Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Polskie święcone znane było z obfitości i pięknie ozdobionego stołu. W tradycji chrześcijańskiej ważna jest symbolika produktów. Chleb jest najważniejszym.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Polskie święcone znane było z obfitości i pięknie ozdobionego stołu. W tradycji chrześcijańskiej ważna jest symbolika produktów. Chleb jest najważniejszym."— Zapis prezentacji:

1 Polskie święcone znane było z obfitości i pięknie ozdobionego stołu. W tradycji chrześcijańskiej ważna jest symbolika produktów. Chleb jest najważniejszym z symboli, ponieważ przedstawia ciało Chrystusa, zawsze gwarantował pomyślność i dobrobyt. Jajko jest symbolem odradzającego się życia i zwycięstwa życia nad śmiercią. Wierzono, że podzielenie się jajkiem z bliskimi umacnia więzi rodzinne. Pisanki podarowane zakochanym gwarantowały udany związek i pomyślność. Wędlina miała zapewnić płodność i zdrowie, była symbolem dostatku. Sól uznawano za symbol oczyszczenia, za sedno istnienia i prawdy. Chrzan obrazował ludzką siłę i krzepę fizyczną. Pisanki były ulubionym podarunkiem wielkanocnym. Ofiarowywano je w dowód przyjaźni najbliższym i przyjaciołom. Podarowanie pięknie ozdobionego jajka było wyrazem dobrych życzeń i serdecznych uczuć. Tradycyjnie już w okresie przedświątecznym w ZSZiO w Biłgoraju, uczniowie klas technikum gastronomiczno – hotelarskiego i studium gastronomicznego, organizują Wystawę potraw i dekoracji wielkanocnych. Na wystawie prezentowane są typowe potrawy wielkanocne: żurek jajkiem, kiełbasa biała pieczona, pasztet wielkanocny, jajka nadziewane na kilka sposobów, wiosenne sałatki, pieczeń, sos chrzanowy, baby, babeczki wielkanocne oraz mazurki.

2

3 *Palemki na szczęście *Wielki Tydzień *Świąteczne porządki *Topienie Judasza *Wielkie grzechotanie *Pogrzeb żuru *Wieszanie śledzia *Święconka *Wielka Sobota Wystawianie paradnych straży przed Grobem Pańskim, palenie Judasza czy nocne nawiedzanie domostw przez,,dziady śmigustne - to wciąż kultywowane w niektórych regionach Polski zwyczaje wielkanocne. W Wielki Czwartek odbywa się, mające wielowiekową tradycję,,palenie Judasza. Główny aktor tej ceremonii - sędzia i oskarżyciel w jednej osobie - ciągnie odciętą od stryczka słomianą kukłę Judasza, którą zebrana gawiedź okłada kijami, aby potem spalić, a resztki utopić w rzece. W nocy z Niedzieli Wielkanocnej na Poniedziałek mieszkańców południowej Małopolski odwiedzają ubrani w słomiane czapki i futra,,dziady śmigustne. Mogą przestraszyć wszystkich, dla których obca jest ta tradycja. Stukają kijami do domostw, zbierają datki, a przy tym nic nie mówią tylko świszczą i turkają. Takie zachowanie przebierańców nawiązuje do biblijnego motywu, mówiącego o wysłannikach żydowskich, którzy nie uwierzyli w Zmartwychwstanie Jezusa, w wyniku czego stracili mowę. Szerszej społeczności znane są natomiast widowiska pasyjne przedstawiające cały przebieg Męki Pańskiej. Występują w nich zakonnicy wraz z mieszkańcami pobliskich miejscowości. Najsłynniejsze odbywają się w Kalwarii Zebrzydowskiej w Krakowskiem, Kalwarii Pacławskiej koło Przemyśla i w Górze Kalwarii koło Warszawy.

