Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

WPŁYW ŻYWIENIA I AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ NA ZDROWIE ROK SZKOLNY 2008/2009 GIMNAZJUM NR 13 IM HUBERTA WAGNERA W OLSZTYNIE.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "WPŁYW ŻYWIENIA I AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ NA ZDROWIE ROK SZKOLNY 2008/2009 GIMNAZJUM NR 13 IM HUBERTA WAGNERA W OLSZTYNIE."— Zapis prezentacji:

1 WPŁYW ŻYWIENIA I AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ NA ZDROWIE ROK SZKOLNY 2008/2009 GIMNAZJUM NR 13 IM HUBERTA WAGNERA W OLSZTYNIE

2 Czas realizacji programu Program edukacyjny Trzymaj formę realizowano w roku szkolnym 2007/2008 oraz 2008/2009. Podsumowanie projektu w roku szkolnym 2007/2009 odbyło się podczas Festynu Rodzinnego 7 czerwca 2008 roku. Podsumowanie tegorocznej edycji odbyło się podczas Święta Szkoły i Dnia Otwartych Drzwi 3 marca 2009.

3 CELE SZCZEGÓŁOWE 1. Pogłębienie wiedzy w zakresie znaczenia zbilansowanej diety i aktywności fizycznej dla organizmu człowieka. 2. Kształtowanie zmiany postaw i zachowań związanych z prawidłowym żywieniem, odpowiednią jakością zdrowotną żywności i aktywnością fizyczną. 3. Uświadomienie skutków niehigienicznego trybu życia na zdrowie i samopoczucie człowieka. 4. Dostarczenie wiedzy i umiejętności korzystania z informacji zamieszczonych na opakowaniach produktów spożywczych. 5. Integracja społeczności szkolnej w działaniach na rzecz zdrowego stylu życia.

4 ADRESACI PROGRAMU Uczniowie Gimnazjum Nr 13 im. Huberta Wagnera w Olsztynie i ich rodzice. STOŁÓWKA SZKOLNA WZBOGAZONA O AKCENTY ZWIAZANE Z ODŻYWIANIEM Koordynatorzy programu: Marzenna Markowicz – Bembenek Katarzyna Przeradzka Magdalena Pawulska

5 TREŚCI PROGRAMOWE – ŻYWIENIE MŁODZIEŻY a ) Piramida zdrowia – bloki produktów b) Rozkład posiłków w ciągu dnia i % dobowego zapotrzebowania na energię c) Dzienne zalecenia żywieniowe dla młodzieży d) Rola podstawowych składników odżywczych e) Zasady zdrowego żywienia f) Alternatywne sposoby żywienia g) Wybrane elementy edukacji konsumenckiej: prawa konsumenta, znakowanie produktów żywnościowych Diety świata – Święto Szkoły Na wszystkich zajęciach edukacyjnych wprowadzano treści związane z żywieniem młodzieży. Zajęcia miały charakter warsztatowy.

6 TREŚCI PROGRAMOWE – AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA a) znaczenie aktywności fizycznej dla zdrowia człowieka - pożądana aktywność fizyczna dla dzieci i młodzieży - test wydolności fizycznej - test sprawności fizycznej b) Zestawy ćwiczeń i ciekawe przykłady zajęć wychowania fizycznego - Ćwiczenia mięśni brzucha - Ćwiczenia mięśni bioder - Ćwiczenia mięśni grzbietu - Ćwiczenia mięśni klatki piersiowej - Ćwiczenia oddechowe - Ćwiczenia utrzymywania poprawnej postawy ciała - Ćwiczenia marszu Ćwiczenia aerobiku – Festyn Dni Rodziny

7 FORMY REALIZACJI PROGRAMU Pogadanki, warsztaty i zajęcia praktyczne na wybranych przedmiotach i godzinach wychowawczych Warsztaty terapeutyczne – zdrowie psychiczne Prezentacje filmów Prezentacje multimedialne Gazetki ścienne Ulotki Instalacja ekologiczna Konkursy Ogólnopolska Olimpiada Promocji Zdrowego Stylu Życia Gry i zabawy Pokazy Wycieczki turystyczno – krajoznawcze – promocja aktywności fizycznej Piknik naukowy na Uniwersytecie Warmińsko – Mazurskim Dekoracja sklepiku i stołówki szkolnej Zmiana asortymentu produktów spożywczych w sklepiku szkolnym Badania przesiewowe gimnazjalistów oraz pomiar tkanki tłuszczowej Test sprawnościowy Zuchora w klasach I i II – rok szkolny 2007/2008 i w klasach II i III – rok szkolny 2008/2009 Badania nawyków żywieniowych na tle sprawności fizycznej w klasach I i II – rok szkolny 2007/2008 i w klasach II i III – rok szkolny 2008/2009 Festyn Zimowy – promocja zdrowia i aktywności fizycznej styczeń 2009 Igrzyska Przyszłych Olimpijczyków – promocja zdrowia i aktywności fizycznej 3 – 8 listopad 2008 Spektakl teatralny Grecy za chińskim murem – promocja zdrowia i aktywności fizycznej – 3 marca 2009 Serce na start – nauka pomocy przedmedycznej Happeningi podsumowujące program podczas Dni Otwartych Szkoły i Święta Szkoły, - 3 marca 2009, Festynu – Dni Rodziny – 7 czerwiec 2008

