Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Tradycje wielkanocne w naszej szkole

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Tradycje wielkanocne w naszej szkole"— Zapis prezentacji:

1 Tradycje wielkanocne w naszej szkole
Polskie święcone znane było z obfitości i pięknie ozdobionego stołu. W tradycji chrześcijańskiej ważna jest symbolika produktów. Chleb jest najważniejszym z symboli, ponieważ przedstawia ciało Chrystusa, zawsze gwarantował pomyślność i dobrobyt. Jajko jest symbolem odradzającego się życia i zwycięstwa życia nad śmiercią. Wierzono, że podzielenie się jajkiem z bliskimi umacnia więzi rodzinne. Pisanki podarowane zakochanym gwarantowały udany związek i pomyślność. Wędlina miała zapewnić płodność i zdrowie, była symbolem dostatku. Sól uznawano za symbol oczyszczenia, za sedno istnienia i prawdy. Chrzan obrazował ludzką siłę i krzepę fizyczną. Pisanki były ulubionym podarunkiem wielkanocnym. Ofiarowywano je w dowód przyjaźni najbliższym i przyjaciołom. Podarowanie pięknie ozdobionego jajka było wyrazem dobrych życzeń i serdecznych uczuć. Tradycyjnie już w okresie przedświątecznym w ZSZiO w Biłgoraju, uczniowie klas technikum gastronomiczno – hotelarskiego i studium gastronomicznego, organizują Wystawę potraw i dekoracji wielkanocnych. Na wystawie prezentowane są typowe potrawy wielkanocne: żurek jajkiem, kiełbasa biała pieczona, pasztet wielkanocny, jajka nadziewane na kilka sposobów, wiosenne sałatki, pieczeń, sos chrzanowy, baby, babeczki wielkanocne oraz mazurki.

2

3 Zwyczaje wielkanocne *Palemki na szczęście *Wielki Tydzień
*Świąteczne porządki *Topienie Judasza *Wielkie grzechotanie *Pogrzeb żuru *Wieszanie śledzia *Święconka *Wielka Sobota Wystawianie paradnych straży przed Grobem Pańskim, palenie Judasza czy nocne nawiedzanie domostw przez ,,dziady śmigustne” - to wciąż kultywowane w niektórych regionach Polski zwyczaje wielkanocne. W Wielki Czwartek odbywa się, mające wielowiekową tradycję ,,palenie Judasza”. Główny aktor tej ceremonii - sędzia i oskarżyciel w jednej osobie - ciągnie odciętą od stryczka słomianą kukłę Judasza, którą zebrana gawiedź okłada kijami, aby potem spalić, a resztki utopić w rzece. W nocy z Niedzieli Wielkanocnej na Poniedziałek mieszkańców południowej Małopolski odwiedzają ubrani w słomiane czapki i futra ,,dziady śmigustne”. Mogą przestraszyć wszystkich, dla których obca jest ta tradycja. Stukają kijami do domostw, zbierają datki, a przy tym nic nie mówią tylko świszczą i turkają. Takie zachowanie przebierańców nawiązuje do biblijnego motywu, mówiącego o wysłannikach żydowskich, którzy nie uwierzyli w Zmartwychwstanie Jezusa, w wyniku czego stracili mowę Szerszej społeczności znane są natomiast widowiska pasyjne przedstawiające cały przebieg Męki Pańskiej. Występują w nich zakonnicy wraz z mieszkańcami pobliskich miejscowości. Najsłynniejsze odbywają się w Kalwarii Zebrzydowskiej w Krakowskiem, Kalwarii Pacławskiej koło Przemyśla i w Górze Kalwarii koło Warszawy.

