Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Substancje biologicznie czynne z łubinu Krzysztof Gulewicz Instytut Chemii Bioorganicznej PAN, Poznań

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Substancje biologicznie czynne z łubinu Krzysztof Gulewicz Instytut Chemii Bioorganicznej PAN, Poznań"— Zapis prezentacji:

1

2 Substancje biologicznie czynne z łubinu Krzysztof Gulewicz Instytut Chemii Bioorganicznej PAN, Poznań

3 Cechy łubinu jako rośliny ekologicznej 1.Ważna z punktu ekonomicznego 2.Małe wymagania glebowe i klimatyczne 3.Nie wymaga nawożenia azotowego 4.Pozostawia ogromną masę organiczną w glebie 5.Poprawia warunki wodno-powietrzne gleby 6.Udostępnia makro- i mikroelementy

4

5 Czynniki antyżywieniowe występujące w nasionach roślin motylkowatych Fitohemaglutyliny (lektyny) Inhibitory proteaz Kwas fitynowy ORR Alkaloidy Garbniki Saponiny

6 Schemat ideowy uzyskiwania produktów i preparatów bioaktywnych z nasion łubinu Nasiona łubinu Ekstrakcja Ekstrakt Koncentraty białkowe Produkt wysokobłonnikowy ORR Ekstrakt-ORR

7 Skład chemiczny ekstraktu z nasion łubinu (%) Sacharydy47.04 Nielotne kwasy org Białko 3.16 Wolne aminokwasy, peptydy 6.97 Alkaloidy11.78 Związki mineralne10.58 Inne 14.97

8 RoślinaKPreparat% przyrostu Jęczmień cv.Goplański cv. Popiel cv. Maron Pszenica cv. Gama Pszenżyto cv. Dagro (100)* 50.2 (100) 57.5 (200) 60.3 (25) 69.7 (12.5) *dawka na ha w dm3 Wpływ preparatu łubinowego na plonowanie (dt/ha) a) Zboża ozime

9 RoślinaKPreparat% przyrostu Pszenica Owies cv. Borek Owies cv. Bielik (25)* 47.4 (25) 54.8 (25) *dawka na ha w dm3 Wpływ preparatu łubinowego na plonowanie (dt/ha) b) Zboża jare

10 RoślinaKPreparat% przyrostu Ziemniaki Buraki cukrowe a) korzeń b) liście Len Pomidory Cebula (50)* (50) (50) (12.5) (50) *dawka na ha w dm3 Wpływ preparatu łubinowego na plonowanie (dt/ha) c) Inne

11 Roślina Plon białka kg/haWartość żywieniowa KPreparatNPUDtBV Jęczmień cv.Goplański cv. Popiel cv. Maron Pszenżyto Ziemniaki (39.0) 55.4 (46.8) 55.1 (50.6) 52.3 (59.4) 48.5 (57.5) 83.1 (87.4) 69.6 (69.7) 80.1 (85.9) 90.7 (88.9) 52.7 (67.3) 66.4 (44.6) 79.6 (67.2) 61.9 (58.9) 57.6 (66.8) 92.0 (85.4) *w nawiasach wyniki grupy kontrolnej Wpływ preparatu łubinowego na plon białka i wartość żywieniową różnych roślin

12 MiejscowośćKPreparat Bachórki Miechowice Dobre Osięciny Samszyce Zawartość azotu azotanowego w korzeniach marchwi [ppm sm]

13 Struktury chemoczne galaktozydów A. sacharoza B. rafinoza C. stachioza D. werbaskoza E. ajugoza

14 Całkowita zawartość sacharozy i ORR (mg/g) w nasionach różnych gatunków roślin oraz procentowy udział cukrów sugars w sumie (Muzquiz et al. 1998)

15 Oligosacharydy w przewodzie pokarmowym człowieka Gibson i in. 1995

16 Oligosacharydy Metabolizm oligosacharydów Bacteroides spp Clostridium spp Coprococcus spp Escherichia spp Eubacterium spp Fusobacterium spp Megaspaera spp Mitsuokella spp Ruminococcus spp Veillonella spp Bifidobacterium spp Lactobacillus acidophilus group Bacillus spp Produkty finalne : Produkty gazowe Ślady kwasów Produkty finalne: Kwasy organiczne Brak prod. gazowych

17 Toksyczne metabolity produkowane przy uczestnictwie szkodliwych bakterii jelitowych amoniak, aminy LT nitrozoaminy, indol, skatol, drugorzędowe kwasy żółciowe, estrogeny C, CP fenole, kresole CP aglikony M inne

18 Wpływ bifidobakterii na organizm 1. Podczas fermentacji cukrów produkują kwasy mlekowy i octowy, które obniżają pH jelita grubego. 2. Hamują wzrost i rozwój bakterii patogennych jak: Clostridium, E. coli, Salmonella, Shingella, Listeria, etc. 3. Ich obecność w jelicie grubym zapobiega i zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych 4. Posiadają zdolność produkcji witamin grupy B i kwasu nikotynowego 5. Stymulują absorpcję takich jonów jak: Ca, P, Fe

19 Implikacje zdrowotne przyjmowania oligosacharydów w diecie Redukuje poziom toksycznych i szkodliwych metabolitów i enzymów Zapobiega przed patogenną i samoczynną biegunką Stymuluje perystaltykę jelit i zwiększa wilgotność kału, co zapobiega zaparciom Przeciwdziała zatruciu wątroby Redukuje poziom cholesterolu w surowicy krwi Obniża ciśnienie krwi (Lit: Kato et al. 1992, Saito et al , Hirota 1990, Takasoye et al..1990, Kurmann & Rasic 1991, Susuki et al )

