Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu www.szkolnictwo.pl Wszelkie treści i zasoby edukacyjne publikowane na łamach Portalu www.szkolnictwo.pl.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu www.szkolnictwo.pl Wszelkie treści i zasoby edukacyjne publikowane na łamach Portalu www.szkolnictwo.pl."— Zapis prezentacji:

1 Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu Wszelkie treści i zasoby edukacyjne publikowane na łamach Portalu mogą być wykorzystywane przez jego Użytkowników wyłącznie w zakresie własnego użytku osobistego oraz do użytku w szkołach podczas zajęć dydaktycznych. Kopiowanie, wprowadzanie zmian, przesyłanie, publiczne odtwarzanie i wszelkie wykorzystywanie tych treści do celów komercyjnych jest niedozwolone. Plik można dowolnie modernizować na potrzeby własne oraz do wykorzystania w szkołach podczas zajęć dydaktycznych.

2 Die Störche. Bociany.

3 Die Störche sind eine Familie der Schreitvögel, die mit sechs Gattungen und 19 Arten in allen Kontinenten außer Antarktika verbreitet ist. Alle Störche sind Fleischfresser, die Ernährung variiert aber je nach Art. Bociany należą do rodziny ptaków brodzących, która występuje w 6 rodzajach i w 19 gatunkach na wszystkich kontynentach za wyjątkiem Antarktydy. Wszystkie bociany są mięsożerne, dieta jest jednak zróżnicowana w zależności od gatunku. Bei den alten Ägyptern galt der Storch als Sinnbild kindlicher Dankbarkeit. Die alten Griechen glaubten, dass die jungen Störche, wenn sie flügge sind, ihre Eltern ernährten. Wśród starożytnych Egipcjan bocian uchodził za symbol synowskiej wdzięczności. Dawni Grecy wierzyli, że młode bociany kiedy staną się dorosłe zapewnią pożywienie ich rodzicom.

4 Weißstörche sind etwa 80 bis 100 cm lang und haben eine Flügelspannweite von 200 bis 220 cm. Bis auf die schwarzen Schwungfedern ist das Federkleid weiß. Schnabel und Beine sind rötlich. Sie ernähren sich von Regenwürmern, Insekten, Fröschen, Mäusen, Fischen und Aas. Bociany białe mierzą cm i mają rozpiętość skrzydeł cm. Za wyjątkiem czarnych lotek upierzenie ich jest białe. Dziób i nogi są czerwonawe. Żywią się dżdżownicami, owadami, żabami, myszami, rybami oraz padliną. Von jeher galt der Storch als Glücksbringer. Die Storchnester wurden überall herzlich willkommen. Od niepamiętnych czasów bocian uchodził za symbol szczęścia. Gniazda bocianie były wszędzie mile widziane.

5 Es ist in vielen Regionen eine Erzählung bekannt, dass der Storch die Babys bringt. Deswegen vielerorts ist es üblich, dass bei der Geburt eines Kindes vor das Haus der Storch aufgestellt wird, der in einem Schnabel eine Windel mit dem Baby hat. W wielu regionach krąży opowieść o tym, że bocian przynosi dzieci. Z tego powodu w wielu miejscach panuje zwyczaj, że w momencie narodzin dziecka przed domem wystawia się bociana trzymającego w dziobie niemowlę zawinięte w pieluchy. Wahrscheinlich wenn der Storch die Frau, ins Bein beisst, bald bringt er ihr das Baby. Powiadają, że kobietę którą bocian dziobnie w nogę, obdarzy wnet potomstwem.