4 Nadziewane wieżyczki z ogórka
Składniki na 6-7 wieżyczek : Sposób wykonania: 1 ogórek Ogórek pokroić w jednakowe kawałki grubości ok. 3cm Sól Nożem do wycinania rowków wykroić paski skóry Pieprz z kawałków ogórka. 250 g sałatki z szynki i majonezu Mniejszą częścią wycinarki do kulek wydrążyć kawałki 1 gałązka koperku do dekoracji ogórka. Wydrążone kawałki posypać solą i pieprzem Wycięte kulki posypać mielonym pieprzem. Kulki odłożyć na bok. 4.Wydrążone ogórki napełnić sałatą. 5.Na koniec udekorować koperkiem i na wierzchu położyć kulkę ogórka. Dobra rada: Na nadzienie nadaje się również doprawiony twarożek świeży ser lub smaczna sałatka z drobiu

5 Jajka faszerowane pieczarkami
Składniki: Sposób wykonania: 8 jajek Jajka ugotować na twardo , obrać , przekroić 8 małych pieczarek wzdłuż i wyjąć żółtka. 60g masła Pieczarki i cebulkę oczyścić, pokroić w kostkę 1 mała cebulka zeszklić na maśle , osączyć i 4 łyżki majonezu zmiksować z żółtkami , pozostałym masłem Sól oraz majonezem. Przyprawić. Pieprz Masą szprycować białka i dowolnie udekorować.

6 Pieczeń rzymska Składniki: Sposób wykonania:
300g wołowiny bez kości Por i obrane marchewki ugotować 300g wieprzowiny bez kości z dodatkiem wegety. 60g tłuszczu do smażenia Cebulę obrać , pokroić , zrumienić na 50g czerstwej bułki tłuszczu. 40g bułki tartej Mięso zemleć z namoczoną w wodzie 2 średnie marchewki i odciśniętą bułką. Dodawać jajka, 2 jaja cebulę, przyprawy i wyrobić . 1 cebula Na desce posypanej bułką tartą 1 por uformować z mięsa prostokąt, wzdłuż Sól dłuższego boku ułożyć marchewkę Pieprz i por, zrolować. Wegeta Rozgrzać tłuszcz w brytfannie, włożyć uformowane mięso i wstawić do gorącego piekarnika. 6.Piec ok. 60min, często polewając sosem. Wyparowany sos uzupełniać wodą.

7 Jajka w sosie ogórkowym
Składniki: Sposób wykonania: 5 jajek Jajka ugotować na twardo , obrać. 150g ogórka Ogórek umyć, pokroić w cienkie paseczki. 150g majonezu Szczypior umyć, drobno pokroić wymieszać 50ml śmietany z majonezem, śmietaną, ogórkiem i Pęczek szczypiorku przyprawami. Sól Sos i jajka ułożyć na półmisku. Pieprz Udekorować według uznania.

8 Jajka z kremem tuńczykowym
Składniki: Sposób wykonania: 8 jajek Jaja ugotować na twardo, obrać, ściąć spód 1 puszka tuńczyka w oleju wierzch i wyjąc żółtka. 7 łyżek majonezu 2.Żółtka zmiksować z odsączonym tuńczykiem, 2 łyżki masła masłem , majonezem i przyprawami. Sól Masą tuńczykową szprycować jaja i udekorować. Pieprz

9 Żurek Składniki: Sposób wykonania: Zakwas: Zakwas:
170g mąki żytniej Mąkę wsypać do kamiennego 500ml wody garnka i rozmieszać z częścią przegotowanej 1cebula wody. Wywar z wędzonki: Do zawiesiny dodać resztę wody i pokrojoną 450g kości z boczku wędzonego cebulę. 40g marchewki Garnek przykryć lnianą ściereczką i pozostawić 20g pietruszki40g pora w ciepłym miejscu na 4 dni. 20g selera Wywar z wędzonki: sól Kości zalać 2l wody i zagotować. Pieprz Po 3,5 godz. gotowania dodać oczyszczoną Majeranek włoszczyznę i przyprawy. Gotować jeszcze ok. Ponadto: min. 50g startego chrzanu Żurek: 750g białej kiełbasy Jajka ugotować na twardo, obrać. 10 jajek Do przecedzonego przez gęste sito wywaru dodać zakwas, chrzan i sól. Podawać z jajkiem i ugotowaną białą kiełbasą.

