Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Innowacyjność w sektorze rybołówstwa i przetwórstwa rybnego Tomasz Linkowski Morski Instytut Rybacki w Gdyni.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Innowacyjność w sektorze rybołówstwa i przetwórstwa rybnego Tomasz Linkowski Morski Instytut Rybacki w Gdyni."— Zapis prezentacji:

1 Innowacyjność w sektorze rybołówstwa i przetwórstwa rybnego Tomasz Linkowski Morski Instytut Rybacki w Gdyni

2 Kierunki innowacji w sektorze rybnym Zastosowanie nowoczesnych linii technologicznych, urządzeń i aparatury produkcyjnej, automatyzacja procesów przetwórczych; Wdrażanie nowych standardów w zakresie jakości, bezpieczeństwa i pochodzenia produktów rybnych; Opracowywanie nowych produktów i asortymentów; Nowe technologie połowów w celu ochrony zasobów

3 261 zakładów przetwórstwa rybnego w kraju 75 zakładów przetwórstwa rybnego w Województwie Pomorskim Zakłady przetwórstwa rybnego

4 Nowe standardy IFS – International Food Standard, Standard zapewnienia jakości i bezpieczeństwa żywności opracowany dla dostawców niemieckich, francuskich i włoskich sieci handlowych; Obecnie coraz więcej polskich zakładów przetwórczych wdrożyło i certyfikowało swoje systemy na zgodność z tym standardem.

5 Nowe standardy BRC - British Retail Consortium; Standard zapewnienia jakości i bezpieczeństwa żywności opracowany dla dostawców brytyjskich sieci handlowych, wcześniej opracowany niż IFS, ale do niedawna rzadziej wdrażany; Obecnie coraz więcej zakładów podaje się wspólnemu auditowi na zgodność z oboma standardami IFS i BRC.

6 Certyfikacja pochodzenia MSC – Marine Sterwadship Council – Certyfikowane Zrównoważone Rybołówstwo to międzynarodowy system certyfikacji światowych łowisk oraz producentów wytwarzających produkty rybne pozyskane z certyfikowanych łowisk; Obecnie w Polsce uprawnienia do oznaczania niektórych swoich wyrobów znakiem MSC ma 14 przedsiębiorstw; Główne produkty oznaczane logiem MSC to: łosoś pacyficzny i z wód Alaski, mintaj, dorsz pacyficzny, śledź z Morza Północnego.

7 MIR jako branżowa jednostka edukacyjna i doradcza Szkolenia praktyczne z zakresu: Wymagania prawa PL, UE i Kodeksu FAO/WHO System HACCP – podstawowe zasady - wymagania obligatoryjne System IFS i BRC – zaawansowane systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności – wymagania rynkowe System MSC – certyfikacja produktów pochodzących ze zrównoważonego rybołówstwa – wymagania rynkowe

8 MIR jako branżowa jednostka edukacyjna i doradcza Opracowanie przewodników branżowych: Zasady GMP/GHP System HACCP Sterylizacja konserw Identyfikowalność

9 MIR - wdrożenia Wdrożenie systemu identyfikowalności opartego na międzynarodowych standardach wymiany danych GS1 i kodach kreskowych, w trzech przetwórniach rybnych w woj. pomorskim.

10 MIR – prace badawczo-rozwojowe Pracownicy MIR przeprowadzili prace badawczo- rozwojowe w ramach projektu innowacyjnego, którego celem było zaprojektowanie i wdrożenie do pilotażowej eksploatacji prototypowego systemu sterylizacji konserw rybnych w PR Łosoś w Słupsku;

11 MIR – prace badawczo-rozwojowe Mechanizacja przetwórstwa karpi

12 Lirski A Prezentacja na Szkoleniu Producentów Ryb. Słok k/Bełchatowa

13 Lirski A Prezentacja na Szkoleniu Producentów Ryb. Słok k/Bełchatowa

14 Przecinarka ości w tuszkach karpi

15 Przecinarka ości w płatach

16 Przenośnikowa przecinarka ości w filetach

17 Stołowa przecinarka ości w filetach

18 Worki o oczkach obróconych o 90° T90 T90 najprostsze rozwiązanie ograniczające przyłów i odrzut (discard)

19 Idea konstrukcji worka T90 powstała w Morskim Instytucie Rybackim w Gdyni i została zaprezentowana w 1993 roku. Worki o oczkach obróconych zbudowane są z typowych standardowych tkanin sieciowych, lecz obróconych o 90. Nie wymagają one żadnych zmian maszyn i technologii produkcji w fabrykach sieci. Rozporządzenie Rady (WE) NR 2187/2005 z dnia 21 grudnia 2005

20 Obserwacje podwodne ucieczki dorszy z worka T90

21 Worek T90 z połowem dorszy

22 Wprowadzenie tkanin o oczkach T90 wpływa m.in. na: konstrukcję narzędzi połowu : zmniejszenie zużycia tkanin sieciowych, zmniejszenie wielkości uzbrojenia narzędzi połowu, zwiększenie wytrzymałości, połowy : zwiększenie selektywności, utrzymanie lub zwiększenie wydajności połowowych, zwiększenie stabilności pracy całego narzędzia połowu, zmniejszenie oporu holowania a więc i zużycia paliwa, zmniejszenie nakładu pracy przy wybieraniu i sortowaniu połowu, ochronę ryb : ochronę młodocianych i niewymiarowych ryb będących celem połowu, ochronę gatunków nie będących celem połowów, zwiększenie przeżywalności ryb uwolnionych z worków T90,

23 Dziękuję za uwagę


Pobierz ppt "Innowacyjność w sektorze rybołówstwa i przetwórstwa rybnego Tomasz Linkowski Morski Instytut Rybacki w Gdyni."

Podobne prezentacje


Reklamy Google