Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Prawidłowe żywienie zaspokaja potrzeby organizmu pod względem kalorycznym, jakościowym i ilościowym składników odżywczych Równowaga energetyczna Dobowy.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Prawidłowe żywienie zaspokaja potrzeby organizmu pod względem kalorycznym, jakościowym i ilościowym składników odżywczych Równowaga energetyczna Dobowy."— Zapis prezentacji:

1 Prawidłowe żywienie zaspokaja potrzeby organizmu pod względem kalorycznym, jakościowym i ilościowym składników odżywczych Równowaga energetyczna Dobowy bilans energii wprowadzonej = energii zużytej

2 Dowóz energii Czynniki kontrolujące Genetyczne Dieta Psychiczne socjologiczne, kulturowe Wydatkowanie energii Ćwiczenia fizyczne Przemiana materii BILANS ENERGETYCZNY

3 Fizjologia układu pokarmowego

4 Mężczyźni 1. mnożymy wagę x 24 godziny = podstawe zapotrzebowanie kaloryczne (BMR) 2. BMR x współczynnik aktywnosci = dzienne zapotrzebowanie kaloryczne Kobiety 1. mnożymy wagę x 24 godziny = podstawe zapotrzebowanie kaloryczne (BMR) 2. BMR x 0,9 = poprawiony BMR dla kobiet 3. poprawiony BMR x wspołczynnik aktywności = dzienne zapotrzebowanie kaloryczne

5 Współczynnik aktywności: Bardzo aktywny = (Codzienne intensywne cwiczenia + praca fizyczna przez większą cześć dnia) Aktywny = (Codzienne intensywne ćwiczenia + praca na nogach) Średnio Aktywny = (Ćwiczenia 3 razy/tydzien + praca siedząca) Nisko Aktywny = 1 (brak ćwiczen + praca siedząca)

6 Składniki odżywcze: budulcowe (białka, składniki mineralne, woda) energetyczne (tłuszcze, węglowodany) regulujące (witaminy, składniki mineralne) Fizjologia układu pokarmowego

7 Witamina C (kwas askorbinowy) Czynnik redukujący; antyoksydant niezbędny do aktywności enzymów (hydroksylaz) synteza kolagenu, karnityny prawidłowa struktura tk. podporowych (kości, chrząstek, tkanki łącznej) synteza steroidów nadnerczowych, adrenaliny, kwasów żółciowych redukcja żelaza do Fe 2+ wchłanianie żelaza, aktywność reduktazy folianowej Zapotrzebowanie dobowe – mg

8 Witamina C (kwas askorbinowy) Niedobór – szkorbut Osłabienie, bóle reumatyczne Kruchość naczyń krwionośnych wybroczynki, hiperkeratoza, siniaki wynaczynienia krwi (skóra, mięśnie, dziąsła, stawy, kości) - rózaniec szkorbutowy - zahamowanie wzrostu Upośledzone wytwarzanie kolagenu, osteoidu, dentyny

9

10 Bomba kalorymetryczna

11 1 kcal = 4,182 kJ RÓWNOWAŻNIKI ENERGETYCZNE FIZYCZNE (kcal) BIOLOGICZNE (kcal) BIAŁKA5,34,0 WĘGLOWODANY4,14,0 TŁUSZCZE9,39,0 ETANOL7,17,0

12 Kalorymetria bezpośrednia

13 Podstawowa przemiana materii /PPM/ Najmniejsze nasilenie przemian biochemicznych dostarczających organizmowi tylko tyle energii, ile potrzeba do zachowania go przy życiu w spoczynku – zachowania podstawowych czynności życiowych U dorosłych wynosi ok. 1 kcal/kg m.c/godz kcal/m2/godz PPM zależy od: wieku, płci, masy ciała, wzrostu, stopnia aktywności poszczególnych narządów, funkcjonowania hormonów (hh. tarczycy,katecholaminy), stanu układu nerwowego, odżywienia, temp. ciała Fizjologia układu pokarmowego

