Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

OCHRONA ŻYWNOŚCI I WODY PRZED SKAŻENIAMI I ZAKAŻENIAMI Asia Haber.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "OCHRONA ŻYWNOŚCI I WODY PRZED SKAŻENIAMI I ZAKAŻENIAMI Asia Haber."— Zapis prezentacji:

1 OCHRONA ŻYWNOŚCI I WODY PRZED SKAŻENIAMI I ZAKAŻENIAMI Asia Haber

2 OGÓLNE WIADOMOŚCI O MOŻLIWOŚCIACH SKAŻENIA I ZAKAŻENIA Główne źródło skażeń promieniotwórczych żywności i wody PYŁ PROMIENIOTWÓRCZY (pierwiastki promieniotwórcze: α, β, γ) ŚRODKI TRUJĄCE ŚRODKI BIOLOGICZNE

3 ZABEZPIECZANIE PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH IZOLACJA POMIESZCZEŃ Produkty wymagające wentylacji: -owoce i warzywa -nasiona roślin strączkowych i oleistych -wilgotne ziarno zbóż

4 ZABEZPIECZANIE PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH OPAKOWANIA ŻYWNOŚCI : -Masło, margaryna, chleb, mięso słoje lub drewniane skrzynie -Produkty płynne i zapasy wody do picia szczelne naczynia szklane lub metalowe (butelki, słoje, termosy) -Warzywa i owoce np. piwnice -Kiszonki i marynaty szczelnie przykryte naczynia -Artykuły sypkie znajdujące się w orginalnych workach papierowych dodatkowo owinąć w pergamin, folię, ceratę

5 ZABEZPIECZANIE PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH OPAKOWANIA ŻYWNOŚCI : -Tłuszcze roślinne metalowe lub szklane, dobrze zamknięte opakowania -Makarony i wyroby cukiernicze torebki celofanowe następnie do kartonowych pudełek SZCZEGÓLNĄ UWAGĘ NALEŻY ZWRÓCIĆ NA ZABEZPIECZENIE PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH PRZEZNACZONYCH DLA DZIECI I NIEMOWLĄT

6 ZABEZPIECZENIE ŹRÓDEŁ POBORU WODY I UJĘĆ WODNYCH BUDYNKI PRZEPOMPOWNI uszczelnienie otworów workami z piaskiem lub materiałami impregnowanymi MAŁE ZBIORNIKI WÓD POWIERZCHNIOWYCH przykrycie odpowiednią folią DUŻE UJĘCIA POWIERZCHNIOWE studnie brzegowo-infiltracyjne STUDNIE SZYBOWE STUDNIE POMPOWE WODY ŹRÓDLANE (obudowa z materiałów drewnianych lub kręgów betonowych)

7 POSTĘPOWANIE ZE SKAŻONĄ ŻYWNOŚCIĄ I WODĄ 1Odkażanie żywności i wody 2Dezaktywacja żywności i wody 3Dezynfekcja żywności i wody

8 1ODKAŻANIE ŻYWNOŚCI I WODY -H-Hermetyczne opakowania żywności -U-Utwardzone tłuszcze roślinne i zwierzęce oraz mięso, warzywa i owoce -P-Płynne tłuszcze roślinne -M-Mąka w worku -M-Mięso, wędliny, ryby, a także cukier -Z-Zboże i kasze -W-Woda

9 2DEZAKTYWACJA ŻYWNOŚCI I WODY -Ż-Żywność w hermetycznie zamykanych opakowaniach -P-Produkty sypkie -W-Wędliny i świeże mięso -K-Kapusta świeża i cebula -W-Woda

10 3DEZYNFEKCJA ŻYWNOŚCI I WODY -M-Mąka, chleb i suchary -M-Mięso i ryby -Z-Zakażone tłuszcze, w tym oleje -W-Woda

11 KONIEC


Pobierz ppt "OCHRONA ŻYWNOŚCI I WODY PRZED SKAŻENIAMI I ZAKAŻENIAMI Asia Haber."

Podobne prezentacje


Reklamy Google