Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

ZDROWA DIETA ZDROWE SERCE HALINA SZARY KIEROWNIK ODDZIAŁU NADZORU SANITARNEGO PSSE STARACHOWICE O7.04.2013.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "ZDROWA DIETA ZDROWE SERCE HALINA SZARY KIEROWNIK ODDZIAŁU NADZORU SANITARNEGO PSSE STARACHOWICE O7.04.2013."— Zapis prezentacji:

1 ZDROWA DIETA ZDROWE SERCE HALINA SZARY KIEROWNIK ODDZIAŁU NADZORU SANITARNEGO PSSE STARACHOWICE O

2 PAMIĘTAJ O SERCU SERCE SERCE Centralny narząd układu krwionośnego, składający się z dwóch Centralny narząd układu krwionośnego, składający się z dwóch przedsionków i dwóch komór. przedsionków i dwóch komór. MY SERCE kojarzymy z porywem uczuć, miłością, a także MY SERCE kojarzymy z porywem uczuć, miłością, a także przeżywanym rozczarowaniem. przeżywanym rozczarowaniem. A czy kochamy swoje własne serce? A czy kochamy swoje własne serce? Czy umiemy o nie dbać ? Czy umiemy o nie dbać ? Już filozofowie starożytnej Grecji wiedzieli, że styl życia, a w tym Już filozofowie starożytnej Grecji wiedzieli, że styl życia, a w tym dieta, ma kolosalny wpływ na nasze dobre samopoczucie dieta, ma kolosalny wpływ na nasze dobre samopoczucie i długowieczność. i długowieczność. Także w tradycyjnej medycynie chińskiej właściwe żywienie jest Także w tradycyjnej medycynie chińskiej właściwe żywienie jest jedną najważniejszych metod leczenia zapobiegania chorobom. jedną najważniejszych metod leczenia zapobiegania chorobom.

3 ZDROWE BICIE SERCA, ZDROWE CIŚNIENIE KRWI Czym jest wysokie ciśnienie krwi? Wynik pomiaru ciśnienia krwi powyżej 130/80 mm Hg uważa się za wysoki. Wysokie ciśnienie krwi często przebiega bezobjawowo. Czym jest nadciśnienie tętnicze? Nadciśnienie tętnicze stwierdza się, gdy odczyty kilku robionych w różnych dniach pomiarów ciśnienia krwi wykazują wartość 140/90mmHg lub wyższą. Nadciśnienie tętnicze określono mianem najpowszechniejszej na świecie choroby, której można zapobiegać. Wysokie ciśnienie krwi może prowadzić do nadciśnienia tętniczego

4 ZDROWE BICIE SERCA, ZDROWE CIŚNIENIE KRWI Wysokie ciśnienie krwi jest poważną dolegliwością, która w znaczący sposób zwiększa ryzyko choroby serca i nerek. U wielu osób przebiega bezobjawowo, dlatego nazywane jest cichym zabójcą Główne Fakty -występuje u jednej z trzech dorosłych osób na świecie. - częściej dotyka mężczyzn niż kobiety. - ma związek z 13% zgonów na całym świecie

5 Czynniki ryzyka wysokiego ciśnienia krwi Wysokie ciśnienie krwi obciąża tętnice I serce, zwiększa prawdopodobieństwo zawału serca, udaru mózgu i chorób nerek. Corocznie choroby układu krążenia są przyczyną 42% ogółu zgonów w Europie.

6 Czynniki ryzyka wysokiego ciśnienia krwi Nadmierne spożycie soli. Dieta bogata w tłuszcze nasycone, kwasy tłuszczowych trans. Siedzący tryb życia i brak aktywności fizycznej. Nadwaga i otyłość. Nadmierne spożycie soli, cukru, tłuszczów nasyconych, alkoholu ma związek z przyrostem masy ciała, otyłością i chorobami serca. Palenie tytoniu Stres Historia wysokiego ciśnienia krwi w rodzinie Wiek powyżej 65 lat Współistniejące choroby np. cukrzyca

7 Mniej soli mniejsze zagrożenie nadciśnieniem Sól jest podstawowym źródłem sodu, niezbędnego składnika odżywczego. Nadmierna zawartość sodu w diecie, powszechna w wielu krajach, jest łączona w diecie, powszechna w wielu krajach, jest łączona z występowaniem niektórych przewlekłych chorób niezakaźnych, w tym przede wszystkim nadciśnienia tętniczego i jego powikłań (udar mózgu, zawał, niewydolność krążenia, miażdżycy), ale także osteoporozy czy niektórych nowotworów – np. raka żołądka. z występowaniem niektórych przewlekłych chorób niezakaźnych, w tym przede wszystkim nadciśnienia tętniczego i jego powikłań (udar mózgu, zawał, niewydolność krążenia, miażdżycy), ale także osteoporozy czy niektórych nowotworów – np. raka żołądka. Wysokie spożycie soli może stanowić pośrednią przyczynę nadwagi i otyłości, poprzez wpływ Wysokie spożycie soli może stanowić pośrednią przyczynę nadwagi i otyłości, poprzez wpływ na ilość przyjmowanych płynów, w tym napojów słodzonych. na ilość przyjmowanych płynów, w tym napojów słodzonych.

8 MNIEJ SOLI, MNIEJSZE ZAGROŻENIE NADCIŚNIENIEM Badania wskazują, że istnieje związek przyczynowy między długotrwałym spożywaniem dużej ilości soli a występowaniem wysokiego ciśnienia krwi i nadciśnienia tętniczego. Powodem jest obniżona zdolność nerek do wydalania soli oraz jej wpływ na same naczynia krwionośne. Ta zależność wyjaśnia, dlaczego spożycie soli wpływa na rozpowszechnienie chorób układu krążenia, wysokiego ciśnienia krwi i nadciśnienia tętniczego. Zmniejszenie spożycia soli do poziomu poniżej 5 g (2000 mg sodu, łyżeczka soli) na osobę dziennie wiąże się ze zmniejszeniem długoterminowego ryzyka zdarzeń sercowo-naczyniowych i udarów mózgu.