14 Całkowita przemiana materii /CPM/ Poziom przemian, który występuje w codziennych warunkach bytowych Czynniki wpływające na CPM: PPM skład przyjmowanych pokarmów (10%PPM) Swoiście dynamiczne działanie pokarmu (SDA) – wydatkowanie energii koniecznej do asymilacji składników pokarmowych w organizmie (na 100 dostarczonych kcal): białka – 30% tłuszcze – 6% węglowodany – 5% stopień aktywności fizycznej – współczynnik aktywności fizycznej mała – 1,4 – 1,5 umiarkowana – 1,7 duża – 2,0 klimat, środowisko, Fizjologia układu pokarmowego

15 Witamina A (retinol, retinal, kwas retinowy) składnik barwników wzrokowych antyoksydant wzrost, proliferacja, różnicowanie tkanek prawidłowa struktura i funkcja nabłonków, spermatogeneza, rozwój łożyska, płodu wydzielanie śluzu dobowe zapotrzebowanie – 1000 g (1 g retinolu = 3,33 IU, 1 IU = 0,3 g retinolu) Źródła Prowitaminy (karoteny) pigment pomarańczowy, zielony 1 g -karotenu = 0,167 g retinolu

16 Vitamin jest A magazynowana w wątrobie (500,000 IU – osoba dorosła) (dobowe zapotrzebowanie – 1000 g, 1 g retinolu = 3,33 IU, 1 IU = 0,3 g retinolu) Niedobór witaminy A jest problemem społecznym w 118 krajach świata (Afryka, Azja) dotyczy głównie dzieci ( mln) i kobiet ciężarnych jest główną przyczyną (podlegającej prewencji) ślepoty dotyczącej tys. dzieci rocznie zwiększa ryzyko śmierci z powodu wtórnych infekcji /połowa dotkniętych ślepotą dzieci umiera w przeciągu roku/

17 Niedobór zmiany oczne niedowidzenie o zmierzchu (nyctalopia) suchość spojówek, rogówki (xerosis) xerophthalmia upośledzona funkcja gruczołów łzowych rozmiękanie rogówki (keratomalacia) ślepota degeneracja nabłonków (keratynizacja) wtórne infekcje poronienia, wady płodu upośledzenie wzrostu Hiperkeratoza

18 TOKSYCZNOŚĆ - 30 mg/dobę mg - dawka stosowana w dermatologii suchość skóry, utrata włosów, splenohepatomegalia osłabienie, bóle głowy, stawów, podokostnowe zgrubienia kk. długich niedokrwistość efekt teratogenny efekt karcynogenny

19 Węglowodany Główne pokarmowe źródło energii 55-60% dobowego zapotrzebowania energetycznego 10% - cukry proste Glukoza – główne źródło energii (komórki nerwowe, erytrocyty, komórki rdzenia nerki) Glikogen - 1 % zasobów energetycznych (wątroba g, mięśnie g) Konieczne dla syntezy i utleniania tłuszczów Składnik glikolipów, glikoprotein ( błony podstawne, mukopolisacharydy, mielina, hormony, receptory) Włókna pokarmowe / zalecane spożycie – g/d/ Nierozpuszczalny w wodzie (celuloza, lignina) wydzielanie śliny, soków trawiennych wiąże wodę, poprawia perystalkę jelit Rozpuszczalny w wodzie (pektyny, gumy, śluzy roślinne) wiąże wodę, toksyny, cholesterol

20 Dieta Kwaśniewskiego Jeżeli zasoby węglowodanów w przyjmowanym pokarmie są niższe niż 50 g glukozy na dobę to ustrój nie może zapenić zupełnego utleniania tłuszczów (do CO2 i H2O z uwolnieniem energii = ketonemia i ketonuria

21 Witamina B1 (pirofosforan tiaminy) Dekarboksylacja oksydacyjna -ketokwasów (pirogronian, -ketoglutaran) Transketolacja (szlak pentozofosforanowy) - zapotrzebowanie dobowe – 1,4 – 2,0 mg - termolabilna, wrażliwa na utlenianie

