Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

S KŁADNIKI CIASTA I PODZIAŁ CIAST. CIASTA Mieszaniny produktów spożywczych składające się głównie z mąki, przerobionej wraz z innymi składnikami na jednolitą.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "S KŁADNIKI CIASTA I PODZIAŁ CIAST. CIASTA Mieszaniny produktów spożywczych składające się głównie z mąki, przerobionej wraz z innymi składnikami na jednolitą."— Zapis prezentacji:

1 S KŁADNIKI CIASTA I PODZIAŁ CIAST

2 CIASTA Mieszaniny produktów spożywczych składające się głównie z mąki, przerobionej wraz z innymi składnikami na jednolitą masę o różnej konsystencji

3 S KŁADNIKI CIASTA

4 M ĄKA Pszenna ( tortowa, krupczatka, razowa) Żytnia Ziemniaczana

5 TŁUSZCZ Masło Olej Margaryna

6 J AJA Kurze

7 P ŁYNY Mleko Woda Woda gazowana Piwo Maślanka Jogurt

8 C UKIER LUB INNE ŚRODKI SŁODZĄCE Cukier biały Cukier brązowy Miód Syrop klonowy Melasa Syrop z agawy

9 D ODATKI SMAKOWO - ZAPACHOWE Karmel Wanilia Olejki zapachowe Kakao, karob Bakalie Mak Marmolada, dżem Owoce Ser

10 Ś RODKI SPULCHNIAJĄCE Powietrze Para wodna Drożdże świeże i suszone Proszek do pieczenia Soda oczyszczona Amoniak

11 P ODZIAŁ CIAST

12 C IASTA K RUCHE

13 C IASTA DROŻDŻOWE

14 B ISZKOPTOWO - TŁUSZCZOWE (P IASKOWE )

15 P ARZONE ( PTYSIOWE )

16 F RANCUSKIE

17 P ÓŁFRANCUSKIE ( KRUCHODROŻDŻOWE )

18 P IERNIKOWE

19 Z BIJANE

20 P ODSTAWOWE Ś RODKI S ŁODZĄCE

21 C UKIER Produkt otrzymywany z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej zawierający 99,8 % sacharozy

22 O TRZYMYWANIE CUKRU

23 Z ASTOSOWANIE CUKRU Środek słodzący Środek utrwalający Wyroby ciastkarskie Wyroby cukiernicze Cukier w kostkach lub kryształach Cukier puder

24 W PŁYW CUKRU NA ORGANIZM CZŁOWIEKA Próchnica Uzależnienie Skoki glukozy Nadpobudliwość Oporność tkanek na insulinę Cukrzyca Otyłość Podwyższanie poziomu cholesterolu (wraz z tłuszczem) Rozwój bakterii gnilnych w jelitach

25 M IÓD Produkt wytwarzany przez pszczoły z nektaru kwiatowego lub spadzi

26 G ATUNKI MIODU Wielokwiatowy Rzepakowy Lipowy Spadziowy Gryczany Wrzosowy Akacjowy

27 W ALORY ZDROWOTNE MIODU Wzmacnia odporność Zapobiega przeziębieniom Wzmacnia serce Podnosi poziom hemoglobiny we krwi Ułatwia trawienie Działa korzystnie na przewód pokarmowy i oddechowy Hamuje rozwój drobnoustrojów

28 Z AMIENNIKI CUKRU Syrop z agawy Syrop klonowy Stewia Melasa Słód ryżowy lub jęczmienny Ksylitol (c. brzozowy) Syrop daktylowy Lukrecja

29 W YKAŃCZANIE WYROBÓW CUKIERNICZYCH

30 1. P OMADY Wodne lub mleczne roztwory cukrowe, zagęszczone przez gotowanie i poddane ubijaniu

31 2. L UKRY ( GLAZURY ) POMADOWE Otrzymywane z pomady wodnej przez rozcieńczenie jej do konsystencji półpłynnej. Po uzyskaniu jednolitej masy dodaje się esencje zapachowe np. pomarańczową, rumową, waniliową. Najlepiej stosować na gorące wypieki np. cista drożdżowe, pączki, szarlotki, serniki, makowce, baby

32 3. L UKRY ( GLAZURY ) CUKROWO - BIAŁKOWE Otrzymywane są z cukru i białek, z dodatkiem środków żelujących, substancji smakowo- zapachowych i barwników

33 4. M ASY Półprodukty cukiernicze złożone z mieszaniny utartych lub zmiażdżonych surowców

34 5. K REMY

35 6. S YROPY DO NAKRAPIANIA Półprodukt cukierniczy otrzymywany przez napowietrzanie, podgrzewanie i gotowanie 50% r-ru cukru z dodatkiem alkoholu i substancji smakowo-zapachowych Do nasączania ciastek i tortów z ciasta biszkoptowego

36 7. S YROPY Z CUKRU PALONEGO ( KARMEL ) Otrzymany z pięciu części cukru i jednej części wody poddanych ogrzewaniu do temperatury 170°C przy ciągłym mieszaniu Stosowany jako naturalny barwnik przy produkcji kremów, mas, pomad, ciast i deserów

37 P REZENTACJA DO PRZEDMIOTU T ECHNOLOGIA G ASTRONOMICZNA Wykonała Iwona Bogusiewicz-Kuś


Pobierz ppt "S KŁADNIKI CIASTA I PODZIAŁ CIAST. CIASTA Mieszaniny produktów spożywczych składające się głównie z mąki, przerobionej wraz z innymi składnikami na jednolitą."

Podobne prezentacje


Reklamy Google