Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

S S TTTT RRRR OOOO NNNN AAAA P P P P OOOO CCCC ZZZZ ĄĄĄĄ TTTT KKKK OOOO WWWW AAAA M M EEEE NNNN UUUU C C UUUU KKKK RRRR YYYY W W W W SSSS TTTT ĘĘĘĘ PPPP.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "S S TTTT RRRR OOOO NNNN AAAA P P P P OOOO CCCC ZZZZ ĄĄĄĄ TTTT KKKK OOOO WWWW AAAA M M EEEE NNNN UUUU C C UUUU KKKK RRRR YYYY W W W W SSSS TTTT ĘĘĘĘ PPPP."— Zapis prezentacji:

1

2 S S TTTT RRRR OOOO NNNN AAAA P P P P OOOO CCCC ZZZZ ĄĄĄĄ TTTT KKKK OOOO WWWW AAAA M M EEEE NNNN UUUU C C UUUU KKKK RRRR YYYY W W W W SSSS TTTT ĘĘĘĘ PPPP C OOOO T T T T OOOO J J J J EEEE SSSS TTTT S S S S ŁŁŁŁ OOOO DDDD YYYY CCCC ZZZZ ???? ???? ???? F F UUUU NNNN KKKK CCCC JJJJ AAAA C C C C UUUU KKKK RRRR ÓÓÓÓ WWWW W W W W O O O O RRRR GGGG AAAA NNNN IIII ŹŹŹŹ MMMM IIII EEEE W W PPPP ŁŁŁŁ YYYY WWWW C C C C UUUU KKKK RRRR ÓÓÓÓ WWWW N N N N AAAA O O O O TTTT YYYY ŁŁŁŁ OOOO ŚŚŚŚ ĆĆĆĆ P P RRRR ÓÓÓÓ CCCC HHHH NNNN IIII CCCC AAAA Z Z Z Z ĘĘĘĘ BBBB ÓÓÓÓ WWWW S S ŁŁŁŁ OOOO DDDD ZZZZ IIII KKKK IIII M M IIII ÓÓÓÓ DDDD S S TTTT RRRR OOOO NNNN AAAA K K K K OOOO ŃŃŃŃ CCCC OOOO WWWW AAAA

3 Z cukrem mamy do czynienia codziennie, ilekroć sięgamy po białe kryształy z cukiernicy. Większość z nas nie uświadamia sobie, że cukier do słodzenia, o chemicznej nazwie "sacharoza", jest tylko jednym z wielkiej liczby związków o podobnej strukturze i niezwykle istotnych właściwościach biologicznych. Cukry stanowią ogromną grupę związków chemicznych. Biochemicy nazywają je sacharydami, a potocznie określamy je węglowodanami. Obecnie nazwa ta nie jest zalecana, lecz ma znaczenie historyczne. Powstała bowiem w XIX wieku, gdy chemicy przywiązywali duża wagę do wzorów sumarycznych. Stwierdzono, że wszystkie poznane cukry charakteryzowały się wzorem sumarycznym CM(H2O)n.Traktowano je jako "wodziany węgla", czyli węglowodany. Jest to jednak określenie mylące ponieważ w toku dalszych badań poznano wiele związków należących niewątpliwie do cukrów, a mających inne wzory sumaryczne (deoksycukry, aminocukry). Natomiast pewne popularne związki nie będące cukrami, jak na przykład kwas octowy czy kwas mlekowy, mają wzory sumaryczne odpowiadające wzorowi węglowodanu. Lepiej więc pozostać przy nazwie "cukry" lub "sacharydy".

4 Słodki oznacza przyjemny w smaku; słodycz jest to przyjemność, jaką daje żywność, która smakuje słodko. Chęć odczuwania słodkości ma duży wpływ na to, co wybieramy do jedzenia i picia. Już od dawna ludzie poszukiwali żywności o słodkim smaku. Na przykład, malowidła na ścianach egipskich grobowców pokazują pszczelarzy zbierających miód, zaś trzcina cukrowa była uprawiana w Indiach już 2000 lat temu. Obecnie, sacharoza, albo cukier stołowy, jest wzorcem smakowym, według którego mierzymy wszystkie inne słodziki. Idealny słodzik smakuje jak sacharoza, jest bezbarwny, bez zapachu, łatwo rozpuszczalny, trwały i ekonomiczny. Niektóre słodziki, takie jak cukier, zawierają kalorie. Inne są nisko kaloryczne lub w ogóle nie mają kalorii.