4 Składniki na 6-7 wieżyczek :Sposób wykonania: 1 ogórek 1.Ogórek pokroić w jednakowe kawałki grubości ok. 3cm Sól 2.Nożem do wycinania rowków wykroić paski skóry Pieprz z kawałków ogórka. 250 g sałatki z szynki i majonezu 3.Mniejszą częścią wycinarki do kulek wydrążyć kawałki 1 gałązka koperku do dekoracji ogórka. Wydrążone kawałki posypać solą i pieprzem. Wycięte kulki posypać mielonym pieprzem. Kulki odłożyć na bok. 4.Wydrążone ogórki napełnić sałatą. 5.Na koniec udekorować koperkiem i na wierzchu położyć kulkę ogórka. Dobra rada: Na nadzienie nadaje się również doprawiony twarożek świeży ser lub smaczna sałatka z drobiu

5 Składniki: Sposób wykonania: 8 jajek 1.Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić 8 małych pieczarek wzdłuż i wyjąć żółtka. 60g masła 2.Pieczarki i cebulkę oczyścić, pokroić w kostkę 1 mała cebulka zeszklić na maśle, osączyć i 4 łyżki majonezu zmiksować z żółtkami, pozostałym masłem Sól oraz majonezem. Przyprawić. Pieprz 3.Masą szprycować białka i dowolnie udekorować.

6 Składniki:Sposób wykonania: 300g wołowiny bez kości 1.Por i obrane marchewki ugotować 300g wieprzowiny bez kości z dodatkiem wegety. 60g tłuszczu do smażenia 2.Cebulę obrać, pokroić, zrumienić na 50g czerstwej bułki tłuszczu. 40g bułki tartej 3.Mięso zemleć z namoczoną w wodzie 2 średnie marchewki i odciśniętą bułką. Dodawać jajka, 2 jaja cebulę, przyprawy i wyrobić. 1 cebula 4.Na desce posypanej bułką tartą 1 por uformować z mięsa prostokąt, wzdłuż Sól dłuższego boku ułożyć marchewkę Pieprz i por, zrolować. Wegeta 5. Rozgrzać tłuszcz w brytfannie, włożyć uformowane mięso i wstawić do gorącego piekarnika. 6.Piec ok. 60min, często polewając sosem. Wyparowany sos uzupełniać wodą.

7 Składniki: Sposób wykonania: 5 jajek 1.Jajka ugotować na twardo, obrać. 150g ogórka 2.Ogórek umyć, pokroić w cienkie paseczki. 150g majonezu 3.Szczypior umyć, drobno pokroić wymieszać 50ml śmietany z majonezem, śmietaną, ogórkiem i Pęczek szczypiorku przyprawami. Sól 4.Sos i jajka ułożyć na półmisku. Pieprz Udekorować według uznania.

8 Składniki: Sposób wykonania: 8 jajek1.Jaja ugotować na twardo, obrać, ściąć spód 1 puszka tuńczyka w oleju wierzch i wyjąc żółtka. 7 łyżek majonezu2.Żółtka zmiksować z odsączonym tuńczykiem, 2 łyżki masła masłem, majonezem i przyprawami. Sól3.Masą tuńczykową szprycować jaja i udekorować. Pieprz

9 Składniki: Sposób wykonania: Zakwas: 170g mąki żytniej 1. Mąkę wsypać do kamiennego 500ml wody garnka i rozmieszać z częścią przegotowanej 1cebula wody. Wywar z wędzonki: 2. Do zawiesiny dodać resztę wody i pokrojoną 450g kości z boczku wędzonego cebulę. 40g marchewki 3.Garnek przykryć lnianą ściereczką i pozostawić 20g pietruszki40g pora w ciepłym miejscu na 4 dni. 20g selera Wywar z wędzonki: sól 1. Kości zalać 2l wody i zagotować. Pieprz 2. Po 3,5 godz. gotowania dodać oczyszczoną Majeranek włoszczyznę i przyprawy. Gotować jeszcze ok. Ponadto: 45 min. 50g startego chrzanu Żurek: 750g białej kiełbasy 1.Jajka ugotować na twardo, obrać. 10 jajek 2.Do przecedzonego przez gęste sito wywaru dodać zakwas, chrzan i sól. Podawać z jajkiem i ugotowaną białą kiełbasą.

