Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Etykieta cz. II Etykieta przy stole Elementy etykiety międzynarodowej.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Etykieta cz. II Etykieta przy stole Elementy etykiety międzynarodowej."— Zapis prezentacji:

1 Etykieta cz. II Etykieta przy stole Elementy etykiety międzynarodowej

2 Zaproszenia – istotne informacje Wysyłamy co najmniej na 72 godziny przed przyjęciem, wydarzeniem. Wysyłamy co najmniej na 72 godziny przed przyjęciem, wydarzeniem. R.S.V.P. (Repondez s'il vous plaît) (należy potwierdzić przybycie na podany adres lub telefon) R.S.V.P. (Repondez s'il vous plaît) (należy potwierdzić przybycie na podany adres lub telefon) R.S.V.P. – regrets only (zawiadomić o niemożności przyjścia) R.S.V.P. – regrets only (zawiadomić o niemożności przyjścia) Black tie (smoking/suknia lub długa spódnica) Black tie (smoking/suknia lub długa spódnica) White tie albo full dress White tie albo full dress (frak/suknia balowa bez rękawów) (frak/suknia balowa bez rękawów)

3 Spotkania towarzyskie i służbowe RODZAJE PRZYJĘĆ RODZAJE PRZYJĘĆ Przyjęcia na stojąco: lampka wina, cocktail party, recepcja, przyjęcie bufetowe, garden party.Przyjęcia na stojąco: lampka wina, cocktail party, recepcja, przyjęcie bufetowe, garden party. Przyjęcia na siedząco: bankiet, obiad, śniadanie (lunch)Przyjęcia na siedząco: bankiet, obiad, śniadanie (lunch)

4 RODZAJE PRZYJĘĆ Przyjęcia na stojąco: Lampka wina, skromne przyjęcie okolicznościowe (np. otwarcie wystawy, konferencja prasowa), - może odbywać się o każdej porze dnia, - trwa ok. 30 minut, - napoje gorące + wino, aperitify, soki, - zakąski tylko zimne np. orzeszki, paluszki, migdały. Przyjęcia na stojąco: Lampka wina, skromne przyjęcie okolicznościowe (np. otwarcie wystawy, konferencja prasowa), - może odbywać się o każdej porze dnia, - trwa ok. 30 minut, - napoje gorące + wino, aperitify, soki, - zakąski tylko zimne np. orzeszki, paluszki, migdały.

5 RODZAJE PRZYJĘĆ Cocktail party, - przyjęcie w godzinach popołudniowych, - trwa około 2 godziny i kończy się przed (w zaproszeniu podaje się godz. rozp. i zakoń.), - goście obsługują się sami, kelnerzy obsługują bar i zbierają naczynia, - podaje się głównie przekąski zimne i napoje. Cocktail party, - przyjęcie w godzinach popołudniowych, - trwa około 2 godziny i kończy się przed (w zaproszeniu podaje się godz. rozp. i zakoń.), - goście obsługują się sami, kelnerzy obsługują bar i zbierają naczynia, - podaje się głównie przekąski zimne i napoje. Przyjęcie bufetowe lub recepcja, te same zasady co przy cocktail party, z tą różnicą, że podaje się także kilka ciepłych dań do wyboru. Przyjęcie bufetowe lub recepcja, te same zasady co przy cocktail party, z tą różnicą, że podaje się także kilka ciepłych dań do wyboru. Garden party, odmiana cocktail party na świeżym powietrzu. Garden party, odmiana cocktail party na świeżym powietrzu.