9 MNIEJ SOLI, MNIEJSZE ZAGROŻENIE NADCIŚNIENIEM Sól to jedna z najpowszechniej stosowanych przypraw na świecie. Jest używana znacznie częściej niż inne przyprawy. Podnosi i wzbogaca walory smakowe potraw, jest także głównym składnikiem w procesie konserwacji surowych produktów Sól kuchenna spełnia bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Sól kuchenna spełnia bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Jest jak wiadomo istotnym źródłem sodu i chloru, będących niezbędnymi elementami tkanek i płynów ustrojowych. Sód wpływa na prawidłową gospodarkę wodną organizmu człowieka i bierze udział w regulowaniu ciśnienia osmotycznego z chloru zaś tworzy się w żołądku HCL niezbędny do trawienia posiłków. Jest jak wiadomo istotnym źródłem sodu i chloru, będących niezbędnymi elementami tkanek i płynów ustrojowych. Sód wpływa na prawidłową gospodarkę wodną organizmu człowieka i bierze udział w regulowaniu ciśnienia osmotycznego z chloru zaś tworzy się w żołądku HCL niezbędny do trawienia posiłków. ALE IM MNIEJ SOLI - TYM LEPIEJ!. Sól nie tylko zatrzymuje wodę w organizmie ale, co gorsza podwyższa ciśnienie. Sól nie tylko zatrzymuje wodę w organizmie ale, co gorsza podwyższa ciśnienie. Małe spożycie sodu i chloru nie stwarza dużego ryzyka niedoboru tych pierwiastków w organizmie Małe spożycie sodu i chloru nie stwarza dużego ryzyka niedoboru tych pierwiastków w organizmie

10 MNIEJ SOLI MNIEJSZE ZAGROŻENIE NADCIŚNIENIEM U poszczególnych osób istnieją różne preferencje do smaku słonego. Przy spożywaniu produktów przetworzonych o znacznym dodatku soli oraz stosowaniu dużych ilości soli do przygotowywanych posiłków może dochodzić do nadmiernego jej spożycia przez konsumentów i wytwarzania u nich preferencji jej spożycia przez konsumentów i wytwarzania u nich preferencji do smaku słonego. do smaku słonego. Wykazano jednak, że największa pożądalność smaku słonego w potrawach występuje przy znacznie mniejszym, niż stosowany zwyczajowo, dodatku soli i nie pokrywa się z jego intensywnością. Wskazuje to, że istnieje potencjalna możliwość obniżenia dodatku soli do potraw, w przypadku niektórych nawet o połowę, bez zmniejszenia ich akceptowalności. w potrawach występuje przy znacznie mniejszym, niż stosowany zwyczajowo, dodatku soli i nie pokrywa się z jego intensywnością. Wskazuje to, że istnieje potencjalna możliwość obniżenia dodatku soli do potraw, w przypadku niektórych nawet o połowę, bez zmniejszenia ich akceptowalności. Przy stopniowym ograniczaniu spożycia soli organizmu człowieka dość łatwo adaptuje się do mniej słonego smaku. Przy stopniowym ograniczaniu spożycia soli organizmu człowieka dość łatwo adaptuje się do mniej słonego smaku.

11 MNIEJ SOLI, MNIEJSZE ZAGROŻENIE NADCIŚNIENIEM Już dawno obliczono, że przeciętnie zjadamy dużo więcej soli niż potrzebuje organizm człowieka. Średnie zapotrzebowanie na NaCl wynosi około 5g/ dobę ( 2g sodu). Przeciętne spożycie wynosi 2- 3 razy więcej. Ten nadmiar może prowadzić do nadciśnienia tętniczego. Ten nadmiar może prowadzić do nadciśnienia tętniczego. WHO opublikowała ostatnio nowe wytyczne zalecające dorosłym spożywanie mniej soli i określające minimalny poziom potasu w codziennej diecie w celu zmniejszenia ryzyka chorób serca i udarów mózgu. Wg ostatnich ustaleń WHO -dorośli powinni spożywać mniej niż pięć gramów soli oraz co najmniej 3,51 grama potasu dziennie" WHO opublikowała ostatnio nowe wytyczne zalecające dorosłym spożywanie mniej soli i określające minimalny poziom potasu w codziennej diecie w celu zmniejszenia ryzyka chorób serca i udarów mózgu. Wg ostatnich ustaleń WHO -dorośli powinni spożywać mniej niż pięć gramów soli oraz co najmniej 3,51 grama potasu dziennie"

12 MNIEJ SOLI, MNIEJSZE ZAGROŻENIE NADCIŚNIENIEM Obserwacje wskazują, iż zbyt wysokie spożycie soli dodatkowo wpływa niekorzystnie na stan układu krążenia, niezależnie od wpływu na ciśnienie tętnicze krwi. W niektórych badaniach zaobserwowano, iż nadkonsumpcja soli wiąże się, również niezależnie od wysokości ciśnienia tętniczego krwi, ze zwiększeniem masy lewej komory serca i włóknieniem mięśnia serca - czynnikami rozwoju niewydolności serca.

13 MNIEJ SOLI, MNIEJSZE ZAGROŻENIE NADCIŚNIENIEM Trzeba pamiętać że 10% soli która spożywamy jest naturalnym składnikiem żywności, (np. surowe warzywa, owoce, mięso) 60-65% to sól zawarta w produktach spożywczych przetworzonych, głównie w pieczywie i wędlinach, (sól jest dobrym konserwantem, stosuje się więc ją w czasie produkcji konserw, wytwarzania wędlin, serów, kiszonek, a także zup instant w proszku); aż 25% to sól używana do przygotowywania posiłków w domu aż 25% to sól używana do przygotowywania posiłków w domu i dosalania przy stole i dosalania przy stole - dosalasz odruchowo, nawet Twoja solniczka - dosalasz odruchowo, nawet nie próbując wcześniej potrawy. Nie stawiaj jej na stole przed talerzem, Tylko schowaj w kuchennej szafce

14 MNIEJ SOLI MNIEJSZE ZAGROŻENIE NADCIŚNIENIEM Mimo wszelkich przestróg przed stosowaniem soli istnieją oczywiście jej zalety. Mimo wszelkich przestróg przed stosowaniem soli istnieją oczywiście jej zalety. Sól ( sód) jest potrzebna organizmowi do: Sól ( sód) jest potrzebna organizmowi do: utrzymywanie równowagi kwasowo zasadowej,regulacji gospodarki wodnej organizmu. utrzymywanie równowagi kwasowo zasadowej,regulacji gospodarki wodnej organizmu.

15 MNIEJ SOLI MNIEJSZE ZAGROŻENIE NADCISNIENIEM Większość producentów zaznacza ilość sodu na opakowaniu. Ponieważ sól kuchenna jest związkiem sodu i chloru (NaCl), więc aby poznać zawartość soli w danym produkcie, należy pomnożyć ilość sodu razy 2,5 (np. 0,5 g lub 500 mg sodu x 2,5 = 1,25 g lub 1250 mg soli). w danym produkcie, należy pomnożyć ilość sodu razy 2,5 (np. 0,5 g lub 500 mg sodu x 2,5 = 1,25 g lub 1250 mg soli).

