Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Witaminy! Ruta Katarzyna. Spis treści  O witaminach słów kilka  Podział witamin: Witaminy rozpuszczalne w wodzie:  Witamina B 1  Witamina B 2  Witamina.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Witaminy! Ruta Katarzyna. Spis treści  O witaminach słów kilka  Podział witamin: Witaminy rozpuszczalne w wodzie:  Witamina B 1  Witamina B 2  Witamina."— Zapis prezentacji:

1 Witaminy! Ruta Katarzyna

2 Spis treści  O witaminach słów kilka  Podział witamin: Witaminy rozpuszczalne w wodzie:  Witamina B 1  Witamina B 2  Witamina C  Witamina PP Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach:  Witamina A  Witamina D  Witamina E  Witamina K  Podsumowanie  Bibliografia

3 O witaminach słów kilka  Nazwa witamina pochodzi od łacińskich słów vita (życie) i amina (związek chemiczny zawierający grupę aminową).  Witamina to organiczny związek chemiczny.  Witaminy nie należą do typowych składników pokarmowych. Pełnią funkcje regulacyjną.  Witaminy stanowią ważny składnik pożywienia.

4 Podział witamin  Witaminy dzielimy na: rozpuszczalne w wodzie; (grupa B, C, H, P) rozpuszczalne w tłuszczach; (grupa A, D, E, K)

5 Witaminy rozpuszczalne w wodzie

6  Witamina B 1 (tiamina, aneuryna):  Odgrywa dużą rolę w przemianach węglowodanów, przyśpiesza gojenie ran, uśmierza ból.  Skutki niedoboru: oczopląs, zaburzenia pamięci i koncentracji, nudności, niewydolność krążenia, brak apetytu, spadek wagi.  Skutki nadmiaru: osłabienie, obrzęki, poty, bóle rąk i nóg, duszności, drżenie i osłabienie mięśni, niewydolność układu krążenia.

7 Źródłami witaminyB 1 są: Źródłami witaminy B 1 są:  wątroba  drożdże  mięso i wędliny  rośliny strączkowe: - groch - fasola  ryby  ryż  owoce i warzywa

8  Witamina B 2 (ryboflawina):  Odgrywa dużą rolę w funkcjonowaniu narządu wzroku, podnosi odporność organizmu i pobudza wzrost.  Skutki niedoboru: zapalenie skóry, pękanie kącików ust, opóźnienie wzrostu, uszkodzenie rogówki, łzawienie, kłopoty z koncentracją, bezsenność.  Skutki nadmiaru: nudności i wymioty.

9 Źródłami witaminy B 2 są:  wątroba  chude sery  jarzyny  jaja  mleko  małże  migdały  orzech włoskie  pełnoziarniste pieczywo

10  Witamina C (kwas askorbinowy):  Odgrywa dużą rolę w wzmaganiu odporności organizmu, ma działanie antywirusowe, obniża poziom cholesterolu, chroni przed zmianami nowotworowymi.  Skutki niedoboru: szkorbut (krwawienie i owrzodzenie dziąseł), depresja, utrata apetytu, pękanie drobnych naczyń krwionośnych.  Skutki nadmiaru: nudności, biegunka, wysypka skórna, tworzenie się kamieni nerkowych.

11 Źródłami witaminy C są:  papryka  koper  pomidory  brokuły  porzeczki  kalarepa  kapusta kiszona  owoce cytrusowe  świeże owoce i warzywa

12  Witamina PP (kwas nikotynowy):  Odgrywa dużą role w regulacji poziomu cholesterolu we krwi, poprawia ukrwienie skóry i kondycje włosów, uczestniczy w tworzeniu czerwonych ciałek krwi.  Skutki niedoboru: osłabienie, bezsenność, wybuchy złości, zaburzenia skórne, pelagra (owrzodzenia odsłoniętych części skóry)  Skutki nadmiaru: zaczerwienienie skóry, mrowienie, szum w uszach, żółtaczka, niestrawność.