6 Der Buntstorch kommt in Sri Lanka, Indien und in Südchina vor. Er lebt an Süßwasserseen, Sümpfen und Reisfeldern. Er brütet in Feuchtgebieten auf Bäumen in dichtbesiedelten Brutkolonien. Seine Beine sind in der Farbe rosa. Dławigad indyjski występuje w Sri Lance, Indiach oraz w południowych Chinach. Żyje na słodkowodnych jeziorach, bagnach oraz na polach ryżowych. Zakłada gniazda w mokradłach, na drzewach, w gęstych koloniach lęgowych. Jego nogi mają barwę różową. Im Glauben der arabischen Welt gibt es die Überzeugung, dass Störche die Seelen gestorbener Muslime sind, die es nicht geschafft hatten, ihre Pflicht zur Pilgerfahrt nach Mekka zu erfüllen. W wierzeniach krajów świata arabskiego jest przekonanie, że bociany są duszami zmarłych muzułmanów, którym nie udało się wypełnić obowiązkowej pielgrzymki do Mekki.

7 der Schreitvogel - ptak brodzący der Fleischfresser - mięsożerny die Dankbarkeit - wdzięczność der Regenwurm - dżdżownica der Frosch - żaba die Windel - pieluchy die Seele - dusza die Pflicht - obowiązek die Pilgerfahrt - pielgrzymka erfüllen - wypełniać die Pflicht - obowiązek Wörter und Wendungen. - Słówka i zwroty.

8 Der Abdimstorch ist eine afrikanische Art der Störche. Er ist kleiner als der Weißstorch und erreicht lediglich eine Standhöhe von 75 bis 80 Zentimeter. Er nährt sich hauptsächlich von Insekten. Die Paarungszeit der Abdimstörche beginnt mit der Regenzeit. Die Störche errichten ihr Nest in hohen, alten Bäumen. Bocian białobrzuchy jest afrykańską odmianą bociana. Jest mniejszy od bociana białego i mierzy jedynie cm. Żywi się głównie owadami. Okres godowy bocianów białobrzuchych rozpoczyna się w czasie pory deszczowej. Bociany te budują gniazda w wysokich, starych drzewach.

9 Der Nimmersatt ist in Afrika südlich der Sahara und auf Madagaskar verbreitet. Die bis zu einem Meter groß werdenden Tiere suchen in flachen und sumpfigen Gewässern nach Fischen, denen sie mit dem Schnabel ins Wasser gesenkt auflauern. Wenn sie ruhen, stehen sie auf den Läufen niedergelassen, ohne die Kniegelenke zu beugen. Dławigad afrykański występuje w Afryce, na południe od Sahary oraz na Madagaskarze. Te zwierzęta mierzące do 1 metra szukają ryb w wodach płytkich i bagiennych, na które czają się, spuszczając dziób do wody. Odpoczywają stojąc na nogach, bez zginania kolan. In den moslemischen Ländern wurde geglaubt, dass Störche die neue Verkörperung der Toten sind, die mysteriöse Verwandlungen durchgemacht hatten. W krajach muzułmańskich wierzono, że bociany są nowym wcieleniem zmarłych, którzy przeszli przez tajemniczą przemianę.

10 Der Wollhalsstorch lebt in Afrika, in Indien, auf Malaysia und auf den Philippinen. Er erreicht lediglich eine Standhöhe von 85 bis 90 Zentimeter. Markantes Merkmal ist der weiße, wollig wirkende Hals. Wollhalsstörche sind häufig in Paaren oder in kleinen Gruppen in der Nähe von Gewässern vorzufinden. Sie ernähren sich von Fischen, Fröschen, Schlangen und Eidechsen. Bocian białoszyi mieszka w Afryce, Indiach, Malezji i na Filipinach. Cechą charakterystyczną jest biały, wełnisty wygląd szyi. Bociany białoszyje można spotkać często w parach lub małych grupach w pobliżu zbiorników wodnych. Żywią się rybami, żabami, wężami oraz jaszczurkami.

