Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Przepis na życie.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Przepis na życie."— Zapis prezentacji:

1 Przepis na życie

2 Otyłość W Polsce z powodu otyłości cierpi ok. 20% mężczyzn i 30% kobiet. Otyłość zwiększa ryzyko zapadalności na: choroby układu krążenia, cukrzycę typu 2, obturacyjny bezdech senny, niektóre typy nowotworów, zapalenie kości i stawów skraca długość życia niepełnosprawność. Aby uchronić się przed skutkami otyłości należy zmienić swoje nawyki żywieniowe oraz zacząć uprawiać sport.

3 Zdrowe nawyki żywieniowe

4 Regularne picie wody Optymalna ilość płynów, jaką należy przyjmować w ciągu dnia, to: 2 l (młodzież oraz kobiety) oraz 2,5 l (mężczyźni). Woda transportuje składniki i nawadnia cały organizm. Płyny należy popijać niewielkimi łykami, przez cały dzień. Specjaliści dowiedli, że regularne picie wody może być także sprzymierzeńcem w odchudzaniu – z badań wynika, że 2 szklanki wody wypite przed posiłkiem sprawiają, że zjadamy potem nawet o 90 mniej kalorii. 

5 Jedzenie co 3-4 godziny Wrogiem szczupłej sylwetki i zdrowia jest zarówno odmawianie sobie jedzenia jak i jedzenie zbyt rzadkie, np. dwa razy na dzień. Dietetycy zalecają, aby jeść co 3-4 godziny, czyli średnio 5-6 razy w ciągu dnia. Chodzi o to, by jeść często nieduże porcje. Dzięki temu tempo przemiany materii przez cały dzień pracuje na najwyższych obrotach i nie ma ryzyka, że metabolizm nagle drastycznie się spowolni. Jedzenie co 3-4 godziny chroni przed atakiem głodu i pozwala nie magazynować tłuszczu.

6 Ograniczenie soli Sól mimo, iż niezbędna w kuchni to jest niezdrowa
Ograniczenie soli Sól mimo, iż niezbędna w kuchni to jest niezdrowa. Jej nadmiar prowadzi m.in. do nadciśnienia ( co prowadzi do zawału serca), udaru mózgu, - cukrzycy typu 2 - niewydolności nerek. Organizacja WCRF (Światowy Fundusz Badań nad Rakiem) szacuje, że ograniczenie słonego jedzenia w diecie może zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka żołądka nawet o 14 %. W ciągu dnia należy spożywać nie więcej niż 6 g soli (czyli 1 łyżeczkę) – pewna ilość soli jest jednak niezbędna do prawidłowego przebiegu procesów chemicznych w organizmie. Zamiast po sól sięgnij np. po inne przyprawy i świeże zioła.

7 Spożywanie błonnika Błonnik pokarmowy pełni ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego. Reguluje perystaltykę jelit i usuwa złogi z organizmu, czyli pozostałości pożywienia. Dzięki swoim właściwościom błonnik wpływa na rytm wypróżnień, zapobiega zaparciom, a ponieważ w żołądku pęcznieje, redukuje uczucie głodu i zasyca, jest zatem sprzymierzeńcem szczupłej sylwetki. Błonnik obecny jest m.in. w produktach pełnoziarnistych, nasionach roślin strączkowych, owocach i warzywach. Zalecane dzienne spożycie błonnika dla osób dorosłych to gramów.

8 Jedzenie śniadania Warto kierować się zasadą: śniadanie królewskie, obiad książęcy, kolacja żebracza. Śniadanie zapewnia nam niezbędną dawkę energii po nocy, wprawia w ruch metabolizm, chroni przed wrzodami żołądka. Rezygnowanie ze śniadań sprawia, że nie mamy siły, pojawia się zmęczenie i problemy z koncentracją, możemy mieć mdłości i bóle żołądka. Z badań wynika, że osoby, które rezygnują ze śniadań, na obiad i kolację zazwyczaj jedzą dwa razy więcej niż powinny. Zdaniem dietetyków na śniadanie najlepiej zjeść produkty z pełnego ziarna, twaróg, jogurt z musli, jajka, chudą wędlinę, świeże warzywa lub owoce itp.

