Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Zdrowe odżywianie i zdrowy styl życia „Mali uczniowie powinni dbać o zdrowie!”

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Zdrowe odżywianie i zdrowy styl życia „Mali uczniowie powinni dbać o zdrowie!”"— Zapis prezentacji:

1 Zdrowe odżywianie i zdrowy styl życia „Mali uczniowie powinni dbać o zdrowie!”

2 Zdrowy styl życia Zdrowy tryb życia jest bardzo ważny dla naszego organizmu. Daje nam zdrowie i lepsze samopoczucie. Zdrowy tryb życia to ewidentnie ćwiczenia, ruch, dbanie o ładną sylwetkę. Jednakże w dzisiejszych czasach często popadamy ze skrajności w skrajność i albo pozwalamy sobie na szybkie tycie, albo katujemy się dietą. Nie możemy rezygnować z jedzenia. Owszem, możemy je ograniczyć, ale w sposób racjonalny i przemyślany, a nie po prostu zrezygnować z posiłków, bo chcemy schudnąć. Takie zachowanie w bardzo krótkim czasie może doprowadzić nasz organizm do stanu wyczerpania. Bardzo łatwo możemy doprowadzić do anemii, bo brak normalnych posiłków zmniejsza poziom hemoglobiny i hematokryt, a to zwłaszcza one są podstawą do stwierdzenia tej choroby. Musimy pamiętać, że zdrowy tryb życia to także odpowiednie żywienie.

3 Zasady prawidłowego żywienia 1.Regularne i urozmaicone posiłki. Prawidłowy rozkład kalorii w całodziennej racji pokarmowej kształtuje się następująco: I śniadanie: 25-30% II śniadanie: 5% obiad: 35-40% podwieczorek: 5-10% kolacja: 15-20% Unikanie podjadania między posiłkami, zwłaszcza słodyczy. Ograniczenie produktów o dużej zawartości tłuszczów. 2. Unikanie potraw smażonych. 3. Ograniczenie cukru i słodyczy. 4. Zwiększone spożycie warzyw i owoców. 5. Stosowanie produktów zbożowych z pełnego ziarna - zwłaszcza zalecane jest ciemne pieczywo. 6. Wypijanie dziennie 1,5- 2 l płynów.

4 Śniadanie Jest to posiłek spożywany po długiej nocnej przerwie, dlatego powinien dostarczać do organizmu odpowiedniej ilości różnych produktów. Powinien mieć on wysoką wartość energetyczną.

5 Drugie śniadanie Stosuje się je w przypadku dłuższych przerw pomiędzy I śniadaniem a obiadem. Jest ono zwykle mniej obfite, a jego celem jest uzupełnienie składników odżywczych oraz dostarczenie nowego zapasu energii.

6 Obiad Jest uważany za główny posiłek w ciągu dnia. Dlatego też powinien dostarczyć organizmowi wszystkich składników odżywczych i mieć odpowiednią wartość energetyczną. Obiad nie powinien być jednak zbyt obfity.

7 Podwieczorek Podobnie jak drugie śniadanie, jest posiłkiem uzupełniającym. Stosuje się go głównie u dzieci. Może się składać na przykład z owoców lub warzyw, ciasta, itp.

8 Kolacja Jest to ostatni posiłek w ciągu dnia, dlatego powinien być mniej obfity. Każda kolacja powinna być spożywana co najmniej 2 godziny przed snem.

9 Warzywa i owoce pięć razy dziennie Warzywa i owoce to niezastąpione źródło witamin, składników mineralnych, błonnika. Warzywa i owoce są ponadto niskokaloryczne, dlatego ich spożywanie ma tak duże znaczenie dla zdrowego stylu życia i powszechnej edukacji w zakresie prawidłowego odżywiania.

10 Aktywność fizyczna …na co dzień Aktywność fizyczna jest niezbędnym elementem zdrowego stylu życia. Na różne sposoby poprawia stan naszego zdrowia, a także samopoczucia, przyspiesza metabolizm, prowadzi do lepszego wykorzystywania kalorii, to natomiast pomaga w utrzymaniu stałej, właściwej masy ciała. Wysiłek fizyczny jest również znakomitą metodą na przeciwdziałanie stresom.

11 Białko Jest podstawową strukturą we wszystkich żywych komórkach. Wykorzystywane jest one w budowie hormonów, układów transportujących krwi oraz enzymów. Średnie spożycie białka wynosi zaledwie 70 gram. Każde białko zbudowane jest z,,cegiełek’’, czyli aminokwasów endogennych albo egzogennych.

12 Ile wody powinniśmy pić? Dorosły człowiek powinien uzupełnić każdego dnia od 1,5 do 2,5 litra wody. Wszystko zależy od aktywności fizycznej, temperatury otoczenia, temperatury ciała, gospodarki wodnej oraz ilości zjadanej soli. Wodę zawierają także wszystkie mokre lub choćby wilgotne produkty – zupa, kompot, kawa, herbata, owoce, warzywa. Pewna ilość wody powstaje także w organizmie wskutek metabolizmu cukrów, których chemiczna nazwa – węglowodany – wskazuje, że w ich skład wchodzi woda.