10 Sałatka z tuńczykiem Składniki: Sposób wykonania:
2 puszki tuńczyka Sos: 1 puszka fasolki szparagowej 1.Z oliwy , soku z cytryny , musztardy , zieleniny 6 jajek i przypraw przygotować sos 6 ziemniaków Sałatka z tuńczykiem: 1 czerwona papryka 1.Jajka ugotować na twardo , obrać. 12 oliwek Tuńczyka i fasolkę osączyć. Sos: Ziemniaki ugotować , obrać. 6 łyżek oliwy z oliwek 4.Papryke oczyścić , obrać. 2 łyżki soku z cytryny 5.Skadniki wymieszać. 2 łyżki posiekanego szczypiorku 6.Sałatkę polać sosem. 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżeczki musztardy Sól Pieprz

11 Muchomorki z pomidorów
Składniki na 7 muchomorów: Sposób wykonania: 7 pomidorów Pomidory możliwie jednakowej wielkości Sól ułożyć na blacie i odciąć od góry jedną trzecią Pieprz każdego z nich. Przykrywki odłożyć na bok. 2 kule mozzarelli Łyżeczką lub wycinarką do kulek wykroić Czarne i zielone oliwki gniazda nasienne. Doprawić do smaku solą i Ok. 30 listków bazylii pieprzem. Ocet balsamiczny Mozarellę pokroić w drobną kostkę i przekroić Oliwa z oliwek na pół oliwki. Twarożek lub serek Twarożkiem napełnić wyciskarkę i na homogenizowany pokrywach wycisnąć małe kropki. do wyciśnięcia kropek Dobra rada: Pokrywki muszą być całkiem suche, żeby nie spłynęły z nich kropki surowe

12 Myszki z rzodkiewek Składniki: Sposób wykonania:
1 pęczek rzodkiewek 1.Odciąć od rzodkiewek zielone liście. Goździki Zostawić korzonki jako ogony i szypułki jako nosy myszek. 2.Z jednej strony lekko ściąć rzodkiewki, żeby można je było stabilnie ustawić. 3.Z odciętych kawałków wykroić małe uszy rzodkiewki naciąć w miejscach, w których powinny być uszy. 4.Uszy wetknąć w nacięcia i w każdą rzodkiewkę wcisnąć po dwa goździki jako oczy. Dobra rada: Rzodkiewki powinny być różnej wielkości, aby można było z nich wykonać duże i małe myszki. Wybierajmy rzodkiewki z długimi korzonkami, żeby myszki miały ładne ogonki.

13 Wesoły kogucik Składniki na 6 kogucików: Sposób wykonania:
6 jajek ugotowanych na twardo Jajka obrać, ściąć równo dolną część, żeby 1 marchewka można je stabilnie ustawić. 1 czerwona papryka Marchew obrać i pokroić wzdłuż na paski 1 żółta papryka grubości 3mm. Z jednego paska wyciąć 12 ziaren pieprzu dzioby kogucików. 6 piórek koperku Z czerwonej papryki wykroić ogonki i grzebienie, z żółtej papryki wyciąć skrzydła. 4. Jajka naciąć w odpowiednich miejscach i wetknąć w nie dzioby, grzebienie oraz skrzydła i ogony. Drewnianą szpadką ostrożnie wywiercić w jajkach otwory na oczy i włożyć w nie ziarenka pieprzu. Nad ogonkami wetknąć dodatkowo piórka koperku.

14 Babka wielkanocna Składniki: Sposób wykonania:
310g cukru Mąkę pszenną wymieszać z 250g margaryny ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. 230g mąki pszennej Jajka ubić z cukrem, dodać 95g mąki ziemniaczanej mąki oraz stopniowo rozpuszczoną 5 jajek gorącą margarynę- ciągle ubijając. 50g bakalii Dodać bakalie, delikatnie wymieszać i 1 łyżeczka proszku do pieczenia wylać na natłuszczoną formę. 4. Piec ok. 60 minut w temp ‘C 5. Udekorować według uznania.

