Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

1.Wstęp. 2.Atuty naszego zawodu. 3.Rynek Pracy. 4.Zatrudnienie. 5.Charakterystyka naszej działalności. 6.Sukces czy Porażka? 7.Dofinansowanie firmy. 8.Działalność,

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "1.Wstęp. 2.Atuty naszego zawodu. 3.Rynek Pracy. 4.Zatrudnienie. 5.Charakterystyka naszej działalności. 6.Sukces czy Porażka? 7.Dofinansowanie firmy. 8.Działalność,"— Zapis prezentacji:

1 1.Wstęp. 2.Atuty naszego zawodu. 3.Rynek Pracy. 4.Zatrudnienie. 5.Charakterystyka naszej działalności. 6.Sukces czy Porażka? 7.Dofinansowanie firmy. 8.Działalność, krok po kroku. 9.Plan finansowy. 10.Wnioski.

2 Nasz zawód to Technik Żywienia i Gospodarstwa Domowego. Atutów naszego zawodu jest wiele. My postanowiliśmy przedstawić niektóre z nich: 1. Po ukończeniu szkoły średniej absolwenci mają możliwość dalszego kształcenia w swoim zawodzie. 2.Uczniowie mają większe szanse na zdobycie pracy. 3.Zawód ten jest szeroko rozwinięty na rynku pracy przez co jest duże zapotrzebowanie na osoby z tego typu wykształceniem. 4.Po zdobytej wiedzy mamy możliwość podjąć staż na różnego rodzaju stanowiskach oraz miejscach. 5.Kolejnym atutem jest to że rynek tego typu jest odporny na recesje ”Ludzie jedli, jedzą i jeść będą”. ATUTY NASZEGO ZAWODU

3 RYNEK PRACY Dane o bezrobociu z stycznia 2014r. Na rynku pracy w ostatnich latach powiększa się stopa bezrobocia. W naszym regionie wynosi ona ok. 17,1%. Co jest tragiczne w skutkach.

4 Dla każdego z nas ważne jest by po ukończeniu szkoły podjąć pracę. Większość ludzi nie spełnia się zawodowo. Dlatego jeśli ktoś lubi gotować i jest to jego pasją powinien zdobyć wykształcenie gastronomiczne. Absolwenci dzięki uzyskanemu wykształceniu mogą podjąć prace na stanowiskach: kontroler jakości wyrobów: artykuły spożywcze pracownik domowej opieki społecznej zaopatrzeniowiec kierownik Sali bufetowy akwizytor dietetyk kucharz kelner. ZATRUDNIENIE

5 CHARAKTERYSTYKA NASZEJ DZIAŁALNO Ś CI Nasza firma „Chata Baby Jagi” jest przedsiębiorstwem usługowo- handlowym. Świadczy usługi gastronomiczne, takie jak wesela, chrzciny, komunie oraz inne przyjęcia okolicznościowe. Świadczymy usługi na wysokim poziomie przez co jesteśmy przyjaźni dla naszych konsumentów. Proponujemy wysoką jakość potraw przy niskim poziomie cen. Nasze produkty pozyskiwane są bezpośrednio od producenta.

6 Każdy przedsiębiorca zakładający własną firmę niejednokrotnie zadaje sobie to pytanie. Uważamy że nasz zakład ma szanse bytu na rynku pracy dzięki dużej różnorodności proponowanych usług, wykfalifikowanemu personelowi oraz wysokiej jakości świadczonych usług. Najistotniejszym czynnikiem decydującym o powodzeniu firmy w tym regionie jest atrakcyjna lokalizacja oraz brak lokalu świadczącego podobne usługi. SUKCES CZY PORA Ż KA? Chcemy być bardziej przyjaźni dla naszych konsumentów dlatego też proponujemy atrakcyjne ceny w bogatym Menu oraz gwarantowaną wysoką jakość serwowanych potraw.

