore – królestwo należące do domeny jądrowców (Eucaryota). Dawniej, w zależności od ujęcia systematycznego takson ten miał rangę podkrólestwa (Fungi R.T. Moore, 1971), podtypu, (Fungi Engl. 1889) i klasy (Fungi Bartling, 1830).Istnienie grzybów zaobserwowano we wszystkich strefach klimatycznych, przede wszystkim na lądach, rzadziej w wodach. Do tej pory opisano ok. 120 tysięcy gatunków grzybów. Szacuje się, że co roku charakteryzuje się średnio 1700 nowych gatunków grzybów. Korzystając z danych uzyskanych z obszarów, na których rozpoznano większość organizmów żywych, przypuszcza się, że istnieje ok. 1,5 miliona gatunków grzybów (5 razy więcej niż roślin nasiennych).

3 G RZYBY JADALNE :

4 G RZYBY JADALNE, INFORMACJE Grzyby jadalne – grzyby o różnej przynależności systematycznej produkujące jadalne owocniki, które po odpowiednim przyrządzeniu, nie powodują u człowieka żadnych dolegliwości. W większości zbierane tylko ze stanu dzikiego, tylko nieliczne są uprawiane (pieczarki, boczniaki). Grzyby zawierają niewiele substancji odżywczych, ale cenione są ze względu na ich własności smakowe. Spożywa się je bezpośrednio (duszone, smażone, gotowane w postaci zupy) lub marynowane. Można je także suszyć i solić. Nawet jadalne gatunki grzybów, nieodpowiednio lub zbyt długo przechowywane, mogą być szkodliwe, to samo dotyczy zbyt starych lub „robaczywych” (opanowanych przez larwy owadów) owocników.

5 G RZYBY NIEJADALNE :

6 G RZYBY NIE JADALNE, INFORMACJE : Grzyby niejadalne – grzyby, których owocniki dla człowieka nie są trujące, jednak nie nadają się do spożycia ze względu na nieprzyjemny smak, zapach, twardy miąższ, wielkość owocnika, ciężkostrawność lub inne czynniki powodujące nieprzydatność spożywczą danego gatunku grzyba. Liczna jest grupa grzybów uważanych za niejadalne wśród grzybów o drobnych owocnikach, np. wśród grzybówek, twardzioszków, wilgotnic, hełmówek i in. Nie wiadomo, czy są one jadalne, czy trujące, nikt bowiem do tej pory nie próbował ich przydatności do spożycia, póki co uważa się je więc za niejadalne. Za niejadalne uważa się też gatunki grzybów rosnące na odchodach zwierząt i ludzi (np. drobne gatunki kustrzebek, włośniczek, pucharków, Ascobolus, Lasiobolus i in.). Różne są też poglądy na jadalność grzybów w różnych krajach. Np. w Rosji i na Ukrainie są zjadane po specjalnej obróbce gatunki grzybów w Polsce uważane za niejadalne (mleczaj biel, mleczaj chrząstka i inne gatunki mleczajów o gorzkim smaku).Poddaje się je tam kilkukrotnemu moczeniu w wodzie połączonemu każdorazowo z odlewaniem wody, gotowaniu, a następnie układa się je w beczce warstwami wraz z przyprawami (chrzan, koperek, czosnek, liście laurowe, sól) i kisi. Taki sposób przygotowania pozbawia je gorzkiego smaku i uważane są one tam za rarytas.

7 I NNE GRZYBY, KTÓRE WIDZIAŁAM

8 K RAJOBRAZY Z LASU :

9 O PRÓCZ GRZYBÓW W LESIE WIDZIAŁAM S ALAMANDRĘ PLAMISTĄ :

10 S ALAMANDRA PLAMISTA : Salamandra plamista, jaszczur plamisty, jaszczur ognisty (Salamandra salamandra) – gatunek płaza ogoniastego z rodziny salamandrowatych o charakterystycznym wyglądzie i szerokim zasięgu występowania. Prowadzi samotniczy, drapieżny tryb życia. Wyróżnia się liczne podgatunki. W Polsce podlega ścisłej ochronie, jako gatunek wymagający ochrony czynnej.

11 S PIS TREŚCI : Strona tytułowa Grzyby Grzyby jadalne Grzyby jadalne, informacje Grzyby niejadalne Grzyby niejadalne, informacje Inne grzyby, które widziałam Krajobrazy z lasu Oprócz grzybów w lesie widziałam Salamandrę plamistą Salamandra plamista Spis treści

12 K ONIEC


Pobierz ppt "G RZYBOBRANIE Opracowała : Krystyna Mazur. G RZYBY Grzyby– królestwo należące do domeny jądrowców. Dawniej, w zależności od ujęcia systematycznego takson."

Podobne prezentacje


Reklamy Google