Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO – SPOŻYWCZYM NA PRZYKŁADZIE KLASTRA GRUPY ZDROWE ŻYCIE Autor: Bogdan Kępka Opracowanie graficzne: Aneta Ganeczko.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO – SPOŻYWCZYM NA PRZYKŁADZIE KLASTRA GRUPY ZDROWE ŻYCIE Autor: Bogdan Kępka Opracowanie graficzne: Aneta Ganeczko."— Zapis prezentacji:

1 WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO – SPOŻYWCZYM NA PRZYKŁADZIE KLASTRA GRUPY ZDROWE ŻYCIE Autor: Bogdan Kępka Opracowanie graficzne: Aneta Ganeczko

2 WZROST PRESJI KONKURENCYJNEJ STOPNIOWA UTRATA KONKURENCYJNOŚCI CENOWEJ SZUM IFORMACYJNY NIEWYSTARCZAJĄCY POTENCJAŁ SUROWCOWY, KADROWY ITP. BARIERA TECHNOLOGICZNA BARIERA FINANSOWA TRUDNOŚCI W ZDOBYWANIU NOWYCH RYNKÓW ZBYTU WYSOKIE KOSZTY FUNKCJONOWANIA FIRMY BARIERY W CODZIENNEJ DZIAŁALNOŚCI PRZEDSIĘBIORCY

3 GRUPY PRODUCENTÓW PRZETWÓRNIE CENTRUM DYSTRYBUCJI PRODUKTÓW EKOLOGICZNYCH Z SORTOWNIĄ SIEĆ SKLEPÓW I STOISK ZDROWE ŻYCIE KONSUMENCI WYDAWNICTWA GIEŁDA TOWAROWA PRODUKTÓW EKOLOGICZNYCH eksport/ import Akademie i Uczelnie Rolnicze (B+R) Ośrodki Doradztwa Rolniczego (funkcja szkoleniowa) Stowarzyszenie Zdrowe Życie – zarządzanie, administrowania grupami Jednostki certyfikujące – certyfikacja gospodarstw i przetwórni STRATEGIA ROZWOJU PRODUKTÓW EKOLOGICZNYCH dla KLASTRA ZDROWE ŻYCIE źródło: opracowanie własne – B.Kępka surowce wyroby przetworzone Wyroby przetworzone i konfekcja wyroby przetworzone

4 Krótki okres informacja o otoczeniu inwentaryzacja możliwości nowe miejsce spotkań KORZYŚCI Z INICJATYWY KLASTROWEJ DLA PRZEDSIĘBIORSTWA Średni okres branding wspólny marketing wspólne projekty nowe możliwości biznesowe zmiana nastawienia władz publicznych - lobbying Długi okres wzrost atrakcyjności dostęp do wyspecjalizowanych zasobów wspólne projekty B+R nowe możliwości biznesowe poprzez specjalizację

5 KORZYŚCI DLA PRZEDSIĘBIORSTW WYNIKAJĄCE Z UCZESTNICTWA W KLASTRZE: WIĘKSZA SIŁA PRZEBICIA I ODDZIAŁYWANIA NIŻSZE KOSZTY ZAKUPU SUROWCA STABILIZACJA DOSTAW ORAZ SPRZEDAŻY (umowy długoterminowe) OBNIŻENIE KOSZTÓW FUNKCJONOWANIA PRZEDSIĘBIORSWA ZAPLECZE ZE STRONY KADRY PRACOWNICZEJ I DOZORU (współpraca z instytucjami, szkołami, ośrodkami szkoleniowymi itp.)

6 DOSTĘP DO NOWYCH TECHNOLOGII UPORZĄDKOWANY PRZEPŁYW INFORMACJI NA TEMAT RYNKU I KONKURECJI WZROST MOŻLIWOSCI WPROWADZANIA NOWYCH TECHNOLOGII I INNOWACJI, CO PROWADZI DO ROZWOJU ŁATWIEJSZY DOSTĘP DO NOWYCH RYNKÓW ZBYTU POWSTANIE NOWYCH RYNKÓW ZAKUPU KORZYŚCI DLA PRZEDSIĘBIORSTW WYNIKAJĄCE Z UCZESTNICTWA W KLASTRZE:

7 FINANSOWE WSPARCIE INNOWACJI: FUNDUSZE STRUKTURALNE dla KLASTRÓW PROGRAM OPERACYJNY INNOWACYJNA GOSPODARKA wdrażany na terenie całego kraju, współfinansowany ze środków europejskich KORZYŚCI DLA PRZEDSIĘBIORSTW WYNIKAJĄCE Z UCZESTNICTWA W KLASTRZE:

8 EFEKTY? PRODUKTY KLASTRA POD WSPÓLNĄ MARKĄ REGIONALNĄ świeże jabłka deserowe gruszki śliwy aronia wiśnia czereśnia borówka malina brzoskwinie pozostałe owoce i warzywa przetwory koncentraty owocowe marmolady jabłko prażone suszone owoce kandyzowane owoce dżemy powidła kompoty koncentraty warzywne owoce w syropie warzywa w zalewie Przeciery z warzyw i owoców inne owoce mrożone owoce i warzywa zakonserwowane

9 Dziękuję za uwagę Bogdan Kępka KLASTER


Pobierz ppt "WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO – SPOŻYWCZYM NA PRZYKŁADZIE KLASTRA GRUPY ZDROWE ŻYCIE Autor: Bogdan Kępka Opracowanie graficzne: Aneta Ganeczko."

Podobne prezentacje


Reklamy Google