16 MNIEJ SOLI MNIEJSZE ZAGROŻENIE NADCIŚNIENIEM Regularne przesalanie jest prostą drogą do nadciśnienia. Sód spożywany w nadmiernych ilościach, szczególnie przez osoby otyłe, nadużywające alkoholu, palące papierosy i do tego, na co dzień niezbyt aktywne fizycznie, może być czynnikiem ryzyka prowadzącym do nadciśnienia tętniczego. Sól powoduje zatrzymywanie wody w organizmie przez co spowalnia metabolizm. w organizmie przez co spowalnia metabolizm. Jeśli już solimy wybierajmy jodowane odmiany tego produktu, gdyż jod stymuluje przemianę materii. Jeśli już solimy wybierajmy jodowane odmiany tego produktu, gdyż jod stymuluje przemianę materii.

17 MNIEJ SOLI MNIEJSZE ZAGROŻENIE NADCIŚNIENIEM Dziś już co trzeci dorosły Polak ma nieprawidłowe ciśnienie tętnicze, przeszło 8 mln choruje na nadciśnienie, a drugie tyle jest nim zagrożone, bo wartość ciśnienia jest u nich na górnej granicy normy (140/90 mmHg). A ponieważ nadciśnienie bardzo długo nie daje żadnych objawów, mało kto zdaje sobie sprawę ze swojego stanu zdrowia i ewentualnych zagrożeń - większego ryzyka wystąpienia udaru mózgu, zawału serca i chorób nerek. i ewentualnych zagrożeń - większego ryzyka wystąpienia udaru mózgu, zawału serca i chorób nerek. Co więcej, nadmiar soli w diecie może być przyczyną nowotworu żołądka. Co więcej, nadmiar soli w diecie może być przyczyną nowotworu żołądka.

18 MNIEJ SOLI MNIEJSZE ZAGROŻENIE NADCIŚNIENIEM Kolejnym aspektem przemawiającym za ograniczeniem spożywania soli kuchennej jest fakt, że zwiększa ona ilość wapnia wydalanego z moczem, a tym samym może prowadzić do osteoporozy. Dbajmy o swoje zdrowie, używajmy soli racjonalnie – po prostu mniej. Dbajmy o swoje zdrowie, używajmy soli racjonalnie – po prostu mniej.

19 Unikajmy wszelkiego rodzaju konserw, żółtych serów, wędlin, ryb wędzonych, chipsów, snacków, paluszków, orzeszków solonych,

20 Zawartość soli w produktach przetworzonych mała paczka chipsów (20g) – 6g solone orzeszki (25g) – 6g średnia porcja frytek – 1,3g porcja zupy instant – 4-6g warzywa konserwowe (35g) – 6g kromka chleba – 0,5g

21 Zawartość soli w produktach przetworzonych wędliny to prawdziwe bomby sodowe; sery - parmezan ma w 100 g 1,86 g sodu, feta 1,1 g; wybierz twaróg i jego skromne 40 mg; zupki chińskie, gorące kubki itp. - obecność konserwantów i polepszaczy smaku (np. glutaminianu sodu) wyczerpuje jednorazowo Twój całodzienny limit; i polepszaczy smaku (np. glutaminianu sodu) wyczerpuje jednorazowo Twój całodzienny limit; popcorn - mała porcja (80 g) to 0.75g sodu, Wędzone ryby - łosoś pyszny, ale to aż 1,470 g! Wędzone ryby - łosoś pyszny, ale to aż 1,470 g! makrela - wędzona 1,17g, a świeża 95 mg; makrela - wędzona 1,17g, a świeża 95 mg; wędzony boczek - plasterek = g sodu; wędzony boczek - plasterek = g sodu; keczup - dodajesz go do wszystkiego, a 100 g to nawet 0.96g; popularna jarzynka mg w 100 g!!!

22 JAK ZMNIEJSZYĆ SPOŻYCIE SOLI? - Ograniczaj dodatek soli w czasie gotowania zup, ziemniaków, - Ograniczaj dodatek soli w czasie gotowania zup, ziemniaków, - Nie dosalaj potraw w czasie posiłków; Zmniejsz spożycie przypraw typu kostka rosołowa, warzywna, a także zup w proszku; Tam, gdzie to możliwe, zastępuj sól przyprawami typu czosnek, chrzan, koper, sok z cytryny, bazylia, tymianek, zielona pietruszka itd.; - Nie dosalaj potraw w czasie posiłków; Zmniejsz spożycie przypraw typu kostka rosołowa, warzywna, a także zup w proszku; Tam, gdzie to możliwe, zastępuj sól przyprawami typu czosnek, chrzan, koper, sok z cytryny, bazylia, tymianek, zielona pietruszka itd.;

23 ZALECENIA 1.Unikaj jedzenia nadmiernych ilości produktów zawierających znaczne ilości soli - konserw mięsnych i rybnych, słonych wędlin, kiełbas, serów dojrzewających (żółtych) i pleśniowych; 2.Wyeliminuj ze swojej diety solone przekąski: orzeszki i chipsy; 3. Uzupełnij dietę w potas (pomaga obniżyć ciśnienie), wybieraj produkty bogate w ten pierwiastek - warzywa i owoce (ziemniaki, pomidory, banany, brokuły); 4. Czytaj na etykietach skład kupowanych produktów i wybieraj te z mniejszą zawartością sodu.

24 PAMIĘTAJ Jedzenie dużej ilości soli jest tylko przyzwyczajeniem! Zjadanie mniejszej ilości soli jest sprawą smaku! Twoje przyzwyczajenie do smaku soli kuchennej możesz zmienić w ciągu KILKU TYGODNI.

25 PAMIĘTAJ Badania naukowe dowodzą, że człowiek potrzebuje 2 tygodni, aby odzwyczaić się od nadmiernego solenia potraw. Spróbuj zmniejszać stopniowo ilość soli dodawanej do potraw, które przygotowujesz - przekonasz się, jak szybko przyzwyczaisz się do nowego smaku, a za kilka tygodni tak dalece przyzwyczaisz się do nowego smaku, że mocno solone potrawy wydadzą Ci się niesmaczne. Nie dosalaj potraw odruchowo jeszcze przed ich spróbowaniem - nie stawiaj na stole solniczki. Bardzo duża ilość soli w diecie wynika także z faktu, że wiele osób dosala potrawy przy stole jeszcze przed ich spróbowaniem. Bardzo duża ilość soli w diecie wynika także z faktu, że wiele osób dosala potrawy przy stole jeszcze przed ich spróbowaniem. Jest to bardzo niezdrowy nawyk, którego warto unikać. Jest to bardzo niezdrowy nawyk, którego warto unikać.