6 PRZYJĘCIA NA SIEDZĄCO Obiad, uroczysta forma przyjęcia na siedząco. - rozpoczyna się zwykle około godziny 20.00, - trwa około 2,5 - 3 godziny, - czekając na przybycie gości podaje się aperitif (ok.20 minut), - jeśli w przyjęciu bierze udział więcej niż osiem osób, przed każdym z gości powinien się znaleźć kartonik z nazwiskiem. Obiad, uroczysta forma przyjęcia na siedząco. - rozpoczyna się zwykle około godziny 20.00, - trwa około 2,5 - 3 godziny, - czekając na przybycie gości podaje się aperitif (ok.20 minut), - jeśli w przyjęciu bierze udział więcej niż osiem osób, przed każdym z gości powinien się znaleźć kartonik z nazwiskiem. Śniadanie, z ang. lunch, ma formę podobną do obiadu. - zaczyna się około godziny 13 00, - trwa 2-2,5 godziny, - menu skromniejsze, na ogół nie podaje się zupy. Śniadanie, z ang. lunch, ma formę podobną do obiadu. - zaczyna się około godziny 13 00, - trwa 2-2,5 godziny, - menu skromniejsze, na ogół nie podaje się zupy. Bankiet, zasady podobne jak na obiedzie, lecz organizowany dla dużej grupy osób, nawet kilkuset. - do zaproszenia dołącza się zwykle plan sali z zaznaczeniem miejsca, które ma zająć zaproszony. Bankiet, zasady podobne jak na obiedzie, lecz organizowany dla dużej grupy osób, nawet kilkuset. - do zaproszenia dołącza się zwykle plan sali z zaznaczeniem miejsca, które ma zająć zaproszony.

7 Usadzenie przy stole Gospodarze siedzą naprzeciw siebie Gospodarze siedzą naprzeciw siebie Gość honorowy po prawej stronie gospodarza Gość honorowy po prawej stronie gospodarza Kolejność: mężczyzna-kobieta- mężczyzna Kolejność: mężczyzna-kobieta- mężczyzna Małżeństwa, pary siedzą oddzielnie (np. naprzeciw siebie) Małżeństwa, pary siedzą oddzielnie (np. naprzeciw siebie)

8 ZASADY NAKRYWANIA STOŁU zestaw nakrycia dla każdego gościa składa się z metalowej (ew. porcelanowej) podstawki, na którym kładziemy okrągłą serwetę i talerz podstawowy, zestaw nakrycia dla każdego gościa składa się z metalowej (ew. porcelanowej) podstawki, na którym kładziemy okrągłą serwetę i talerz podstawowy, serwety służące do przykrycia kolan powinny się znaleźć po lewej stronie lub na talerzu, serwety służące do przykrycia kolan powinny się znaleźć po lewej stronie lub na talerzu, zasada układania sztućców - powinny być ułożone według kolejności użycia, zaczynając od tych najdalej od talerza, zasada układania sztućców - powinny być ułożone według kolejności użycia, zaczynając od tych najdalej od talerza, powyżej talerza znajdują się sztućce deserowe, powyżej talerza znajdują się sztućce deserowe,

9 ostrze noży powinno być skierowane w stronę talerza, widelce grzbietami w dół, ostrze noży powinno być skierowane w stronę talerza, widelce grzbietami w dół, powyżej talerza, po lewej stronie znajduje się talerzyk na sałatkę i talerzyk na pieczywo i masło, powyżej talerza, po lewej stronie znajduje się talerzyk na sałatkę i talerzyk na pieczywo i masło, po prawej, na górze, również w kolejności użycia stoją kieliszki, po prawej, na górze, również w kolejności użycia stoją kieliszki, kieliszków do likierów i koniaku nie stawia się na stole, ponieważ są podawane razem z kawą, najczęściej przy innym stole. kieliszków do likierów i koniaku nie stawia się na stole, ponieważ są podawane razem z kawą, najczęściej przy innym stole. ZASADY NAKRYWANIA STOŁU

10 Nakrycie stołu

11

12

13

14 O czym informuje ułożenie sztućców? Jeszcze nie skończyłem jedzeniaJeszcze nie skończyłem jedzenia Jestem jeszcze głodny i proszę o ponowne nałożenieJestem jeszcze głodny i proszę o ponowne nałożenie Skończyłem jedzenie. Proszę sprzątnąć nakrycieSkończyłem jedzenie. Proszę sprzątnąć nakrycie

