Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Krajowa Rada Drobiarstwa Izba Gospodarcza

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Krajowa Rada Drobiarstwa Izba Gospodarcza"— Zapis prezentacji:

1 Krajowa Rada Drobiarstwa Izba Gospodarcza
Aktualna sytuacja na rynku mięsa drobiowego w Polsce Rajmund Paczkowski Prezes Zarządu KRD-IG Komitet ds. Żywności Pochodzenia Zwierzęcego Warszawa,

2 PRZEWIDYWALNA ŚWIATOWA PRODUKCJA MIĘSA W 2008 R.
Wołowina i cielęcina 60,906 mln ton Wieprzowina 97,130 mln ton Brojlery i indyki 75,968 mln ton

3 MIĘSO DROBIOWE W EU (w tys. ton)
2002 2003 2004 2005 2006 2007 EU-15 EU-25 EU-27 Produkcja ogółem 9.360 8.954 10.958 11.011 10.596 11.282 Export 1.483 1.275 1.300 1.240 1.050 Import 885 1.100 500 640 650 820 Konsumpcja ogółem 8.806 8.700 10.350 10.550 10.250 11.200 Konsumpcja na osobę 23,2 22,7 22,5 22,9 22,1 23,1 Wskaźnik produkcja/ konsumpcja 107 103 106 105 104 101

4 PRODUKCJA MIĘSA DROBIOWEGO W UE (w tys. ton)
2005 2006 2007 AUSTRIA 114 109 BELGIA/LUKSEMBURG 273 269 258 DANIA 207 185 187 FINLANDIA 87 94 FRANCJA 1.918 1.788 1.861 NIEMCY 1.197 1.185 1.268 GRECJA 172 169 184 IRLANDIA 122 113 117 WŁOCHY 1.101 984 1.056 HOLANDIA 569 568 626 PORTUGALIA 296 289 312 HISZPANIA 1.302 1.283 SZWECJA 82 85 W.BRYTANIA 1.581 1.535 1.473 EU -15 9.021 8.649 8.920

5 PRODUKCJA MIĘSA DROBIOWEGO W UE (w tys. ton) c.d.
2005 2006 2007 CYPR 35 CZECHY 226 202 ESTONIA 15 WĘGRY 449 382 399 ŁOTWA 17 21 LITWA 61 62 MALTA 5 4 POLSKA 1.040 1.090 1.140 SŁOWENIA 67 66 SŁOWACJA 99 E-25 11.011 10.596 10.913 BUŁGARIA 98 92 94 RUMUNIA 325 276 275 EU-27 11.434 10.964 11.282

6 NAJWIEKSI ŚWIATOWI PRODUCENCI MIĘSA DROBIOWEGO
 w tys. ton 2005 2006 2007 USA 18.505 18.646 19.054 CHINY 15.289 15.761 17.000 BRAZYLIA 9.681 9.707 10.685

7 PRODUKCJA ŻYWCA DROBIOWEGO W POLSCE (w tys. ton)
Produkcja żywca  590 w tym: brojlery:  085 indyki:

8 SPRAWOZDANIE Z WYNIKÓW URZĘDOWEGO BADANIA DROBIU przeznaczonego do uboju na podstawie danych z GIW-u (w tys. szt.) Wyszczególnienie 2007 2006 1 kury 25.565 23.116 2 kurczęta 3 indyki 25.235 25.222 4 kaczki 3.007 2.955 5 gęsi 6.206 5.308 6 strusie 6,4 4,3 7 pozostały drób 66,7 8,3 Razem

9 WYWÓZ I WWÓZ MIĘSA DROBIOWEGO I JEGO PRZETWORÓW (w tys. ton)
2006 2007 I-VIII. 2008 WYWÓZ 231,3 257,1 176,8 (120%) WWÓZ 70,7 62,1 22,5 (63,7%)

10 ŚREDNIE CENY TUSZEK KURCZĄT (65%) w € za 100kg

11 ŚREDNIE CENY NA RYNKU DROBIU W 2007 R. (w zł. za 1 sztukę lub 1 kg)
Mieszanka DK od 1,11 do 1,35 Pisklęta (zł/szt) od 1,04 do 1,22 Żywiec (skup) od 2,61 do 3,30 Tuszka (zbyt) od 4,27 (grudzień – ptasia grypa) do 5,80 Tuszka (detal) od 5,52 do 7,06

12 NAJWIĘKSZE PROBLEMY BRANŻY
WEWNĘTRZNE: duże rozdrobnienie zakładów (ponad 300) brak widocznych trendów do konsolidacji firm brak współpracy w zakresie stabilizacji produkcji

13 NAJWIĘKSZE PROBLEMY BRANŻY
ZEWNĘTRZNE: złe prawodawstwo ustawa o paszach (bez GMO) ustawa „zapachowa” (projekt Ministerstwa Środowiska) programy zwalczania Salmonelli w stadach drobiu

14 NAJWIĘKSZE PROBLEMY BRANŻY (c.d.)
ustawa o funduszach promocji (od 2 lat trwają prace i nie widać końca) ograniczenia środków finansowych na przetwórstwo w PROW-ie

15 NAJWIĘKSZE PROBLEMY BRANŻY (ZEWNĘTRZNE) c.d.
brak nadzoru organów państwa w zakresie stosowania nieuczciwych praktyk handlowych przez sieci handlowe brak zdecydowanych działań państwa w zakresie walki z szarą strefą

16 Dziękuję za uwagę!


Pobierz ppt "Krajowa Rada Drobiarstwa Izba Gospodarcza"

Podobne prezentacje


Reklamy Google