5 -są głównym, najtańszym i najłatwiej dostępnym źródłem energii, służącej przede wszystkim do utrzymywania stałej ciepłoty ciała, pracy narządów wewnętrznych oraz do wykonywania pracy fizycznej. Z 1 g węglowodanów wyzwalają się 4 kcal, -glukoza jest prawie wyłącznym źródłem energii dla mózgu i mięśni, -węglowodany pozwalają na oszczędną gospodarkę białkami i tłuszczami, -węglowodany dostarczane w pożywieniu lub syntetyzowane w ustroju, stanowią materiał budulcowy dla wytwarzania elementów strukturalnych komórek lub substancji biologicznie czynnych (galaktoza, ryboza, kwas galakturonowy, amonocukry, acetylowane cukry, itd.), -węglowodany nie przetworzone (całościowe) odgrywają dużą rolę w gospodarce wodno-mineralnej, zmniejszając wydalanie tych składników, -biorą udział w budowie błon komórkowych, -niektóre wielocukrowce (błonnik) choć nie są przez organizm człowieka trawione i przyswajane, to jednak odgrywają dużą rolę w regulowaniu perystaltyki przewodu pokarmowego.

6 Co to jest otyłość? Otyłość jest przewlekłą chorobą, którą powoduje nadmierna podaż energii zawartej w pokarmach w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Dochodzi do zwiększenia magazynowania nadmiaru energii w postaci tkanki tłuszczowej. Ten nadmiar tłuszczu z kolei widoczny jest w postaci dużych brzuchów, grubszych ud. Z otyłością i nadwagą wiąże się zwiększone ryzyko niedokrwiennej choroby serca, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, choroby zwyrodnieniowej układu kostno- stawowego, a nawet niektórych nowotworów (rak trzonu macicy jajników i sutka u kobiet, rak okrężnicy, rak prostaty u mężczyzn). Dlatego utrzymanie należnej masy ciała jest podstawową zasadą profilaktyki chorób cywilizacyjnych.

7 Cukier dostarcza energii (kalorii). Jeśli spożywasz go więcej niż potrzebujesz- przytyjesz. Nadwaga czy otyłość stwarza większe ryzyko chorób serca, cukrzycy, wysokiego ciśnienia krwi, a nawet niektórych rodzajów raka. Lecz jeśli występuje niedowaga, cukier może dostarczyć organizmowi dodatkowe kalorie, tak aby waga wzrosła. Jeśli organizm nie produkuje wystarczająco dużo insuliny (w przypadku cukrzycy), spożycie cukru powoduje, że poziom cukru we krwi staje się niezdrowy dla organizmu. Organizm ludzki rozkłada cukier na cukier prosty (glukozę), który znajduje się we krwi. Niestety cukier nie zawiera żadnych minerałów ani witamin i dlatego nazywany jest pustym składnikiem pokarmowym. Więc jeśli chcesz stracić na wadze musisz najpierw wyeliminować cukier z pożywienia. Przy okazji, kolor cukru, biały czy brązowy, nie ma żadnego znaczenia. Ilość melasy w brązowym cukrze jest tak niska, że nie wprowadza takiej ilości witamin czy minerałów, które można by było policzyć.

8 Próchnica zębów jest chorobą uznaną za społeczną, obejmującą ponad 95% ludności naszego kraju. Stanowi ona główną przyczynę utraty i uszkodzenia zębów u dzieci i młodzieży. Próchnica rozwija się przede wszystkim na powierzchniach zębów, na których zalegają resztki pokarmowe. Powodują one zmiany odczynu pH w ustach oraz prowadzą do procesów demineralizacji szkliwa. Najlepszą ochroną przed próchnicą jest odpowiednia higiena jamy ustnej oraz systematyczne wizyty u stomatologa. Ważne jest również spożywanie odpowiednich pokarmów. Dziś nie ulega wątpliwości, że nadmierne spożycie cukrów prostych oraz niedobory fluoru w diecie sprzyjają rozwojowi próchnicy zębów.

