Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

„ Bezpieczeństwo żywności ”

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "„ Bezpieczeństwo żywności ”"— Zapis prezentacji:

1 „ Bezpieczeństwo żywności ”
Prezentacja multimedialna na potrzeby konkursu: „Zdrowie nasz skarb” Autorzy: Anna Suchecka, Natalia Usarek, Amelia Waliszewska Koordynator: Katarzyna Krawczyk Szkoła Podstawowa nr 5 im. Mieszka I w Ostrowie Wielkopolskim

2 Istotne fakty Niebezpieczna żywność, zawierająca szkodliwe bakterie, wirusy, pasożyty lub substancje chemiczne jest przyczyną ponad 200 chorób – począwszy od biegunki aż po nowotwory. Każdego roku około 2 mln osób, w tym wiele dzieci, umiera z powodu biegunek wywołanych przez bakterie obecne w żywności i w wodzie. Choroby przenoszone drogą pokarmową hamują rozwój społeczno-gospodarczy, ponieważ obciążają systemy opieki zdrowotnej i narażają na straty gospodarki krajowe, turystykę i handel. ! !

3 MENU + NAPOJE (250 KCAL) RAZEM: 1806 KCAL PIERWSZY DZIEŃ
OWSIANKA NA MLEKU (211 KCAL ) BUŁKA GRAHAMKA Z MASŁEM, SAŁATĄ I SEREM ŻÓŁTYM (350 KCAL ) GRILOWANY KURCZAK NA SAŁATCE ( 354 KCAL ) + NAPOJE (250 KCAL) RAZEM: KCAL CHLEB ŻYTNI Z SEREM BIAŁYM I POMIDOREM ( 341 KCAL ) GOFRY Z BITĄ ŚMIETANĄ I OWOCAMI (300 KCAL )

4 Listeria Listeria -to bakteria, która jest groźna. Zakażenie nią może doprowadzić nawet do śmierci. Źródła zakażenia: mleko niepasteryzowane, surowe i gotowane mięso, fermentowane surowe kiełbasy, surowe i wędzone ryby, sery pleśniowe, tarte żółte sery, pasztety z mięsa, jarzyn lub ryb, gotowe sałatki, lody.

5 Menu + NAPOJE ( 250 KCAL ) RAZEM: 1735 KCAL DRUGI DZIEŃ
JAJECZNICA ( 298 KCAL ) KANAPKA Z JABŁKIEM ( 447 KCAL ) SPAGHETTI BOLONESE ( 241 KCAL ) + NAPOJE ( 250 KCAL ) RAZEM: 1735 KCAL CIABATA Z WARZYWAMI I MIĘSEM ( 412 KCAL ) LODY ( 87 KCAL )

6 Salmonella Salmonella - to bakteria, którą można się zatruć jedząc: jajka, lekko rozmrożone lody lub źle przygotowane inne potrawy. Wywołuje dolegliwości żołądkowo-jelitowe czyli zatrucie pokarmowe. Są one niebezpieczne, bo mogą doprowadzić nawet do zakażenia narządów wewnętrznych i chorób stawów. Objawy zatrucia to ból brzucha i ból głowy, wymioty, biegunka, podwyższona temperatura.

7 MENU + NAPOJE (250 KCAL) RAZEM: 1788 KCAL TRZECI DZIEŃ
KLUSKI ŚLĄSKIE Z MIĘSEM I BURACZKAMI ( 527 KCAL ) CROISSANT Z POWIDŁAMI ( 256 KCAL ) SAŁATKA OWOCOWA ( 175 KCAL ) + NAPOJE (250 KCAL) RAZEM: 1788 KCAL SAŁATKA Z KURCZAKIEM ( 267 KCAL ) PANA COTA ( 213 KCAL )

8 Campylobacter Campylobakter-to rzadko występująca choroba w Polsce. Najczęściej do zakażenia dochodzi drogą pokarmową - głównie przez spożycie niedogotowanego, niedopieczonego drobiu, niepasteryzowanego lub niewłaściwie pasteryzowanego mleka albo zanieczyszczonej wody. Równie niebezpieczne bywa pływanie w skażonych naturalnych zbiornikach wodnych i bezpośredni kontakt z zakażonymi zwierzętami. Powoduje ostre bóle brzucha, gorączkę i biegunkę.

9 MENU + NAPOJE (250 KCAL) RAZEM: 2163 KCAL CZWARTY DZIEŃ
NALEŚNIK Z OWOCAMI ( 378 KCAL ) KANAPKA ( 350 KCAL ) ZAPIEKANKA Z WARZYWAMI I MIĘSEM ( 805 KCAL ) + NAPOJE (250 KCAL) RAZEM: 2163 KCAL ZUPA POMIDOROWA ( 180 KCAL) BABECZKI ( 200 KCAL )

10 Enterokrwotoczny szczep Escherichia coli -
Enterokrwotoczny szczep Escherichia coli-wywołuje choroby układu pokarmowego i moczowego. Powoduje ona biegunki i powikłania. Główną przyczyną infekcji bakterią jest spożycie wołowiny niepoddanej obróbce termicznej.

