Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał"— Zapis prezentacji:

1

2 Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał Ludzki CZŁOWIEK – NAJLEPSZA INWESTYCJA Publikacja jest współfinansowana przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Prezentacja jest dystrybuowana bezpłatnie

3 DANE INFORMACYJNE Nazwa szkoły: Publiczne Gimnazjum im. Fryderyka Chopina w Radominie ID grupy: 96/99_MP_G2 Opiekun: mgr Wioletta Petrykowska Kompetencja: Matematyczno-przyrodnicza Temat projektowy: Odżywiaj się zdrowo-zapobiegaj chorobom Semestr/rok szkolny:4/2011/2012

4 Na początku realizacji tematu projektowego przeprowadziliśmy ankietę wśród uczniów naszego gimnazjum dotyczącą zdrowego odżywiania.

5 Wyniki ankiety (wyrażone w procentach): 1. Płeć Kobieta54 Mężczyzna46 2. Czy regularnie spożywasz posiłki? Tak41 Nie14 Nie zawsze45

6 3. Ile posiłków jadasz w ciągu dnia? więcej niż Czy codziennie jesz obiad? Tak71 Nie29

7 5. Czy często jesz owoce i warzywa? Tak75 Nie25 6. Czy codziennie jesz śniadanie? Tak52 Nie48

8 7. Czy podjadasz między posiłkami? Tak47 Nie11 Czasami42 8. Co najczęściej pijesz? Wodę niegazowaną21 Wodę gazowaną 16 Soki38 Herbatę lub kawę 14 Napoje gazowane 11

9 9. Czy często jesz fast-foody ? Codziennie6 Raz w tygodniu 20 Rzadko63 Często8 W og ó le Czy bierzesz do szkoły drugie śniadanie? Tak28 Nie47 Nie zawsze25

10 11. Czy l ubisz surówki? Tak81 Nie Jak często jesz słodycze? Rzadko31 Często69

11 13. Czy lubisz mleko, jogurty i inne przetwory nabiałowe? Tak90 Nie Który z poniższych produktów jest wg Ciebie najbardziej niezdrowy? Batony 8 Chipsy86 Paluszki3 Cukierki3

12 15. Czy zwracasz uwagę na dietę? Tak, zawsze10 Raczej tak17 Czasami33 Raczej nie Czy uważasz, że sposób w jaki się odżywiamy wpływa na jakość życia i nasze samopoczucie? Ma istotny wpływ66 Ma wpływ, ale nie taki wielki30 Nie ma wpływu 4

13 17. Jak oceniasz swój sposób odżywiania ? 18. Czy lubisz aktywny tryb życia? Zdrowy17 Raczej zdrowy 44 Niezdrowy1 Czasami taki, czasami taki38 Tak87 Nie13

14 18. Ile litrów płynów pijesz dziennie? Około 1,5 l lub więcej63 1 litr31 0,5 litra 4 Mniej2 19. W jakim tempie spożywasz posiłki? Przeżuwam wolno każdy kęs 3 W umiarkowanym tempie 75 Dość szybko16 Bardzo szybko 6

15 20. Czy uprawiasz sport? Tak71 Nie29

16 Podsumowanie wyników ankiety: większość uczniów naszej szkoły odżywia się prawidłowo, uczniowie spożywają prawidłową liczbę posiłków i piją wodę niegazowaną oraz soki, mało uczniów zabiera do szkoły drugie śniadanie, za dużo jemy słodyczy, większość z nas uważa, że się zdrowo odżywia, dużo uczniów naszej szkoły uprawia sport.

17 Aby dowiedzieć się więcej na temat zdrowego odżywiania zorganizowaliśmy spotkanie dla wszystkich uczniów naszego gimnazjum z przedstawicielami Sanepidu z Golubia - Dobrzynia.

18 Dużo ciekawych informacji przekazała nam pani pielęgniarka szkolna, z którą wspólnie: liczyliśmy ilość kalorii, obliczaliśmy BMI, sporządzaliśmy menu dzienne, które zawierało odpowiednią ilość wszystkich składników pokarmowych.