15 Dobór win i napojów Aperitif - gin z tonikiem, campari (wino ziołowe) z sokiem, whisky z lodem, białe wino, szampan, wódki zwł. ziołowe. schłodzone Schłodzone (szampany 6-8°C) Zupa NIE PODAJEMY ALKOHOLU Ryby, białe mięso Wino białe wytrawne Schłodzone (ok. 8-12°C ) Ciemne mięso, dziczyzna Wino czerwone wytrawne Temperatura pokojowa (ok. 18°C) Sery Wino czerwone wytrawne, porto Temperatura pokojowa Deser Wino deserowe Temperatura pokojowa Kawa - koniak, brandy, likiery, miody pitne, wermuty Temperatura pokojowa

16 SPOSÓB PODAWANIA I JEDZENIA NIEKTÓRYCH POTRAW jeśli nie potrafimy czegoś jeść, nie eksperymentujemy, lecz obserwujemy gospodarza, jeśli nie potrafimy czegoś jeść, nie eksperymentujemy, lecz obserwujemy gospodarza, bułki na przyjęciach nie gryziemy, lecz odłamujemy po kawałku, bułki na przyjęciach nie gryziemy, lecz odłamujemy po kawałku, talerz na zupę przechylamy w kierunku od siebie, talerz na zupę przechylamy w kierunku od siebie, ryby jemy widelcem lub widelcem i nożem - nigdy dwoma widelcami, ryby jemy widelcem lub widelcem i nożem - nigdy dwoma widelcami, °C

17 SPOSÓB PODAWANIA I JEDZENIA NIEKTÓRYCH POTRAW awokado lub kiwi, podane ze skórką jemy łyżeczką, awokado lub kiwi, podane ze skórką jemy łyżeczką, kompoty i desery powinny być przygotowane z owoców wypestkowanych, jeśli jednak znajdziemy pestkę wypluwamy ją na łyżeczkę, nie na dłoń, kompoty i desery powinny być przygotowane z owoców wypestkowanych, jeśli jednak znajdziemy pestkę wypluwamy ją na łyżeczkę, nie na dłoń, ziemniaki w całości jemy tylko widelcem, nigdy nie pomagamy sobie nożem ziemniaki w całości jemy tylko widelcem, nigdy nie pomagamy sobie nożem kawior rozsmarowujemy na kawałku pieczywa, nigdy nie wkładamy go sztućcami wprost do ust, kawior rozsmarowujemy na kawałku pieczywa, nigdy nie wkładamy go sztućcami wprost do ust, °C

18 Etykieta w biznesie międzynarodowym

19 JAPONIA

20 W Japonii biznes zawsze ma pierwszeństwo. Godziny pracy obejmują obiad.

21 Środowisko biznesu jest zdominowane przez mężczyzn.

22 Spotkanie może się zacząć od ceremonii picia herbaty. Weź w niej udział.

23 Zasady Zachowuj się w sposób bardzo oficjalny. Nie ucinaj sobie pogawędek z recepcjonistkami i sekretarkami. Zachowuj się w sposób bardzo oficjalny. Nie ucinaj sobie pogawędek z recepcjonistkami i sekretarkami. Nie patrz ciągle prosto w oczy. Bądź,,skromny". Nie patrz ciągle prosto w oczy. Bądź,,skromny". Nikogo nie dotykaj i nie stawaj zbyt blisko osoby, z którą rozmawiasz. Nikogo nie dotykaj i nie stawaj zbyt blisko osoby, z którą rozmawiasz. Oczekują prezentów. Stosowne jest coś reprezentatywnego dla twego kraju i w dobrym guście. Prezentów nie otwiera się w obecności ofiarodawcy. Oczekują prezentów. Stosowne jest coś reprezentatywnego dla twego kraju i w dobrym guście. Prezentów nie otwiera się w obecności ofiarodawcy. Bądź uprzejmy, opanowany, nie okazuj emocji. Bądź uprzejmy, opanowany, nie okazuj emocji.

