Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Krajowa Rada Drobiarstwa I zba Gospodarcza Aktualna sytuacja na rynku mięsa drobiowego w Polsce Rajmund Paczkowski Prezes Zarządu KRD-IG Komitet ds. Żywności.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Krajowa Rada Drobiarstwa I zba Gospodarcza Aktualna sytuacja na rynku mięsa drobiowego w Polsce Rajmund Paczkowski Prezes Zarządu KRD-IG Komitet ds. Żywności."— Zapis prezentacji:

1 Krajowa Rada Drobiarstwa I zba Gospodarcza Aktualna sytuacja na rynku mięsa drobiowego w Polsce Rajmund Paczkowski Prezes Zarządu KRD-IG Komitet ds. Żywności Pochodzenia Zwierzęcego Warszawa, 5.11.2008

2 PRZEWIDYWALNA ŚWIATOWA PRODUKCJA MIĘSA W 2008 R. Wołowina i cielęcina 60,906 mln ton Wieprzowina 97,130 mln ton Brojlery i indyki75,968 mln ton

3 MIĘSO DROBIOWE W EU (w tys. ton) 200220032004200520062007 EU-15EU-25EU-27 Produkcja ogółem 9.3608.95410.95811.01110.59611.282 Export 1.4831.2751.3001.240 1.050 Import 8851.100500640650820 Konsumpcja ogółem 8.8068.70010.35010.55010.25011.200 Konsumpcja na osobę 23,222,722,522,922,123,1 Wskaźnik produkcja/ konsumpcja 107103106105104101

4 PRODUKCJA MIĘSA DROBIOWEGO W UE (w tys. ton) 2005 20062007 AUSTRIA114109114 BELGIA/LUKSEMBURG273269258 DANIA207185187 FINLANDIA87 94 FRANCJA1.9181.7881.861 NIEMCY1.1971.1851.268 GRECJA172169184 IRLANDIA122113117 WŁOCHY1.1019841.056 HOLANDIA569568626 PORTUGALIA296289312 HISZPANIA1.3021.283 SZWECJA828587 W.BRYTANIA1.5811.5351.473 EU -159.0218.6498.920

5 PRODUKCJA MIĘSA DROBIOWEGO W UE (w tys. ton) c.d. 200520062007 CYPR35 CZECHY226 202 ESTONIA15 WĘGRY449382399 ŁOTWA1721 LITWA61 62 MALTA544 POLSKA 1.0401.0901.140 SŁOWENIA67 66 SŁOWACJA99 E-2511.01110.59610.913 BUŁGARIA 989294 RUMUNIA 325276275 EU-2711.43410.96411.282

6 NAJWIEKSI ŚWIATOWI PRODUCENCI MIĘSA DROBIOWEGO w tys. ton 200520062007 USA 18.50518.64619.054 CHINY 15.28915.76117.000 BRAZYLIA 9.6819.70710.685

7 PRODUKCJA ŻYWCA DROBIOWEGO W POLSCE (w tys. ton) 2006 2007 Produkcja żywca 14801 590 w tym: brojlery: 975 1 085 indyki:320 323

8 SPRAWOZDANIE Z WYNIKÓW URZĘDOWEGO BADANIA DROBIU przeznaczonego do uboju na podstawie danych z GIW-u ( w tys. szt.) Wyszczególnienie 20072006 1kury25.56523.116 2kurczęta493.986504.583 3indyki25.23525.222 4kaczki3.0072.955 5gęsi6.2065.308 6strusie6,44,3 7pozostały drób66,78,3 Razem554.071561.195

9 WYWÓZ I WWÓZ MIĘSA DROBIOWEGO I JEGO PRZETWORÓW (w tys. ton) 20062007I-VIII. 2008 WYWÓZ 231,3257,1176,8 (120%) WWÓZ 70,762,122,5 (63,7%)

10 ŚREDNIE CENY TUSZEK KURCZĄT (65%) w za 100kg

11 ŚREDNIE CENY NA RYNKU DROBIU W 2007 R. (w zł. za 1 sztukę lub 1 kg) Mieszanka DKod 1,11 do 1,35 Pisklęta (zł/szt)od 1,04 do 1,22 Żywiec (skup)od 2,61 do 3,30 Tuszka (zbyt)od 4,27 (grudzień – ptasia grypa) do 5,80 Tuszka (detal)od 5,52 do 7,06

12 NAJWIĘKSZE PROBLEMY BRANŻY WEWNĘTRZNE: duże rozdrobnienie zakładów (ponad 300) brak widocznych trendów do konsolidacji firm brak współpracy w zakresie stabilizacji produkcji

13 NAJWIĘKSZE PROBLEMY BRANŻY ZEWNĘTRZNE: złe prawodawstwo ustawa o paszach (bez GMO) ustawa zapachowa (projekt Ministerstwa Środowiska) programy zwalczania Salmonelli w stadach drobiu

14 NAJWIĘKSZE PROBLEMY BRANŻY (c.d.) ustawa o funduszach promocji (od 2 lat trwają prace i nie widać końca) ograniczenia środków finansowych na przetwórstwo w PROW-ie 2007- 2013

15 NAJWIĘKSZE PROBLEMY BRANŻY ( ZEWNĘTRZNE ) c.d. brak nadzoru organów państwa w zakresie stosowania nieuczciwych praktyk handlowych przez sieci handlowe brak zdecydowanych działań państwa w zakresie walki z szarą strefą

16 Dziękuję za uwagę!


Pobierz ppt "Krajowa Rada Drobiarstwa I zba Gospodarcza Aktualna sytuacja na rynku mięsa drobiowego w Polsce Rajmund Paczkowski Prezes Zarządu KRD-IG Komitet ds. Żywności."

Podobne prezentacje


Reklamy Google