Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications Page 1.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications Page 1."— Zapis prezentacji:

1 New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications Page 1

2 New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications Page 2 Przegląd tradycyjnych technologii produkcji soków owocowych. (strony 3-8) Cele nowej technologii. (strony 9-10) Doświadczenia laboratoryjne. (strony 11-16) Wprowadzenie do tematu technologii zimnej ekstrakcji puree owocowego (PATENT). (strony 17-19) Symulacja finansowa. (strony 20-23) Specjalna aplikacja soków klarownych oraz mętnych z puree, uzyskiwana z maszyny Zenith. (strony 24-27) Referencje i wnioski. (strony 28-31) SPIS TREŚCI

3 New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications Page 3 Przegląd tradycyjnych technologii produkcji soków owocowych Gorąca ekstrakcja + dekanter Mielenie + prasa taśmowa Mielenie + prasa hydrauliczna Gniotownik + prasa membranowa (do granatów i winogron).

4 New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications Page 4 Przegląd tradycyjnych technologii: gorąca ekstrakcja + dekanter

5 New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications Page 5 Przegląd tradycyjnych technologii: mielenie + prasa taśmowa

6 New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications Page 6 Przegląd tradycyjnych technologii: mielenie + prasa hydrauliczna

7 New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications Page 7 Przegląd tradycyjnych technologii: GNIOTOWNIK + prasa (do granatów i winogron)

8 New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications Page 8 Przegląd tradycyjnych technologii: charakterystyka Opóźnieniona inaktywacja. Dodatek dużych ilości kwasu askorbinowego w celu zachowania koloru (dla soków mętnych). Linie dedykowane na dany produkt. Niebezpieczeństwo utlenienia: - Możliwa kontaminacja Konieczność ręcznego mycia CIP. Szarżowe tłoczenie na prasach

9 New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications Page 9 Cele nowych technologii Ograniczenie zużycia kwasu askorbinowego. Zwiększenie gęstości produktu oraz redukcja synerezy. Utrzymanie pożądanej barwy. Zachowanie aromatu i innych właściwości organoleptycznych. Stabilizacja produktu końcowego w celu uzyskania dłuższego terminu przydatności do spożycia. Stabilizacja półproduktów (pomaga wydłużyć pracę po sezonie). Wysoka elastyczność i wielofunkcyjność linii.

10 New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications Page 10 Cele nowej technologii: gdzie oddziałują

11 New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications Page 11 Doświadczenia laboratoryjne, dotyczące ultraszybkiej beztlenowej ekstrakcji puree jabłkowego. * We współpracy z SSICA (Stazione Sperimentale per l’Industria delle Conserve Alimentari)

12 New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications Page 12 Doświadczenia laboratoryjne, dotyczące ultraszybkiej beztlenowej ekstrakcji puree jabłkowego.

13 New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications Page 13 Reakcje Enzymatycznego Brązowienia* *Źródło: “Processing Fruits” Edited by Diane M. Barrett, Laszlo Somogyi, Hosahalli Ramaswamy Doświadczenie laboratoryjne: dlaczego beztlenowo?

14 New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications Page 14 Doświadczenia laboratoryjne: dlaczego ekstrakcja na zimno? OwocEnzymW miąższu [U/g] W skórce [U/g] Skórka/ miąższ Jabłko GoldenPeroksydaza Jabłko GoldenPektynoesteraza Gruszka ConferencePeroksydaza Gruszka ConferencePektynoesteraza Gruszka WilliamsPeroksydaza Gruszka WilliamsPektynoesteraza Zazwyczaj koncentracja enzymów w skórce jest wyższa niż w miąższu (szczególnie dla enzymów oksydacyjnych).

