Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Charakterystyka placówek gastronomicznych - puby i bary Charakterystyka placówek gastronomicznych - puby i bary Karolina Lewicka Joanna Cuber Marina Zawrażna.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Charakterystyka placówek gastronomicznych - puby i bary Charakterystyka placówek gastronomicznych - puby i bary Karolina Lewicka Joanna Cuber Marina Zawrażna."— Zapis prezentacji:

1 Charakterystyka placówek gastronomicznych - puby i bary Charakterystyka placówek gastronomicznych - puby i bary Karolina Lewicka Joanna Cuber Marina Zawrażna Łukasz Konieczny WSZiNS w Tychach Zarządzanie i Marketing

2 Wstęp Życie towarzyskie jest częścią życia człowieka od początku jego istnienia. Aranżację spotkania oraz umilenie czasu spędzanego ze znajomymi czy bliskimi nam osobami ułatwiają takie właśnie lokale jak puby czy bary. Są to miejsca o nieco luźniejszej formie spotkania w przeciwieństwie do restauracji, jednak daleko im do klubów dyskotekowych.

3 Definicja usługi gastronomicznej Usługa gastronomiczna wiążę się z prowadzeniem przez niektóre obiekty restauracji, kawiarni, barów czy stołówek. Polega na przygotowaniu i podaniu posiłku w miejscu, w którym jest on przyrządzany (lokal usługodawcy). Pojęcie to odnosi się również do podawania w lokalu napojów alkoholowych oraz bezalkoholowych.

4 Puby Pub - specyficzny rodzaj lokalu, popularne miejsce spotkań towarzyskich, gdzie podaje się głównie piwo. Puby spotyka się przede wszystkim w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Kanadzie, Australii, Nowej Zelandii oraz innych krajach pozostających pod wpływem kultury brytyjskiej.

5 The Queens Arms pub - Charlotte Street - Birmingham

6 Puby w Polsce W Polsce puby pojawiły się na początku przemian ustrojowych '89. Wiele zwykłych piwiarni zmieniło swoje nazwy na pub ze względów handlowych, jednak nie mogą się one równać prawdziwym pubom. Najczęściej na nazwę pub w Polsce zasługują lokale, które są prowadzone przez imigrantów, gdzie tradycja pubów istnieje od stuleci. W samym Londynie jest kilkanaście tysięcy pubów, o różnym charakterze, specyfice, klimacie oraz profilu odwiedzających.

7

8 Bary Bary Bar - popularnie knajpa, jest to lokal gastronomiczny, w którym spożywa się zamówione wcześniej napoje alkoholowe, głównie piwa oraz drinki i wódkę. Większość barów jako popularne miejsce spotkań i zabaw towarzyskich otwierana jest późnym wieczorem i zamykana w godzinach wczesnoporannych, niektóre czynne są już od godzin przedpołudniowych.

9 Bar może być również popularnym miejscem do spotkania w czasie wyjścia do miasta w ciągu dnia. Wiele barów w godzinach nocnych zamienia się dla gości w kluby muzyczne, modne dyskoteki lub miejsca innych rozrywek jak gry bilardowe czy darty.

10 źródło: GUS -

11 Placówki w Tychach Rok Wszystkich Gastronomicznych Puby i bary źródło: Urząd Miasta Tychy

12 Struktura wydatków w gospodarstwach domowych Średnia wartość wydatków (zł) Udział w wydatkach ogółem (%) Żywność604,4234,6 Napoje alkoholowe 47,192,7 Wyroby tytoniowe 61,4333,5 Mieszkanie427,3524,5 Odzież i obuwie 132,287,6 Higiena osobista 87,145,0 Ochrona zdrowia 46,282,6 Transport i łączność 156,499,0 Nauka82,924,7 Kultura i wypoczynek 64,773,7 Pozostałe37,452,1 Na rok 2005; źródło: Analiza AE w Szczecinie

13 Charakterystyka klienta Głównie ludzie młodzi, w wieku od 18 do 35 lat, a w odpowiednich lokalach i więcej Głównie ludzie młodzi, w wieku od 18 do 35 lat, a w odpowiednich lokalach i więcej Zazwyczaj są to osoby w grupach, czasem ludzie samotni Zazwyczaj są to osoby w grupach, czasem ludzie samotni Przeważa młodzież licealna oraz studencka głównie Przeważa młodzież licealna oraz studencka głównie Ludzie szukający nowych brzmień muzycznych; lub przychodzący specjalnie aby posłuchać muzyki czy ulubionej kapeli Ludzie szukający nowych brzmień muzycznych; lub przychodzący specjalnie aby posłuchać muzyki czy ulubionej kapeli

14 Tawerna

15 Tawerna

16

17

18 Belfegor

19 Szatnia

20 Kloster Pub

21

22 Marynistyczny wystrój pubu fala zapewnia wyjątkowy klimat Fala

23

24 Palisander

25 Tabela podsumowująca Miejsce Godziny otwarcia Ocenawnętrza Tyskie Inne piwa Uwagi Bakakaj 16 – 24 w tyg; 16 – 01 pt, sob. 5+Pilsner + ogródek, z alkoholi głównie wino - mało miejsca Belfegor Pilsner + teatr obok Fala Lech + widok na basen, billard Kloster Pub 14 – 01 w tyg; 14 – 02 pt, sob. 4,5-HeinekenWarkaŻywiec + ogródek, koncerty,piłkarzyki Palisander 12 - …. 5+Lech + ogródek Szatnia Lech, Pilsner + taras, widok na boisko Tawerna 17 - … 3+Warka + ogródek


Pobierz ppt "Charakterystyka placówek gastronomicznych - puby i bary Charakterystyka placówek gastronomicznych - puby i bary Karolina Lewicka Joanna Cuber Marina Zawrażna."

Podobne prezentacje


Reklamy Google