13 Błonnik 1. Błonnik pokarmowy w mniejszym lub większym stopniu wykazuje następujące działanie: jako substancja hamuje uczucie głodu, obniża poziom cholesterolu we krwi, zwiększa zawartość wody w stolcu (pektyny), obniża poziom glukozy we krwi (gumy, pektyny), reguluje działalność flory jelitowej. 2. Błonnik w sporych ilościach występuje w: chlebie razowym (5,9 g), marchwi (2,1 g), malinach (6,7 g), kapuście (ok. 2,5 g).

14 Węglowodany Węglowodany dostarczają odpowiednią ilość błonnika pokarmowego, który normalizuje pracę jelit. Są niezbędne do prawidłowego przebiegu przemian biochemicznych w organizmie m.in. kwasów tłuszczowych i białek. Przy ich niedostatecznym spożyciu następuje nieprawidłowe spalenie tłuszczów i powstają ciała ketonowe, zakwaszające organizm. Tkanka mózgowa czerpie energię wyłącznie ze spalania glukozy, czyli węglowodanu. W ciągu dnia należy spożyć nie mniej niż 100 g węglowodanów, co chroni przed wykorzystaniem białka wewnątrzustrojowego do zaspokojenia potrzeb energetycznych organizmu. Chroni to ponadto przed zaburzeniami wodno-elektrolitowymi.

15 Tłuszcze Tłuszcze są źródłem energii -1 gram dostarcza 9 kcal., zawierają witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D i E oraz tzw. niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Mają dwa razy więcej kalorii niż węglowodany czy białka. Dlatego spożycie tłuszczów nie powinno przekraczać 30 % dziennego zapotrzebowania na kalorie.

16 Energia Kilokalorie to jednostka energii. Kalorie pomagają nam ją zmierzyć. Ale o to, by dostarczyć naszemu organizmowi tyle energii, ile potrzeba, już sami musimy zadbać. Sposób jest jeden - trzeba dobrze i mądrze się odżywiać. To, ile potrzebujemy kalorii, zależy od naszego wieku, płci i stylu życia.

17 Sól Sól jest związkiem chloru i sodu. To tyle z chemii. Teraz trochę z prawa, ale konsumenta. Zgodnie z nakazami, etykieta z informacją żywieniową może zawierać informację także dotyczącą zawartości soli. Musisz jednak wiedzieć, że zazwyczaj zamiast ilości soli używa się sodu. Sód zawarty w soli jest jednym z podstawowych składników mineralnych dla naszego organizmu, ale choć jest nam potrzebny, nie zawsze wychodzi nam na zdrowie.

18 Koło żywieniowe Celuj w sam środek, a poczujesz się wspaniale

19 Koło żywieniowe

20 12 wskazówek zdrowego odżywiania Wskazówki zostały opracowane przez dr. Witolda Klemarczyka z Zakładu Żywienia Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie

21 Zawsze myj ręce przed posiłkiem

22 5 posiłków w ciągu dnia jest na 5

23 Jedz o stałych porach i nie spiesz się

24 Mleko, jogurty i sery to podpora mocnych kości

25 Mięso, jaja czy ryby – możesz wybierać

26 Pamiętaj o kaszach, jedz chleb a nie bułeczki

27 Dzień bez świeżych warzyw i owoców to dzień stracony

28 Do szkoły wychodź po śniadaniu i ze śniadaniem

29 Posiłek obiadowy to zapas energii na aktywne popołudnie

30 Kolację zjadaj wieczorem, nie tuż przed snem

31 Czystą wodą gaś pragnienie

32 Ruch na co dzień, słodycze od święta

33 Żeby zdrowym być na duchu, dbaj by ciało było w ruchu Bo ruch ciału sił da wiele i duch zdrowy będzie w ciele! Marcin Brykczyński

34 Każdy Maluch o tym wie, może zdrowym być - jak chce !

35

36 Zawsze dobry humor mamy, wszystkich wkoło rozśmieszamy. Chyba każdy wam to powie - również śmiech to zdrowie.

37 To oczywiste, że dobre samopoczucie też wpływa na zdrowie. Śmiech nie zastąpi co prawda energicznego spaceru, ale to taka mała gimnastyka – porusza mięśnie i przyśpiesza krążenie. Śmiech uzdrawia zwłaszcza wtedy, gdy nie mamy zbyt wielu powodów do radości.

38

39 GIMNASTYKA Ręce górę wyciągamy. Dokoła się obracamy. Lewą nóżką tupnę raz i do tego klasnę wraz. Prawą nóżką tupnę raz i do tego klasnę wraz. Ręce w górę, ręce w bok. Niski przysiad, równy krok. Marsz dokoła, gra muzyka. I skończona gimnastyka.


Pobierz ppt "Zdrowe odżywianie i zdrowy styl życia „Mali uczniowie powinni dbać o zdrowie!”"

Podobne prezentacje


Reklamy Google