Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

W Miejskim Gimnazjum Sportowym w Zespole Szkół Sportowych im. Józefa Jaworskiego w Aleksandrowie Łódzkim Comenius.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "W Miejskim Gimnazjum Sportowym w Zespole Szkół Sportowych im. Józefa Jaworskiego w Aleksandrowie Łódzkim Comenius."— Zapis prezentacji:

1 w Miejskim Gimnazjum Sportowym w Zespole Szkół Sportowych im. Józefa Jaworskiego w Aleksandrowie Łódzkim Comenius

2 Jesteśmy tym, co jemy 2006/07 – 2008/09 Nazwa projektu i lata realizacji:

3 Cele projektu 1.Kształtowanie poczucia przynależności do szerszej i otwartej na świat społeczności europejskiej. 2.Promowanie zdrowego stylu życia. 3.Zdobycie wiedzy na temat kultury żywieniowej innych krajów europejskich reprezentowanych przez szkoły partnerskie. 4.Promowanie tradycji kulinarnych danego kraju. 5.Podkreślenie znaczenia aktywności fizycznej. 6.Podwyższenie stopnia opanowania języka angielskiego przez uczniów.

4 roku - międzynarodowe seminarium kontaktowe w Dobieszkowie k/ Łodzi Uczestnicy-nauczyciele z Polski i innych krajów Europy. Nawiązanie współpracy z przedstawicielami szkół z Anglii, Szwecji i Niemiec przez nauczycielkę naszej szkoły p. Katarzynę Szulc Wybór tematu: Jesteśmy tym, co jemy Jak to się zaczęło…

5 p. Katarzyna Szulc Koordynatorzy projektu Seminarium w Dobieszkowie r.

6 Harris School nauczyciel Fred Rex Harris Driver, Overslade Lane CV22 6 EA United Kingdom Bergsakers Skola Harmstavagen Sundsvall Sweden ELG Eilisabeth Langgasser (gimnazjum) Frankenstr Alzey Germany Skład grupy partnerskiej:

7 Prezentacja prac wykonanych przez uczniów: plakaty, pokazy multimedialne o Szwecji Międzyklasowy konkurs na najciekawiej zaprezentowany temat dotyczący Szwecji: Klasa I a – sport Klasa I b – tradycje świąteczne Klasa II a – muzyka Klasa II b – kuchnia Klasa III a – kontakty Polski ze Szwecją Klasa III b – rodzina królewska Dzień szwedzki w naszej szkole Rozstrzygnięcie konkursu z wiedzy o sporcie szwedzkim

8 Prezentacja plakatów

9 Zespół ABBA Szwedzka telewizja

10 Stół szwedzki

11 Para królewska

12 Wizyta delegacji szwedzkiej – – Wizyty Nauczyciele: - Sara Siden - Ingmarie Fanberg Uczniowie: - Carolina Nordlund - Jakim Vikberg

13 Wycieczka do Łodzi

14 Dzień Aktywności W zdrowym ciele zdrowy duch

15 Współczesna interpretacja bajki o Czerwonym Kapturku w języku angielskim

16 Tradycyjne polskie stoły przygotowane przez uczniów klas gimnazjalnych

17 Mecz w koszykówkę – nauczyciele i rodzice kontra uczniowie

18 Dwie wizyty w Rugby w Anglii – –

19 Szkolna kuchnia

20 Spotkania robocze

21 Lekcje gotowania

22 Pieczemy muffinki

23 Lekcja sztuki

24 Efekty pracy grupowej

25 Uczenie się przez działanie

26

27 Zwiedzanie Ogród i stacja badawcza w Organic Garden

28 Ruiny katedry w Coventry Zwiedzanie Pomnik Pojednania

29 Zwiedzanie Birmingham wieczorową porą

30 Spacer po Rugby Pomnik Williama Ellisa w Rugby

31 Dzień Aktywności w Harris School

32 Aktywność fizyczna

33 Warsztaty na temat zdrowego odżywiania Choroby cywilizacyjne XXI wieku Bulimia Anoreksja Szkodliwość palenia papierosów Fast food

34 Wspomnienia z wizyt – prezentacje multimedialne dla całej szkoły

35 Wizyta delegacji angielskiej w naszej szkole r.

36 Lekcja chemii Temat: Skład pierwiastkowy organizmu człowieka

37 Godzina wychowawcza połączona z lekcją wychowania fizycznego Temat: Przez palenie do choroby, przez sport do zdrowia

38 Temat: Żywność, która leczy Lekcja języka angielskiego

39 Lekcja pływania Lekcja informatyki Temat: Obliczanie kaloryczności potraw Temat: Koordynacja oddychania z pracą ramion w kraulu na piersiach

40 Gry zespołowe - siatkówka

41 Polski folklor

42 Dieta sportowca Spotkanie z lekkoatletką Joanną Skibińską

43 Wizyta w piekarni - tradycyjne metody wypieku chleba

44 Konkurs prezentacji i quiz wiedzy o składnikach pokarmowych r.

45 Jaś i Małgosia inaczej- dla klasy 0 Przedstawienie o znaczeniu witamin w życiu człowieka

46 Dni sałatkowe w naszej szkole

47 Dzienny jadłospis opracowany wspólnie przez uczniów i panią intendent

48 Upominki świąteczne prezentacje multimedialne książki kucharskie plakaty ozdoby i kartki świąteczne albumy

49 Ingredients: 3 tbls. poppy seeds 3 tbls. sugar 1 package wide noodles 2 tbls. butter Scald poppy seeds with boiling water and soak for 3 hours. Drain. Force through food grinder and mix with sugar. Cook noodles in lightly salted water. Drain and rinse with cold water. Place in baking dish and heat in oven for several minutes. Mix with butter and poppy seeds and server hot. Fragment prezentacji

50 Traditional dishes There are many traditional dishes that are served on this occasion, and rarely at any other time of the year. At least a month ahead of time, there is great activity in the kitchen. Because traditionally there are twelve dishes served on Christmas Eve, and many guests are expected, there is a lot of work to be done. Fortunately, many dishes can be prepared weeks in advance and, when properly stored, will still be fresh when the Holiday arrive. Fragment prezentacji

51 Informacje o realizacji projektu

52

53 Efekty realizacji programu poszerzenie wiedzy na temat kultury żywieniowej: wpływ różnych składników pokarmowych na organizm człowieka, problemy związane z odżywianiem, umiejętność opracowania zdrowej diety i obliczania kaloryczności posiłków poznanie tradycji kulinarnych krajów partnerskich zdobycie umiejętności: zaplanowania oraz wykonania zadań związanych z realizacją projektu, pracy w grupie pogłębienie wiedzy z zakresu technologii informacyjnej wzrost motywacji do nauki języka angielskiego


Pobierz ppt "W Miejskim Gimnazjum Sportowym w Zespole Szkół Sportowych im. Józefa Jaworskiego w Aleksandrowie Łódzkim Comenius."

Podobne prezentacje


Reklamy Google