Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Wrocław, Listopad 2008 Odżywianie, suplementy żywieniowe-TNI, sport Dr.med. Matthias J. Gelb.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Wrocław, Listopad 2008 Odżywianie, suplementy żywieniowe-TNI, sport Dr.med. Matthias J. Gelb."— Zapis prezentacji:

1 Wrocław, Listopad 2008 Odżywianie, suplementy żywieniowe-TNI, sport Dr.med. Matthias J. Gelb

2 Konflikt interesów/ Finansowanie Autor zapewnia, że nie istnieją żadne ekonomiczne stosunki z firmami, których produkty zostały wymienione w referacie ani z firmą która dystrybuuje te produkty. Dotychczasowe finansowanie odbywa się w całości z środków własnych Praktyki Gelb&Knecht

3 Prezentacja jest empiryczna obserwacją- nie jest naukowym studium badawczym

4 Nadekspresja genów przy zespole Downa tj. dodatkowy chromosom 21 wpływa na przemianę materii. Mierzalny wzrost zainicjowanych produktów metabolizmu wynikających z nadekspresji genu o 50% powoduje że Syndrom Downa można przyporządkować do zespołów metabolicznych, takich jak np. cukrzyca, czy otyłość

5 Kliniczna korelacja, która współzależy z odmienną przemianą materii u pacjentów z zespołem Downa Problemy immunologiczne -Niska zawartość IgA -Zmniejszona liczba białych ciałek krwi -Zredukowana liczba komórek T (limfocytów T)

6 Kliniczna korelacja, która współzależy z odmienną przemianą materii u pacjentów z zespołem Downa Wzrost Ludzie z DS rosną wolniej i pozostają niżsi w porównaniu z resztą populacji

7 Kliniczna korelacja, która współzależy z odmienną przemianą materii u pacjentów z zespołem Downa Metabolizm lipoprotein Wyższe wartości cholesterolu i zmniejszona koncentracja kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Negatywny wpływ na proporcje HDL/LDL prowadzi do wyższego ryzyka zachorowań naczyniowo-sercowych

8 Kliniczna korelacja, która współzależy z odmienną przemianą materii u pacjentów z zespołem Downa Alzheimer Ludzie z zespołem Downa mają zwiększone ryzyko zachorowań na chorobę Alzheimer-a, względnie zmian w mózgu podobnych do choroby Alzheimera. Niektóre badania pokazują poziom 40% występowania ww. zjawiska u ludzi z zespołem Downa w wieku ponad 40 lat.

9 Rozkład pierwiastków

10

11 H2O2 przepływ

12

13 Zmienione struktury neuronów

14 Zespół Downa i przyczyny śmierci: -ischemiczne choroby serca wynikające z niedokrwistości -demencja i alzheimer -zachorowania zakaźne -nowotwory złośliwe -wrodzone anomalie -epilepsja

15 Odżywianie -Odżywianie jest jednym z najważniejszych czynników zdrowotnościowych -Zachowanie żywieniowe jest wynikiem procesu uczenia -Zachowanie żywieniowe można zmienić

16 Ohrenkuss 2/1999 Temat Jedzenie Jak to naprawdę u mnie wygląda! – Michaela Koenig Czasami jestem sfrustrowana ponieważ nie patrzę na swoje ciało, kiedy nie patrzę na siebie nie jem lecz tylko więcej pożeram- to mnie naprawdę wkurza. Tylko dlatego odwracam się od mojej rodziny, ponieważ jestem wściekła na samą siebie. Później nie mogę siebie ścierpieć, kiedy nadal jestem wściekła wyładowuje się na mojej rodzinie- to mi sprawia ogromny ból i cierpienie ale tak nie myślę. Jestem również trochę zawstydzona, również kiedy powinnam rozmawiać z ludźmi. Wtedy nie potrafię wydobyć żadnego rozsądnego słowa, taka jestem, każdy ma swoje słabości i granice, które okazuje na inny sposób. Taka właśnie jestem. Posiadam również tak jak i wy inne uczucia, tylko nie zawsze je okazuje. Jestem również człowiekiem z wadami, tylko szybko się do nich nie przyznaje. Nie jestem maszyną, jestem człowiekiem z krwi i kości. Nie jestem również zabawką jak wiecie ale żywą. Powinniście również wiedzieć, że jestem ze skóry i kości a nie wymysłem.