22 Beri-beri Niedobór związków wysokoenergetycznych / ATP/ Kwasica acetylocholiny Demielinizacja układ krążenia przewód pokarmowy układ nerwowy stężenia kw. pirogronowego (osocze) aktywności transketolazy (erytrocyty)

23 Niedobór -beriberi (syngaleski – nie mogę, nie mogę) osłabienie, senność zaburzenia pamięci i koncentracji postać suchapolineuropatia symetryczna, obustronna kończyny dolne osłabienie siły mięśniowej, bóle, zaburzenia czuciaencefalopatia pobudliwość, osłabienie pamięci, depresja postać mokra objawy ze strony pp (zaparcia) rozszerzenie naczyń przeciążenie serca niewydolność, powiększenie obrzęki postać mieszana

24

25

26 Cholesterol element błon prekursor kwasów żółciowych, witaminy D, hormonów steroidowych transport kwasów tłuszczowych kwasy tłuszczowe: wielonienasycone jednonienasycone nasycone cholesterol całkowity cholesterol LDL rozwój płytek miażdżycowych

27 Tłuszcze WNKT: omega 6 (kwas linolowy) i 3 (alfa-linolenowy) Składniki błon komórkowych i mitochondrialnych Prekursory prostaglandyn i leukotrienów Kwas linolowy zwiększa estryfikację cholesterolu, a więc obniża zawartość wolnego cholesterolu w hepatocytach – wzrost liczby receptorów dla LDL Kwas eikozapentaenowy (EPA) hamuje powstawanie w trombocytach tromboksanu A2 (działanie przeciwzakrzepowe)

28 Witamina B2 (ryboflawina) mononukleotyd flawinowy- FMN, dinukleotyd flawinowy - FAD składnik flawoprotein - enzymów oksydoredukcyjnych: oksydaz: α-aminokwasowej, ksantynowej, dehydrogenaz: aldehydowej, sukcynylowej, glicerolo-3-fosforanowej, acylo-CoA, dehydrolipoilowej, NADH Niedobór: Zmiany jamy ustnej Zmiany skórneZmiany oczne Zapalenie języka (Łojotokowe) zapalenie skóryZapalenie spojówek Zapalenie bł. śluzowej (twarz, narządy płciowe)Łzawienie, światłowstręt Zapalenie kącików ust - światłoczuła, -zapotrzebowanie dobowe: 2,0 -2,8 mg - wydalanie z moczem 50µg/dobę – obj. niedoboru

29 Źródła pokarmowe

30 Witamina B6 (fosforan pirydoksalu) Niedobór przemiany aminokwasów (transaminacja, dekarboksylacja) tryptofan serotonina, niacyna /test obciążenia tryptofanem (2 g/kg m.c.)kw. ksanturenowego/ glikogenoliza kwas linolowy kwas arachidonowy metabolizm GABA drgawki drgawki synteza porfirynniedokrwistosc - zapotrzebowanie dobowe: 2,2 -2,6 mg - nadmiar (0,5-5,0 g/d) - obj. neurologiczne - inaktywacja: izoniazyd, pochodne hydralazynowe (hydrazon) etanol (aldehyd octowy hydroliza fosforanu pirydoksalu) utlenianie, promienie nadfioletowe, środowisko zasadowe zródła: drozdze, pszenica, zyto, kukurydza, watroba

31 Niacyna (B3) koenzymy dehydrogenaz (NAD, NADP) Niedobór – pellagra (choroba 4 D) zapalenie skóry (dermatitis) otepienie (dementia) depresja biegunka (diarrhea) źródła: - drożdże, chude mięso, wątroba, orzechy, - pomidory, zielone warzywa - flora bakteryjna jelit - tryptofan (+ B1, B2, B6) Zapotrzebowanie dobowe - 18 mg