8 GAZETKI Ruch w życiu człowieka Prawda i mity o AIDS Elementy edukacji konsumenckiej – przechowywanie i konserwacja pokarmów Używki i ich wpływ na zdrowie

9 Kodeks walki z rakiem Prawa konsumenta – edukacja konsumencka Prawa pacjenta Dbaj o swoje serce

10 Zaburzenia odżywiania Pomoc przedmedyczna – Serce na start Palenie a zdrowie

11 Akcje plakatowe i ulotkowe Prawda i mity o AIDS Honorowe krwiodawstwo

12 Instalacja ekologiczna Podczas Święta Szkoły zaprezentowano instalacje ekologiczną na temat zagrożeń dla środowiska przyrodniczego i zdrowia człowieka

13 PREZENTACJE MULTIMEDIALNE Skażenie środowiska a zdrowie człowieka Wpływ witamin na zdrowie człowieka Wpływ używek na zdrowie człowieka Zdrowe odżywianie RKO

14 Owocowy tydzień Owocowy tydzień w naszej szkole – sklepik szkolny Samorząd Uczniowski rokrocznie przeprowadza akcję promującą spożywanie owoców i warzyw. Ajent sklepiku szkolnego rozprowadzał owoce wśród młodzieży.

15 KONKURSY Piramida zdrowia – Święto Szkoły Stop nałogom – Święto Szkoły Konkurs na jadłospis – Święto Szkoły Ulubiony sport – Święto Szkoły Wiersz o witaminach – Święto Szkoły Pomoc przedmedyczna – Święto Szkoły

16 GRY I ZABAWY Kredą po asfalcie W zdrowym ciele, zdrowy duch – Festyn Dni Rodziny Fantazyjna fryzura i makijaż – Festyn Dni Rodziny Dojenie krów – Festyn Dni Rodziny Kolczatka – Festyn Dni Rodziny

17 PIKNIK NAUKOWY NA UNIWERSYTECIE WARMIŃSKO - MAZURSKIM Co roku, we wrześniu UWM organizuje spotkania z nauką. Młodzież uczestniczy w pokazach, prezentacjach i ćwiczeniach na których wzbogaca swoją wiedzę na temat środowiska przyrodniczego, funkcjonowania organizmu człowieka i jego zdrowia.

18 INSTALACJA – SKAŻENIE ŚRODOWISKA A ZDROWIE CZŁOWIEKA Święto Szkoły

19 POKAZY Taniec towarzyski – Święto Szkoły Siatkówka – Święto Szkoły Ratownictwo medyczne – Święto Szkoły Sztuki walki – Festyn Dni Rodziny

20 Koszykówka – Festyn Dni Rodziny Pokazy sztuk walki – Święto Szkoły Sztuki walki – Festyn Dni Rodziny Fitness – Festyn Dni Rodziny

