Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Przechowywanie warzyw  - warzywa trwałe (3-12 miesięcy): burak ćwikłowy, marchew, pietruszka, seler korzeniowy, cebula, czosnek, por, kapusta głowiasta.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Przechowywanie warzyw  - warzywa trwałe (3-12 miesięcy): burak ćwikłowy, marchew, pietruszka, seler korzeniowy, cebula, czosnek, por, kapusta głowiasta."— Zapis prezentacji:

1 Przechowywanie warzyw  - warzywa trwałe (3-12 miesięcy): burak ćwikłowy, marchew, pietruszka, seler korzeniowy, cebula, czosnek, por, kapusta głowiasta  - warzywa nietrwałe (1-28 dni): dojrzałe owoce pomidorów, ogórek, fasola szparagowa, rzodkiewka, sałata, szpinak, natki warzyw

2 Sposoby przechowywania warzyw  piwnice  ziemianki  kopcowanie warzyw  przechowywanie warzyw w kopcach technicznych  dołowanie warzyw  strychy  przechowalnie  chłodnie

3

4 ziemianki

5 Kopcowanie warzyw

6 Kopiec napowierzchniowy (dla buraków)

7 Kopiec zagłębiony dla kapusty

8 Przechowywanie warzyw w kopcach technicznych

9 Dołowanie warzyw

10 Przechowalnie i chłodnie Przechowalnie warzyw- są to obiekty przeznaczone do przechowywania warzyw za pomocą chłodzenia pomieszczeń chłodnym powietrzem zewnętrznym.

11 Przechowalnia Przechowalnie warzyw Wyróżniamy:  Przechowalnie zwykłe a)Z wentylacją grawitacyjną  Przechowalnie zmodyfikowane a)Z wentylacją wymuszona b)Z wentylacją aktywną Schematyczny przekrój przechowalni z wentylacja aktywną

12 Funkcja obiektu, lokalizacja, sposób budowy.  Poza sezonem lub alternatywne wykorzystanie do dosuszania zbóż oraz składowanie towarów przemysłowych  W pobliżu zabudowań gospodarczych  Budynek jednokondygnacyjny,wolnostojący, na osi północ-południe  Adaptacja budynków jako przejściowy etap rozwoju gospodarstwa.  Materiały budowlane „tradycyjne”: cegły, pustaki, płyty betonowe itd.  Nowoczesne systemy budowy: konstrukcja stalowa (ocynkowana lub malowana) pokryta płytami warstwowymi

13

14 Izolacja termiczna i przeciwwilgociowa Materiały izolacyjne:  Izolacja termiczna: pianka poliuretanowa, styropian, wełna mineralna, szkło piankowe, korek  Izolacja przeciwwilgociowa: papa, folia polietylenowa lub aluminiowa Wymagania: odpowiednia wytrzymałość mechaniczna, nie palność, odporność na czynniki chemiczne i biologiczne.

15 Płyty poliuretanowe Obecnie najczęściej stosowane do pokrycia konstrukcji wspierającej (ścian i stropów).  Warstwa zewnętrzna PVC lub płyt z blachy obustronnie ocynkowanej.  Warstwa wewnętrzna - rdzeń XPS. Polistyren ekstrudowany - twarda pianka, bez freonów. - twarda pianka, bez freonów.  Warstwa dekoracyjna

16 Schemat przechowalni Przykład typowej przechowalni do warzyw o konstrukcji murowanej Specjalistyczna komora przechowalnicza

17

18

19

20 Chłodnia warzyw -jest to pomieszczenie, w którym optymalne warunki do przechowywania uzyskuje się dzięki zastosowaniu urządzeń chłodniczych. Wyróżniamy: chłodnie zwykłe chłodnie z komorami kontrolowanej atmosfery Chłodnia

21 Przeznaczenie W Polsce są one przeznaczone głównie dla cebuli kapusty i niektórych warzyw korzeniowych. Wykorzystanie komór chłodniczych tyczy się nietrwałych warzyw, zbieranych latem, które w ciągu 4 godz. po zbiorze są schładzane do 2 o - 4 o C, w celu zapewnienia wysokiej jakości i wartości handlowej podczas dalszego transportu i obrotu.

