Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Krajowa Rada Drobiarstwa I zba Gospodarcza Aktualna sytuacja na rynku mięsa drobiowego w Polsce Rajmund Paczkowski Prezes Zarządu KRD-IG Komitet ds. Żywności.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Krajowa Rada Drobiarstwa I zba Gospodarcza Aktualna sytuacja na rynku mięsa drobiowego w Polsce Rajmund Paczkowski Prezes Zarządu KRD-IG Komitet ds. Żywności."— Zapis prezentacji:

1 Krajowa Rada Drobiarstwa I zba Gospodarcza Aktualna sytuacja na rynku mięsa drobiowego w Polsce Rajmund Paczkowski Prezes Zarządu KRD-IG Komitet ds. Żywności Pochodzenia Zwierzęcego Warszawa,

2 PRZEWIDYWALNA ŚWIATOWA PRODUKCJA MIĘSA W 2008 R. Wołowina i cielęcina 60,906 mln ton Wieprzowina 97,130 mln ton Brojlery i indyki75,968 mln ton

3 MIĘSO DROBIOWE W EU (w tys. ton) EU-15EU-25EU-27 Produkcja ogółem Export Import Konsumpcja ogółem Konsumpcja na osobę 23,222,722,522,922,123,1 Wskaźnik produkcja/ konsumpcja

4 PRODUKCJA MIĘSA DROBIOWEGO W UE (w tys. ton) AUSTRIA BELGIA/LUKSEMBURG DANIA FINLANDIA87 94 FRANCJA NIEMCY GRECJA IRLANDIA WŁOCHY HOLANDIA PORTUGALIA HISZPANIA SZWECJA W.BRYTANIA EU

5 PRODUKCJA MIĘSA DROBIOWEGO W UE (w tys. ton) c.d CYPR35 CZECHY ESTONIA15 WĘGRY ŁOTWA1721 LITWA61 62 MALTA544 POLSKA SŁOWENIA67 66 SŁOWACJA99 E BUŁGARIA RUMUNIA EU

6 NAJWIEKSI ŚWIATOWI PRODUCENCI MIĘSA DROBIOWEGO w tys. ton USA CHINY BRAZYLIA

7 PRODUKCJA ŻYWCA DROBIOWEGO W POLSCE (w tys. ton) Produkcja żywca w tym: brojlery: indyki:

8 SPRAWOZDANIE Z WYNIKÓW URZĘDOWEGO BADANIA DROBIU przeznaczonego do uboju na podstawie danych z GIW-u ( w tys. szt.) Wyszczególnienie kury kurczęta indyki kaczki gęsi strusie6,44,3 7pozostały drób66,78,3 Razem

9 WYWÓZ I WWÓZ MIĘSA DROBIOWEGO I JEGO PRZETWORÓW (w tys. ton) I-VIII WYWÓZ 231,3257,1176,8 (120%) WWÓZ 70,762,122,5 (63,7%)

10 ŚREDNIE CENY TUSZEK KURCZĄT (65%) w za 100kg

11 ŚREDNIE CENY NA RYNKU DROBIU W 2007 R. (w zł. za 1 sztukę lub 1 kg) Mieszanka DKod 1,11 do 1,35 Pisklęta (zł/szt)od 1,04 do 1,22 Żywiec (skup)od 2,61 do 3,30 Tuszka (zbyt)od 4,27 (grudzień – ptasia grypa) do 5,80 Tuszka (detal)od 5,52 do 7,06

12 NAJWIĘKSZE PROBLEMY BRANŻY WEWNĘTRZNE: duże rozdrobnienie zakładów (ponad 300) brak widocznych trendów do konsolidacji firm brak współpracy w zakresie stabilizacji produkcji

13 NAJWIĘKSZE PROBLEMY BRANŻY ZEWNĘTRZNE: złe prawodawstwo ustawa o paszach (bez GMO) ustawa zapachowa (projekt Ministerstwa Środowiska) programy zwalczania Salmonelli w stadach drobiu

14 NAJWIĘKSZE PROBLEMY BRANŻY (c.d.) ustawa o funduszach promocji (od 2 lat trwają prace i nie widać końca) ograniczenia środków finansowych na przetwórstwo w PROW-ie

15 NAJWIĘKSZE PROBLEMY BRANŻY ( ZEWNĘTRZNE ) c.d. brak nadzoru organów państwa w zakresie stosowania nieuczciwych praktyk handlowych przez sieci handlowe brak zdecydowanych działań państwa w zakresie walki z szarą strefą

16 Dziękuję za uwagę!


Pobierz ppt "Krajowa Rada Drobiarstwa I zba Gospodarcza Aktualna sytuacja na rynku mięsa drobiowego w Polsce Rajmund Paczkowski Prezes Zarządu KRD-IG Komitet ds. Żywności."

Podobne prezentacje


Reklamy Google