17

18

19 Żywienie -jakość naszych artykułów spożywczych ciągle spada -konsumowanych jest coraz więcej gotowych/ pół gotowych produktów -tylko niektóre produkty są spożywane w stanie pierwotnym

20 Zespół Downa i BMI (wskaźnik masy ciała) BMI (25 pacjentów) Wiek w miesiącach

21 BMI (wskaźnik masy ciała) Miesiące

22 BMI (wskaźnik masy ciała) Lata życia

23

24 Profil żywieniowy makroelementów odżywczych Protokół środków spożywczych na 3-7 dni (DGE-Zalecenia/ D-A-CH-Wartości referencyjne)

25 Profil żywieniowy makroelementów odżywczych Protokół środków spożywczych na 3-7 dni (DGE- Zalecenia/ D-A-CH- Wartości referencyjne 2000) Tłuszcze z tego zwierzęce z tego roślinne

26 Profil żywieniowy mikroelementów odżywczych Protokół środków spożywczych na 3-7 dni (DGE-Zalecenia/ D-A-CH-Wartości referencyjne)

27 Badania Laboratoryjne 80 pacjentów, na czczo

28 Zespół Downa a Żywienie poddanne ujednoliceniu w Niemczech Dr. Med.. Matthias J.Gelb Pediatra Germany, Bretten Anne Frank- Str.27

29 Pacjenci z zespołem Downa mają mnóstwo problemów! -jednym z nich jest słaby rozwój w pierwszym roku życia Przyczyn tego jest wiele: -niewydolność sercowa przed zabiegiem -brzuszna anomalia rozwojowa -problemy funkcyjne wynikające ze słabego napięcia mięśni twarzy

30 Ale nagle, coś się dzieje! -Zaczynają jeść i rosnąć! -większość z nich między 2 a 3 rokiem życia -wspaniała chwila dla wszystkich, wielki problem rozwiązany, ale następny puka do drzwi -POCZĄTEK OTYŁOŚCI!

31 Dane: -W naszej praktyce z zespołem Downa zauważyliśmy wzrost BMI (Body Mass Index) u dzieci z zespołem Downa w obserwowanym okresie 12 lat Obserwowana grupa: -25 dzieci obserwowanych raz w roku

32 Wnioski z tych szokujących danych wskazujących na powszechną otyłość czynią koniecznym zdobycie szerszej bazy danych.

33 Ujednolicenie Żywienia materiały i metody -ujednolicony protokół żywienia( protokół Freiburski) -wzrost, waga -dane laboratoryjne, jeśli możliwe -komputerowa analiza danych przy pomocy programu analizy żywienia (PRODI)

34 240 badanych -126 kobiet -114 mężczyzn Podział wiekowy i płciowy Liczba

35 BMI (wskaźnik masy ciała) a wiek

36 Żywieniowa analiza makroelementów odżywczych

37 Żywieniowa analiza niektórych mikroelementów odżywczych

38 Dane laboratoryjne - 73 badanych

39 Dyskusja -BMI wzrasta wraz z wiekiem (zdajemy sobie sprawę, że dane o starszych ludziach z DS w tym badaniu są raczej niewielkie) -Energia dostarczana jest skorelowana pozytywnie ze wzrostem BMI -Zachowanie zdrowego żywienia jest skorelowane negatywnie ze wzrostem BMI (proteiny/węglowodany/tłuszcz)

40 Dyskusja -ryzyko braku mikroelementów wzrasta wraz ze wzrostem wskaźnika BMI -ryzyko wyników laboratoryjnych wykraczających poza normy wzrasta wraz ze wzrostem wskaźnika BMI

41 Wnioski: -Żywienie i problemy żywieniowe są tematem życia osób z zespołem Downa, dla ich rodziców i profesjonalistów! -Trzeba się skupić na żywieniu jak najwcześniej i czynić to nieustannie! -Wczesna czy późniejsza ale zwłaszcza nieustanna interwencja jest koniecznością!

42 Wnioski Przyrost wskaźnika BMI + Patologiczne, specyficzne dla DS wartości laboratoryjne = Wzrost ryzyka śmiertelnych zachorowań powiązanych z nadwagą

43

44 Standardy kontra zmodyfikowane odżywianie standard zmodyfikowane Tłuszcze40% ilości energi 2/3 tłuszcze zwierzęce Tłuszcze typu trans Zredukowane spożycie tłuszczów Oliwa, olej rzepakowy, Bez tłuszczów typu trans WęglowodanyWęglowodany proste Jasne pieczywo Pełnoziarniste produkty, Rzadko jasne pieczywo BiałkaMięso i produkty z konwencjonalnej hodowli Mleko i nabiał Rzadko ryby Dziennie: Białko roślinne, Ryby, jajka, mleko i nabiał

45 StandardDieta zmodyfikowana OwoceRzadkoKilka razy dziennie WarzywaTylko przystawkiKilka razy dziennie Fast food+- / rzadko Sztuczne barwniki itd.+- / rzadko Dostarczanie energiiKonieczne

46 BMI- standardowa i zmodyfikowana dieta

47 Badania laboratoryjne dla standardowej i zmodyfikowanej diety

48 Wnioski -zmodyfikowane odżywianie to lepsza droga -zmodyfikowane odżywianie jest możliwe -zmodyfikowane odżywianie zmniejsza czynniki ryzyka

49 Sport -Zespół Downa nie jest żadnym przeciwwskazaniem dla aktywności sportowej -Sport jest integracją społeczną -Sport to przyjemność!