10 Składniki: Sposób wykonania: 2 puszki tuńczyka Sos: 1 puszka fasolki szparagowej1.Z oliwy, soku z cytryny, musztardy, zieleniny 6 jajek i przypraw przygotować sos 6 ziemniakówSałatka z tuńczykiem: 1 czerwona papryka1.Jajka ugotować na twardo, obrać. 12 oliwek2.Tuńczyka i fasolkę osączyć. Sos: 3.Ziemniaki ugotować, obrać. 6 łyżek oliwy z oliwek4.Papryke oczyścić, obrać. 2 łyżki soku z cytryny5.Skadniki wymieszać. 2 łyżki posiekanego szczypiorku6.Sałatkę polać sosem. 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżeczki musztardy Sól Pieprz

11 Składniki na 7 muchomorów:Sposób wykonania: 7 pomidorów1.Pomidory możliwie jednakowej wielkości Sól ułożyć na blacie i odciąć od góry jedną trzecią Pieprz każdego z nich. Przykrywki odłożyć na bok. 2 kule mozzarelli 2.Łyżeczką lub wycinarką do kulek wykroić Czarne i zielone oliwki gniazda nasienne. Doprawić do smaku solą i Ok. 30 listków bazylii pieprzem. Ocet balsamiczny 3.Mozarellę pokroić w drobną kostkę i przekroić Oliwa z oliwek na pół oliwki. Twarożek lub serek 4.Twarożkiem napełnić wyciskarkę i na homogenizowany pokrywach wycisnąć małe kropki. do wyciśnięcia kropekDobra rada: Pokrywki muszą być całkiem suche, żeby nie spłynęły z nich kropki surowe

12 Składniki:Sposób wykonania: 1 pęczek rzodkiewek1.Odciąć od rzodkiewek zielone liście. Goździki Zostawić korzonki jako ogony i szypułki jako nosy myszek. 2.Z jednej strony lekko ściąć rzodkiewki, żeby można je było stabilnie ustawić. 3.Z odciętych kawałków wykroić małe uszy rzodkiewki naciąć w miejscach, w których powinny być uszy. 4.Uszy wetknąć w nacięcia i w każdą rzodkiewkę wcisnąć po dwa goździki jako oczy. Dobra rada: Rzodkiewki powinny być różnej wielkości, aby można było z nich wykonać duże i małe myszki. Wybierajmy rzodkiewki z długimi korzonkami, żeby myszki miały ładne ogonki.

13 Składniki na 6 kogucików:Sposób wykonania: 6 jajek ugotowanych na twardo 1. Jajka obrać, ściąć równo dolną część, żeby 1 marchewka można je stabilnie ustawić. 1 czerwona papryka 2. Marchew obrać i pokroić wzdłuż na paski 1 żółta papryka grubości 3mm. Z jednego paska wyciąć 12 ziaren pieprzu dzioby kogucików. 6 piórek koperku 3.Z czerwonej papryki wykroić ogonki i grzebienie, z żółtej papryki wyciąć skrzydła. 4. Jajka naciąć w odpowiednich miejscach i wetknąć w nie dzioby, grzebienie oraz skrzydła i ogony. Drewnianą szpadką ostrożnie wywiercić w jajkach otwory na oczy i włożyć w nie ziarenka pieprzu. Nad ogonkami wetknąć dodatkowo piórka koperku.

14 Składniki:Sposób wykonania: 310g cukru 1.Mąkę pszenną wymieszać z 250g margaryny ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. 230g mąki pszennej 2. Jajka ubić z cukrem, dodać 95g mąki ziemniaczanej mąki oraz stopniowo rozpuszczoną 5 jajek gorącą margarynę- ciągle ubijając. 50g bakalii 3. Dodać bakalie, delikatnie wymieszać i 1 łyżeczka proszku do pieczenia wylać na natłuszczoną formę. 4. Piec ok. 60 minut w temp C 5. Udekorować według uznania.