26 MNIEJ SOLI, MNIEJSZE ZAGROŻENIE NADCIŚNIENIEM PAMIĘTAJ. Jeśli nie potrafisz obyć się bez soli, spróbuj wymienić ją na sól Jeśli nie potrafisz obyć się bez soli, spróbuj wymienić ją na sól o obniżonej zawartości sodu o obniżonej zawartości sodu - dostępna w sklepach i na stoiskach ze zdrową żywnością ma zawartość sodu o 25-50% mniejszą niż tradycyjna sól kuchenna. Sól niskosodowa - dostępna w sklepach i na stoiskach ze zdrową żywnością ma zawartość sodu o 25-50% mniejszą niż tradycyjna sól kuchenna. - o obniżonej zawartości sodu, a podwyższonej - potasu. Sól potasowa - o obniżonej zawartości sodu, a podwyższonej - potasu. Ale Uwaga! Zaburzenia pracy nerek mogą prowadzić do niebezpiecznego wzrostu poziomu potasu w surowicy krwi. Ale Uwaga! Zaburzenia pracy nerek mogą prowadzić do niebezpiecznego wzrostu poziomu potasu w surowicy krwi.

27 PAMIĘTAJ 1.Zaprzyjaźnij się z ziołami - one pomogą ci ograniczyć sól. - dobrymi aromatycznymi substytutami soli są: czosnek, tymianek, bazylia, estragon, oregano. Zioła - dobrymi aromatycznymi substytutami soli są: czosnek, tymianek, bazylia, estragon, oregano. 2.Nie używaj gotowych mieszanek warzywnych, zawierają mnóstwo soli - np. popularna jarzynka ma, mg w 100 g!!! Gotując, możesz dodać sok z cytryny lub łyżkę musztardy.

28 PAMIĘTAJ 3. Stopniowo przyzwyczajaj swój organizm do mniejszej ilości soli; 4. Wybieraj produkty świeże zamiast przetworzonych; 5. Czytaj informacje na etykietach – spośród produktów rynkowych wybieraj produkty mniej słone; 6. Możesz używać soli sodowo – potasowej, która zawiera mniej sodu; Staraj się używać mało soli do przygotowywania i gotowania potraw; 7. Usuń solniczkę ze stołu; 8. Zamiast soli stosuj inne przyprawy, np. zioła świeże i suszone; 9. Jeżeli używasz soli, dodawaj ją pod koniec gotowania.

29 WODA ZDROWIA DODA Woda stanowi 2/3 organizmu człowieka, jest głównym składnikiem płynów ciała, m. in. krwi i limfy. Płyny te zapewniają komórce właściwe funkcjonowanie. Tworzą dla komórki odpowiednie środowisko i umożliwiają komunikację. Woda nie jest substancją odżywczą, ale jest niezbędna dla organizmów żywych. Każdy organ zawiera wodę - mózg, SERCE, wątroba, mięśnie. Dominującą rolę w organizmie woda zawdzięcza występującym w niej składnikom mineralnym. One głównie decydują o ciśnieniu osmotycznym panującym w organizmie o równowadze kwasowo-zasadowej, o sile jonowej. Zawartość wody znacznie się zmienia, w zależności od wieku.

30 Znaczenie wody `- WARUNKUJE PRAWIDŁOWE KRĄŻENIE KRWI ROZNOSZĄC TLEN PO ORGANIZMIE ROZNOSZĄC TLEN PO ORGANIZMIE - rozpuszcza i transportuje pokarm, -wpływa na trawienie pokarmów -działanie enzymów- ułatwia trawienie, pobudza perystaltykę jelit, - hamuje procesy gnilne w jelicie cienkim, - hamuje procesy gnilne w jelicie cienkim, -wchłania pożywienie z jelit i odżywia komórki - roznosi składniki odżywcze, hormony - usuwa produkty przemiany materii -wchłania pożywienie z jelit i odżywia komórki - roznosi składniki odżywcze, hormony - usuwa produkty przemiany materii - reguluje temp. ciała i CIŚNIENIE TĘTNICZE - zwilża błonę śluzową stawów, tkanki łącznej - zwilża błonę śluzową stawów, tkanki łącznej

31 WODA ZDROWIA DODA Może być to zaskakujące, ale niedobór wody wpływa na pracę naszego MÓZGU. Objawami mogą być kłopoty z pamięcią czy koncentracją. z pamięcią czy koncentracją. Dlaczego tak się dzieje? Tkanka mózgowa składa się aż z 80 procent wody! Życiodajny płyn ma udział w rozprowadzaniu białek, enzymów oraz składników odżywczych Dlaczego tak się dzieje? Tkanka mózgowa składa się aż z 80 procent wody! Życiodajny płyn ma udział w rozprowadzaniu białek, enzymów oraz składników odżywczych Utrata 3% wody powoduje uczucie zmęczenia, ból głowy, zawroty głowy, przegrzanie ciała, większa - zatrzymanie pocenia się i udar cieplny. Przy utracie 10% wody odwodnienie zagraża życiu. Ciężkie wymioty i biegunka stanowią bezpośrednie zagrożenie życia. Osoby starsze nie czują że są odwodnione. Osoby starsze nie czują że są odwodnione.

32 WODA ZDROWIA DODA Woda w organizmie odgrywa funkcje oczyszczające tzn. wchłania pozostałości przemiany materii i usuwa je poprzez limfę ( płyn tkankowy i krew z organizmu). Jeśli proces taki nie zachodzi w wystarczającym stopniu, następuje odkładanie się toksyn w tkance tłuszczowej, kościach, tkance łącznej i innych organach.

33 Niedobór wody w organizmie. Podczas choroby lub wysiłku fizycznego tracimy dużo wody, więc wzrasta jej zapotrzebowanie. Odwodnić organizm można też stosując nierozważnie przeróżne diety. Organizm odwadnia się szczególnie podczas wielkich upałów. szczególnie osoby w starszym wieku powinny pamiętać o uzupełnianiu zapasów wody w organizmie. Codziennie nasz organizm traci wiele wody - ok. 2,5 litra (w dni upalne więcej) Około litra wydalamy, następne pół litra znika o uzupełnianiu zapasów wody w organizmie. Codziennie nasz organizm traci wiele wody - ok. 2,5 litra (w dni upalne więcej) Około litra wydalamy, następne pół litra znika w postaci potu i wydychanego przez nas powietrza. w postaci potu i wydychanego przez nas powietrza. Gdy jest ciepło pot nas ochładza: przez pory w skórze woda wydostaje się na jej powierzchnię i wyparowuje - pozbawia nasze ciało części ciepła. Gdy jest zimno, woda jest wydychana przez nas w postaci pary. Organizm ludzki nie ma specjalnych przystosowań do magazynowania wody, więc musimy uzupełniać jej zapasy w organizmie. Gdy jest ciepło pot nas ochładza: przez pory w skórze woda wydostaje się na jej powierzchnię i wyparowuje - pozbawia nasze ciało części ciepła. Gdy jest zimno, woda jest wydychana przez nas w postaci pary. Organizm ludzki nie ma specjalnych przystosowań do magazynowania wody, więc musimy uzupełniać jej zapasy w organizmie.

