Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ EFEKTY EKONOMICZNE WYTWARZANIA PRODUKTÓW ROLNICZYCH PRZY ZASTOSOWANIU EKOLOGICZNYCH METOD PRODUKCJI mgr inż. Grażyna Nachtman.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ EFEKTY EKONOMICZNE WYTWARZANIA PRODUKTÓW ROLNICZYCH PRZY ZASTOSOWANIU EKOLOGICZNYCH METOD PRODUKCJI mgr inż. Grażyna Nachtman."— Zapis prezentacji:

1 ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ EFEKTY EKONOMICZNE WYTWARZANIA PRODUKTÓW ROLNICZYCH PRZY ZASTOSOWANIU EKOLOGICZNYCH METOD PRODUKCJI mgr inż. Grażyna Nachtman

2 PRZEDMIOT BADAŃ W 2006 roku badania produktów ekologicznych dotyczyły: Produktów roślinnych ( pszenica ozima, żyto, pszenżyto, owies, gryka, ziemniaki jadalne, truskawki), Produktów zwierzęcych (krowy mleczne, tuczniki).

3 Cel prowadzenia badań -Poznanie wyników produkcyjno-ekonomicznych, -Ocena wpływu dopłat na poziom dochodów, -Poznanie różnic w wynikach produkcji metodami ekologicznymi i konwencjonalnymi wybranych działalności.

4 Wyniki dla produkcji zbóż w gospodarstwach ekologicznych i konwencjonalnych w 2006 roku

5 Plony zbóż w produkcji ekologicznej i konwencjonalnej

6 Struktura kosztów bezpośrednich zbóż w produkcji ekologicznej i konwencjonalnej

7 Porównanie wyników zbóż w produkcji ekologicznej i konwencjonalnej

8 Wyniki dla działalności krowy mleczne w 2006 roku

9 Struktura wartości produkcji krów mlecznych

10 Struktura kosztów bezpośrednich

11 Zróżnicowanie kosztów pasz na 1 krowę mleczną

12 Struktura kosztów pasz dla działalności krowy mleczne w 2006 roku

13 Wyniki dla działalności tuczniki w 2006 roku

14 Wnioski: 1.Zboża w produkcji ekologicznej w badanych gospodarstwach certyfikowanych osiągnęły średnio niższe plony i wyższe średnie ceny sprzedaży, 2.Bezpośrednie koszty produkcji zbóż ekologicznych ukształtowały się w badanej grupie gospodarstw na niższym poziomie niż w gospodarstwach konwencjonalnych, produkujących zboża na podobnym obszarze i w tych samych regionach rolniczych (Mazowsze i Podlasie oraz Małopolska i Pogórze), 3.Składnikami kosztów bezpośrednich w produkcji ekologicznej były nasiona oraz nawozy, 4.Wartość produkcji w ekologicznym systemie dla żyta i gryki była wyższa od uzyskanej w systemie konwencjonalnym,

15 c.d. Wnioski: 5.Dopłaty ekologiczne znacznie podwyższają poziom nadwyżki bezpośredniej dla działalności ekologicznych, czyniąc ją wyższą dla wszystkich porównywanych zbóż wytworzonych w sposób konwencjonalny – wspomagają zatem zgodnie z założeniem dochody rolników w sytuacji chronienia środowiska naturalnego, 6.Dla działalności krowy mleczne w produkcji ekologicznej uzyskano również wyższą nadwyżkę bezpośrednią przy porównywalnej cenie mleka i wydajności mlecznej krów. Decydującym czynnikiem były niskie koszty bezpośrednie (pasze własne), 7.W produkcji ekologicznej tuczników, jako jedynej spośród badanych działalności, uzyskano niższą nadwyżkę bezpośrednią niż w produkcji konwencjonalnej.

16 DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ


Pobierz ppt "ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ EFEKTY EKONOMICZNE WYTWARZANIA PRODUKTÓW ROLNICZYCH PRZY ZASTOSOWANIU EKOLOGICZNYCH METOD PRODUKCJI mgr inż. Grażyna Nachtman."

Podobne prezentacje


Reklamy Google