32 Niedokrwistość megaloblastyczna jest objawem dominującym w niedoborze: A.kwasu foliowego B.witaminy B12 B. obu wyżej wymienionych D. żadnej z wyżej wymienionych Podanie kwasu foliowego może spowodować ustąpienie objawów spowodowanych niedoborem A.kwasu foliowego B.witaminy B12 C. obu wyżej wymienionych D. żadnej z wyżej wymienionych Niedobór witaminy B12 jest najczęściej obserwowany A.u osób starszych z powodu niedostatecznej zawartości w diecie B.u osób starszych z powodu zaburzeń wchłaniania C.u dzieci z powodu niedostatecznej zawartości w diecie D.u dzieci z powodu zaburzeń wchłaniania

33 Niedokrwistość megaloblastyczna jest objawem dominującym w niedoborze: A.kwasu foliowego B.witaminy B12 C. obu wyżej wymienionych D. żadnej z wyżej wymienionych Podanie kwasu foliowego może spowodować ustąpienie objawów spowodowanych niedoborem A.kwasu foliowego B.witaminy B12 C. obu wyżej wymienionych D. żadnej z wyżej wymienionych Niedobór witaminy B12 jest najczęściej obserwowany A.u osób starszych z powodu niedostatecznej zawartości w diecie B.u osób starszych z powodu zaburzeń wchłaniania C.u dzieci z powodu niedostatecznej zawartości w diecie D.u dzieci z powodu zaburzeń wchłaniania

34 Witamina B 12 (kobalamina) konwersja kwasu foliowego do aktywnej postaci (metylotetrahydrofolian tetrahydrofolian synteza DNA replikacja genów Homocysteina metionina L-metylomalonylCoA sukcynyloCoA Zapotrzebowanie dobowe: 2 µg Zasoby w organizmie – 10 mg (wątroba)

35 Witamina B 12 Niedobór – niedokrwistość złośliwa ( czynnika wewnętrznego Castle`a) ( czynnika wewnętrznego Castle`a) objawy neurologiczne demielinizacja degeneracja zaburzenia czucia, zanik odruchów osłabienie pamięci, koncentracji depresja objawy ze strony p. pokarmowego zapalenie języka zanik nabłonka żołądka i jelit nudności wymioty, biegunki, zaparcia niedokrwistość megaloblastyczna Synteza choliny (fosfolipidy, mielina) Synteza DNA

36

37 Folany - kwas foliowy THFA – kofaktor w przenoszeniu grup 1-węglowych (metylowej, metylenowej, metenylowej, formiminowej) synteza DNA Replikacja genów metabolizm aminokwasów (seryny, glicyny, histydyny, homocysteiny, metioniny) Formiminoglutaminian (FIGLU) N5-formimino-H4-folian metabolizm fosfolipidów (synteza choliny)

38 Kwas foliowy - niedobór niedokrwistość megaloblastyczna objawy ze strony p. pokarmowego zapalenie języka, biegunka poronienia, niedorozwój łożyska, wady wrodzone płodu Zapotrzebowanie dobowe: 0,2 mg Magazynowany (10 mg - wątroba) stabilny w kwaśnych roztworach

39 Niedobór kwasu foliowego i witaminy B 12

40

41 Białka cd. AA niezbędne: treonina, walina, leucyna, izoleucyna, fenyloalanina, ttryptofan, histydyna, mationina i lizyna Białko pełnowartościowe: zawiera wszystkie niezbędne AA w ilości zapewniającej równowagę przemiany azotowej

42 Równowaga przemiany azotowej RÓWNOWAGA PRZEMIANY AZOTOWEJ = ilość azotu wprowadzanego z pokarmem = ilości azotu wydalanego z moczem, kałem i potem Minimum białkowe = 1g białka mieszanego (zwierzęce i roślinne/1kg mc/dobę

43 Równowaga przemiany azotowej Dodatni bilans azotowy: dzieci, kobiety w ciąży, rekonwalescencja, trening sportowy Ujemny bilans azotowy: niedobór białka przyjmowanego z pokarmem; zwiększone straty białkowe np.białkomocz hipermetabolizm np. nadczynność tarczycy