21 POMIAR TKANKI TŁUSZCZOWEJ- FESTYN DNI RODZINY

22 Badania nawyków żywieniowych na tle sprawności fizycznej uczniów

23 Test Sprawności Fizycznej Zuchory – zestawienie porównawcze

24

25 Test Sprawności Fizycznej Zuchory Wyniki testu Zuchory (Sprawność fizyczna) Badano szybkość, skoczność, gibkość i siłę mięśni brzucha wśród uczniów klas II i III, którzy byli objęci badaniem również w ubiegłym roku szkolnym. Za każdą sprawność można było otrzymać maksymalnie 6 punktów. Punkty z poszczególnych sprawności zsumowano. Maksymalna liczba punktów 24. W klasach drugich najlepiej wpadła 2 A (klasa sportowa) – 21 pkt. Klasa ta w porównaniu z ubiegłym rokiem pozostała na prawie tym samym poziomie. Następnie 2 F – 18, 2 B – 16, 2 E – 16 i 2 C – 15 pkt. Klasa 2 D wypadła najsłabiej - poniżej 13 punktów w teście sprawności, ale w porównaniu z ubiegłym rokiem nastąpił postęp. Klasy 2 B i 2 F poprawiły swoje możliwości fizyczne. Spadek sprawności fizycznej odnotowano w klasie 2 E. Spośród testowanych sprawności najlepiej wypadła szybkość. Dobrze siła mięsni brzucha, skoczność i gibkość. W porównaniu z ubiegłym rokiem największy przyrost siły mięśni brzucha. Szybkość nieznacznie wzrosła, skoczność na tym samym poziomie, nieznaczny spadek gibkości. W klasach trzecich podobnie jak w ubiegłym roku najlepiej wypadła 3 A (klasa sportowa) – 20 pkt. (nieznaczny postęp). Następnie 3 B, 3 G i 3 D nieco powyżej 17 punktów, klasy 3 C i 2 E – 15 punktów. Szczególny przyrost sprawności fizycznej nastąpił w klasie 3 D. Spadek sprawności fizycznej w porównaniu do ubiegłego roku oraz najsłabszy wynik, zanotowała klasa 3 F - 13 punktów. Bardzo dobrze wypadła szybkość, dobrze gibkość i skoczność, ale gorzej niż w ubiegłym roku. Największy przyrost nastąpił w sile mięsni brzucha. Wnioski do testu Zuchory (sprawność fizyczna) Pomimo znacznego przyrostu siły mięśni kontynuować na zajęciach wychowania fizycznego ćwiczenia fizyczne poprawiające muskulaturę człowieka w tym mięśni brzucha. Sprzyja to poprawie sylwetki, eliminuje nadwagę i poprawia samopoczucie. W programie zajęć z wychowania fizycznego uwzględnić konkurencje lekkoatletyczne.

26 Nawyki żywieniowe na tle sprawności fizycznej W roku szkolnym 2007/2008 objęto badaniem uczniów klas I i II. W roku 2008/2009 badania ankietowe zostaną przeprowadzone w maju, na tej samej grupie badawczej – uczniowie obecnych klas II i III. Uczniowie wzorem ubiegłego roku odpowiedzą na 7 pytań dotyczących zasad zdrowego stylu życia.

27 Wyniki ankiety o nawykach żywieniowych i aktywności fizycznej młodzieży - zestawienie porównawcze klasy I i II – rok szkolny 2007/2009 a.Dbam o różnorodne spożywanie posiłków b.Jestem aktywny fizycznie i wystrzegam się nadwagi i otyłości c.Głównym źródłem kalorii są dla mnie produkty zbożowe d.Spożywam codziennie co najmniej 2 szklanki mleka. Czasem zastępuje je jogurtem, kefirem a częściowo także serem e.Mięso spożywam z umiarem f.Ograniczam spożycie tłuszczy g.Zachowuję umiar w jedzeniu słodyczy i cukru h.Ograniczam spożycie soli i.Unikam alkoholu j.Żadnej z powyższych zasad nie przestrzegam k.Stosuję tylko niektóre z tych zasad (podkreśl które) l.Stosuję się do wszystkich wymienionych zasad 1. Co rozumiesz pod pojęciem zdrowe odżywianie?

28 2. Czy stosujesz specjalną dietę? a. Jestem wegetarianinem b. Nie stosuję żadnej diety c. Stosuję inną dietę 3. Ile posiłków dziennie spożywasz? a.Jeden posiłek dziennie b.Dwa posiłki dziennie c.Trzy posiłki dziennie d.Cztery posiłki dziennie e.Pięć posiłki dziennie f.Nie potrafię powiedzieć

29 4. Czy dojadasz między posiłkami? a.Tak (tylko owoce i warzywa) b.Tak (podjadam słodycze) c.Tak (spożywam napoje energetyzujące) d.Nie dojadam między posiłkami 5. Czy łączysz sposób odżywiania z funkcjonowaniem organizmu? a.Tak dobieram posiłki, aby mieć zapas energii na cały dzień i dobrze się czuć b.Dobieram posiłki zgodnie z zaleceniami mojego lekarza c.Nie wiążę sposobu odżywiania z funkcjonowaniem organizmu

30 6. Czy odpowiednie spożywanie posiłków jest twoim sposobem na stres? a.Kiedy jestem zestresowany zjadam bardzo dużo pokarmu b.Ze stresem walczę uprawiając sport c.Wiem, że racjonalne odżywianie i uprawianie sportu pomagają w walce ze stresem d.Na stres najlepsza jest tabliczka czekolady e.Kiedy jestem zestresowany nic nie jem 7. Czy dbasz o kondycję fizyczną? a.Tak, ponieważ chcę być sprawny fizycznie, cieszyć się dobrym zdrowiem i nie mieć kłopotu z nadwagą b.Nie, ponieważ jestem jeszcze młody i z natury rzeczy zdrowy i sprawny fizycznie. O kondycję fizyczną będę się martwić za kilkanaście lat