11 Der Schwarzstorch ist ein Bewohner alter Wälder, und die Still- oder Fließgewässer. Im Gegensatz zum Weißstorch ist der Schwarzstorch stimmbegabt. Zwar kommt auch bei ihm Schnabelklappern vor, doch verfügt er außerdem über ein breites Repertoire an lauten und leisen Rufen und Gesängen. Bocian czarny jest mieszkańcem starych lasów oraz płynących lub stojących zbiorników wodnych. W przeciwieństwie do bociana białego bocian czarny potrafi wydawać dźwięki głosowe. Występuje u niego w prawdzie klekotanie dziobem, jednak oprócz tego dysponuje szeroką gamą głośnych oraz cichych nawoływań i śpiewów. Schwarzstörche führen eine sehr penible Gefiederpflege durch und baden gerne. Während der Ruhe- und Schlafperioden stecken die Störche den Schnabel ins aufgeplusterte Hals- und Brustgefieder. Bociany czarne prowadzą bardzo dokładną pielęgnację upierzenia oraz kąpią się chętnie. Podczas odpoczynku oraz snu chowają dziób w napuszonych piórach na szyi i piersi.

12 In europäischen Ländern, in denen Störche auf dem Dach nisten, sollen sie als Dank für die Gastfreundschaft durch den Kamin die Kinder bringen. Störche halten sich vorwiegend in der Nähe von Brunnen, Mooren und Quellen auf. Der Sage nach halten sich auch die Seelen ungeborener Kinder dort auf. Der Storch fischt sie heraus und bringt sie den Müttern. W krajach europejskich, w których bociany zakładają gniazda na dachach, w nagrodę za udzieloną "gościnność " przynoszą dzieci dostarczając je przez komin. Bociany przebywają zwykle w pobliżu studni, moczarów i źródeł. Według legendy tam zatrzymują się dusze nienarodzonych dzieci. Bocian łowi je i przynosi matkom. Das Heilkraut Storchschnabel, als Tee täglich von beiden Elternteilen kalt getrunken, soll den Kinderwunsch erfüllen. Herbatka z ziół geranium (bociani dziób) pita codziennie na zimno przez rodziców powinna spełnić ich pragnienie potomstwa.

13 der Abdimstorch - bocian białobrzuchy die Regenzeit - pora deszczowa er nährt sich von... - żywi się... sumpfig - bagnisty der Schnabel - dziób die Kniegelenke - kolana beugen - zginać die Verkörperung - wcielenie die Verwandlung - przemiana der Wollhalsstorch - bocian białoszyi in der Nähe - w pobliżu Wörter und Wendungen. - Słówka i zwroty.

14 Der Höckerstorch kommt auf Borneo, Sumatra, in Süd-Thailand und in West-Malaysia vor. Er lebt in von menschlichem Einfluss ungestörten Süßwasser-Biotopen mit angrenzendem Tieflandwald sowie an Flüssen mit Überschwemmungsgebieten. Er lebt alleine, wird aber manchmal in kleinen Gruppen gesehen. Bocian garbaty występuje na Borneo, Sumatrze, w południowej Tajlandii oraz w zachodniej Malezji. Mieszka w nienaruszonych przez człowieka siedliskach słodkowodnych z sąsiadującymi lasami nizinnymi oraz wzdłuż rzek z terenami zalewowymi. Żyje samotnie ale czasami można zobaczyć go w małych grupkach.

15 Der Milchstorch ist ein weißer Vogel mit gelben Schnabel, rotem Gesicht und schwarzen Schwungfedern. Er lebt in Kambodscha und auf der Halbinsel von Malaysia. Er hält sich an flachen Stellen von Seen, Flüssen und an dicht bewachsenen Ufern. Dławigad malajski jest białym ptakiem z żółtym dziobem, czerwoną częścią twarzową i czarnymi lotkami. Mieszka w Kambodży oraz na Półwyspie Malajskim. Przebywa na płytkich jeziorach, rzekach oraz na brzegach o bujnej roślinności. Dem Magen des Storches wurde eine besondere Heilkraft zugeschrieben. Der Storch galt als Seelenträger, weil er sich von auf dem Boden lebenden Tieren nährte. Żołądkowi bociana przypisywano szczególną moc uzdrawiania. Bociana uważano też za przewoźnika dusz, ponieważ żywił się on zwierzętami żyjącymi na ziemi.