50

51 Sport -podnosi wydolności układów naczyniowo-sercowych -stymuluje układ odpornościowy -podnosi zdolności koordynacyjne -redukuje BMI -stymuluje układ hormonalny -indukuje (pobudza) enzymy redukujące tkankę tłuszczową

52 Wyniki laboratoryjne a sport

53

54 Ohenkuss 2/1999 Jedzenie S port- być w dobrej formie (Julia Keller) Moja opinia o sporcie i byciu w dobrej formie: Uważam, że sport jest bardzo zdrowy, ponieważ sama należę do związku sportowego. Chętnie uczestniczę w przeróżnych grach i zabawach z młodzieżą. Ten Związek to TSG Nordwest a opiekunowie są bardzo mili i pokazują nam cały czas nowe gry. Nie jestem najlepsza w sporcie, ponieważ są inni równie sprawni jak ja. Ale jestem w bardzo dobrej formie, i to daje się zauważyć.

55 Sport -codziennie -30 minut –trening wytrzymałościowy (bieganie, spacer, bieg nordycki, jazda rowerem, itd..) -w obszarze dobrego samopoczucia

56

57 Sport a BMI

58

59 Wspaniałe sporty halowe -gimnastyka -bieganie -tańczenie -piłka ręczna -bieganie do tyłu -ćwiczenie tańca -skrętoskłony

60

61 TNI Selektywne Uzupełnianie Odżywiania- Suplementacja

62 Dzieje historyczne -już Le Jeune opisał zmiany w przemianie materii -Turkel dokonał pierwszych przemyśleń w temacie uzupełniania odżywiania -Schmitt - Dozowanie multiwitamin -Warner Hapcaps

63 Do dzisiaj nie ma podwójnie ślepych badań w temacie TNI !!!

64 TNI Grupa badana -około 320 (stan ) -wiek od 3 do 45 lat -średni wiek 5,9 lat -Czas leczenia między 7 dni a 16 lat -średni czas leczenia 4,2 lata

65 Zapytania- wyobrażenia- TNI -około 100 zapytań rocznie -około 50 wyobrażeń -około 25 TNI/Rok

66 Motywacja do TNI -nie przegapić -6 tygodni TNI i dziecko nie wygląda jak z zespołem Downa -zaoszczędzenie dziecku całej innej alopatycznej terapii

67 Motywacja do TNI -uzupełnione środki zaradcze, aby zoptymalizować opiekę zdrowotną -w kontrolowanych warunkach metoda bezpieczna

68 314 badanych z czego: -282 z Niemiec -12 ze Szwajcarii -8 z Austrii -5 z Koreii -2 z Dubaju -2 z Lichtensteinu -1 z Kanady -1 z Rumunii -1 z USA

69 TNI- procedura -badania fizyczne -anamneza (wywiad lekarski) -wyniki laboratoryjne -sprawozdania z terapeutycznych i diagnostycznych sposobów, środków zaradczych -wywiad żywieniowy

70 TNI- procedura - indywidualnie uzgodnione dozowanie - 3-miesięczny okres próbny następnie badania laboratoryjne - po tym raz do roku kontrola kliniczna i laboratoryjna

71 Nasze wyniki i obserwacje

72 TNI grupy badawcze Pacjenci bez TNI (38 / 5 miesięcy-17.2 lat) 13.1% (5) z 25. na 30. procent DS- tabela wzrostu Pacjenci z TNI (38 / 6 miesiący-15 lat, TNI miesięcy, średnio 21 m) 52.6% (20) z 25. na 50. procent DS. tabela wzrostu

73 TNI a infekcje ParametryWewnątrz- indywidualne zmiany TNI Pacjenci Zmiany w porównaniu do grupy kontrolnej Infekcja- konieczna wizyta lekarska 42,1%39,4% Redukcja zachorowań wymagających stosowania antybiotyków 31,5%36,8%

