Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Jabłecznik z sosem goździkowym Składniki: ciasto kruche 1 kg mąki pszennej 1,5 kostki masła 25 dag cukru pudru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Jabłecznik z sosem goździkowym Składniki: ciasto kruche 1 kg mąki pszennej 1,5 kostki masła 25 dag cukru pudru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia."— Zapis prezentacji:

1

2 Jabłecznik z sosem goździkowym Składniki: ciasto kruche 1 kg mąki pszennej 1,5 kostki masła 25 dag cukru pudru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy Masa: 2 kg jabłek prażonych Sos miodowo- goździkowy: 1 l śmietany kremówki 30 dag miodu wielokwiatowego 8-10 szt. goździków Przygotowanie: Z mąki, masła, jajek, proszku do pieczenia i cukru waniliowego zarabiamy ciasto, po czym schładzamy je ok. pół godziny w lodówce. Po schłodzeniu dzielimy je na dwie części, rozwałkowujemy i wykładamy na wysmarowaną i obsypaną bułką tartą formę. Nakładamy masę z prażonych jabłek i przykrywamy drugą partią rozwałkowanego ciasta. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 60 min. Sos sporządzamy, łącząc wszystkie składniki, a następnie redukując je na małym ogniu aż do zgęstnienia. Jabłecznik przed podaniem obsypujemy cukrem pudrem i polewamy sosem.

3 Kopa pszczyńska Sk ł adniki: 4 Jaja 8 ł y ż ek cukru 2 kostki mas ł a bakalie 20 dag rodzynek, 20 dag migda ł ów, 20 dag orzechów 250 ml spirytusu 500 ml ś mietany kremówki Biszkopt Przygotowanie: 4 jajka ubijamy z 8 ł y ż kami cukru i cukrem waniliowym, a nast ę pnie ucieramy z 2 kostkami mas ł a. Łą czymy krem mas ł owy z pokruszonym biszkoptem i uprzednio namoczonymi w spirytusie bakaliami. Formujemy kop ę, któr ą dekorujemy ubit ą ś mietan ą i owocami. Podajemy z ma łą kaw ą.

4 Kołocz z posypką Sk ł adniki: Ciasto: 1 kg m ą ki 20 dag cukru 25 dag mas ł a 10 dag dro ż d ż y 0,25 l mleka 5 jajek sól Posypka: 60 dag m ą ki 40 dag mas ł a 40 dag cukru 1 ż ó ł tko 1 cukier waniliowy Przygotowanie: M ą k ę przesiewamy przez sito. Z mleka i dro ż d ż y robimy rozczyn, który wlewamy do przesianej m ą ki. Jajka ubijamy z cukrem. Roztapiamy mas ł o. Gdy rozczyn podwoi swoj ą obj ę to ść, dodajemy jajka z cukrem i wyrabiamy, dolewaj ą c roztopione mas ł o. Wyrabiamy ciasto tak d ł ugo, a ż przestanie si ę klei ć do r ą k, na ko ń cu dodajemy sól. Oddzielnie wyrabiamy wszystkie sk ł adniki na posypk ę. Na blach ę uk ł adamy ciasto, na które dajemy posypk ę. Pieczemy do zrumienienia.

5 CIASTO DROŻDŻOWE Składniki: 1 kostka margaryny 2 jajka 5 dag dro ż d ż y 2 ł y ż ki cukru 0,5szklanki ś mietany szczypta soli 0,5 kg maki powid ł a cukier puder Przygotowanie: Dro ż d ż e rozrabiamy w ś mietanie, dodajemy cukier i łą czymy z pozosta ł ymi produktami. Ciasto wyrabiamy, rozwa ł kowujemy na 3 cm. Na ciasto nak ł adamy powid ł a i zwijamy, a brzegi zlepiamy. Pieczemy do zrumienienia, po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

6 Makówka Składniki: 1 cha ł ka (s ł odka bu ł ka) 200 g maku 200 ml mleka 50 g mas ł a 2 ł y ż ki miodu po 1 ł y ż ce: migda ł ów orzechów, rodzynek skórki pomara ń czowej Przygotowanie: Ugotowa ć mak w mleku wraz z miodem i mas ł em. Doda ć po ł ow ę bakalii i na ma ł ym ogniu doprowadzi ć do wrzenia. Wystudzi ć mas ę. Cha ł k ę pokroi ć na plastry. Uk ł ada ć warstwami cha ł k ę i mas ę makow ą. Wierzch makówki posypa ć reszt ą bakalii.