9 Wykreślenie cukru z diety Negatywnych skutków spożywania cukru jest dużo – to m.in.
przybieranie na wadze, osłabienie odporności, wzrost ciśnienia, skok poziomu trójglicerydów i „złego” cholesterolu we krwi, osłabienie naczyń krwionośnych, problemy ze wzrokiem i zębami, ryzyko rozwoju stanów zapalnych itp. Cukier obecny jest również w owocach, słodkich napojach, jogurtach, a nawet w keczupie i majonezie. Jeśli nie umiesz sobie go odmówić, postaraj się zastąpić go miodem.

10 Spożywanie dobrego tłuszczu Nie wszystkie tłuszcze są złe
Spożywanie dobrego tłuszczu Nie wszystkie tłuszcze są złe. Trzeba tylko wiedzieć, po które sięgać. Organizmowi potrzebne są zwłaszcza niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Są konieczne, by organizm mógł funkcjonować prawidłowo. Źródła dobrych tłuszczów to: tłuste ryby, tofu, orzechy, oleje roślinne (lniany, rzepakowy, słonecznikowy, wiesiołkowy), zielone jarzyny. Złe są natomiast utwardzone tłuszcze trans – znajdują się zwłaszcza w produktach przetworzonych oraz tłuszcze nasycone, które obecne są w tłuszczach zwierzęcych, ale nie tylko; znajdziemy je też w słoninie, boczku, czerwonym mięsie, śmietanie, skórce drobiu czy margarynie.

11 Regularny ruch Nie tylko dieta ma wpływ na naszą kondycję, wygląd i zdrowie. Bardzo ważny jest też wysiłek fizyczny, który: pomaga zachować szczupłą sylwetkę, obniża poziom cholesterolu, dotlenia organizm, wpływa na jego prawidłowe funkcjonowanie, wzmacnia odporność, reguluje stany emocjonalne, usprawnia koncentrację, opóźnia procesy starzenia się organizmu. Warto więc trzymać się zasady: dzień bez ruchu dniem straconym. Po posiłku warto pójść na spacer, a w ciągu dnia chociażby częściej chodzić niż korzystać z samochodu. Dobrze jest pamiętać o codziennej gimnastyce, a w wolnych chwilach wskoczyć na rower, pójść na basen czy pograć w piłkę.

12 Uwaga! Aby zachować zdrowe nawyki żywieniowe nie należy:
Zajadać stresu Jeść nocą Jeść rzadko i w dużych ilościach Pomijać śniadania

13 Programy i projekty promujące zdrowe odżywianie
HEPS (Healthy Eating and Physical Education in Schools) - Projekt europejski HEPS realizowany przez zespół specjalistów w dziedzinie promocji zdrowia w szkole z uniwersytetów, instytutów naukowych i agencji rządowych z 12 krajów (w tym także z Polski), w ramach Programu Zdrowia Publicznego Unii Europejskiej. Szkoła Promująca zdrowie - jest to siedlisko, w którym członkowie społeczności szkolnej - pracownicy i uczniowie: podejmują starania, aby poprawić swoje samopoczucie i zdrowie, uczą się jak zdrowiej żyć i jak tworzyć zdrowe środowisko, zachęcają ludzi, zwłaszcza rodziców do podjęcia podobnych starań. 

14 Edukacja zdrowotna to proces kształtowania u uczniów nawyku dbałości o zdrowie własne i innych ludzi oraz umiejętności tworzenia zdrowego środowiska. Promocja zdrowia społeczności szkolnej - Projekt ten jest skierowany do społeczności szkół promujących zdrowie. Uczestniczą w nim 22 szkoły z 6 województw. Łączy i korzysta z koncepcji i doświadczeń dwóch realizowanych od wielu lat w Polsce i Europie siedliskowych programów promocji zdrowia: szkoła promująca zdrowie i promocja zdrowia w miejscu pracy.

15 Przygotowała Kinga Kosznik Kl. 2 Ta


Pobierz ppt "Przepis na życie."

Podobne prezentacje


Reklamy Google