20 Zmiany profilu mikroflory bakteryjnej jelita grubego człowieka w trakcie przyjmowania oligosachardów fructooligosacharydy inulina sacharoza Gibson et al. 1995

21 Bakterie rodzaju Bifidobacterium Nieprzetrwalnikowe Gram + pałeczki - dł. komórki 2-5 m Organizmy bez- lub relatywnie beztlenowe Optymalne warunki życia 21 0 C-45 0 C; pH 5,0-8,0 Rozwój i reprodukcja zależy od tak zwanych czynników bifidogennych Bakterie heterofermentatywne

22 Prebiotyki Niestrawialne składniki żywności, które korzystnie wpływają na zdrowie człowieka przez selektywną stymulację rozwoju i aktywności korzystnych bakterii w jelicie grubym (Gibson and Roberfroid 1995) Kryteria które musza spełniać czynniki prebityczne : aktywność w stosunku do bakterii jelitowych możliwość stosowania w małych dawkach pochodne spożywczych polisacharydów pozbawione kancerogennych właściwości

23 nasiona imbibicja ekstrakcja wytrącenie ORR Schemat ideowy izolacji i oczyszczania ORR z nasion łubinu inaktywacja galaktozydaz Oczyszczanie: Chromatografia absorpcyjna Chromatografia jonowymienna

24 sacharoza rafinoza stachioza werbaskoza Suma grochsoczewicałubincukier Skład chemiczny różnych preparatów ORR (%)

25 Toksyczność ostra preparatów ORR >4000 Lubin Groch Soczewica LD 50 mgkg -1 masy ciała Preparat

26 Wpływ łubinowego i grochowego preparatu ORR na żywotność tymocytów myszy Kontrola Łubin Groch % kontroli % żywych komórek Stężenie preparatu g mL -1 Preparat

27 Schemat eksperymentu Injekcja ORR do komory powietrznej jaja Pobieranie kału w drugim i czterdziesto drugim dniu po wylęgu dla analiz mikrob. Analiza wybranych cech mięsnych brojlerów i poziomu lipoprotein we krwi Stosowane oligosacharydy : ORR, rafinoza, FOS, inulina Stosowane dawki: mg/jajo w 0.2mL roztworze Ringera Czas injekcji: -12 dzień embriogenezy -Wielkość grup eksperymentalnych : -100 jaj/grupę

28 Wpływ różnych oligosacharydów na liczbą bifidobakterii w kale (CFU/g)

29 Wpływ preparatu ORR na liczbę bifidobakterii w caecum sześciotygodniowych brojlerów

30 Wpływ preparatu ORR podanego in ovo na śmiertelność i wybrane cechy brojlerów * Różnice statystyczne przy p< 0,05 Cecha Grupa I Kontrola Kontrola Grupa II 0.69 mg/jajo Grupa III 3.43 mg/jajo Grupa IV 6.87 mg/jajo Śmiertelność (%) 13,2 a7,4 b 7,6 b7.5 b Masa ciała (g) 1755 ±95 a1853 ±86 a 1817±98 a1808 ±92 a Zużycie paszy (kg/kg) 1,90 ± 0,2a1.82 ±0.1 b1.87 ±0.1 a1.89 ±0.3 a Tusza (% masy ciała) 70.8 ±2.8 a72. 8 ±2. 7 a71.6 ±2.7 a75.1 ±1.7 b Mięśnie piersiow (% w tuszy) 18.2 ±1.2 a19.3 ±1.2 a 19.8 ±2.4 a 20.4 ±1.7 a Tłuszcz okołojel. (% w tuszy) 1.74 ± 0.2 a1.85 ± 0,6 a1.55 ± 0.5 a2.16 ± 0.9 a Eur. Indeks Produk

31 mg/dl Grup FOSORR SACH Kontrola Całkowity cholesterol ± a ± 19.2 a ± 19.2 a ± 19.2 a HDL 87.9 ± 5.2 a 91.3 ± 5.2 a 86.5 ± 5.2 a 82.3 ± 5.2 a LDL ± 19.2 a 82.9 ± 19.2 a ± 19.2 a ± 19.2 a Trójglicerydy 53.5 ± 13.6 a 52.8 ± 13.6 a 55.5 ± 13.6 a 54.3 ± 13.6 a Cał. cholesterol (mięsień piers.) 49.3 ± 1.8 a 50.3 ± 1.8 ab 52.3 ± 1.8 ab 54.7 ± 1.8 b Wpływ oligosaccharydów podanych in ovo na poziom lipoprotein 6-tygodniowych brojlerów

32 Skład chemiczny okrywy nasiennej łubinu po procesie odgoryczania (% sm.) Związki nieorganiczne2.45 Azot0.80 Lipidy ogólne1.18 Błonnik pokarmowy (NR) 89.04* Błonnik pokarmowy (R) 7.12 Beta –glukan ogólny0.65 * 79% celuloza, 13% hemiceluloza, 7% lignina

33 Nasiona łubinu Produkty naturalne i preparaty bioaktywne z nasion łubinu gorzkiego Koncentrat białkowy (66%) Produkt wysokobłonnikowy (18%) Preparat ORR (5%) Preparat plonotwórczy (11%)


Pobierz ppt "Substancje biologicznie czynne z łubinu Krzysztof Gulewicz Instytut Chemii Bioorganicznej PAN, Poznań"

Podobne prezentacje


Reklamy Google