44

45 Witamina D Niedobór: hipokalcemia i zmniejszenie mineralizacji kości; dzieci – krzywica, dorośli – osteomalacja Hiperwitaminoza: hiperkalcemia- odkładanie złogów wapniowych w tkankach miękkich i naczyniach –kamica nerek

46 Toksyczność - sporadycznie (> 800 do 3200 mg/d); zmęczenie, osłabienie, nudności, biegunka, - antagonizm względem witaminy K

47 Witamina K γ-karboksylacja reszt kw. glutaminowego czynników krzepnięcia (czynnika II, VII, IX, X) innych białek (kości, nerki, łożysko) Niedobór Skaza krwotoczna; krwawienia czas protrombinowy (n s), czas krzepnięcia (n min) noworodki, niemowlęta źródła: Warzywa zielonoliściaste Flora bakteryjna jelit zapotrzebowanie dobowe – 60-80μg Toksyczność : Menadion anemia hemolityczna,

48

49

50 Najważniejsze składniki mineralne i ich dzienne zapotrzebowanie: - Sód 600 mg - Potas 3500 mg - Wapń mg - Magnez 280 – 350 mg - Żelazo 11 – 17 mg

51 Fizjologia układu pokarmowego

52 Produkty zbożowe (co najmniej 5 porcji dziennie) 1 kromka chleba (50g) 1/2 dużej bułki lub 1 mała (50g) 4 kromki pieczywa chrupkiego 1/2 szklanki gotowanej kaszy lub ryżu (30g suchego produktu) 30g mąki 2/3 szklanki gotowanego makaronu (nitki) = 30g suchego produktu 1/2 szklanki gotowanej owsianki (25g suchych płatków) 1/3 szklanki musli (mieszanina płatków zbożowych, suszonych owoców, orzechów itp. Zalecane żywienie - przykładowo

53 Fizjologia układu pokarmowego Warzywa (4 porcje dziennie) Skrobiowe 100g surowych ziemniaków (przed obraniem; 2 sztuki) Zielone liście i rośliny krzyżowe (produkt surowy): 200g kapusty poszatkowanej 100g brukselki po oczyszczeniu 250g kalafiora po oczyszczeniu 300g szpinaku po oczyszczeniu Żółto-pomarańczowe (produkt surowy): 400g liści sałaty 250g pomidorów 200g marchwi po oczyszczeniu 200g buraków po oczyszczeniu 200g papryki po oczyszczeniu 100g selera po oczyszczeniu 100g łuskanego groszku 100g łuskanego bobu Zalecane żywienie - przykładowo

54 Owoce (3 porcje dziennie) 1 duży owoc: jabłko, pomarańcza, banan gruszka, brzoskwinia (200g) 3 mniejsze owoce: morele, śliwki, kiwi, itp. (200g) arbuz 800g maliny, winogrona, agrest, wiśnie porzeczki (150g) Mleko i produkty mleczne (2 porcje dziennie) 300ml (duży kubek) mleka (0,5%) lub kefiru 40g sera żółtego 200g jogurtu Zalecane żywienie - przykładowo

55 Mięso i zamienniki białkowe (1 porcja dziennie) 100g chudej cielęciny, wołowiny, jagnięcia lub wieprzowiny (produkt surowy bez kości) 2 jaja (tylko okazjonalnie) 40g suchego grochu lub fasoli (2/3 szklanki po ugotowaniu) 100g ryby (filety; produkt surowy) 100g białego drobiu bez kości lub 150g z kością (produkt surowy) kiełbasa krakowska parzona 100g polędwica wędzona 100g Zalecane żywienie - przykładowo

56 Ciąża BMI przed ciążą: <19,8 – 12,5-18 kg 19,8 – 25 – 12,5-16 kg 25,1-29,9 – 7-11,5 kg >30 - <7kg

57 Ciąża I trymestr zapotrzebowanie kaloryczne bez zmian II i III trymestr zapotrzebowanie wzrasta o kcal/dobę (wiek, styl życia, aktywność fizyczna) – kcal/dobę

