Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Witaminy! Ruta Katarzyna.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Witaminy! Ruta Katarzyna."— Zapis prezentacji:

1 Witaminy! Ruta Katarzyna

2 Spis treści O witaminach słów kilka Podział witamin:
Witaminy rozpuszczalne w wodzie: Witamina B1 Witamina B2 Witamina C Witamina PP Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: Witamina A Witamina D Witamina E Witamina K Podsumowanie Bibliografia

3 O witaminach słów kilka
Nazwa witamina pochodzi od łacińskich słów vita (życie) i amina (związek chemiczny zawierający grupę aminową). Witamina to organiczny związek chemiczny. Witaminy nie należą do typowych składników pokarmowych. Pełnią funkcje regulacyjną. Witaminy stanowią ważny składnik pożywienia.

4 Podział witamin Witaminy dzielimy na: rozpuszczalne w wodzie;
(grupa B, C, H, P) rozpuszczalne w tłuszczach; (grupa A, D, E, K)

5 Witaminy rozpuszczalne w wodzie

6 Witamina B1 (tiamina, aneuryna):
Odgrywa dużą rolę w przemianach węglowodanów, przyśpiesza gojenie ran, uśmierza ból. Skutki niedoboru: oczopląs, zaburzenia pamięci i koncentracji, nudności, niewydolność krążenia, brak apetytu, spadek wagi. Skutki nadmiaru: osłabienie, obrzęki, poty, bóle rąk i nóg, duszności, drżenie i osłabienie mięśni, niewydolność układu krążenia.

7 Źródłami witaminy B1 są:
wątroba drożdże mięso i wędliny rośliny strączkowe: - groch - fasola ryby ryż owoce i warzywa

8 Witamina B 2 (ryboflawina):
Odgrywa dużą rolę w funkcjonowaniu narządu wzroku, podnosi odporność organizmu i pobudza wzrost. Skutki niedoboru: zapalenie skóry, pękanie kącików ust, opóźnienie wzrostu, uszkodzenie rogówki, łzawienie, kłopoty z koncentracją, bezsenność. Skutki nadmiaru: nudności i wymioty.

9 Źródłami witaminy B2 są:
wątroba chude sery jarzyny jaja mleko małże migdały orzech włoskie pełnoziarniste pieczywo

10 Witamina C (kwas askorbinowy):
Odgrywa dużą rolę w wzmaganiu odporności organizmu, ma działanie antywirusowe, obniża poziom cholesterolu, chroni przed zmianami nowotworowymi. Skutki niedoboru: szkorbut (krwawienie i owrzodzenie dziąseł), depresja, utrata apetytu, pękanie drobnych naczyń krwionośnych. Skutki nadmiaru: nudności, biegunka, wysypka skórna, tworzenie się kamieni nerkowych.

11 Źródłami witaminy C są:
papryka koper pomidory brokuły porzeczki kalarepa kapusta kiszona owoce cytrusowe świeże owoce i warzywa

12 Witamina PP (kwas nikotynowy):
Odgrywa dużą role w regulacji poziomu cholesterolu we krwi, poprawia ukrwienie skóry i kondycje włosów, uczestniczy w tworzeniu czerwonych ciałek krwi. Skutki niedoboru: osłabienie, bezsenność, wybuchy złości, zaburzenia skórne, pelagra (owrzodzenia odsłoniętych części skóry) Skutki nadmiaru: zaczerwienienie skóry, mrowienie, szum w uszach, żółtaczka, niestrawność.

13 Źródłami witaminy PP są:
chude mięso drób drożdże piwne migdały ser soja grzyby orzechy fasola i groch

14 Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

15 Witamina A (retinol, akseroftol):
Odgrywa dużą rolę w prawidłowym widzeniu, wpływa na wzrost kości i zębów, zapewnia normalne funkcjonowanie naskórka. Skutki niedoboru: kurza ślepota, suchość i rogowacenie naskórka, rogowacenie nabłonka oka i dróg oddechowych. Skutki nadmiaru: wymioty, nudności, bóle głowy, zaburzenia koordynacji mięśniowej.

16 Źródłami witaminy A są:
jajka masło mleko tran marchew pomidory wątroba tłuste mięso

17 Witamina D (kalcyferol):
Odgrywa dużą rolę w wchłanianiu wapnia i fosforu, wpływa na kształtowanie się kości i zębów, zapobiega tworzeniu się komórek nowotworowych. Skutki niedoboru: krzywica u dzieci i młodzieży, rozmiękczenie kości u dorosłych, pogorszenie słuchu, stany zapalne skóry, osłabienie. Skutki nadmiaru: biegunka, nadmiar wapnia w organizmie, brak apetytu, zakłócenie w funkcjonowaniu nerek, powstanie ryzyka zawału.

18 Źródłami witaminy D są:
tran oleje rybne białko jaj ser masło śmietana drożdże wątroba ryby

19 Witamina E (tokoferol):
Odgrywa dużą rolę w chronieniu komórek przed utleniaczami, chroni przed poronieniem, wykorzystywana jest do leczenia męskiej niepłodności. Skutki niedoboru: zaburzenia płodności, gorsze gojenie ran, pogorszenie wzroku, niedokrwistość. Skutki nadmiaru: zmęczenie, bóle głowy, osłabienie mięśni, zaburzenie widzenia.

20 Źródłami witaminy E są:
kiełki pszenicy sałata mleko pieczywo razowe olej sojowy olej słonecznikowy

21 Witamina K (fitochinon):
Odgrywa dużą rolę w krzepnięciu krwi, zmniejsza nadmierne krwawienie miesiączkowe, prawdopodobnie hamuje rozwój nowotworów piersi i jajników. Skutki niedoboru: słaba krzepliwość krwi, problemy z gojeniem ran, trudności w mineralizacji kości, zwiększone ryzyko rozwoju nowotworów. Skutki nadmiaru: niedokrwistość, uczucie gorąca, rozpad czerwonych krwinek, u niemowląt żółtaczkę i uszkodzenie tkanki mózgowej.

22 Źródłami witaminy K są:
kapusta kalafior rzepa brokuły awokado brzoskwinie ziemniaki tran z wątroby ryby

23 Podsumowanie Witaminy cechuje niezwykła moc przywracania zdrowia.
Człowiek potrzebuje witamin do normalnego rozwoju. Witaminy dzielimy na dwie grupy: rozpuszczalne w wodzie i rozpuszczalne w tłuszczach.

24 Bibliografia H. Wiśniewski, Biologia z higieną i ochroną środowiska, podręcznik dla klasy trzeciej liceum ogólnokształcącego o profilu podstawowym i biologiczno - chemicznym, Wydawnictwo AGMENT, Warszawa 1995. Wikipedia – Wolna Encyklopedia:

25 Bibliografia Źródła ilustracji:

26 Bibliografia http://pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Mandel_Gr_99.jpg

27 Bibliografia

28 Koniec


Pobierz ppt "Witaminy! Ruta Katarzyna."

Podobne prezentacje


Reklamy Google