19 Później przygotowaliśmy przepyszne zdrowe sałatki. Oczywiście wszystkim bardzo smakowały.

20 Zorganizowaliśmy też zajęcia sportowe, które poprowadził pan mgr Andrzej Kiejnowski – nasz nauczyciel wychowania fizycznego. Pokazał nam różne ćwiczenia, które poprawiają kondycję i sylwetkę. Mieliśmy też szybki kurs nordic walking.

21

22 Zdrowie fizyczne - prawidłowe funkcjonowanie organizmu, jego układów i narządów. Zdrowie i choroby Choroba – jedno z podstawowych pojęć medycznych; ogólne określenie każdego odstępstwa od pełni zdrowia organizmu.

23 Choroby wynikające z nieprawidłowego odżywiania Próchnica zębów jest chorobą polegającą na demineralizacji oraz proteolitycznym rozpadzie twardych tkanek zęba. Nieleczona próchnica sięga wewnętrznych części zęba, w końcu niszcząc go całkowicie.

24 Otyłość – przewlekła choroba wywołana nadmierną podażą energii w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Prowadzi do nadmiernego odkładania tłuszczu i zaburzeń w funkcjonowaniu narządów. Nad waga - jest to nadmierna masa ciała powyżej masy optymalnej.

25 Zatrucie pokarmowe – choroba wynikająca ze spożycia pokarmu lub przyjęcia płynów zawierających substancje szkodliwe, a w szczególności toksyny bakteryjne, drobnoustroje lub oba naraz.

26 Przyczyny zaburzeń odżywiania Do głównych przyczyn zaburzeń odżywiania należą nieprawidłowe nawyki żywieniowe oraz stres. Udowodniono jednak, że zaburzenia odżywiania doskonale dają się leczyć przy wsparciu psychologów, psychiatrów i dietetyków.

27 Przyczyny zaburzeń odżywiania: - presja społeczeństwa i media, - moda, - osobowość, - życie rodzinne, - sytuacje trudne emocjonalnie, - dojrzewanie.

28 Oznaki zaburzeń odżywiania się Istnieją trzy podstawowe typy tych zaburzeń: anoreksja, bulimia i kompulsywne objadanie się. W przypadku każdego z nich pojawiają się symptomy i zmiany w uczuciach, myśleniu i zachowaniu osoby, które mogą sugerować występowanie problemów związanych z jedzeniem.

29 Choroby zaburzeń odżywiania. Bulimia (żarłoczność psychiczna ) – zaburzenie odżywiania( niepohamowane objadanie się, po którym następuje np. wywoływanie wymiotów). Choroba o podłożu psychicznym, nerwicowym. Choroba ta często występuje w połączeniu z anoreksją. Anoreksja- zaburzenie odżywiania (utrata łaknienia, jadłowstręt), charakteryzuje się intensywnym lękiem przed otyłością, obsesyjnym kontrolowaniem wagi (osoba czuje się gruba bez względu na wagę ciała). Choroba ta może prowadzić do śmierci.

30 Sposoby leczenia Leczenie zaburzeń jedzenia (bulimii, anoreksji, otyłości, nadwagi ) podejmuje się poprzez terapię, opartą na związku psychoterapeutycznym. Leczenie obejmuje zarazem aspekty somatyczne, psychiatryczne i psychologiczne choroby.

31 Bardzo szkodliwe dla zdrowia jest palenie papierosów. Powoduje ono: -Choroby płuc -Nowotwory: krtani, gardła, nerek -Choroby serca -Uszkodzenie mózgu -Zawał serca -Bezpłodność -Ślepotę

32 Negatywny wpływ alkoholu na organizm Alkoholizm – nałóg wynikający z nadużywania alkoholu. Stan uzależnienia psychicznego i fizycznego od alkoholu. Przewlekłe zatrucie alkoholem doprowadza do zmian zwyrodnieniowych wątroby, nerek, mięśnia sercowego.

33 Składniki pokarmowe potrzebne do prawidłowego odżywiania

34 BIAŁKA Białka są podstawowym elementem budulcowym wszystkich organizmów. Białka zbudowane są z mniejszych elementów – aminokwasów białkowych, które łączą się wiązaniem peptydowym. W skład białek wchodzą cztery podstawowe pierwiastki: węgiel, wodór, tlen i azot. Niektóre rodzaje białek zawierają również siarkę i fosfor. W organizmie człowieka białka pod wpływem enzymów ulegają rozkładowi na aminokwasy, z których część modyfikuje i buduje własne białko, a część spala w celu uzyskania energii.