13 Źródłami witaminy PP są:  chude mięso  drób  drożdże piwne  migdały  ser  soja  grzyby  orzechy  fasola i groch

14 Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

15  Witamina A (retinol, akseroftol):  Odgrywa dużą rolę w prawidłowym widzeniu, wpływa na wzrost kości i zębów, zapewnia normalne funkcjonowanie naskórka.  Skutki niedoboru: kurza ślepota, suchość i rogowacenie naskórka, rogowacenie nabłonka oka i dróg oddechowych.  Skutki nadmiaru: wymioty, nudności, bóle głowy, zaburzenia koordynacji mięśniowej.

16 Źródłami witaminy A są:  jajka  masło  mleko  tran  marchew  pomidory  wątroba  tłuste mięso

17  Witamina D (kalcyferol):  Odgrywa dużą rolę w wchłanianiu wapnia i fosforu, wpływa na kształtowanie się kości i zębów, zapobiega tworzeniu się komórek nowotworowych.  Skutki niedoboru: krzywica u dzieci i młodzieży, rozmiękczenie kości u dorosłych, pogorszenie słuchu, stany zapalne skóry, osłabienie.  Skutki nadmiaru: biegunka, nadmiar wapnia w organizmie, brak apetytu, zakłócenie w funkcjonowaniu nerek, powstanie ryzyka zawału.

18 Źródłami witaminy D są:  tran  oleje rybne  białko jaj  ser  masło  śmietana  drożdże  wątroba  ryby

19  Witamina E (tokoferol):  Odgrywa dużą rolę w chronieniu komórek przed utleniaczami, chroni przed poronieniem, wykorzystywana jest do leczenia męskiej niepłodności.  Skutki niedoboru: zaburzenia płodności, gorsze gojenie ran, pogorszenie wzroku, niedokrwistość.  Skutki nadmiaru: zmęczenie, bóle głowy, osłabienie mięśni, zaburzenie widzenia.

20 Źródłami witaminy E są:  kiełki pszenicy  sałata  mleko  pieczywo razowe  olej sojowy  olej słonecznikowy

21  Witamina K (fitochinon):  Odgrywa dużą rolę w krzepnięciu krwi, zmniejsza nadmierne krwawienie miesiączkowe, prawdopodobnie hamuje rozwój nowotworów piersi i jajników.  Skutki niedoboru: słaba krzepliwość krwi, problemy z gojeniem ran, trudności w mineralizacji kości, zwiększone ryzyko rozwoju nowotworów.  Skutki nadmiaru: niedokrwistość, uczucie gorąca, rozpad czerwonych krwinek, u niemowląt żółtaczkę i uszkodzenie tkanki mózgowej.

22 Źródłami witaminy K są:  kapusta  kalafior  rzepa  brokuły  awokado  brzoskwinie  ziemniaki  tran z wątroby ryby

23 Podsumowanie  Witaminy cechuje niezwykła moc przywracania zdrowia.  Człowiek potrzebuje witamin do normalnego rozwoju.  Witaminy dzielimy na dwie grupy: rozpuszczalne w wodzie i rozpuszczalne w tłuszczach.

24 Bibliografia  H. Wiśniewski, Biologia z higieną i ochroną środowiska, podręcznik dla klasy trzeciej liceum ogólnokształcącego o profilu podstawowym i biologiczno - chemicznym, Wydawnictwo AGMENT, Warszawa  Wikipedia – Wolna Encyklopedia:         

25 Bibliografia  Źródła ilustracji:      pg pg      lodes.jpg lodes.jpg  

26 Bibliografia            p.jpg p.jpg  

27 Bibliografia  up.jpg up.jpg       

28 Koniec


Pobierz ppt "Witaminy! Ruta Katarzyna. Spis treści  O witaminach słów kilka  Podział witamin: Witaminy rozpuszczalne w wodzie:  Witamina B 1  Witamina B 2  Witamina."

Podobne prezentacje


Reklamy Google