34 Niedobór wody może prowadzić do: - odwodnienia organizmu, - zmęczenia i osłabienia, - chorób nerek (kamica nerkowa), - obniżenie sprawności umysłowej, - przedwczesnego starzenia się, - śmierci (3 do 5 dniu). Mało wody, mało śluzówki w nosie, mało śliny do trawienia pokarmów, mało moczu, (zagęszczenie moczu), twardy stolec, zaparcia. - odwodnienia organizmu, - zmęczenia i osłabienia, - chorób nerek (kamica nerkowa), - obniżenie sprawności umysłowej, - przedwczesnego starzenia się, - śmierci (3 do 5 dniu). Mało wody, mało śluzówki w nosie, mało śliny do trawienia pokarmów, mało moczu, (zagęszczenie moczu), twardy stolec, zaparcia. Picie wody zapobiega nadciśnieniu krwi. Jeżeli organizmowi brakuje, ciałka oraz komórki nie są odpowiednio zaopatrywane wodą lub składnikami odżywczymi, dochodzi do nadciśnienia. Jeżeli organizmowi brakuje wody, a ciałka krwi oraz komórki nie są odpowiednio zaopatrywane wodą lub składnikami odżywczymi, dochodzi do nadciśnienia. Prawidłowe ilości normalizują. Prawidłowe ilości wody normalizują ciśnienie krwi. ciśnienie krwi Picie wody obniża poziom cholesterolu. Picie wody pobudzi nerki do pracy i wydalania. Nerki są jednym z ważniejszych organów oczyszczających.

35 NIEDOBÓR WODY A SERCE Wiele osób straciło życie właśnie w wyniku odwodnienia organizmu, które doprowadziło do nadmiernego zgęszczenia krwi i zgonu w wyniku pojawienia się zatoru w naczyniach wieńcowych serca lub tętnicach znajdujących się w mózgu. które doprowadziło do nadmiernego zgęszczenia krwi i zgonu w wyniku pojawienia się zatoru w naczyniach wieńcowych serca lub tętnicach znajdujących się w mózgu. I bardzo często były to osoby, które mają normalny poziom cholesterolu I bardzo często były to osoby, które mają normalny poziom cholesterolu i trójglicerydów, a pomimo tego straciły życie w wyniku zawału serca czy udaru mózgu. Charakterystyczne jest to, że najczęściej dochodzi do tego podczas gorących letnich dni. Jest tak, ponieważ picie nieodpowiednich ilości wody i dieta uboga i trójglicerydów, a pomimo tego straciły życie w wyniku zawału serca czy udaru mózgu. Charakterystyczne jest to, że najczęściej dochodzi do tego podczas gorących letnich dni. Jest tak, ponieważ picie nieodpowiednich ilości wody i dieta uboga w warzywa i owoce, a składająca się w głównej mierze z mięsa, prowadzi do odwodnienia organizmu i niebezpiecznego zagęszczenia krwi. w warzywa i owoce, a składająca się w głównej mierze z mięsa, prowadzi do odwodnienia organizmu i niebezpiecznego zagęszczenia krwi. W takiej sytuacji zator wywołany jest w głównej mierze przez zlepiające się płytki krwi, które wraz z cholesterolem i trójglicerydami prowadzą do blokady naczynia krwionośnego i zgonu. W takiej sytuacji zator wywołany jest w głównej mierze przez zlepiające się płytki krwi, które wraz z cholesterolem i trójglicerydami prowadzą do blokady naczynia krwionośnego i zgonu. Dlatego niezwykle ważne jest, aby szczególnie w czasie upalnych dni pić tak dużo wody, aby mocz był bezbarwny lub bladożółty pamiętając też o tym, że wszystkie pokarmy pochodzenia zwierzęcego (produkty mięsne, nabiałowe, ciasta, słodycze, placki, naleśniki itp.) zagęszczają krew, natomiast roślinne, a szczególnie warzywa i owoce rozrzedzają. Dlatego niezwykle ważne jest, aby szczególnie w czasie upalnych dni pić tak dużo wody, aby mocz był bezbarwny lub bladożółty pamiętając też o tym, że wszystkie pokarmy pochodzenia zwierzęcego (produkty mięsne, nabiałowe, ciasta, słodycze, placki, naleśniki itp.) zagęszczają krew, natomiast roślinne, a szczególnie warzywa i owoce rozrzedzają. Najlepiej jest trzymać się prostej zasady, według której najlepszym sprawdzianem tego czy w organizmie znajduje się dostateczna ilość wody jest barwa moczu. Najlepiej jest trzymać się prostej zasady, według której najlepszym sprawdzianem tego czy w organizmie znajduje się dostateczna ilość wody jest barwa moczu.

36 WODA ZDROWIA DODA Wodę powinniśmy pić często, ale w małych ilościach, by stopniowo uzupełniać ubytki. Niewielkie ilości wody wchłaniane są w większym stopniu do komórek. Jednorazowe, duże ilości są szybko z organizmu wydalane i niepotrzebnie obciążają układ krążenia. Czysta woda polecana jest przez dietetyków jako najzdrowszy z napojów, oczyszczający organizm z toksyn i całkowicie pozbawiony kalorii z toksyn i całkowicie pozbawiony kalorii WODA zapobiega chorobom serca – badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Kalifornii z udziałem kobiet i mężczyzn wykazały, że osoby, z udziałem kobiet i mężczyzn wykazały, że osoby, które w ciągu dnia spożywają około 2 litrów wody, rzadziej chorują na serce. które w ciągu dnia spożywają około 2 litrów wody, rzadziej chorują na serce.

37 GDY W ORGANIZMIE BRAKUJE WODY przestawia się on na tryb racjonowania wody Wyobraź sobie zraszacz do trawy, który pod wpływem zbyt małego ciśnienia wody nie jest w stanie nawodnić całego trawnika. Te miejsca, do których dochodzi woda, będą zielone, a pozostałe wypłowieją i obumrą. Kiedy organizm znajduje się w stanie suszy, inteligentnie gospodaruje zasobami wody, nawadniając i odżywiając najbardziej istotne dla życia narządy. Nazywamy te narządy ważną piątką. Są to: Mózg, Serce, Płuca, Wątroba, Nerki. Organizm utrzymuje te narządy dobrze nawodnione, w przeciwnym razie groziłyby poważne konsekwencje. Ale wskutek tego cierpią pozostałe narządy, te, które w rankingu ciała nie są tak istotne. Zaliczamy do nich skórę, przewód pokarmowy i stawy. Tu najszybciej dostrzega się objawy odwodnienia. Tu najszybciej dostrzega się objawy odwodnienia.