58 Karmienie Zapotrzebowanie wzrasta powyżej 500 kcal/dobę kcal/dobę Ciąża 400g ww i 30g błonnika Karmienie 500g ww i 40g błonnika

59 Śniadanie200 kcal Śniadanie II150 kcal Obiad350 kcal Podwieczorek100 kcal Kolacja200 kcal Przybliżona wartość kaloryczna poszczególnych posiłków (1000kcal)

60 Nieregularne spożywanie posiłków Nie jedzenie śniadania Spożywanie głównego posiłku wieczorem Dieta źle zbilansowana pod względem jakościowym i ilościowym Najczęściej popełniane błędy żywieniowe

61 Codzienne jedzenie słodyczy Spożywanie zbyt małej ilości warzyw i płynów Brak kontroli nad jakością spożywanych posiłków Zaniżanie w samoocenie ilości spożywanych pokarmów Najczęściej popełniane błędy żywieniowe

62 Otyłość epidemia XXI wieku

63

64 Metody oceny otyłości BMI= waga (kg) / wzrost (m2) Norma 18,5-24,9 Nadwaga25-29,9 Otyłość>30

65 Metody oceny typu otyłości Otyłość brzuszna: >94 (102)cm dla mężczyzn >80 (88)cm dla kobiet

66 Produkty zbożowe260 kcal Warzywa200 kcal Owoce 100 kcal Mleczne190 kcal Nabiałowe120 kcal Mięsne 90 kcal Tłuszcze 40 kcal Ogółem 1000kcal/dobę Ilość kcal dziennie w diecie redukującej (1000 kcal)

67 Ile kilogramów powinno się redukować i w jakim czasie ? chudnąćjeść 1 kg 1000kcal tygodniowodziennie Spalenie 7000 kcal oznacza redukcję 1 kg masy ciała (tkanki tłuszczowej lub mięśniowej)

68 Dlaczego należy unikać tłuszczu w diecie? materiał wysokoenergetyczny tłuszcz w mniejszym stopniu powoduje wypełnienie żołądka opóźnione odczuwanie sytości po posiłku bogatotłuszczowym tłuszcz jest łatwiej magazynowany

69 Efekty prowadzenia diety rezygnuje 36% nie redukuje masy ciała 24% redukuje masę ciała 38%

70 Widziałem nielicznych, którzy umarli z głodu, natomiast od jedzenia setki tysięcy Benjamin Franklin

71 Dziękuję za uwagę !

72 Które z poniższych witamin mają działanie antyoksydacyjne? A. witaminy: B1, ANTIOXIDANTS: _____ ascorbic acid (vitamin C) _____ niacin _____ riboflavin _____ thiamine _____ pyridoxal phosphate (Vitamin B6) _____ vitamin B12 _____ vitamin D _____ vitamin E

73 ANTIOXIDANTS: _ X _ ascorbic acid (vitamin C) _____ niacin _____ riboflavin _____ thiamine _____ pyridoxal phosphate (Vitamin B6) _____ vitamin B12 _____ vitamin D _ X _ vitamin E

74 Check the vitamins that are precursors for oxidative coenzymes. REDOX PRECURSORS: _____ ascorbic acid _____ niacin _____ riboflavin _____ thiamine _____ pyridoxal phosphate _____ vitamin B12 _____ vitamin D _____ vitamin E

75 REDOX PRECURSORS: _____ ascorbic acid _ X _ niacin _ X _ riboflavin _ X _ thiamine _____ pyridoxal phosphate (Vitamin B6) _____ vitamin B12 _____ vitamin D _____ vitamin E


Pobierz ppt "Prawidłowe żywienie zaspokaja potrzeby organizmu pod względem kalorycznym, jakościowym i ilościowym składników odżywczych Równowaga energetyczna Dobowy."

Podobne prezentacje


Reklamy Google