24 Przywitanie Uścisk dłoni nie jest specjalnie rozpowszechniony jako powitanie. Kłaniaj się tylko, gdy ktoś kłania się tobie. Rób to schylając się od pasa, z jednoczesnym pochyleniem głowy o ok. 30 cm i złożeniem rąk. Jeśli otrzymasz upominek, podziękuj i ukłoń się. Im ważniejsza lub starsza osoba, której się kłaniasz, tym ukłon głębszy. Uścisk dłoni nie jest specjalnie rozpowszechniony jako powitanie. Kłaniaj się tylko, gdy ktoś kłania się tobie. Rób to schylając się od pasa, z jednoczesnym pochyleniem głowy o ok. 30 cm i złożeniem rąk. Jeśli otrzymasz upominek, podziękuj i ukłoń się. Im ważniejsza lub starsza osoba, której się kłaniasz, tym ukłon głębszy.

25 Zasady Nie zdejmuje się obuwia w biurach. Bądź jednak przygotowany, ze przyjdzie ci zdjąć buty w restauracji lub czyimś domu. Potwierdzaj datę spotkania na piśmie i wyślij wcześniej porządek dzienny. Nie zdejmuje się obuwia w biurach. Bądź jednak przygotowany, ze przyjdzie ci zdjąć buty w restauracji lub czyimś domu. Potwierdzaj datę spotkania na piśmie i wyślij wcześniej porządek dzienny. Zaopatrz się w wielką ilość wizytówek, ale wręczaj je na początku, a nie na końcu rozmowy. Uchodzi za niegrzeczność trzymanie wizytówek w kieszeni spodni; właściwe miejsce zapasu wizytówek to kieszeń marynarki. Zaopatrz się w wielką ilość wizytówek, ale wręczaj je na początku, a nie na końcu rozmowy. Uchodzi za niegrzeczność trzymanie wizytówek w kieszeni spodni; właściwe miejsce zapasu wizytówek to kieszeń marynarki.

26 Jeśli jesteś mężczyzną, nie zabieraj ze sobą żony Jeśli jesteś mężczyzną, nie zabieraj ze sobą żony W wielu restauracjach kelnerkami są nadal gejsze. W wielu restauracjach kelnerkami są nadal gejsze. Zostaw buty w domu zaraz za drzwiami. Ich nosy powinny być skierowane na dwór. Zgodnie z obyczajem można włożyć podane pantofle domowe. Zostaw buty w domu zaraz za drzwiami. Ich nosy powinny być skierowane na dwór. Zgodnie z obyczajem można włożyć podane pantofle domowe. Nie stawaj na progu domu, a siedząc za stołem nie zwracaj stóp ku innemu gościowi. Podwiń nogi pod siebie, albo na bok. Nie stawaj na progu domu, a siedząc za stołem nie zwracaj stóp ku innemu gościowi. Podwiń nogi pod siebie, albo na bok. Kiedy korzystasz z toalety, zdejmij domowe pantofle i włóż za drzwiami łazienki inną parę, zostawioną na ten użytek Kiedy korzystasz z toalety, zdejmij domowe pantofle i włóż za drzwiami łazienki inną parę, zostawioną na ten użytek Przyjęcia biznesowe w Japonii

27 Przyjęcia biznesowe… Do potraw - bardzo drogich - podaje się dużo napojów. Nigdy nie nalewaj sobie sake (japoński alkohol); zwykle nalewa się innym gościom i pozwala się im nalewać sobie Do potraw - bardzo drogich - podaje się dużo napojów. Nigdy nie nalewaj sobie sake (japoński alkohol); zwykle nalewa się innym gościom i pozwala się im nalewać sobie Nigdy nie zostawiaj pałeczek w misce. Nigdy nie zostawiaj pałeczek skrzyżowanych. Połóż je obok siebie na specjalnej podstawce. Nigdy nie zostawiaj pałeczek w misce. Nigdy nie zostawiaj pałeczek skrzyżowanych. Połóż je obok siebie na specjalnej podstawce.