15 Składniki:Sposób wykonania: Minifrykadelki 1.Frykadelki i paluszki drobiowe obsmażyć Cukinia na dużym ogniu. Polędwicę doprawić do Pomidory koktajlowe smaku solą i pieprzem i kilka minut Pierś indyka smażyć ze wszystkich stron. Cienki Sól plaster piersi indyka krótko smażyć Pieprz z dwóch stron i na koniec doprawić Rzodkiewki 2.Szatkownicą do jarzyn pociąć cukinię Szczypiorek w cienkie plastry, zwinąć i każdy Paluszki drobiowe panierowane plaster nadziać na wykałaczkę razem Ananas z połówką pomidora koktajlowego, Winogrona następnie wbić we frykadelkę Mandarynki 3.Z piersi indyka wyciąć serce i przybrać Porzeczki plasterkami rzodkiewki i szczypiorkiem. Polędwica wieprzowa 4.Paluszki drobiowe pokroić na kawałki Ogórek wielkości ok.4cm. W każdy kawałek Twarożek ziołowy wbić szpadkę z cząstką ananasa, Rzodkiewki winogronem, cząstką mandarynki i Sól jedną porzeczką. Używać metalowych Pieprz szpadek. 5.Polędwicę pokroić w plastry grubości ok..2cm.Plastry przeciąć na pół i ustawić miejscem przecięcia do dołu. Na każdej połówce położyć plasterek ogórka. Rękaw z okrągłą końcówką napełnić twarożkiem, wyciąć kleks na ogórek i wetknąć w twarożek plasterek rzodkiewki.

16 Składniki:Sposób wykonania: 1,5 kg białej kiełbasy1.Kiełabsy oddzielić od siebie (tak aby każda miała 70dag cebuli związane końce) i zrumienić na 3 łyżkach 1,5 szkl. gęstej śmietany gorącego smalcu. Przełożyć do natłuszczonego 6 łyżek smalcu żaroodpornego naczynia i piec ok.20min w temp. Po łyżeczce rozmarynu, tymianku i słodkiej papryki 200 stopni. Sól2.Posiekaną cebule zeszklić na pozostałym smalcu Cukier doprawić szczyptą soli, pieprzu oraz ziołami, Pieprz zalać szklanką wody i dusić pod przykryciem Tłuszcz 15min. 3. Cebulowy sos zalać śmietaną, doprawić szczyptą, cukru i jeszcze chwilę gotować Kiełbasy podawać gorącym sosem.

17 Składniki:Sposób wykonania: 1 duży kurczak 1. Kurczaka podzielić na części, dodać 1kg mięsa gulaszowego połowę warzyw, ziele angielskie, liść 30dkg wątróbki drobiowej laurowy, 0,5 szklanki wody i dusić pod 2 bułki czerstwe przykryciem. 5 jaj 2. W osobnym naczyniu poddusić do 4 cebule miękkości mięso gulaszowe z 3 marchewki pozostałymi warzywami i przyprawami, 1 seler pod koniec dodać wątróbkę. 3 ziarna ziela angielskiego 3. Mięso z kurczaka po ostudzeniu 3 ziarna pieprzu oddzielić od kości. Listek laurowy 4.Bułkę namoczyć w szklance Pieprz odcedzonego wywaru i odcisnąć. Sól 5.Mięso, wątróbkę, warzywa i bułkę Gałka muszkatołowa zemleć dwukrotnie w maszynce Imbir z sitkiem do pasztetów. Tłuszcz 6.Dodać jajka, 0,5 szklanki wywaru i Bułka tarta do formy wyrobić. Doprawić pieprzem, gałką, imbirem, solą. 7.Formę natłuścić i wysypać bułką. Przełożyć do niej masę mięsną, skropić wywarem i piec 1godz 15min. w temp 180 stopni.

18

19 Nadchodz ą wspaniałe ś wi ę ta, gdy ka ż dy o ka ż dym pami ę ta! Niech b ę d ą dla Was pełne miło ś ci, rado ś ci i szcz ęś cia!


Pobierz ppt "Polskie święcone znane było z obfitości i pięknie ozdobionego stołu. W tradycji chrześcijańskiej ważna jest symbolika produktów. Chleb jest najważniejszym."

Podobne prezentacje


Reklamy Google