16 Der Silberklaffschnabel hat silberfarbenes Gefieder nur die Federn der Schwingen sind schwarz. Die Beine sind rot und der Schnabel ist gelbgrau. Ihr Nest legen die Vögel in der Nähe von Feuchtgebieten, auf den Bäumen an. Im Nest befinden sich zwei bis sechs Eier. Er lebt in Indien und Sri Lanka. Kleszczak azjatycki ma upierzenie srebrne, tylko pióra na skrzydłach są czarne. Nogi są czerwone a dziób jest żółto - szary. Ptaki te zakładają gniazda w pobliżu mokradeł, na drzewach. W gnieździe znajdują się jaj. Żyje w Indiach oraz w Sri Lance.

17 Der Mohrenklaffschnabel lebt in Feuchtgebieten, in Sümpfen, an den Ufern von Seen und Flüssen und in feuchten Savannen. Er ernährt sich vor allem von größeren aquatischen Schnecken, daneben auch von Muscheln, Fröschen, Krabben, Würmern, Fischen und Insekten. Kleszczak afrykański mieszka w mokradłach, bagnach, na brzegach jezior i rzek oraz w wilgotnych sawannach. Żywi się głównie większymi ślimakami wodnymi, oprócz tego także małżami, żabami, krabami, robakami, rybami i owadami. Die Mohrenklaffschnäbel halten sich oft in der Nähe von Flusspferden auf, die womöglich bei der Nahrungssuche hilfreich sind. Kleszczaki afrykańskie przebywają często w pobliżu hipopotamów, które mogą okazać się pomocne przy poszukiwaniu pożywienia.

18 Der Riesenstorch erreicht eine Körperlänge von 110 bis 137 Zentimeter. Er ist im Indio-Australischen Raum verbreitet. Er bewohnt umfangreiche Süßwasser- Feuchtgebiete. In der Regel lebt er in den tropischen Wäldern, auf den Feuchtgebieten und Salzwiesen. Er ernährt sich von Fischen, Fröschen, kleinen Vögeln, Schlangen und Nagetieren. Żabiru czerwononogi mierzy cm. Występuje w rejonie Indo - Australijskim. Zamieszkuje duże obszary wodno - błotne. Trzyma się zwykle lasów tropikalnych, mokradeł, oraz słonych bagien. Żywi się rybami, żabami, małymi ptakami, wężami oraz gryzoniami.

19 er verfügt über... - dysponuje.... durchführen - przeprowadzać als Dank - z wdzięczności die Gastfreundschaft - gościnność erfüllen - spełnić der Höckerstorch - bocian garbaty die Heilkraft - moc uzdrawiania silberfarbenes Gefieder - srebrne upierzenie die Feuchtgebieten - mokradła womöglich - ewentualnie das Nagetier - gryzoń Wörter und Wendungen. - Słówka i zwroty.

20 Im Hebräischen heißt der Storch "chasidah" (die Fromme, die Liebevolle) und ist weiblich. Wegen der Zweifarbigkeit seines Gefieders galt er als Symbol für die "zwei Naturen" Christi (Göttlichkeit und Menschlichkeit). Sein Wegzug und seine Wiederkehr als Zugvogel sind Sinnbild für Himmelfahrt und Wiederkunft Christi. W języku hebrajskim bocian nazywa się "chasidah" (pobożna, pełna miłości) i jest rodzaju żeńskiego. Z powodu dwóch kolorów upierzenia był on uznawany za symbol "dwóch natur" Chrystusa (Bóstwo i człowieczeństwo). Jego odloty i przyloty jako ptaka wędrownego symbolizują Wniebowstąpienie i powtórne przyjście Chrystusa. Der Storch gilt auch als Symbol der Wachsamkeit (lässt Nest nie unbewacht) und der Elternliebe. Bocian jest uważany też za symbol czujności (nigdy nie zostawia gniazda bez opieki) oraz miłości rodzicielskiej.