38 NADCIŚNIENIE TĘTNICZE Gdy organizm znajduje się w stanie łagodnego odwodnienia, zmniejsza się przepływ krwi do mniej ważnych miejsc ciała; krew dopływa głównie do tych najważniejszych. Jaki jest natychmiastowy skutek? Może wzrosnąć ciśnienie tętnicze krwi. Wyobraź sobie gumowy wąż w ogrodzie. Jeżeli zatkasz palcem wylot węża, ciśnienie wody w środku gwałtownie wzrośnie.

39 NADCIŚNIENIE TĘTNICZE Należy pić wystarczająco dużo wody, a zwężone naczynia krwionośne zaczną się na nowo otwierać, obniżając ciśnienie tętnicze krwi. Oczywiście można przyjmować leki na nadciśnienie, ale po co Przecież bezpieczniejszym i tańszym rozwiązaniem jest picie wystarczającej ilości wody. Przecież bezpieczniejszym i tańszym rozwiązaniem jest picie wystarczającej ilości wody.

40 WODY MINERALNE Woda, aby mogła służyć zdrowiu, musi wyróżniać się odpowiednią czystością chemiczną i bakteriologiczną oraz właściwościami mającymi znaczenie fizjologiczne, powodującymi korzystne oddziaływanie na zdrowie ludzi. Takie warunki spełniają naturalne wody mineralne o określonym składzie chemicznym Naturalne wody mineralne mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Stanowią one doskonałe źródło wapnia, MAGNEZU, potasu. Magnez bierze udział w ponad trzystu procesach biochemicznych - wpływa na układ krwiotwórczy i procesy krzepnięcia krwi przez aktywacje licznych układów enzymatycznych, - wpływa na układ krwiotwórczy i procesy krzepnięcia krwi przez aktywacje licznych układów enzymatycznych, - bierze również czynny udział w regulacji stężenia cholesterolu we krwi. - bierze również czynny udział w regulacji stężenia cholesterolu we krwi. - ma duże znaczenie przy zapobieganiu nadciśnieniu, - ma duże znaczenie przy zapobieganiu nadciśnieniu, - pobierany z pożywieniem zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, - pobierany z pożywieniem zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, Magnez i potas są niezbędne do prawidłowej pracy mięśni, Magnez i potas są niezbędne do prawidłowej pracy mięśni, W TYM MIEŚNIA SERCOWEGO, przewodnictwa nerwowego oraz stabilizacji rytmu serca. W TYM MIEŚNIA SERCOWEGO, przewodnictwa nerwowego oraz stabilizacji rytmu serca.

41 WODY MINERALNE Z MAGNEZEM Na rynku znajduje się około 300 rodzajów wód butelkowanych, z czego tylko około 30 to wody zawierające składniki mineralne w ilościach o znaczeniu fizjologicznym, powodującymi korzystne oddziaływanie na zdrowie ludzi Wody mineralne mogą być znaczącym źródłem magnezu w diecie. Jeżeli woda mineralna zawiera co najmniej 50 mg magnezu w diecie. Jeżeli woda mineralna zawiera co najmniej 50 mg magnezu w litrze można ją wtedy oznaczać, że zawiera magnez w litrze można ją wtedy oznaczać, że zawiera magnez Wodę taką można zaliczyć do wód profilaktyczno- zdrowotnych. Zapobiega chorobom nowotworowym i zaburzeniom rozwojowym, miażdżycy naczyń krwionośnych, zawałom serca. Skutki niedoboru magnezu mogą być poważne i mogą doprowadzić do arytmii i niewydolności pracy serca, nadciśnienia tętniczego. Wodę taką można zaliczyć do wód profilaktyczno- zdrowotnych. Zapobiega chorobom nowotworowym i zaburzeniom rozwojowym, miażdżycy naczyń krwionośnych, zawałom serca. Skutki niedoboru magnezu mogą być poważne i mogą doprowadzić do arytmii i niewydolności pracy serca, nadciśnienia tętniczego. ŹRÓDŁO MAGNEZU W ŻYWNOŚCI TO: CIEMNE PEŁNOZIARNISTE PIECZYWO, POMIDORY,KASZE, PŁATKI OWSIANE, ROŚLINY STRĄCZKOWE, KAKAO, CZEKOLADA, ORZECHY ŹRÓDŁO MAGNEZU W ŻYWNOŚCI TO: CIEMNE PEŁNOZIARNISTE PIECZYWO, POMIDORY,KASZE, PŁATKI OWSIANE, ROŚLINY STRĄCZKOWE, KAKAO, CZEKOLADA, ORZECHY

42 PAMIĘTAJ: 1.Pij co najmniej 2 litry wody dziennie. ( w czasie upałów do 4l). 2.Staraj się zawsze mieć przy sobie butelkę wody mineralnej. 3.Wybieraj wodę, która zawiera dużo składników mineralnych (ponad 1000 mg na litr), w tym magnezu (>50 mg). wapnia (>100 mg). 4.Zawarte w wodzie sole mineralne wzmacniają kości oraz poprawiają koncentrację i zapobiegają chorobom układu krążenia. zapobiegają niedrożności arterii w sercu i mózgu, pomagając w ten sposób zredukowakować ryzyko zawału serca i udaru mózgu.

43 Dieta śródziemnomorska, czyli przez żołądek do zdrowego serca Już w latach 60. ubiegłego wieku zauważono, iż w Grecji - zwłaszcza na Krecie oraz w południowych Włoszech, ludzie żyją dłużej i rzadziej niż w innych regionach Europy zapadają na choroby układu krążenia. Charakteryzuje się m.in.: wysokim spożyciem produktów zbożowych, owoców, warzyw, produktów strączkowych, oliwy z oliwek, serów, jogurtów, ryb, a stosunkowo małymi ilościami czerwonego mięsa (najwyżej kilka razy w miesiącu). Dieta śródziemnomorską cechuje duża zawartość węglowodanów złożonych, błonnika, składników mineralnych, flawonoidów (organiczne związki chemiczne występujących w roślinach, spełniające m.in. funkcję przeciwutleniaczy), znacznym spożyciem kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, z kolei małą ilością tłuszczów zwierzęcych. - Jak można wytłumaczyć korzystną rolę takiej diety w profilaktyce chorób naczyniowo-sercowych? Przede wszystkim takie żywienie wpływa na poprawę profilu lipidów, ma właściwości antyoksydacyjne, redukuje ciśnienie, poziom glukozy oraz masę ciała w innych regionach Europy zapadają na choroby układu krążenia. Charakteryzuje się m.in.: wysokim spożyciem produktów zbożowych, owoców, warzyw, produktów strączkowych, oliwy z oliwek, serów, jogurtów, ryb, a stosunkowo małymi ilościami czerwonego mięsa (najwyżej kilka razy w miesiącu). Dieta śródziemnomorską cechuje duża zawartość węglowodanów złożonych, błonnika, składników mineralnych, flawonoidów (organiczne związki chemiczne występujących w roślinach, spełniające m.in. funkcję przeciwutleniaczy), znacznym spożyciem kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, z kolei małą ilością tłuszczów zwierzęcych. - Jak można wytłumaczyć korzystną rolę takiej diety w profilaktyce chorób naczyniowo-sercowych? Przede wszystkim takie żywienie wpływa na poprawę profilu lipidów, ma właściwości antyoksydacyjne, redukuje ciśnienie, poziom glukozy oraz masę ciała