7 Środki, po które najłatwiej sięgnąć, to te, które znajdują się w Powiatowych i Miejskich Urzędach Pracy. Tu na założenie własnego biznesu możemy dostać nawet 18 tysięcy złotych i w zdecydowanej większości, choć nie zawsze, są to pieniądze krajowe. DOFINANSOWANIE FIRM Nieco więcej, bo 20 tys. zł. lub 40 tys. na osobę można otrzymać w ramach Działania 6.2. Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki. Niestety największym problemem przed jakim staje tu przedsiębiorca, jest ogromna liczba osób ubiegających się o nie. Dotację można przeznaczyć m.in. na: - zakup środków trwałych -koszty prac remontowych i budowlanych - zakup wartości niematerialnych i prawnych

8 DZIAŁALNO ŚĆ KROK PO KROKU 1.Rejestracja przedsiębiorcy w Urzędzie Gminy/Miasta (wpis do ewidencji działalności gospodarczej) 2. Główny Urząd Statystyczny (numer REGON) ) 3.Zgłoszenie obowiązku podatkowego- Urząd Skarbowy a)Nadanie numeru NIP b)Wybór formy opodatkowania podatkiem dochodowym c)Rejestracja podatnika VAT 4. Pieczątka firmowa 5. Założenie konta firmowego (Bank) 6. Rejestracja płatnika składek ZUS,ZUA, ZFA,DRA 7. Powiadomienie odpowiednich służb a)Zgłoszeni zatrudnienie pracowników b)Zgłoszenie prowadzenia działalności gospodarczej c)Zgłoszenie działalności do Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. W tym momencie zakładanie firmy odbywa się na „zasadzie jednego okienka” po złożeniu wniosku CEIDG-1.

9 Restauracja ”Chata Baby Jagi” rozpoczyna działalność w Kałkowie. Założone przedsiębiorstwo będzie uzupełnieniem na rynku gastronomicznym w danym miejscu, analiza tego rynku wykazała duże zapotrzebowanie na tego typu zakład. Z prawnego punktu widzenia przedsiębiorstwo „Chata Baby Jagi” należy do osoby fizycznej. Właściciel osobiście świadczy usługi gastronomiczne w lokalu, ale także zatrudnia pracowników. Za zobowiązanie odpowiada majątkiem firmy oraz własnym. W pobliżu naszego przyszłego zakładu są tylko dwa przedsiębiorstwa które nie świadczą w dużym stopniu usług gastronomicznych. Pierwszy zakład skierowany jest na serwowanie fast-food. Natomiast drugi nastawiony jest tylko i wyłącznie na organizowanie przyjęć okolicznościowych. Dlatego tutaj szanse na otworzenie zakładu są duże. PLAN FINANSOWY

10 1.Wszelkie koszty związane z wyremontowaniem oraz wyposarzeniem lokalu wyniosły ,00zł. 2.Nasza firma zapewnia pracę 7 osobą. 3.Do realizacji przedsięwzięcia skorzystamy z dofinansowania z UE o wysokości 40 tysięcy złotych, 18 tysięcy złotych z Powiatowego Urzędu Pracy. Zaciągamy również kredyt na sumę zł o rocznym oprocentowaniu 9,5% na okres 60miesięcy. 4Wydatki związane z naszą firmą:  w ciągu miesiąca wyniosły ,00zł  w pierwszym roku ,00zł 5.Przychody związane z naszą firmą:  w pierwszym miesiącu przychody będą wynosiły72 000,00zł.  w pierwszym roku ,00zł. 6.Nasze łączne zarobki w ciągu roku wynoszą ,00zł WYDATKI I PRZYCHODY

11 DZI Ę KUJEMY ZA UWAG Ę


Pobierz ppt "1.Wstęp. 2.Atuty naszego zawodu. 3.Rynek Pracy. 4.Zatrudnienie. 5.Charakterystyka naszej działalności. 6.Sukces czy Porażka? 7.Dofinansowanie firmy. 8.Działalność,"

Podobne prezentacje


Reklamy Google