74 Laboratorium: Porównanie bez i z TNI (wartości na czczo) Parametr / iloścKontrola(80)TNI(38)Wartości wzorcowe Homocystein 13,5(7.2-21)8.9( )<9 Immungl.A 52(32-211)180(80-352) Cholesterol 162(98-265)155( )<200

75 Laboratorium: Porównanie bez i z TNI (wartości na czczo) Parametr / iloścKontrola(80)TNI(38)Wartości wzorcowe HDL38(23-76)48(33-95)>35 LDL98(76-164)85(54-143)<155 Selen32(28-72)81(61-91) Witamina A0.3( )0.9( ) Witamina E4.2(0.2-22)8(2.5-16)3.0-14

76 Przykład indywidualnego dozowania: EfalexNutrivene daily enzyme Nutrivene daily supplement Nutrivene nighttime TMGCosamin Ar Rano1*221 Południe Późne popołudnie Wieczór1*1211

77 Wyniki laboratoryjne: wyższe BB, Na, K, Ca, Mg, Fe, Se, Hst, kreatyna, Bz, Chol,HDL, LDL, trójglicerydy, wyniki wątroby, Bili, T3, T4, TSH basal, SDAK, Transferrin, Ferritin, Witaminy A, D i E, GE i Elpho,Tkankowy- Transglutaminase (IgA) (przy odpowiednim odżywianiu), Homocystein, opcjonalnie Witamina H, Witaminy grupy-B Carnitin i.S.

78 Efekty uboczne: Nie ma w literaturze żadnych poważnych efektów ubocznych

79 Efekty uboczne: - 2 pacjentów z problemami ze spaniem - 3 pacjentów z problemami z jedzeniem - 4 pacjentów z problemem z niestrawnością - 10 pacjentów ze wzmożonym niepokojem oraz przesadną labilnością (niestałością)

80 Efekty uboczne: Wszystkie efekty uboczne zostały zakwalifikowane do grupy łagodnych, przerwanie podawania substytutów nie było konieczne

81 Dyskusja i perspektywy - TNI wydaje się być interesującą drogą, która pozytywnie wpływa na zdrowie osób z zespołem Downa - w kontrolowanych warunkach jest to metoda bezpieczna - ważnym jest aby dostrzec znaczenie efektów długofalowych

82 Dyskusja i perspektywy Redukcja infekcji oraz podatności na zakażenia oraz pozytywny wpływ na wzrost u pewnej grupie dzieci (choć mechanizm tego nie jest jeszcze znany) uzasadnia przedsięwzięcie środków zaradczych

83 Dyskusja i perspektywy Kwestia tego, czy zaobserwowane pozytywne zjawisko w indywidualnym rozwoju jest pierwotnym rezultatem metody TNI czy jedynie wynikiem lepszego stanu zdrowia, musi zostać na razie otwarta.

84 Dyskusja i perspektywy Potrzeba tutaj tak jak wcześniej badań z tzw. podwójną ślepą próbą

85 MTA Modifizierte Ernährung mit Bedarfsangepasste Kalorienbzufuhr (zmodyfikowane żywienie z dopasowanym do zapotrzebowania dostarczaniem kalorii) Targeted Nutritional Intervention (Docelowa interwencja żywieniowa) Ausdauersport( wytrwałe uprawianie sportu)

86 Zamierzone badania TNI Po tym jak nie powiodła się pierwsza próba przeprowadzenia badań z Dr. Marton, pracujemy od 3,5 roku nad nowymi badaniami

87 Badania wpływu doustnej terapii antyutleniaczami (antioxidativen) TNI na przebieg Trisomi 21

88 Centra badań: -Klinika medyczna dla dzieci i młodzieży -Praktyka Gelb&Knecht

89 Model - dzieci między 6 a 12 rokiem życia - podwójna ślepa próba - badania krzyżowe - grupa kontrolna bez zespołu Downa - czas trwania na jednego badanego 12 miesięcy - czas trwania całych badań około 18 miesięcy - zgodny z GCP

90 Test wejściowy - wywiad lekarski - badanie lekarskie - pobranie krwi (na czczo) - test sprawności psychicznej Test dodatkowy po 6 miesiącach Test zakończeniowy po 12 miesiącach

91 Aktualnie Czekamy na to, że uniwersytet ruszy z miejsca

92 TNI Studium Mamy nadzieje, że studium dojdzie do skutku

93 Badania są nadal potrzebne!!!

94


Pobierz ppt "Wrocław, Listopad 2008 Odżywianie, suplementy żywieniowe-TNI, sport Dr.med. Matthias J. Gelb."

Podobne prezentacje


Reklamy Google