Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Światowy Dzień Zdrowia 2015 Bezpieczeństwo żywności.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Światowy Dzień Zdrowia 2015 Bezpieczeństwo żywności."— Zapis prezentacji:

1 Światowy Dzień Zdrowia 2015 Bezpieczeństwo żywności

2 Ważne fakty Wystarczająca ilości bezpiecznej i odpowiedniej żywności ma znaczenie dla naszego życia i zdrowia. Niebezpieczny pokarm, zawierający szkodliwe bakterie, wirusy, pasożyty lub substancje chemiczne jest przyczyną ponad 200 chorób – począwszy od biegunki aż po nowotwory. Każdego roku około 2 mln osób, w tym wiele dzieci, umiera z powodu biegunek wywoływanych przez bakterie obecne w żywności i w wodzie.

3 Główne choroby przenoszone drogą pokarmową i ich przyczyny Przenoszone drogą pokarmową schorzenia są zwykle zakaźne. Zazwyczaj powodowane są przez bakterie, wirusy, pasożyty lub substancje chemiczne, które dostają się do organizmu wraz ze skażonym pokarmem lub wodą.

4 Główne choroby to: silne biegunki wyniszczające infekcje, takie jak zapalenie opon mózgowych ostre zatrucia długotrwałe choroby, takie jak nowotwory długotrwała niesprawność, a nawet śmierci

5 Bakterie Bakterie to mikroskopijne organizmy, które żyją na powierzchni skóry, wewnątrz organizmu i w ludzkim otoczeniu. Są niezwykle powszechne i znaleźć je można niemal w każdym środowisku na Ziemi, np. w morzu, w powietrzu i w naszych ciałach.

6 Salmonella, Campylobacter i enterokrwotoczny szczep Escherichia coli Występujące objawy to gorączka, ból głowy, nudności, wymioty, bóle brzucha i biegunka. Zakażenie bakteriami Listeria Bakterie Vibrio cholerae

7 Wirusy Wirusy to czynniki zakaźne, niemające budowy komórkowej, wywołujące choroby różnych organizmów

8 Skutki zakażenia: nudności, wymioty, biegunka i bóle brzucha, długotrwała choroba wątroby. Zakażenie poprzez surowe Skazić produkty może również zainfekowany personel (pracownicy) pracujący przy tej żywności.

9 Pasożyty Pasożyt to organizm cudzożywny, który wykorzystuje stale lub okresowo organizm żywiciela jako źródło pożywienia i środowisko życia. Pasożyt może doprowadzić do wyniszczenia organizmu, a nawet do śmierci.

10 Pasożyty trafiają do organizmu człowieka : po spożyciu skażonej żywności w wyniku kontaktu ze skażonymi zwierzętami za pośrednictwem wody, która może powodować skażenie świeżych produktów

11 Priony Priony, to czynniki zakaźne zbudowane z białka. Drogą dostawania się prionów do organizmu człowieka jest spożycie produktów ze skażonej wołowiny.

12 Substancje chemiczne Największe zagrożenie dla zdrowia stanowią naturalnie występujące toksyny i zanieczyszczenia obecne w środowisku. Do naturalnie występujących toksyn należą mikotoksyny, biotoksyny morskie, glikozydy cyjanogenne i toksyny w trujących grzybach.

13 Trwałe zanieczyszczenia organiczne (TZO) to związki, które gromadzą się w środowisku i organizmie człowieka. Często są to niepożądane produkty uboczne procesów przemysłowych i spalania odpadów. Dioksyny to związki bardzo toksyczne. Mogą mieć szkodliwe działanie na układ rozrodczy, powodować zaburzenia rozwoju, uszkadzać układ odpornościowy, zakłócać pracę hormonów i powodować nowotwory.

14 Metale ciężkie Takie jak ołów, kadm i rtęć. Powodują zaburzenia neurologiczne i uszkodzenia nerek. Do żywności dostają się z powietrza, wody i gleby.

15

16

17 Źródło:


Pobierz ppt "Światowy Dzień Zdrowia 2015 Bezpieczeństwo żywności."

Podobne prezentacje


Reklamy Google