28 Jedzenie pałeczkami Pałeczki trzyma się w prawej ręce, jeśli jesteś praworęczny. Miskę zupy lub ryżu trzyma się w ręce lewej. Nie wkładaj kciuka do swojej miski z zupą czy ryżem. Pałeczki pełnią funkcję widelców i łyżek; nie należy nimi wymachiwać w trakcie rozmowy ani wsadzać do jedzenia. Naucz się posługiwać nimi poprawnie. Pałeczki trzyma się w prawej ręce, jeśli jesteś praworęczny. Miskę zupy lub ryżu trzyma się w ręce lewej. Nie wkładaj kciuka do swojej miski z zupą czy ryżem. Pałeczki pełnią funkcję widelców i łyżek; nie należy nimi wymachiwać w trakcie rozmowy ani wsadzać do jedzenia. Naucz się posługiwać nimi poprawnie.

29 Alkohol Nigdy sam sobie nie nalewaj. Nigdy sam sobie nie nalewaj. Zawsze podnoś czarkę, gdy ktoś Ci dolewa. Zawsze podnoś czarkę, gdy ktoś Ci dolewa. Nigdy nie pozwalaj, aby czarka twojego gościa stała pusta. Nigdy nie pozwalaj, aby czarka twojego gościa stała pusta. Nalewajcie sobie na zmianę. Nalewajcie sobie na zmianę.

30 Rozmowa Bezpieczne tematy: japońskie jedzenie, sporty, Japonia i inne miejsca, które się odwiedziło. Bezpieczne tematy: japońskie jedzenie, sporty, Japonia i inne miejsca, które się odwiedziło. Należy unikać mówienia o karierze, II wojnie światowej, cenach i życiu osobistym. Należy unikać mówienia o karierze, II wojnie światowej, cenach i życiu osobistym. W Japonii „milczenie jest złotem” – oznacza spokój. W Japonii „milczenie jest złotem” – oznacza spokój.

31 ARABIA SAUDYJSKA

32 Kilka wskazówek Powitanie Powitanie Może być bardzo wylewneMoże być bardzo wylewne Rozmowa Rozmowa Tematy bezpieczne: kraj, rodzina (z wyjątkiem żon), podróże. Tematy niebezpieczne: polityka, kobiety.Tematy bezpieczne: kraj, rodzina (z wyjątkiem żon), podróże. Tematy niebezpieczne: polityka, kobiety. Punktualność – jest ceniona Punktualność – jest ceniona Bon ton Bon ton Wszystko podajemy prawą ręką, siedząc stopy trzymamy na ziemi, nie odmawiamy jedzenia, nie należy prosić o napoje alkoholowe, nie przynosi się prezentów żonom arabskich kontrahentów.Wszystko podajemy prawą ręką, siedząc stopy trzymamy na ziemi, nie odmawiamy jedzenia, nie należy prosić o napoje alkoholowe, nie przynosi się prezentów żonom arabskich kontrahentów.

33 AUSTRALIA

34 Kilka wskazówek Powitanie Powitanie Zwyczajowo hello; bądź przygotowany na rozdawanie wizytówek, ale niekoniecznie dostaniesz jakąś w zamian; nie używa się tytułów przy przedstawianiu.Zwyczajowo hello; bądź przygotowany na rozdawanie wizytówek, ale niekoniecznie dostaniesz jakąś w zamian; nie używa się tytułów przy przedstawianiu. Rozmowa Rozmowa Tematy bezpieczne: sport, wycieczki.Tematy bezpieczne: sport, wycieczki. Punktualność – jest szanowana i uważana za normę. Punktualność – jest szanowana i uważana za normę. Bon ton Bon ton W taksówce siada się na przednim siedzeniu; gest z kciukiem uniesionym do góry w Australii jest uważany za nieprzyzwoity;W taksówce siada się na przednim siedzeniu; gest z kciukiem uniesionym do góry w Australii jest uważany za nieprzyzwoity; Spotkania towarzyskie Spotkania towarzyskie W pubie wypada postawić kolację; jeśli jesteś zaproszony do domu trzeba wziąć upominek (wino, czekoladki, kwiaty).W pubie wypada postawić kolację; jeśli jesteś zaproszony do domu trzeba wziąć upominek (wino, czekoladki, kwiaty).