7 Kopa śląska Składniki: -biszkopt z 3 jajek 5 dag posiekanych orzechów 5 dag rodzynek namoczonych w spirytusie 5 dag pra ż onych migda ł ów - 50g spirytusu - puszka ananasów - maliny mro ż one lub surowe -bita ś mietana -co ś do ozdobienia Przygotowanie: Upiec biszkopt i podrze ć na drobne kawa ł ki. Sok z ananasów wymiesza ć ze spirytusem. Na dnie szklanej miski k ł a ść cz ęść podartego biszkoptu maczanego w ponczu spirytusowo- ananasowym, nast ę pnie cz ęść malin i ananasów pokrojonych w kostk ę i warstw ę wymieszanych bakalii - kolejn ą warstw ę biszkoptu, owoców i bakalii i trzeci ą warstw ę biszkoptu maczanego w ponczu alkoholowym. Misk ę odwróci ć "do góry dnem" na talerzu i wyj ąć kopiec. Uformowany kopiec skropi ć spirytusem i w ł o ż y ć na ca łą noc do lodówki. PO wyj ę ciu z lodówki mo ż na udekorowa ć kope.

8 Szpajza Składniki: 4 jajka 20 dag cukru 4 ł y ż eczki ż elatyny sok wyci ś ni ę ty z 1/2 cytryny 20 ml czystej wódki 1 ł y ż ka kakao Przygotowanie: Ubij pian ę z bia ł ek. Oddzielnie utrzyj ż ó ł tka z cukrem. Ostro ż nie po łą cz obie masy, uwa ż aj ą c, aby piana nie opad ł a. Dodaj namoczon ą i rozpuszczon ą ż elatyn ę (przepis na torebce). Krem podziel na 2 równe cz ęś ci, do jednej dodaj sok z cytryny i dok ł adnie wymieszaj. Do drugiej cz ęś ci dodaj kakao rozpuszczone w wódce, równie ż wymieszaj. Obie masy wk ł adaj na przemian do pucharków koktajlowych, ka ż d ą warstw ę wyg ł adzaj ł y ż eczk ą. Mo ż esz udekorowa ć wisienk ą z konfitury albo wi ś ni ą koktajlow ą. Na niedzielny deser przewa ż nie robi si ę jednolit ą szpajz ę cytrynow ą. Mo ż na j ą przyrz ą dzi ć ł atwiej, miksuj ą c zastygaj ą c ą galaretk ę cytrynow ą (z torebki) z jajkami ubitymi z cukrem. Do szpajzy dodaje si ę czasami drobno start ą skórk ę cytrynow ą, w sezonie mo ż na poda ć j ą z truskawkami albo wi ś niami.

9 Kreple Składniki: 1 kg m ą ki 5 dag dro ż d ż y oko ł o 0,5 l mleka 15 dag mas ł a 15 dag cukru 3 ż ó ł tka 2 ca ł e jajka starta skórka cytrynowa cukier waniliowy szczypta soli. Przygotowanie: Wyrobi ć starannie ciasto, dodaj ą c do przesianej m ą ki podro ś ni ę ty rozczyn dro ż d ż owy, ubite z cukrem jajka i ż ó ł tka, sól, skórk ę cytrynow ą, cukier waniliowy i mi ę kkie mas ł o. Dobrze wyrobione ciasto postawi ć w cieple do wyro ś ni ę cia. Ciasto rozwa ł kowa ć na 1,5 cm, wykrawa ć szklank ą kr ąż ki, uk ł ada ć je na ś ciereczce i przykryte drug ą zostawi ć do ponownego wyro ś ni ę cia. Du ż y garnek z olejem lub innym t ł uszczem doprowadzi ć do gotowania i wrzuca ć po kilka krepli, tak aby swobodnie p ł ywa ł y, obraca ć i sma ż y ć z drugiej strony (gotowe kreple mo ż na szpryck ą nadziewa ć d ż emem).

