Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Ekstrakcja ciecz – ciecz. Współczynniki podziału alkoholi między fazę organiczną i wodę Rozpuszczalnikmetanoletanoln-butanol n-heksan0,00240,0083 0,25.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Ekstrakcja ciecz – ciecz. Współczynniki podziału alkoholi między fazę organiczną i wodę Rozpuszczalnikmetanoletanoln-butanol n-heksan0,00240,0083 0,25."— Zapis prezentacji:

1 Ekstrakcja ciecz – ciecz

2 Współczynniki podziału alkoholi między fazę organiczną i wodę Rozpuszczalnikmetanoletanoln-butanol n-heksan0,00240,0083 0,25 n-dekan0,00240,0060 0,025 toluen0,0070,03 0,5 chloroform0,0550,14 2,2 eter etylowy0,140,32 4,1 n-oktanol0,180,50 7,6 fosforan tri-n- butylowy 0,200,5414,5

3 Idea procesu ekstrakcji

4 Ekstrakcja jednostopniowa okresowa

5 Ekstrakcja jednostopniowa ciągła

6 Aparaty do ekstrakcji jednostopniowej ciągłej

7

8

9 Ekstrakcja wielostopniowa

10 Ekstraktory wielostopniowe

11

12 Ekstraktory wielostopniowe – kolumny ekstrakcyjne

13 Ekstraktory wielostopniowe wirówkowe

14

15 Porównanie kosztów ekstrakcji i destylacji etanolu Zawartość etanolu po fermentacji [%] Koszty destylacji [$/l] Koszty ekstrakcji [$/l] 5,00,0360,127 9,60,0290,076 14,00,0280,060

16 Orientacyjne wartości współczynników podziału kwasów organicznych między fazę organiczną i wodę Rozpuszczalnik (faza organiczna) Kwas octowyKwas mlekowyKwas cytrynowy alkohole (C 4 - C 8 ) 0,64 - 1,680,26 – 0,66~0,3 ketony (C 4 -C 8 )0,61 – 1,20~0,140,1 – 0,33 estry (C 4 -C 8 )0,17 – 0,89 -~0,1 etery (C 4 -C 8 )0,14 – 0,630,04 – 0,1~0,1

17 Ekstrakcja kwasu octowego przy pomocy octanu etylu

18 Ekstrakcja i reekstrakcja penicyliny G


Pobierz ppt "Ekstrakcja ciecz – ciecz. Współczynniki podziału alkoholi między fazę organiczną i wodę Rozpuszczalnikmetanoletanoln-butanol n-heksan0,00240,0083 0,25."

Podobne prezentacje


Reklamy Google