35 FRANCJA

36 Kilka wskazówek Powitanie Powitanie Zwraca się uwagę na tytułu (szczególnie profesor i inżynier)Zwraca się uwagę na tytułu (szczególnie profesor i inżynier) Rozmowa Rozmowa Dobre tematy: miejsce, z którego pochodzisz, jedzenie, kultura, sport; unika się rozmów o cenach, dochodach i rodzinie rozmówcy.Dobre tematy: miejsce, z którego pochodzisz, jedzenie, kultura, sport; unika się rozmów o cenach, dochodach i rodzinie rozmówcy. Punktualność – należy szanować czas. Punktualność – należy szanować czas. Bon ton Bon ton Francuzi mogą stawać bliżej rozmówcyFrancuzi mogą stawać bliżej rozmówcy Spotkania towarzyskie Spotkania towarzyskie Dla Francuzów jedzenie jest ważne – nie spieszą się; upominki – kwiaty w nieparzystej ilości; o interesach rozmawia się po obiedzie.Dla Francuzów jedzenie jest ważne – nie spieszą się; upominki – kwiaty w nieparzystej ilości; o interesach rozmawia się po obiedzie.

37 HONGKONG

38 Kilka wskazówek Powitanie Powitanie Uścisk dłoni i skinienie głowy, na wizytówkach powinno być chińskie tłumaczenie, zwraca się uwagę na hierarchię i starszeństwo.Uścisk dłoni i skinienie głowy, na wizytówkach powinno być chińskie tłumaczenie, zwraca się uwagę na hierarchię i starszeństwo. Rozmowa Rozmowa Dobre tematy: samopoczucie i interesy; unika się rozmów o polityce, cenzurze i opozycji.Dobre tematy: samopoczucie i interesy; unika się rozmów o polityce, cenzurze i opozycji. Punktualność – bardzo ceniona. Punktualność – bardzo ceniona. Bon ton Bon ton Trzeba zachować odpowiednią odległość od rozmówcy – ok,. 2 kroków; stopy trzymamy na podłodze.Trzeba zachować odpowiednią odległość od rozmówcy – ok,. 2 kroków; stopy trzymamy na podłodze. Spotkania towarzyskie Spotkania towarzyskie daniowe przyjęcia; mogą być podane pałeczki do jedzenia; nie zjadamy do końca potraw. Dawanie prezentów jest tu szeroko uznawane (unikamy dawania zegarków). Prezent tak jak wizytówkę wręczamy obiema rękami. Nie otwiera się prezentów przy ofiarodawcach daniowe przyjęcia; mogą być podane pałeczki do jedzenia; nie zjadamy do końca potraw. Dawanie prezentów jest tu szeroko uznawane (unikamy dawania zegarków). Prezent tak jak wizytówkę wręczamy obiema rękami. Nie otwiera się prezentów przy ofiarodawcach.

39 KOREA POŁUDNIOWA

40 Kilka wskazówek Powitanie Powitanie Lekki ukłon; kobieta pierwsza wyciąga rękę.Lekki ukłon; kobieta pierwsza wyciąga rękę. Termin son sae nim oznacza „szanowaną osobę” – używa się go po nazwisku rodowym lub pełnym nazwisku.Termin son sae nim oznacza „szanowaną osobę” – używa się go po nazwisku rodowym lub pełnym nazwisku. Koreańczycy posługują się nazwiskiem rodowym, klanowym i nadanym imieniem.Koreańczycy posługują się nazwiskiem rodowym, klanowym i nadanym imieniem. Szacunek osobom starszym okazuje się poprzez wstanie i spuszczenie oczu.Szacunek osobom starszym okazuje się poprzez wstanie i spuszczenie oczu. Rozmowa Rozmowa Dobre tematy: komplementy, ale otrzymując je wypada zaprzeczyć; rodzina. Należy unikać rozmów o polityce.Dobre tematy: komplementy, ale otrzymując je wypada zaprzeczyć; rodzina. Należy unikać rozmów o polityce. Punktualność –ceniona, choć sami Koreańczycy bywają niepunktualni. Punktualność –ceniona, choć sami Koreańczycy bywają niepunktualni. Bon ton Bon ton Nie wypada się głośno śmiać; nietaktem jest wydmuchiwanie nosa; przed wejściem do czyjegoś domu należy zdjąc buty; nie należy nikogo poklepywać po plecach.Nie wypada się głośno śmiać; nietaktem jest wydmuchiwanie nosa; przed wejściem do czyjegoś domu należy zdjąc buty; nie należy nikogo poklepywać po plecach.