22

23 Wielkość komór Komory w chłodni zwykłej  Pojemność wynosi ton ton Komory w chłodni KA:  Pojemność wynosi ton  Komory gazoszczelne dla cennych gatunków (papryka, pomidor, brokuł) ton

24 Sposób składowania  Luzem  Luzem w paletach skrzyniowych  W jednostkach paletowych (skrzynki ustawione na palecie)

25

26

27 System wentylacyjny Ma za zadanie szybkie chłodzenie warzyw jesienią, utrzymanie wymaganej temperatury i wilgotności powietrza. System składa się z:  Wentylatorów osiowych o wyd tys. m 3 /godz.  Otwór wlotowy powietrza zewętrznego  Głównych kanałów wentylacyjnych z wentylatorami i klapami recyrkulacyjnymi  Kanały rozprowadzające na, lub pod podłogą komory  Otwór wylotowy w suficie lub ścianie bocznej

28

29 1. Regulacja klimatu poprzez wentylację, z wykorzystaniem zewnętrznego, wewnętrznego lub mieszanego powietrza. 2. Regulacja poprzez wentylację w połączeniu z aktywnym agregatem chłodniczym - w wypadku, kiedy temperatura powietrza zewnętrznego jest zbyt wysoka 3. Regulacja klimatu samym agregatem chłodniczym Zintegrowana komora mieszania powietrza

30 Urządzenia chłodnicze Składają się z:  sprężarki  skraplacza  zbiornika czynnika chłodniczego  zaworu rozprężnego  parownika (chłodnic powietrza) Bilans cieplny: ciepło przenikania przez ściany budynku + ciepło wydawane przez warzywa + ciepło napływające do komór podczas otwierania drzwi + itp..

31 Schemat krążenia powietrza w komorze chłodniczej

32 Rozmieszczenie elementów układu chłodniczego  Skraplacz freonu powinien być umieszczony w otwartej przestrzeni, w miejscu ocienionym.  Sprężarkę, zbiornik ciekłego czynnika i automatykę sterującą należy zainstalować wewnątrz budynku chłodni.  Umieszczenie agregatu chłodniczego (sprężarka, skraplacz, zbiornik) na zewnątrz budynku może prowadzić do uszkodzeń.  Elektroniczne układy sterujące pracą chłodni powinny być montowane w temperaturze zbliżonej do pokojowej.

33 W obiektach średniej wielkości stosuje się kilka sprężarek zblokowanych w jednym układzie pracującym ze wspólnym kolektorem Sprężarki i chłodnice powietrza  W obiektach dużych najczęściej stosowanym systemem jest układ pośredniego chłodzenia z glikolem jako czynnikiem pośredniczącym

34  Lepiej sprawdzają się w praktyce chłodnice wyposażone w dużą liczbę mniejszych wentylatorów niż małą liczbę dużych. Chłodnice najczęściej umieszcza się nad drzwiami komory.

35 Zawór kompensacyjny  Zawór kompensacyjny jest urządzeniem zapobiegającym powstawaniu nadmiernych różnic ciśnień.

36 Adsorber – płuczka CO2  Płuczka dwutlenku węgla służy do usuwania tego gazu z gazoszczelnych komór przechowalniczych. Proponowane urządzenia umożliwiają utrzymanie CO2 i O2 na zadanym poziomie. W skład płuczki wchodzi pojemnik wypełniony węglem aktywnym, który ma właściwości selektywnego zatrzymania CO2 obecnego w powietrzu zasysanym z komory KA przez specjalny wentylator.

37 Generatory azotu  Urządzenie oddziela azot z powietrza poprzez ciągłą separację cząsteczek w membranie separacyjnej

38 Panele nawilżania powietrza  Służą do nawilżania powietrza na zasadzie odparowywania, bez powstawania kropel wody.

39 Systemy regulujące i pomiarowe  Magazynowanie nie może być efektywne bez stosowania odpowiedniego systemu regulacyjnego, który w sposób ciągły dokonuje pomiaru wszystkich parametrów środowiska i w zależności od trybu przechowywania przeprowadza regulację. programy do chłodni typu AgroelView Czujniki wilgotności i temperatury Klimapresor IPJ-NET

40 DZIĘKUJE Autor: Drewniak Michał


Pobierz ppt "Przechowywanie warzyw  - warzywa trwałe (3-12 miesięcy): burak ćwikłowy, marchew, pietruszka, seler korzeniowy, cebula, czosnek, por, kapusta głowiasta."

Podobne prezentacje


Reklamy Google