31 Analiza ankiety Nawyki żywieniowe na tle sprawności fizycznej uczniów – rok szkolny 2007/ Zdrowy styl życia (odżywianie) rozumiany jest kolejno jako aktywność fizyczna i wystrzeganie się nadwagi, dbałość o różnorodne spożywanie posiłków, spożywanie produktów mlecznych, zachowanie umiaru w jedzeniu, unikanie alkoholu, ograniczanie spożycia tłuszczy i spożywanie mięsa z umiarem. Nie zwrócono uwagi na ograniczenie spożycia soli. Młodzież nie dostrzega potrzeby spożywania produktów zbożowych jako podstawy naszej diety. Tylko niewielki % uczniów stosuje się do wszystkich zasad racjonalnego odżywiania i zdrowego stylu życia. 2. Przeszło 80% młodzieży nie stosuje żadnej diety, 3 % to wegetarianie pozostali stosują dietę dostosowaną do stanu zdrowia. 3. Około 25% młodzieży nie potrafi określić liczby spożywanych posiłków. Około 15 % spożywa 5 posiłków dziennie, 60 % od 2 do 3 posiłków dziennie, 5% dwa posiłki dziennie, 2% jeden posiłek. Świadczy to o tym, że młodzież nie dojada lub jest wręcz głodna. Nastolatek powinien spożywać 5 posiłków dziennie. 4. Młodzież dojada między posiłkami. Są to w klasach pierwszych owoce i warzywa oraz słodycze. W klasach drugich proporcje są odwrotne. Kilkanaście % spożywa napoje energetyzujące – szczególnie nie wskazane w tym wieku. Podobna ilość nie dojada między posiłkami. 5. Większość młodzieży nie wiążę sposobu odżywiania z funkcjonowaniem organizmu. Pozostali dobierają posiłki, aby mieć odpowiedni zapas energii. Niewielki % łączy dietę z zaleceniami lekarza. 6. Na pytanie, czy odpowiednie odżywianie jest sposobem na stres odpowiedzi były różne. Uczniowie klas pierwszych na stres reagują brakiem apetytu lub uprawiają sport. W klasach drugich podobnie, ale sport zostaje zastąpiony tabliczką czekolady (bogata w Mg). Uczniowie nie uznają objadania się jako walki ze stresem. Podobnie nie łączą sportu z odpowiednim odżywianiem jako sposobu na stres. 7. Największe różnice dotyczą dbałości o kondycję fizyczną. W klasach pierwszych 88% chce dbać o sprawność fizyczną już teraz. Uczniowie klas drugich w 87% uważają, że z natury rzeczy są zdrowi i sprawni, a o kondycję będą się martwić za kilkanaście lat.

32 Wycieczki turystyczno – krajoznawcze – promocja aktywności fizycznej Kulig – klasa I C – styczeń 2009

33 Dnia roku w S.P. 29 w Olsztynie odbył się II Turniej Eliminacyjny – Igrzyska Przyszłych Olimpijczyków. W klasyfikacji generalnej zawodnicy Gimnazjum nr 13 zajęli I miejsce i tym samym zakwalifikowali się do finału, który odbył się w dniach 3 – w Pucku. Finał okazał się dla nas pomyślny – ponownie zajęliśmy I miejsce. Igrzyska Przyszłych Olimpijczyków – promocja aktywności fizycznej

34 Festyn Zimowy –promocja zdrowia i aktywności fizycznej Gry i zabawy na świeżym powietrzu 24 styczeń 2009

35 Festyn Dni Rodziny Happening Trzymaj formę 7 czerwiec 2008 Kolorowe posiłki Dekoracja finalistów konkursów

36 Dni Otwarte Szkoły Święto Szkoły Happening Trzymaj formę Diety Świata – konkurs na jadłospis Prezentacja wód mineralnych 3 marca 2009 Podczas tego dnia nastąpiło podsumowanie najważniejszych przedsięwzięć związanych z realizacją programu Trzymaj formę w roku szkolnym 2008/2009

37 Rozgrywki w piłkę siatkową chłopców Spektakl teatralny Grecy za chińskim murem Osiągnięcia sportowcówWystawa Muzeum Sportu

38 Literatura a zdrowie Pomoc przedmedyczna Portret patrona (Hubert Wagner) i logo szkoły


Pobierz ppt "WPŁYW ŻYWIENIA I AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ NA ZDROWIE ROK SZKOLNY 2008/2009 GIMNAZJUM NR 13 IM HUBERTA WAGNERA W OLSZTYNIE."

Podobne prezentacje


Reklamy Google