41 Spotkania towarzyskie Odbywają się raczej w restauracjach niż w domach. Odbywają się raczej w restauracjach niż w domach. Jeśli się zostało zaproszonym do czyejgoś domu, koniecznie należy przynieść prezent (skromny, np. kwiaty) i podać go oburącz. Nie otwiera się prezentu w obecności ofiarodawcy. Jeśli się zostało zaproszonym do czyejgoś domu, koniecznie należy przynieść prezent (skromny, np. kwiaty) i podać go oburącz. Nie otwiera się prezentu w obecności ofiarodawcy. Zwykle wszystkie dania podawane są jednocześnie. Zwykle wszystkie dania podawane są jednocześnie. Ceni się formalny strój. Ceni się formalny strój.

42 NIEMCY

43 Kilka wskazówek Powitanie Powitanie Witamy się ze wszystkimi na spotkaniu ściskając dłoń.Witamy się ze wszystkimi na spotkaniu ściskając dłoń. Zamiast wręczać wizytówkę, dołącz ją do materiałów w folderze oferty; jeśli na spotkaniu nie ma takich materiałów wręcz wizytówkę tuż przed wyjściem.Zamiast wręczać wizytówkę, dołącz ją do materiałów w folderze oferty; jeśli na spotkaniu nie ma takich materiałów wręcz wizytówkę tuż przed wyjściem. W południowych Niemczech do osób z wyższym wykształceniem (zwłaszcza lekarzy, prawników, duchownych, itp.) należy zwracać się Herr Doktor.W południowych Niemczech do osób z wyższym wykształceniem (zwłaszcza lekarzy, prawników, duchownych, itp.) należy zwracać się Herr Doktor. Rozmowa Rozmowa Naucz się kilku podstawowych zwrotów po niemiecku (np. Guten Tag, danke, Bitte).Naucz się kilku podstawowych zwrotów po niemiecku (np. Guten Tag, danke, Bitte). Stosowne tematy: hobby, piłka nożna, miejsca, które się odwiedziło w Niemczech. Należy unikać rozmów o II wojnie, pytań osobistych dotyczących np. rodziny.Stosowne tematy: hobby, piłka nożna, miejsca, które się odwiedziło w Niemczech. Należy unikać rozmów o II wojnie, pytań osobistych dotyczących np. rodziny. Punktualność – niezwykle ważna. Punktualność – niezwykle ważna.

44 Bon ton i spotkania towarzyskie Nie wolno trzymać rąk w kieszeniach, zuc publicznie gumy. Nie wolno trzymać rąk w kieszeniach, zuc publicznie gumy. Rozmowy o interesach przy lunchu biznesowym prowadzi się przed posiłkiem albo po ostatnim daniu. Rozmowy o interesach przy lunchu biznesowym prowadzi się przed posiłkiem albo po ostatnim daniu. Odpowiedni upominek to niezapakowane kwiaty (unikaj lilii i róż). Odpowiedni upominek to niezapakowane kwiaty (unikaj lilii i róż).