15 New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications Page 15 Doświadczenia laboratoryjne: dlaczego ultraszybko? Minuty Absorbcja (420 – 660) nm Naturalny kolor jabłek Po dodaniu 850 ppm WIT.C Z WIT. C * Wartości dotyczą jabłek Golden Delicious Absorbcja a opóźnienie inaktywacji*

16 New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications Page 16 0 ppm200 ppm400 ppm600 ppm800 ppm Gorąca Zimna Nowa * Wartości dotyczą puree z jabłek “Golden delicious” Doświadczenia laboratoryjne: dodatek kwasu askorbinowego do stabilizacji koloru*

17 New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications Page 17 PATENT Technologia Zenith (zasada działania ultraszybkiej ekstrakcji na zimno) Widok w przekroju

18 New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications Page 18 Zenith: porównanie tradycyjnej ekstrakcji z technologią Zenith Gorąca ekstrakcjaZimna ekstrakcjaZenith Lepkość Barwa Pleśnie Pestycydy Ciemne plamy Smak Obecność kwasu askorbinowego

19 New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications Page 19 Zenith: główne cechy Cechy charakterystyczneZalety Podgrzewanie produktu bez nasion, skórek i łodyg. Brak niepożądanej barwy, posmaku, czarnych plam, pleśni, pestycydów i innych substancji chemicznych w pulpie. Rozdrabniacz zainstalowany na ekstraktorze do ekstrakcji na zimno, w warunkach beztlenowych z wylotem produktu bezpośrednio do gorącego zbiornika inaktywacji enzymatycznej. Natychmiastowa inaktywacja enzymatyczna, Po ekstrakcji zrzut puree do gorącej masy.  Wysoka lepkość produktu końcowego.  Wyeliminowanie dodatku kwasu askorbinowego. Podgrzewanie pulpy w połączeniach rurowych z recyrkulacją produktu (1:5). Określony czas przetrzymania: przenikanie ciepła nie jest chwilowe. Mycie i dezynfekcja za pomocą systemu CIP. Pośrednia wymiana ciepła. Wyższa ochrona walorów smakowych. Brak zanieczyszczeń. Brak rozrzedzenia produktu.

20 New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications Page 20 Wyniki produkcyjne od klienta CFT z Ameryki Południowej

21 New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications Page 21 Produkt: aseptyczne puree z gruszek Williamsa Brix: 30/32° Kwas askorbinowy: 150 ppm Detektor koloru: L (wartość Benchmarku 50) Detektor koloru w skali L,a,bDetektor koloru: b (wartość Benchmarku 10)

22 New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications Page 22 Produkt: aseptyczna pulpa brzoskwiniowa Brix: 30/32° kwas askorbinowy: 150 ppm Detektor koloru: L (wartość Benchmarku 47) Detektor koloru: a (wartość koloru 5) Detektor koloru: b (wartość Benchmarku 28)

23 New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications Page 23 Analiza Wyników Produkcyjnych: niższe koszty Dzięki wyeliminowaniu kwasu askorbinowego technologia ZENITH pozwala na bardzo wymierne oszczędności w stosunku do tradycyjnych technologii ekstrakcji. Założenia: - Wydajność 40 t/h h/dzień dni/sezon. - cena kwasu askorbinowego 12 Euro/kg*. 40*10 3 *24*120*12*( )/10 6 = Euro/rok * Cena zakupu w lutym 2010 do ważnego europejskiego przetwórcy owoców

24 New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications Page 24 Porównanie barwy soków Zenith vs Odwirowany sok mętny z czerwonych jabłek “fuji” new

25 New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications Page 25 Porównanie barwy soków Zenith vs Odwirowany sok klarowny z czerwonych jabłek “fuji” new

26 New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications Page 26 Porównanie metody Zenith (ekstrakcja na zimno) : Ekstrakcja ZENITH vs. Metoda tradycyjnego mielenia mielenia

27 New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications Page 27 Zenith: Nowa technologia – schemat

28 New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications Page 28

29 New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications Page 29

30 New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications Page 30 Wnioski Redukcja zużycia kwasu askorbinowego Zwiększenie gęstości produktu i redukcja synerezy Zachowanie walorów kolorystycznych Zachowanie zapachu i innych właściwości organoleptycznych Stabilizacja produktu w celu osiągnięcia dłuższego terminu ważności Wydłużenie czasu pracy przetwórni

31 New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications Page 31 KONTAKT CFT S.p.A. Via Paradigna, 94/a Parma – Italia Tel – Fax Web: -


Pobierz ppt "New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications Page 1."

Podobne prezentacje


Reklamy Google