10 Moczka Składniki: suszone owoce: morele, jabłka, śliwki jak i rodzynki, figi, daktyle, migdały orzechy włoskie skórka z cytryny trochę masła i miodu kilka pierniczków Przygotowanie: Suszone owoce gotuj w wodzie aż napęcznieją, do smaku dodaj startej skórki z cytryny, miodu, migdały i orzechy posiekane, trochę masła. Do zagęszczenia użyj kilka pierniczków.

11 Galert śląski Składniki: 1golonko sól pieprz li ść laurowy ziele angielskie ocet Przygotowanie: Gotowa ć w osolonej wodzie z dodatkiem pieprzu, li ś cia laurowego i trzech kulek ziela angielskiego (gotowa ć 1-2 godzin). Po wygotowaniu wyci ą gn ąć golonko, obra ć skór ę, a mi ę so pokroi ć. Ko ść wyrzuci ć a obrane, pokrojone na ma ł e kawa ł eczki mi ę so i skór ę wrzuci ć do szklanej miski. Wywar z golonka doprawi ć magi, pieprzem i doda ć 5 ł y ż ek octu. Nast ę pnie wywar z kawa ł kami mi ę sa i skóry przela ć przez sito do naczynia. Zostawi ć do ostudzenia, a nast ę pnie wstawi ć do lodówki. Wywar powinien st ęż e ć do 10 godzin.

12 Pasta z jajek i cebuli Składniki: jaja na twardo 8 szt. cebula bia ł a 1 szt. 2 ł y ż ki majonezu, 1 ł y ż ka soku z cytryny, 2 ł y ż ki posiekanego szczypiorku sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Cebul ę drobno posieka ć, skropi ć sokiem z cytryny, doda ć majonez. Obrane jaja drobno pokroi ć i po łą czy ć z cebul ą, przyprawi ć sol ą i pieprzem do smaku. Wymiesza ć.

13 Zapiekanka warzywna Składniki: 500g ziemniaków obrane i pokrojonych w plasterki 1 ś redni kalafior podzielony na ró ż yczki 500g zielonej fasolki szparagowej obranej 1 du ż y por pokrojony w plasterki 300g sera ż ó ł tego startego 2 cebule pieprzu, sól 3 ł y ż ki oliwy z oliwek cukier Przygotowanie: Warzywa ugotowa ć na pó ł mi ę kko w posolonej wodzie z odrobin ą cukru. Wysmarowa ć form ę oliw ą. W formie poprzek ł ada ć warzywa (ziemniaki, kalafior, fasolka, por, ser ż ó ł ty). Wk ł adamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i pieczemy 15 min, nast ę pnie zmniejszamy temperatur ę do 180 st. C i pieczemy 25 min.

14 Czerwona kapusta z jabłkiem Składniki: g ł ówka czerwonej kapusty 20 dag jab ł ek 2 ł y ż ki mas ł a 1,5 ł y ż ki m ą ki sok z po ł ówki cytryny sól, pieprz do smaku 1 ł y ż eczka kminku Przygotowanie: Kapust ę op ł uka ć, przekroi ć na pó ł, usun ąć g łą b i grube nerwy, cienko poszatkowa ć. Zala ć ma łą ilo ś ci ą wrz ą cej wody, zagotowa ć. Zmniejszy ć ogie ń, gotowa ć 30 minut pod przykryciem. Jab ł ka umy ć, obra ć, usun ąć gniazda nasienne, zetrze ć na tarce. Doda ć do kapusty pod koniec gotowania. Mas ł o rozgrza ć w rondelku, doda ć m ą k ę, wymiesza ć sma ż y ć nie rumieni ą c, po łą czy ć z kapust ą. Doprawi ć