15 Tartinki z mięsem Składniki: Sposób wykonania:
Minifrykadelki Frykadelki i paluszki drobiowe obsmażyć Cukinia na dużym ogniu. Polędwicę doprawić do Pomidory koktajlowe smaku solą i pieprzem i kilka minut Pierś indyka smażyć ze wszystkich stron. Cienki Sól plaster piersi indyka krótko smażyć Pieprz z dwóch stron i na koniec doprawić Rzodkiewki Szatkownicą do jarzyn pociąć cukinię Szczypiorek w cienkie plastry, zwinąć i każdy Paluszki drobiowe panierowane plaster nadziać na wykałaczkę razem Ananas z połówką pomidora koktajlowego, Winogrona następnie wbić we frykadelkę Mandarynki Z piersi indyka wyciąć serce i przybrać Porzeczki plasterkami rzodkiewki i szczypiorkiem. Polędwica wieprzowa Paluszki drobiowe pokroić na kawałki Ogórek wielkości ok.4cm. W każdy kawałek Twarożek ziołowy wbić szpadkę z cząstką ananasa, Rzodkiewki winogronem, cząstką mandarynki i Sól jedną porzeczką. Używać metalowych Pieprz szpadek. 5.Polędwicę pokroić w plastry grubości ok..2cm.Plastry przeciąć na pół i ustawić miejscem przecięcia do dołu. Na każdej połówce położyć plasterek ogórka. Rękaw z okrągłą końcówką napełnić twarożkiem, wyciąć kleks na ogórek i wetknąć w twarożek plasterek rzodkiewki.

16 Kiełbasa biała Składniki: Sposób wykonania:
1,5 kg białej kiełbasy 1.Kiełabsy oddzielić od siebie (tak aby każda miała 70dag cebuli związane końce) i zrumienić na 3 łyżkach 1,5 szkl. gęstej śmietany gorącego smalcu. Przełożyć do natłuszczonego 6 łyżek smalcu żaroodpornego naczynia i piec ok.20min w temp. Po łyżeczce rozmarynu, tymianku i słodkiej papryki stopni. Sól Posiekaną cebule zeszklić na pozostałym smalcu Cukier doprawić szczyptą soli, pieprzu oraz ziołami, Pieprz zalać szklanką wody i dusić pod przykryciem Tłuszcz min. 3. Cebulowy sos zalać śmietaną, doprawić szczyptą, cukru i jeszcze chwilę gotować Kiełbasy podawać gorącym sosem.

17 Świąteczny pasztet Składniki: Sposób wykonania:
1 duży kurczak Kurczaka podzielić na części, dodać 1kg mięsa gulaszowego połowę warzyw, ziele angielskie, liść 30dkg wątróbki drobiowej laurowy, 0,5 szklanki wody i dusić pod 2 bułki czerstwe przykryciem. 5 jaj W osobnym naczyniu poddusić do 4 cebule miękkości mięso gulaszowe z 3 marchewki pozostałymi warzywami i przyprawami, 1 seler pod koniec dodać wątróbkę. 3 ziarna ziela angielskiego Mięso z kurczaka po ostudzeniu 3 ziarna pieprzu oddzielić od kości. Listek laurowy Bułkę namoczyć w szklance Pieprz odcedzonego wywaru i odcisnąć. Sól Mięso, wątróbkę, warzywa i bułkę Gałka muszkatołowa zemleć dwukrotnie w maszynce Imbir z sitkiem do pasztetów. Tłuszcz Dodać jajka, 0,5 szklanki wywaru i Bułka tarta do formy wyrobić. Doprawić pieprzem, gałką, imbirem, solą. 7.Formę natłuścić i wysypać bułką. Przełożyć do niej masę mięsną, skropić wywarem i piec 1godz 15min. w temp 180 stopni.

18

19 Nadchodzą wspaniałe święta, gdy każdy o każdym pamięta!
Niech będą dla Was pełne miłości, radości i szczęścia!


Pobierz ppt "Tradycje wielkanocne w naszej szkole"

Podobne prezentacje


Reklamy Google