Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Szybkie Metody Analizy Mikrobiologicznej Żywności Wykład dla studentów Wydziału Nauk o Żywności, Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Kierunku: Biotechnologii,

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Szybkie Metody Analizy Mikrobiologicznej Żywności Wykład dla studentów Wydziału Nauk o Żywności, Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Kierunku: Biotechnologii,"— Zapis prezentacji:

1 Szybkie Metody Analizy Mikrobiologicznej Żywności Wykład dla studentów Wydziału Nauk o Żywności, Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Kierunku: Biotechnologii, Technologii Żywności (studia dzienne i zaoczne) Dr hab. Małgorzata Robak prof. nadzw.

2 Wykład IX

3

4

5

6 UPROSZCZONY KLUCZ OZNACZANIA DROŻDŻY WYSTĘPUJĄCYCH W PRODUKTACH ŻYWNOŚCI Rozmnażanie w podłożu płynnym przez podział komórki. Mycelium i artrospory na agarze : SCHIZOSACCHAROMYCES Rozmnażanie w podłożu płynnym przez pączkowanie. Mycelium i artrospory na agarze : ENDOMYCOPSIS (zarodnikujące- askospory) TRICHOSPORON (nie zarodnikujące) 3. Rozmnażanie przez pączkowanie biegunowe (bipolarne): NADSONIA, HANSENIOSPORA, KLOECKERA 4. Rozmnażanie przez pączkowanie na całej powierzchni komórki (multipolarne)

7 4.1. Obecność balistospor SPOROBOLOMYCES 4.2. Brak balistospor. Barwne RHODOTORULA 4.3. Brak balistospor. Białe lub jasno kremowe Zarodnikujące (podłoże Fowela) Metabolizm fermentacyjny, nie uwalniają askospor SACCHAROMYCES, ZYGOSACCHAROMYCES Metabolizm fermentacyjny, askospory łatwo uwalniane KLUYVEROMYCES

8 Metabolizm oksydacyjny, wykorzystują azotany HANSENULA Metabolizm oksydacyjny, nie wykorzystują azotanów, komórki owalne, pseudomycelium PICHIA Metabolizm oksydacyjny, nie wykorzystują azotanów, komórki okrągłe, brak pseudomycelium DEBARYOMYCES Metabolizm oksydacyjny, hydrolizują żelatynę YARROWIA Nie zarodnikujące : CANDIDA

9 Wykazywanie bakteriofagów w wodzie 1.Pobranie próbki (50mL) 2.Namnożenie potencjalnego faga (pożywka z E.coli), 6-12 godz. 37 ° C 3.Przygotowanie hodowli E.coli, 6 godz, 37 ° C 4.Przesączenie hodowli faga przez sączek zatrzymujący komórki 5.Skropienie przesączem płytek z 6 godz. hodowlą E.coli, godz. 37 ° C 6.Wyniki

10 Nieobecność bakteriofagów, jednolity wzrost E.coli Obecność bakteriofagów, łysinki Kontrolne płytki Jednolity wzrost E.coli Brak wzrostu

11

12

13

14


Pobierz ppt "Szybkie Metody Analizy Mikrobiologicznej Żywności Wykład dla studentów Wydziału Nauk o Żywności, Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Kierunku: Biotechnologii,"

Podobne prezentacje


Reklamy Google