44 Spożycie tłuszczu a ciśnienie krwi Spożycie kwasów tłuszczowych trans w bezpośredni sposób przyczynia się do powstawania chorób serca poprzez podniesienie poziomu złego cholesterolu (znanego również jako LDL czyli lipoproteiny o niskiej gęstości) i obniżenie poziomu dobrego cholesterolu (HDL czyli lipoproteiny o wysokiej gęstości) i uszkodzenie wyściółki naczyń krwionośnych, co może powodować powstawanie stanów zapalnych, zatorów i zawałów serca. Wielokrotnie stwierdzono, że spożycie większej ilości tłuszczów nasyconych i trans wiąże się ze zwiększonym ryzykiem nadciśnienia tętniczego i chorób serca.

45 Tłuszcze trans Tłuszcze trans (właściwa nazwa to izomery trans kwasów tłuszczowych) powstają podczas utwardzania olejów roślinnych. Ten proces technologiczny jest powszechnie wykorzystywany w przemyśle spożywczym. Oleje roślinne mogą być utwardzane przez uwodornienie, czyli dodanie wodoru pod wysokim ciśnieniem. Powstają przy tym jednak szkodliwe dla zdrowia tłuszcze trans. Oleje roślinne mogą być utwardzane przez uwodornienie, czyli dodanie wodoru pod wysokim ciśnieniem. Powstają przy tym jednak szkodliwe dla zdrowia tłuszcze trans. W ten sposób otrzymujemy np. twarde margaryny, ale nie tylko. - Mało kto zdaje sobie sprawę, że również w wielu innych produktach, jak np. niektórych zupkach w proszku, chrupkach, słodyczach, większości gotowych wyrobów cukierniczych i fast foodów czy słonych przekąsek, znajdują się duże ilości tych związków. – To właśnie ten rodzaj tłuszczów od dawna znajduje się na czarnej liście czynników zwiększających ryzyko choroby niedokrwiennej serca -podnoszą poziom złego cholesterolu LDL, powodują miażdżycę- twardnienie tętnic. – To właśnie ten rodzaj tłuszczów od dawna znajduje się na czarnej liście czynników zwiększających ryzyko choroby niedokrwiennej serca -podnoszą poziom złego cholesterolu LDL, powodują miażdżycę- twardnienie tętnic.

46 Gdzie są obecne stałe tłuszcze, czyli potencjalnie izomery trans (1-50%)? tłuszcze piekarskie i ciastkarskie (ciastka 20%, ciasta – do 40% tłuszczu cukiernicze (m.in. do nadzień, wafli, czekoladopodobne) smażalnicze (m.in. chipsy 35%, frytki, makaron instant 20%, pączki) koncentraty (zupy, sosy) dania gotowe margaryny

47 OGRANICZENIE TŁUSZCZU ZWIERZĘCEGO 1. Ograniczenie spożywania tłuszczów zwierzęcych i produktów obfitujących w cholesterol jest nieodzownym warunkiem profilaktyki miażdżycy a tym samym zawału mięśnia sercowego. i produktów obfitujących w cholesterol jest nieodzownym warunkiem profilaktyki miażdżycy a tym samym zawału mięśnia sercowego. Tłuszcze zwierzęce, bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, podnoszą stężenie cholesterolu w surowicy i zwiększają krzepliwość krwi. i zwiększają krzepliwość krwi. Ponadto bogata w tłuszcze zwierzęce dieta sprzyja otyłości. Tłuszcze niewidoczne: mięso, wędliny- 3-55% tłuszczu, ryby 01-13%, sery podpuszczkowe 17-30%, jaja 11%.

48 NNKT Według zaleceń WHO można całkowicie zrezygnować z tłuszczów zwierzęcych tj. zawierających szkodliwe z punktu widzenia nasycone kwasy tłuszczowe na rzecz tłuszczów roślinnych zawierających głównie nienasycone oraz wielonienasycone cenne kwasy tłuszczowe (NNKT). NNKT jak sama nazwa wskazuje są dla organizmu ludzkiego niezbędne (omega 3 i omega 6). z tłuszczów zwierzęcych tj. zawierających szkodliwe z punktu widzenia nasycone kwasy tłuszczowe na rzecz tłuszczów roślinnych zawierających głównie nienasycone oraz wielonienasycone cenne kwasy tłuszczowe (NNKT). NNKT jak sama nazwa wskazuje są dla organizmu ludzkiego niezbędne (omega 3 i omega 6). 1.Po pierwsze, zapobiegają zawałom serca, gdyż nie dopuszczają do powstawania skrzepów, które należą do jednej z przyczyn niedokrwistości mięśnia sercowego. 1.Po pierwsze, zapobiegają zawałom serca, gdyż nie dopuszczają do powstawania skrzepów, które należą do jednej z przyczyn niedokrwistości mięśnia sercowego. 2. Po drugie, zapobiegają miażdżycy i nadciśnieniu tętniczemu dzięki obniżaniu poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi. 2. Po drugie, zapobiegają miażdżycy i nadciśnieniu tętniczemu dzięki obniżaniu poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi. 3. I po trzecie, kwasy omega-3 mają cudowną moc obniżania cholesterolu LDL, czyli tzw. złego cholesterolu na rzecz HDL czyli tzw. dobrego cholesterolu 3. I po trzecie, kwasy omega-3 mają cudowną moc obniżania cholesterolu LDL, czyli tzw. złego cholesterolu na rzecz HDL czyli tzw. dobrego cholesterolu Sumując Kwasy z grupy omega regulują czynności układu krążenia, usuwają zbędny cholesterol, przeciwdziałają zlepianiu się płytek krwi, miażdżycy, chorobom serca, powodują rozkurcz tętnic, zmniejszają ryzyko nadciśnienia. Sumując Kwasy z grupy omega regulują czynności układu krążenia, usuwają zbędny cholesterol, przeciwdziałają zlepianiu się płytek krwi, miażdżycy, chorobom serca, powodują rozkurcz tętnic, zmniejszają ryzyko nadciśnienia.

