Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu. W ramach programu Leonardo da Vinci, projektu „Uczeń Barlewiczek Europejczykiem – nowe umiejętności, inne.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu. W ramach programu Leonardo da Vinci, projektu „Uczeń Barlewiczek Europejczykiem – nowe umiejętności, inne."— Zapis prezentacji:

1 Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu

2 W ramach programu Leonardo da Vinci, projektu „Uczeń Barlewiczek Europejczykiem – nowe umiejętności, inne możliwości” mieliśmy okazje wyjechać do Anglii na miesięczne praktyki do nadmorskiego miasta Plymouth, gdzie mogliśmy zetknąć się z kuchnią angielską w domach, w których mieszkaliśmy oraz w naszych miejscach praktyk. Poprzez naszą prezentację chciałybyśmy przedstawić Wam menu, które składa się z potraw przez nas wybranych i godnych polecenia.

3 A oto przystawki, które Wam polecamy: 1.Omlet z szynką i serem 2.Ziemniaki nadziewane pieczarkami i brokułami 3.Tarta z karmelizowanym porem 4.Tost z masłem orzechowym

4 Przepis na Omlet z szynką i serem Składniki: 2 jaja -> 1 łyżka wody -> 2 łyżeczki masła -> 1 łyżka świeżego szczypiorku, drobno posiekanego Nadzienie: 1 mały pomidor, pokrojony, bez nasion -> 1 plaster szynki -> ¼ szklanki sera (30 g), startego Przygotowanie: 1.Wbij jajka do miski i dodaj wodę. Trzepaczką wymieszaj składniki, aby żółtko i białko się połączyły. 2.Rozgrzej patelnię, włóż masło, jeśli patelnia jest wystarczająco gorąca, powinno skwierczeć i się pienić. Nie może się zarumienić 3.Wlej na patelnie jajeczną mieszankę (powinna się zacząć pienić na brzegach). Omlet jest gotowy jeśli nigdzie nie ma surowego ciasta, a wierzch jest kremowy. Pod spodem powinien być lekko zarumieniony. NADZIENIE: Pokrój pomidor i szynkę w paski, wymieszaj z serem 4. Łyżką rozprowadź nadzienie na połowie omleta. Użyj łopatki, by złożyć go na pół, przykrywając nadzienie. Podawaj od razu, najlepiej posypany szczypiorkiem.

5

6 Dania główne: 1.Fish and Chips 2.Kurczak zapiekany w cieście z porem i pieczarkami 3.Stek wołowy z purée ziemniaczanym i zielonym groszkiem

7 Kurczak zapiekany w cieście z porem i pieczarkami Składniki: 1 łyżka oleju -> 1 por, pokrojony na cienki talarki -> 2 cienkie plasterki bekonu -> 200g pieczarek, pokrojonych na pół -> 1 łyżka mąki -> 1 szklanka bulionu drobiowego - > 1/3 szklanki śmietany -> 1 łyżka musztardy Dijon -> 3 szklanki gotowanego mięsa kurczaka, grubo pokrojonego -> 1 gotowy płat ciasta francuskiego, pokrojony na 4 części Przygotowanie: 1.Nagrzej piekarnik do 180 – 200 stopni 2.Rozgrzej tłuszcz w średnim rondlu, mieszając, smaż pora, bekon i pieczarki, dodaj mąkę i ciągle mieszając zagęść sos. Stopniowo dolewaj bulion i mieszając nadal podgrzewaj. Dodaj śmietanę, musztardę i mięso kurczaka. 3.Rozłóż całość do 4 żaroodpornych naczyń, nakryj kawałkami ciasta francuskiego. Piecz ok.. 20 min bez przykrycia.

8

9 Desery: 1.Wyborny pudding cytrynowy 2.Pudding chlebowo – maślany 3.Ciasto cytrynowe z bezą 4.Naleśniki z cukrem i cytryną

10 Wyborny pudding cytrynowy: Składniki: 3 jaja -> ½ szklanki cukru pudru -> szklanka mleka -> 1 łyżka mąki ze szczyptą proszku do pieczenia -> ½ szklanki soku z cytryny Przygotowanie: 1.Rozdziel białka od żółtek do dwóch misek. Do żółtek cukier i ubijaj mikserem aż będą gęste. Stopniowo dolej mleko. Ubijając na wolnych obrotach, dodawaj mąkę i sok z cytryny. Przelej do dużej miski. 2.Ubij białka, dodaj w dwóch partiach do żółtek. Połącz ale nie mieszaj ani nie ubijaj, bo puszysty krem może opaść. 3.Przelej krem do głębokiego naczynia żaroodpornego i omieść je w brytfannie wypełnionej do połowy wrzątkiem. Piecz około 45 min w piekarniku nastawionym na średnią temperaturę. Posyp niewielką ilością cukru pudru. Podawaj od razu po przygotowaniu.

11

12 Ciasta i Ciasteczka: 1.Twarde ciasteczka z rodzynkami 2.Babeczki maślane 3.Ciasto czekoladowe 4.Pomarańczowe ciasto z makiem 5.Ciasto imbirowe

13 Twarde ciasteczka z rodzynkami Składniki: 2 szklanki mąki z dodatkiem 2 łyżeczek proszku do pieczenia -> ¼ łyżeczki cynamonu, mielonego -> 1/3 szklanki cukru pudru -> 90g pokrojonego masła -> 1 szklanka rodzynek sułtanek -> 1 jajko -> ½ szklanki mleka -> 1 łyżeczka cukru pudru, dodatkowo Przygotowanie: 1.Nagrzej piekarnik do 180 – 200 stopni. Posmaruj tłuszczem dwie blach do pieczenia 2.Przesiej mąkę, cynamon i cukier do miski, wymieszaj masło. Mieszając dodawaj sułtanki, jajko i mleko. 3.Co 5 cm kładź na blachę porcję ciasta wielkości łyżki. Posyp dodatkowym cukrem. Piecz około 15 min, zostaw na blasze do wystygnięcia.

14

15 Małgorzata Krucień Kamila Małkiewicz klasa III a Technik Hotelarstwa


Pobierz ppt "Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu. W ramach programu Leonardo da Vinci, projektu „Uczeń Barlewiczek Europejczykiem – nowe umiejętności, inne."

Podobne prezentacje


Reklamy Google