45 WIELKA BRYTANIA

46 Kilka wskazówek Powitanie Powitanie Należy zachowywać dystans przestrzenny – ok. 2 kroków..Należy zachowywać dystans przestrzenny – ok. 2 kroków.. Używaj tytułów honorowych (jeśli rozmówca je posiada).Używaj tytułów honorowych (jeśli rozmówca je posiada). Przy powitaniu używamy formuły How do you do?Przy powitaniu używamy formuły How do you do? Rozmowa Rozmowa Stosowne tematy: hobby, piłka nożna, pogoda.Stosowne tematy: hobby, piłka nożna, pogoda. Należy unikać pytań „Czym się zajmujesz?” (zbyt osobiste). Gdy mówisz o mieszkańcach z WB (Anglikach, Szkotach, Walijczykach i Irlandczykach) nzaywaj ich Brytyjczykami. Złe tematy to: polityka i religia.Należy unikać pytań „Czym się zajmujesz?” (zbyt osobiste). Gdy mówisz o mieszkańcach z WB (Anglikach, Szkotach, Walijczykach i Irlandczykach) nzaywaj ich Brytyjczykami. Złe tematy to: polityka i religia. Punktualność – jest ceniona. Punktualność – jest ceniona. Bon ton Bon ton Dłonie powinny być zawsze widoczne; niegrzeczne jest pokazywanie czegoś palcem.Dłonie powinny być zawsze widoczne; niegrzeczne jest pokazywanie czegoś palcem. Unikaj noszenia krawatów w paski.Unikaj noszenia krawatów w paski. Nie wykonuj gestu zwycięstwa („viktorii”) wnętrzem dłoni do siebie – w WB uchodzi za wulgarny.Nie wykonuj gestu zwycięstwa („viktorii”) wnętrzem dłoni do siebie – w WB uchodzi za wulgarny. Spotkania towarzyskie Spotkania towarzyskie Prezenty powinny być skromne (poniżej 15 funtów).Prezenty powinny być skromne (poniżej 15 funtów).

47 SINGAPUR

48 Kilka wskazówek Powitanie Powitanie Witając się z kimś, używamy tytułu i nazwiska rozmówcyWitając się z kimś, używamy tytułu i nazwiska rozmówcy Wizytówkę podajemy obiema dłońmi.Wizytówkę podajemy obiema dłońmi. Rozmowa Rozmowa Stosowne tematy: miejsca, w których się było, pogoda, długość pobytu w Singapurze.Stosowne tematy: miejsca, w których się było, pogoda, długość pobytu w Singapurze. Złe tematy to: polityka i religia.Złe tematy to: polityka i religia. Punktualność – jest bardzo ceniona. Punktualność – jest bardzo ceniona. Bon ton Bon ton Gestykuluj całą dłonią.Gestykuluj całą dłonią. Nie pokazuj siedząc podeszew butów.Nie pokazuj siedząc podeszew butów. Nie wolno nigdy używać stóp do przesuwania czegoś.Nie wolno nigdy używać stóp do przesuwania czegoś. Spotkania towarzyskie Spotkania towarzyskie Zwykle wszystkie dania podawane są jednocześnieZwykle wszystkie dania podawane są jednocześnie Na prezenty nadają się kwiaty lub czekoladki.Na prezenty nadają się kwiaty lub czekoladki. Unikaj dawania prezentów zanim nawiążesz współpracę – może być to odebrane jako łapówka.Unikaj dawania prezentów zanim nawiążesz współpracę – może być to odebrane jako łapówka.

49 DZIĘKUJĘ Beata Błoniecka Projekt Projekt „Wiedza gwarantem sukcesu – szkolenie dla mikro i małych przedsiębiorstw z powiatu gnieźnieńskiego” jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Projekt jest realizowany w ramach umowy podpisanej z Wojewódzkim Urzędem Pracy w Poznaniu. jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Projekt jest realizowany w ramach umowy podpisanej z Wojewódzkim Urzędem Pracy w Poznaniu. Fundacja Rozwoju Regionalnego Warmia i Mazury


Pobierz ppt "Etykieta cz. II Etykieta przy stole Elementy etykiety międzynarodowej."

Podobne prezentacje


Reklamy Google