11 MENU + NAPOJE ( 250 KCAL ) RAZEM: 1921 KCAL PIĄTY DZIEŃ
RYBA Z ZIEMNIAKAMI I SURÓWKA ( 625 KCAL ) BUŁKA Z ŻÓŁTYM SEREM I POMIDOREM ( 248 KCAL ) PARÓWKI Z BUŁKĄ ( 421 KCAL ) + NAPOJE ( 250 KCAL ) RAZEM: 1921 KCAL SZASZŁYKI OWOCOWE ( 147 KCAL ) KREM Z WARZYW ( 230 KCAL )

12 Vibrio cholerae (Przecinkowiec cholery)
Vibrio cholerae ( Przecinkowiec cholery ) – bakteria , wywołująca cholerę. Przenoszona jest przez wodę zanieczyszczoną ściekami. Żyje w przewodzie pokarmowym, wytwarzając enzymy atakujące jelita powodując utratę wody z tkanek i odwodnienie organizmu. Do objawów należą bóle brzucha, wymioty i silna biegunka, która może prowadzić do ciężkiego odwodnienia a nawet śmierci.

13 MENU +NAPOJE (250 KCAL) RAZEM: 1859 KCAL SZÓSTY DZIEŃ
MUSLI Z JOGURTEM ( 217 KCAL ) KANAPKA ( 258 KCAL ) PIERŚ Z KURCZAKA Z ZIEMNIAKAMI I SAŁATKĄ ( 593 KCAL ) +NAPOJE (250 KCAL) RAZEM: 1859 KCAL POTRAWKA Z WARZYW ( 310 KCAL ) CIASTKA OWSIANE ( 231 KCAL )

14 Wirusy i Pasożyty Pasożyty np. tasiemiec - występuje w jelitach i może osiągnąć w ciele człowieka nawet 15 metrów długości. Inne pasożyty takie jak przywry występujące w organizmach ryb, trafiają do organizmu człowieka, tylko po spożyciu skażonej żywności. Wirusy to małe cząstki, które u ludzi powodują takie choroby jak np.: ospa, opryszczka, świnka, różyczka, odra, półpasiec, żółtaczka, białaczka, polio, wścieklizna, mononukleoza, grypa, zapalenie wątroby, AIDS, a także pewne nowotwory. Mogą się objawiać nudnościami, wymiotami, biegunką lub bólem brzucha, co nie oznacza, że w każdym przypadku wirusa choroba powoduje dokładnie takie objawy.

15 JAJKO SADZONE Z TOSTEM I WARZYWAMI ( 325 KCAL)
MENU SIÓDMY DZIEŃ JAJKO SADZONE Z TOSTEM I WARZYWAMI ( 325 KCAL) LAZANIA ( 519 KCAL ) OWOCE ( 185 KCAL ) +NAPOJE (250 KCAL) RAZEM: 1762 KOKTAJL ( 227 KCAL ) SAŁATKA GRECKA ( 256 KCAL )

16 Podsumowując Bezpieczeństwo żywności to sprawa priorytetowa w zakresie zdrowia publicznego. Niebezpieczna żywność sprawia wielkie zagrożenie dla zdrowia. Na niebezpieczeństwo jesteśmy wszyscy narażeni, lecz szczególnie niemowlęta, małe dzieci, starsze osoby i chore, a także kobiety w ciąży. Do skażenia żywności może dojść na różne sposoby: - Chemiczny - poprzez zatrucie żywności jakimś środkiem rażącym, który może wywołać różne choroby. - Żywność może także zostać napromieniowana, co także może negatywnie wpłynąć na organizmy. - Może zostać skażona poprzez bakterie np. z nieczystych pomieszczeń czy też czynników przenoszonych przez jakieś zwierzęta. Do dużej części zanieczyszczeń żywności dochodzi podczas jej produkcji i dystrybucji, a odpowiedzialność za nią mają producenci. Także źle przygotowywana lub przechowywana żywność w domach wpływa na rozwój bakterii lub wirusów.

17 DZIĘKUJEMY ZA UWAGĘ!!! AUTORZY: ANNA SUCHECKA, NATALIA USAREK oraz AMELIA WALISZEWSKA OPIEKUN: KATARZYNA KRAWCZYK


Pobierz ppt "„ Bezpieczeństwo żywności ”"

Podobne prezentacje


Reklamy Google