15 Hekele Składniki: 3 ś ledzie lub 6 filetów ze ś ledzi. 2 jaja 2 ś rednie ogórki kiszone 1 ma ł a cebula pieprz naturalny musztarda. Przygotowanie: Wymoczone ś ledzie w postaci filetów pokroi ć w drobn ą kostk ę, podobnie jak ugotowane jaja, ogórki kiszone i cebul ę. Ca ł o ść po łą czy ć razem i przyprawi ć do smaku pieprzem mielonym oraz musztard ą. Druga wersja tej potrawy wyst ę puje w postaci zmielonej. Hekele podaje si ę z pieczywem i mas ł em.

16 Modro kapusta z boczkiem Składniki (dla 6-8 osób): 1 niewielka g ł ówka czerwonej kapusty 1 du ż a cebula (drobno pokrojona) 3-5 plastrów boczku (pokrojony w kostk ę ) 1-2 ł y ż ki octu 2-4 ł y ż ki smalcu (opcjonalnie) sól, cukier, pieprz Przygotowanie: Kapust ę zalewamy kilkoma szklankami wody, zagotowujemy i pod przykryciem gotujemy do mi ę kko ś ci przez ok. 30 minut. Na suchej i g łę bokiej, teflonowej lub ceramicznej patelni, podsma ż amy boczek, delikatnie go rumieni ą c i wytapiaj ą c t ł uszcz. Do boczku dodajemy cebul ę i szklimy, w razie potrzeby dodaj ą c do sma ż enia smalec. Dusimy ca ł o ść przez ok. 10 minut, doprawiaj ą c sol ą, pieprzem i cukrem. Skrapiamy kapust ę octem i dok ł adnie mieszamy. Modr ą kapust ę podajemy na ciep ł o.

17 Kapusta kiszona zasmażana Składniki: 1 kg kapusty kiszonej kostka grzybowa 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego pieprz maggi olej m ą ka 2 cebule Przygotowanie: Kapustę kiszoną odciskamy z soku a jeśli jest bardzo mocno kwaśna to jeszcze dodatkowo płuczemy. Następnie ją kroimy. W brytfance czy garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną kapustę. Podsmażamy ją do tego stopnia, żeby poszczególne ''nitki'' kapusty zrobiły się ciemno-brązowe. Sukces pysznej kapusty zasmażanej tkwi właśnie w jej podsmażeniu. Gdy kapusta będzie rumiano- brązowa dolewamy wodę tak aby ją lekko zakryła. Dodajemy kostkę grzybową, listki laurowe i ziarenka ziela. Dusimy bez przykrycia do momentu aż woda wyparuje. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebule. Gdy cebula się przyrumieni dodajemy trochę mąki i mieszamy w celu uzyskania jednolitej zasmażki. Zasmażkę dodajemy do kapusty i mieszamy. Przyprawiamy pieprzem i kilkoma kroplami maggi. Mieszamy.

18 Pasta śledziowa Składniki: 2 puszki śledzi w pomidorach 1 k. miękkiej margaryny 6 dużych jaj cebula mały majonez sól, pieprz, papryka Przygotowanie: Jaja ugotować na twardo - wystudzić - białka drobno posiekać, żółtka rozgnieść widelcem cebulę drobno posiekać. Wszystko połączyć z rozgniecionymi (widelcem) śledziami i margaryną, dodać majonez, przyprawić solą, pieprzem i papryką. Pastą smarować suchy chleb lub bułki, można jak kto lubi dodać kiszone ogórki drobno pokrojone w kosteczkę.


Pobierz ppt "Jabłecznik z sosem goździkowym Składniki: ciasto kruche 1 kg mąki pszennej 1,5 kostki masła 25 dag cukru pudru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia."

Podobne prezentacje


Reklamy Google