49 OLEJ LNIANY Bardzo dobrym źródłem omega 3 jest zimnotłoczony nieoczyszczony olej lniany. Tłoczenie na zimno polega na mechanicznym wyciskaniu oleju bez podgrzewania nasion i oleju dzięki czemu olej i jego składniki zachowują swe prozdrowotne właściwości. Kwasy w oleju lnianym występują w postaci izomerów Cis. i oleju dzięki czemu olej i jego składniki zachowują swe prozdrowotne właściwości. Kwasy w oleju lnianym występują w postaci izomerów Cis. Z nich wytwarzane są prostaglandyny Z nich wytwarzane są prostaglandyny i tromboksany ( które odpowiadają za rozkurcz tętnic, obniżają ciśnienie krwi. i tromboksany ( hormonopodobne substancje) które odpowiadają za rozkurcz tętnic, obniżają ciśnienie krwi.

50 ZDROWA DIETA - PRZEPROWADZONE badania wykazują ogromną lukę miedzy spożyciem długołańcuchowych kwasów tłuszczowych wielonienasyconych z rodziny omega - 3 a zaleceniami. Lukę tę można zmniejszyć przez zwiększenie spożycia ryb morskich. - PRZEPROWADZONE badania wykazują ogromną lukę miedzy spożyciem długołańcuchowych kwasów tłuszczowych wielonienasyconych z rodziny omega - 3 a zaleceniami. Lukę tę można zmniejszyć przez zwiększenie spożycia ryb morskich. - Dietetycy alarmują, że tłuste ryby morskie są cennym źródłem dobroczynnych dla naszego organizmu kwasów tłuszczowych omega-3 i powinny na stałe zagościć w naszych jadłospisach!. - Dietetycy alarmują, że tłuste ryby morskie są cennym źródłem dobroczynnych dla naszego organizmu kwasów tłuszczowych omega-3 i powinny na stałe zagościć w naszych jadłospisach!.tłuste ryby morskietłuste ryby morskie Jedząc tłuste ryby morskie wykazujemy się również dbałością o swój mózg. Jak się bowiem okazuje kwasy omega-3 zawarte w rybach dobroczynnie działają na cały układ nerwowy. Wpływają na proces zapamiętywania, uczenia się, a nawet, jak wykazały liczne eksperymenty, na rozwój intelektualno-ruchowy dzieci z ADHD. Jakie ryby wybrać? Tłuste ryby morskie to łosoś, tuńczyk, makrela, sardynka i śledź. Dostępne są w każdym supermarkecie i sklepie rybnym pod różnymi postaciami. Najlepiej jest wybierać wersję świeżą, lub mrożoną. Jedząc tłuste ryby morskie wykazujemy się również dbałością o swój mózg. Jak się bowiem okazuje kwasy omega-3 zawarte w rybach dobroczynnie działają na cały układ nerwowy. Wpływają na proces zapamiętywania, uczenia się, a nawet, jak wykazały liczne eksperymenty, na rozwój intelektualno-ruchowy dzieci z ADHD. Jakie ryby wybrać? Tłuste ryby morskie to łosoś, tuńczyk, makrela, sardynka i śledź. Dostępne są w każdym supermarkecie i sklepie rybnym pod różnymi postaciami. Najlepiej jest wybierać wersję świeżą, lub mrożoną.

51 Spożycie alkoholu a ciśnienie krwi Spożycie alkoholu ma bezpośredni związek z wysokim ciśnieniem krwi. Wraz ze wzrostem spożycia rośnie poziom ciśnienia krwi, co jest szczególnym zagrożeniem dla osób spożywających duże ilości alkoholu ponieważ w ich przypadku dochodzi do większego wzrostu ciśnienia krwi.

52 PROFILAKTYKA WYSOKIEGO CIŚNIENIA KRWI Zmiana stylu życia może doprowadzić do skutecznego obniżenie wysokiego ciśnienia krwi, a więc: - Przestrzeganie zasad zdrowego żywienia - Zmniejszenie spożycia soli (poniżej 5 g dziennie), tłuszczów zwierzęcych, tłuszczów trans a zwiększenie spożycia tłuszczu roslinnego z NNKT - Zmniejszenie spożycia alkoholu, - regularne ćwiczenia fizyczne - zaprzestanie palenia tytoniu - umiejętne radzenie sobie ze stresem

53 ŻYWIENIE W NADCIŚNIENIU TĘTNICZYM Produkty zalecane: - czosnek, - bazylia, - estragon, - zielona pietruszka – ZIELONA MOC NATURY - koperek, - warzywa i owoce (przede wszystkim bogate w potas): - banany, - brzoskwinie, - czarne porzeczki, - brukselka, - czosnek, - nać pietruszki,- ZIELONA MOC NATURY- szpinak, - pomidory, - ziemniaki, - suche nasiona roślin strączkowych: - groch, - fasola, - soja, - otręby pszenne, - orzechy włoskie

54 ŻYWIENIE W NADCIŚNIENIU TĘTNICZYM Produkty, które należy ograniczać: - sól, - napoje z zawartością kofeiny: - naturalna kawa, - napoje z zawartością kofeiny: - naturalna kawa, - napoje typu cola, - mocna herbata, - alkohol, - produkty bogate w sód, np.: - słone paluszki, - chipsy, - chrupki, - krakersy, - wędzone mięso i wędliny, - produkty marynowane, - produkty kiszone, - konserwy, - potrawy typu "fast food".

55 AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA A ZDROWIE Aktywność fizyczna odgrywa bardzo ważna rolę w zapobieganiu i leczeniu wielu chorób, głównie wciąż narastającego problemu otyłości. Niski poziom aktywności fizycznej uznawany jest za istotny czynnik zwiększający umieralność ogólną z powodu chorób układu krążenia i nowotworów a więc i nowotworów a więc ZABIERZ SERCE NA SPACER ZABIERZ SERCE NA SPACER

56 SERCE JAK DZWON PAMIĘTAM O SERCU MAM SERCE DLA SERCA DBAM O SERCE, DBAM O ZDROWIE ZROBIĘ COŚ DLA SWOJEGO SERCA ZABIORĘ SERCE NA SPACER


Pobierz ppt "ZDROWA DIETA ZDROWE SERCE HALINA SZARY KIEROWNIK ODDZIAŁU NADZORU SANITARNEGO PSSE STARACHOWICE O7.04.2013."

Podobne prezentacje


Reklamy Google