9 STADIA PRÓCHNICY Próchnica powierzchniowa Próchnica powierzchniowa – w początkowym stadium próchnicy, w wyniku działania kwasów dochodzi do zmniejszenia przezroczystości, zmętnienia szkliwa - zjawisko to nazywamy białą plamą próchnicową. Z upływem czasu szkliwo zęba staje się porowate, a proces mineralizacji zaczyna obejmować całą grubość szkliwa, sięgając do zębiny. Etap ten ujawnia najpierw ubytek w szkliwie. próchnicą średnią Następnie zmiany próchnicowe zaczynają postępować wgłąb zębiny. Pod wpływem pokarmu zębina ulega przebarwieniu na kolor brązowy lub czarny. Taki obraz kliniczny nazywany próchnicą średnią. próchnicę głęboką Nieleczona przechodzi w próchnicę głęboką charakteryzującą się rozległym i głębokim ubytkiem. Proces destrukcji obejmuje koronę zęba, aż do unerwionej miazgi zębowej – pojawia się ból – następuje obumieranie nerwów i całego zęba. Dochodzi do zapaleń i zgorzeli miazgi, powikłań w postaci stanów zapalnych ozębnej, ropni zębopochodnych i przetok ropnych na dziąśle. Niekiedy może dojść również do uszkodzeń zawiązków zębów stałych oraz zapaleń kości szczęk. Płytka nazębna w połączeniu z cukrem wytwarza kwasy, które niszczą szkliwo i powodują próchnicę Jeśli szkliwo zostało uszkodzone, ubytek w zębinie następuje bardzo szybko Jeżeli ubytek dochodzi do miazgi pojawia się ból i następuje obumieranie nerwów i całego zęba

10 Słodziki niskokaloryczne zapewniają słodki smak bez dostarczania energii (kalorii) lub z bardzo małą ich ilością. Większość z nich nie jest trawiona przez organizm i dlatego nie dostarczają kalorii. Wyjątkiem jest aspartam, który jest metabolizowany naturalnie. Jednakże, odkąd odkryto, iż aspartam jest w przybliżeniu 200 razy słodszy niż sacharoza, tylko bardzo mała jego ilość (1/10 kalorii) jest potrzebna do zrównoważenia słodkości łyżeczki cukru (16 kalorii). Słodziki niskokaloryczne są także nazywane: słodzikami bez wartości odżywczej, słodzikami intensywnymi, słodzikami o wysokiej intensywności, słodzikami o wysokiej mocy czy też słodzikami alternatywnymi. UWAGA !!! Tysiące niezwykle popularnych produktów takich jak coca-cola light mogą zawierać rakotwórczą truciznę! Chodzi o aspartam, słodzik powszechnie używany w przemyśle spożywczym. Raport, z którego wynika, że jest on rakotwórczy, otrzymała Europejska Agencja Bezpieczeństwa Żywienia. Sprawą zajmuje się także polski sanepid, który zamówił podobną ekspertyzę w polskim Państwowym Zakładzie Higieny.

11 Miód ma działanie bakteriostatyczne, a nawet bakteriobójcze. Znajdująca się w nim oksydaza glukozowa katalizuje w obecności wody i tlenu proces przekształcania się glukozy w glukonolakton. Ostatecznymi produktami tej reakcji są kwas glukonowy i nadtlenek wodoru. Nadtlenek wodoru, w małych ilościach, ale dzięki tej reakcji stale obecny w miodzie, wykazuje silne działanie bakteriobójcze. Duża higroskopijność i wysokie ciśnienie osmotyczne miodu pozwalają na wykorzystanie go do leczenia ran. Miód położony na ranę dezynfekuje ją i odciąga zanieczyszczenia. Dzięki temu nie dochodzi do zakażeń, rany goją się szybciej i nie pozostawiają blizn. Czysty miód, wzbogacony pyłkiem kwiatowym, może łagodzić stany uczuleniowe, a nawet pomaga pozbyć się alergii. Zawarte w miodzie enzymy działają na układ immunologiczny człowieka, zwiększając odporność organizmu na toksyny i chorobotwórcze patogeny. Organizm chroniony jest także przed szkodliwym działaniem zanieczyszczeń chemicznych środowiska, głównie metali ciężkich. Miód zmniejsza podatność organizmu na szkodliwe działanie alkoholu, nikotyny, kofeiny i teiny.


Pobierz ppt "S S TTTT RRRR OOOO NNNN AAAA P P P P OOOO CCCC ZZZZ ĄĄĄĄ TTTT KKKK OOOO WWWW AAAA M M EEEE NNNN UUUU C C UUUU KKKK RRRR YYYY W W W W SSSS TTTT ĘĘĘĘ PPPP."

Podobne prezentacje


Reklamy Google