21 Der Maguaristorch lebt in Südamerika, östlich der Anden in Feuchtgebieten und auf landwirtschaftlichen Flächen. In der Ukraine waren Störche einst zu einem Antisymbol geworden. Als die bolschewistischen Aktivisten begannen, die Landschaft zu modernisieren", zerstörten sie Storchennester, weil diese für sie ein Symbol der Armut und Rückständigkeit waren. Bocian sinodzioby żyje w Ameryce Południowej, na wschód od Andów, na mokradłach oraz na obszarach rolniczych. Na Ukrainie bociany były kiedyś uważane za antysymbol. Kiedy bolszewiccy aktywiści zaczęli "modernizację" kraju niszczyli gniazda bocianie, ponieważ były one dla nich symbolem ciemnoty i zacofania.

22 Der Schwarzschnabelstorch brütet in Nordostchina und in Südostsibirien. Er überwintert in Südchina. Zum Lebensraum gehören Feuchtwiesen und Sümpfe mit vereinzelten Bäumen. Da dieser Vogel ein festes Revier besetzt, ist er aggressiv gegenüber Artgenossen. Bocian czarnodzioby zakłada gniazda w północno-wschodnich Chinach oraz w południowo wschodniej Syberii. Zimuje w południowych Chinach. Do jego siedlisk należą tereny podmokłe z rozproszonymi drzewami. Ponieważ ptak ten zajmuje stałą powierzchnię, jest agresywny w stosunku do ptaków tego samego gatunku. Er baut ein Nest aus den Zweigen, das mit Gras ausgepolstert wird, auf einem Baum, der einen Ausblick auf die Umgebung bietet. Buduje gniazdo z gałęzi, które wyłożone jest trawą, na drzewie z widokiem na okolicę.

23 Der Marabu ist eine in Afrika vorkommende Vogelart. Unter den Störchen gehört er zu den größten Vertretern. Er hat die Gesamtlänge von 140 cm. Er ist Aasfresser. In der Trockenzeit besonders viele Tiere verenden. Die Marabus legen dann zwei bis drei Eier. Die Jungen schlüpfen in dieser Zeit, weil für sie reichlich zu essen ist. Marabut jest gatunkiem ptaków występującym w Afryce. Jest jednym z największych przedstawicieli bocianów. Mierzy 140 cm. Jest padlinożercą. W porze suchej wiele zwierząt umiera. Marabuty składają wtedy od 2 -3 jaj. Młode ptaki wylęgają w tym okresie ponieważ dla nich jest wtedy mnóstwo pożywienia.

24 Es gab einen Brauch, dass im Frühling der Türmer die Ankunft der Störche mit einem besonderen Hornsignal allen anzeigen musste. Panował kiedyś zwyczaj, że na wiosnę hejnalista musiał dźwiękiem rogu oznajmić wszystkim przybycie bocianów. Der Waldstorch ist in weiten Teilen Nord-, Mittel- und Südamerikas verbreitet. Seine Habitate sind: Sumpfgebiete, Mangrovenwälder und ähnliche mit hoher Vegetation. Er erreicht eine Körperhöhe von 85 bis 100 Zentimeter. Dławigad amerykański występuje w wielu częściach Ameryki Północnej, Środkowej i Południowej. Zamieszkuje: bagna, lasy mangrowe oraz inne siedliska z obfitą roślinnością. Mierzy od 85 do 100 cm.

25 die Menschlichkeit - człowieczeństwo die Himmelfahrt - Wniebowstąpienie die Wachsamkeit - czujność die Armut - bieda die Rückständigkeit - zacofanie der Schwarzschnabelstorch - bocian czarnodzioby überwintern - zimować aus den Zweigen - z gałęzi der Aasfresser - padlinożerca der Türmer - hejnalista die Sumpfgebiete - tereny bagienne Wörter und Wendungen. - Słówka i zwroty.


Pobierz ppt "Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu www.szkolnictwo.pl Wszelkie treści i zasoby edukacyjne publikowane na łamach Portalu www.szkolnictwo.pl."

Podobne prezentacje


Reklamy Google