Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

PROJEKT INTERDYSCYPLINARNY

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "PROJEKT INTERDYSCYPLINARNY"— Zapis prezentacji:

1 PROJEKT INTERDYSCYPLINARNY
autor: Sara Pilarczyk uczennica klasy: I c rok szkolny: 2013/2014 OPIEKUN PROJEKTU: URSZULA SKOLIMOWSKA Śleszowice, marzec 2014 r.

2 Wnioski z hodowli pleśni

3 Założenie hodowli Dnia r. została założona hodowla pleśni trzech produktów w pięciu różnych warunkach przechowywania. Obserwacje prowadzono raz w tygodniu.

4 III tydzień obserwacji
ciemne pomieszczenie czerwone światło lodówka niebieskie światło temp. pokojowa Wnioski: Zaobserwowano proces tworzenia się pleśni we wszystkich warunkach w mniejszym lub w większym stopniu oprócz produktów przechowywanych w lodówce, gdzie niska temperatura hamuje rozwój pleśni.

5 VI tydzień obserwacji czerwone światło lodówka ciemne pomieszczenie
niebieskie światło temp. pokojowa Wnioski: Zaobserwowano większy rozwój pleśni, najbardziej w kolorowych światłach na owocu i chlebie. Natomiast mięso we wszystkich warunkach zmieniło swoje zabarwienie, konsystencję i wydobywało okropny zapach, lecz nie pojawiła się na nim pleśń. W lodówce na produktach – brak oznak pleśni.

6 VIII tydzień obserwacji
czerwone światło ciemne pomieszczenie lodówka niebieskie światło temp. pokojowa Wnioski: W lodówce, jedynie na chlebie pojawił się czarny punkt tworzącej się pleśni. Pozostałe produkty w różnych warunkach uległy dalszemu procesowi rozwoju pleśni. Najbardziej owoc przechowywany w czerwonym świetle zmienił się, kurcząc się, zzieleniał.

7 Podsumowanie Na rozwój pleśni wpływają warunki miejsca przechowywania, rodzaj naświetlenia i temperatura.


Pobierz ppt "PROJEKT INTERDYSCYPLINARNY"

Podobne prezentacje


Reklamy Google