35 TŁUSZCZE Tłuszcze to estry wyższych kwasów karboksylowych i glicerolu. Występują w tkankach zwierzęcych i nasionach roślin oleistych. Tłuszcze roślinne są na ogół cieczami, a tłuszcze zwierzęce – ciałami stałymi. Tłuszcze są najważniejszym składnikiem energetycznym pożywienia, ponieważ ich przemiany w organizmie są źródłem energii niezbędnej do przebiegu procesów życiowych.

36 Węglowodany Węglowodany - cukry– organiczne związki chemiczne składające się z atomów węgla, wodoru i tlenu. Są głównym źródłem energii. Pozwalają na oszczędną gospodarkę białkami i tłuszczami. Woda Woda– związek chemiczny o wzorze H 2 O. Woda nie stanowi substancji odżywczych dla organizmu, mimo to jest niezbędnym składnikiem, od którego zależy jego przeżycie.

37 Witaminy Witaminy to związki organiczne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, których organizm sam nie potrafi wyprodukować. Dostarczane są do organizmu wraz z pożywieniem, a potrzebne są w ilościach minimalnych. Witaminy można podzielić na rozpuszczalne w wodzie oraz rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K).

38 Piramida zdrowego odżywiania przedstawia zalecenia porcji żywieniowych produktów spożywczych w codziennej diecie

39 Zasady zdrowego odżywiania: Spożywaj 4-5 posiłków dziennie bez podjadania między posiłkami. Unikaj nadmiernej ilości cholesterolu. Spożywaj produkty nieprzetworzone zawierające naturalne witaminy, sole mineralne, błonnik, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Ograniczaj spożywanie żywności z dodatkami sztucznych barwników, konserwantów i innych syntetycznych dodatków. Spożywaj ostatni posiłek najpóźniej na 2 godziny przed nocnym spoczynkiem. Pij minimum 1,5 litra wody dziennie. Staraj się ograniczać ilość spożywanej kawy i zwykłej herbaty, białej mąki, cukru, pasteryzowanego mleka krowiego, soli.

40 Kupując artykuły spożywcze należy zwracać uwagę, jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności! Często oprócz składników niezbędnych, których organizm potrzebuje do życia dodawane są substancje dodatkowe, np.: barwniki spożywcze, substancje zapachowe, przeciwutleniacze, środki zagęszczające, środki konserwujące.

41 Pomimo, że żyjemy w XXI wieku nadal na świecie wielu ludzi jest niedożywionych i umiera z powodu głodu.

42 Sposoby walki z głodem i niedożywieniem na świecie: -organizowanie zbiórek charytatywnych dla potrzebujących, - wysyłanie konwojów z żywnością, lekarstwami i środkami higienicznymi, - importowanie żywności z krajów wysoko rozwiniętych, - znalezienie pracy ludziom bezrobotnym, - zgłaszanie się do wolontariatu walki z głodem.

43 Zapamiętaj te hasła !

44 ,,DIETA TO NIE ODCHUDZANIE, TYLKO ZDROWE ODŻYWIANIE !

45 ,,GDY NIE BĘDZIECIE PALIĆ, TO ZDROWIE MOŻECIE OCALIĆ !

46 ,, SPORT TO ZDROWIE - KAŻDY CI TO POWIE !

47 Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał Ludzki CZŁOWIEK – NAJLEPSZA INWESTYCJA Publikacja jest współfinansowana przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Prezentacja jest dystrybuowana bezpłatnie

48 Tworząc naszą prezentację korzystaliśmy z: - zasobów sieci Internet, - broszur, - informacji przekazanych przez zaproszonych gości, - książek pt.,,Porozmawiajmy o … - Rodzinnej encyklopedii zdrowia, - encyklopedii współczesnej, - podręczników szkolnych.


Pobierz ppt "Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał"

Podobne prezentacje


Reklamy Google