Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Katarzyna Lorenc- Kukuła Instytut Biochemii i Biologii Molekularnej Uniwersytet Wrocławski Efekty plejotropowe spowodowane wzrostem zawartości związków.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Katarzyna Lorenc- Kukuła Instytut Biochemii i Biologii Molekularnej Uniwersytet Wrocławski Efekty plejotropowe spowodowane wzrostem zawartości związków."— Zapis prezentacji:

1 Katarzyna Lorenc- Kukuła Instytut Biochemii i Biologii Molekularnej Uniwersytet Wrocławski Efekty plejotropowe spowodowane wzrostem zawartości związków fenolowych w roślinach lnu transgenicznego

2

3 Cel projektu uzyskanie lnu o zwiekszonych wlaściwościach antyoksydacyjnych  spowolnienie/ zahamowanie procesu jełczenia tłuszczy ustalenie znaczenia flawonoidów oraz kontrolowana manipulacja ich syntezą w celu podwyższenia odporności roślin na stres środowiskowy, choroby oraz szkodniki

4 Flawonoidy wtórne metabolity roślinne wiążą toksyczne pierwiastki (miedź i ołów) hamują peroksydację lipidów ochrona przed patogenami, promieniowaniem UV właściwości antyalergiczne, antywirusowe i przeciwzapalne cenny element w diecie człowieka ’ 7 8 6’ A B 2’ 45 3’ 4’ 5’

5 Konstrukcja roślin W92 w celu zwiększenia właściwości antyoksydacyjnych lnu skonstruowano rośliny transgeniczne, do genomu których, przy użyciu wektora BinAR wprowadzono cDNA z P etuni hybrida kodujący e nzymy: syntazy chalkonu (CHS) izomerazy chalkonu (CHI) dehydrogenazy dihydroflawonu (DFR)

6 4- kumarynian 4- kumarylo CoA cynamonian Phe malonylo CoA lignany + PAL C4H 4CL flawanon flawanon 3- OH- antocyjanidyny chalkon chalkon flawan- 3,4- diole flawan- 3,4- diole antocyjany 3-OH- flawanon CHS CHI F3H DFR AS 5GT taniny

7 Konstrukcja wektora użytego do przygotowania roślin W92

8 C P ,5 kb C ,3 kb 0,8 kb 1,4 kb 23 S C Preselekcja lnu transgenicznego

9 Właściwości antyoksydacyjne lnu- części zielone 5x- 91x 40  70  72  86 mRNA / IC50: -0.77

10 Właściwości antyoksydacyjne lnu- nasiona F1 1,5x- 6x 1,3x- 16,6x

11 Właściwości antyoksydacyjne lnu- nasiona F2 1,9x- 6,6x

12 Kwasy fenolowe – części zielone Kwas protokatecholowy Kwas kawowy + chlorogenowy Kwas ferulowy Kwas p- kumarowy C mg/100g C mg/100g C mg/100g C mg/100g (13%- 27%)

13 Kwasy fenolowe (2003,2004) – nasiona F1 Kwas kawowyKwas ferulowyKwas p- kumarowy (7 %- 25 %) (29 %- 42 %)

14 Kwasy fenolowe (2004) – nasiona F2 23 %- 39 %

15 IC 50 SADZONKIIC 50 NASIONA F1F2 KWASY FENOLOWE ,82- 0,70- KWASY FENOLOWE ,9- 0,88

16 C mg/g Analiza (HPLC) SDG w nasionach lnu % % SDG/ IC 50 w nasionach  0,7

17 Podstawowe składniki pokarmowe Podstawowe składniki pokarmowe (%)C4072 Sucha masa 92,9893,0293,09 Białko ogólne (Nx 6,26) 24,323,824,4 Popiół surowy (mineralne) 3,63,95,7 Włókno surowe 7,76,36,7 BAW- związki bezazotowe wyciągowe 19,121,820,4 Frakcje włókna Van Soesta NDF11,4615,8314,51 ADF9,387,249,63 ADL (lignina)3,551,373,61 C ,04100, ,98100, ,36159, ,5187, ,97106, ,13126, ,19102, ,59101,69

18 Składniki mineralne LiniaCa [mg/kg] Mg [mg/kg] Cu [mg/kg] Zn [mg/kg] Mn [mg/kg] Fe [mg/kg] K [%] Na [mg/kg] P [%] C ,4272,332,462,61,104570, ,4072,441,483,21,054200, ,2176,048,082,71,044390,611 LiniaPb [µg/kg] Cd [µg/kg ] Cr [µg/kg ] Ni [mg/kg] Cl - [mg/kg] NO 2 - [mg/kg] NO 3 - [mg/kg] SO 4 2- [mg/kg] HPO 4 2- [mg/kg] C

19 Składniki mineralne - 10 % + 41 %

20 Zawartość tłuszczu ogólnego od 2 do 7 %

21 Liczba nadtlenkowa r = 0.86

22 Liczba jodowa

23 Liczba anizydynowa tłuszczu z F1 i F2 nie utlenianego promieniami UV

24 Liczba anizydynowa tłuszczu z F1 i F2 utlenianego promieniami UV r = 0,94  F1 r= 0,71  F2

25 Analiza (GC- FID) kwasów tłuszczowych w nasionach lnu PUFA 64,0 66,0 68,0 70,0 72,0 74,0 76,0 78,0 80,0 82,0 C mol % MUFA 0,0 5,0 10,0 15,0 20,0 25,0 C mol % 32% 7.5% MUFA – 72 wzrost o 54% PUFA- od 1% do 12% MUFA (PUFA)/ IC50  0,91!!

26 Analiza fenotypowa > 36% (15-62%) > 30% dla F2 > 16% (10-22%)  5% (3-7%)  10% (3-18%)  7% (4- 9%)

27 Fenotyp roślin W92 W92/ kontrola W92/

28 Kwitnienie W92/70 W92/ kontrola

29 F.culmorum C % F.oxysporum C % F. culmorum i F. oxysporum Kwasy fenolowe/ IC50 a odporność (0,9) Fusarium.c /SDG  0,7 Fusarium/MUFA  0,9 ?


Pobierz ppt "Katarzyna Lorenc- Kukuła Instytut Biochemii i Biologii Molekularnej Uniwersytet Wrocławski Efekty plejotropowe spowodowane wzrostem zawartości związków."

Podobne prezentacje


Reklamy Google