Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

„WPŁYW SYSTEMU HACCP NA FUNKCJONOWANIE Łódzkiej Spółdzielni Mleczarskiej „WPŁYW SYSTEMU HACCP NA FUNKCJONOWANIE Łódzkiej Spółdzielni Mleczarskiej Pełnomocnik.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "„WPŁYW SYSTEMU HACCP NA FUNKCJONOWANIE Łódzkiej Spółdzielni Mleczarskiej „WPŁYW SYSTEMU HACCP NA FUNKCJONOWANIE Łódzkiej Spółdzielni Mleczarskiej Pełnomocnik."— Zapis prezentacji:

1 „WPŁYW SYSTEMU HACCP NA FUNKCJONOWANIE Łódzkiej Spółdzielni Mleczarskiej „WPŁYW SYSTEMU HACCP NA FUNKCJONOWANIE Łódzkiej Spółdzielni Mleczarskiej Pełnomocnik Zarządu ds. jakości i HACCP Specjalista ds. systemów jakości mgr inż. JOANNA MNICH

2 Cel prezentacji Celem wystąpienia jest przedstawienie : problemów i barier we wdrażaniu systemu HACCP w zakładzie produkcyjnym; sposobu funkcjonowania systemu zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności HACCP na przykładzie „JOGO”; jaką rolę spełnia zagwarantowanie bezpieczeństwa żywności w ramach Zintegrowanego Systemu Zarządzania zgodnego z normą ISO 9001 i zasadami HACCP. 1

3 Prezentacja firmy ŁÓDZKA SPÓŁDZIELNIA MLECZARSKA Oddziały produkcyjne: Łódź ul. Omłotowa 12 Puczniew (powiat pabianicki) Kraszew (powiat łódzki-wschodni). Zatrudnienie osób Oferowane produkty: mleczne napoje fermentowane (jogurty, kefiry, maślanki, mleko acidofilne), sery (w tym serki homogenizowane i serki kanapkowe), śmietany o zawartości 18%, 12% i 30% tłuszczu, mleko ( w tym mleko UHT oraz mleko spożywcze pasteryzowane), desery mleczne, lody na bazie śmietanki (Bambino; Bari) sery twarogowe pakowane w pergamin i próżniowo, sery mielone, twarożki; wiejski i ze szczypiorkiem produkty kanapkowe „CREMELLA”. 2

4 Inwestycje firmy w 2004 r modernizacja aparatowni,modernizacja aparatowni, modernizacja odbioru mleka,modernizacja odbioru mleka, modernizacja pomieszczeń socjalnych,modernizacja pomieszczeń socjalnych, zakup samochodów-chłodni do przewozu artykułów mleczarskichzakup samochodów-chłodni do przewozu artykułów mleczarskich zakup nowoczesnych cysternzakup nowoczesnych cystern do odbioru surowca do odbioru surowca 3

5  Uprawnienia do handlu - 1 maja 2004 r zakład produkcyjny przy ul. Omłotowej w Łodzi  prawo do eksportu wyrobów do krajów trzecich (USA, Kanada) –  prawo do sprzedaży wyrobów na terenie FR – marzec Uzyskane uprawnienia

6 5 Etapy wdrażania systemów jakościowych w „JOGO” Kodeks Dobrych Praktyk Dobre Praktyki w zakresie :  Personelu (GHP)  Produkcji (GMP)  kontroli i badań (GLP)  magazynowania i transportu System HACCP Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontrolne DANE WEJŚCIOWE obejmują;  Przepisy prawne  Skład surowcowy,  Rodzaje zagrożeń występujących w surowcach  Dane literaturowe  Charakterystykę cyklu produkcyjnego  Uwzględnienie aspektu ludzkiego,  Możliwości gromadzenia danych. DANE WYJŚCIOWE obejmują:  Przeprowadzenie analizy zagrożeń  Ustalenie CCP i zasad ich monitoringu (łącznie z działaniami korygującymi)  Weryfikacja systemu HACCP. ISO 9001:2000 Cel systemu:  Zapewnienie, iż produkowana żywność jest bezpieczna dla zdrowia  Funkcja dostarczania składników odżywczych w odpowiednich ilościach  Parametry zgodne z wymaganiami jakościowymi i normatywnymi Realizacja wymagań w każdym obszarze wymaganym normą: dział kadr, zaopatrzenia, handlu….

7 System HACCP infrastruktura dokumentacja czynnik ludzki bariery finansowe Trudności przy wdrażaniu systemu 6

8 „PLAN HACCP” Procedura „PLAN HACCP” CEL Celem jest zaprezentowanie Państwu jak system HACCP jest realizowany w „JOGO” w ramach Zintegrowanego Systemu Zarządzania. 7

9 8 1. Powołanie Zespołu HACCP Prezes Zarządu Zarządzenie Prezesa Zarządu (6.1) 3. Organizacja posiedzeń Zespołu HACCP Przewodniczący Zespołu Codex Alimentarius Przepisy prawne 5. Przedstawienie opisu produktu oraz weryfikacja schematu technologicznego Zespół HACCP Zapis pod schematem techn. (6.9) Schematy technologiczne PS Identyfikacja zagrożeń Zespół HACCP Specyfikacje surowców PN, ZN, Atesty Analiza zagrożeń i wyznaczanie CCP (6.10) A Opisy produktów PS 7.05 Protokół (6.6) 4. Zdefiniowanie zakresu obowiązywania systemu HACCP Zespół HACCP Zakres systemu HACCP (6.7) Wykaz produktów objętych systemem (6.8) Ogólna charakterystyka zagrożeń Problemy, Zagadnienia do rozwiązania Oferta handlowa „JOGO” 2. Przygotowanie materiałów do przeprowadzenia analizy zagrożenia Przewodniczący Zespołu Ogólna charakterystyka zagrożeń (6.2) Zasady szacowania ryzyka (6.3) Drzewko decyzyjne (6.4) Powiadomienie o spotkaniu (6.5)

10 8a 11. Określenie działań korygujących Zespół HACCP A Analiza zagrożeń i wyznaczanie CCP/CP (6.10) 7. Szacowanie poziomu ryzyka Zespół HACCP 8. Identyfikacja CCP Zespół HACCP Drzewko decyzyjne 9. Ustalenie poziomów docelowych i limitów krytycznych Zespół HACCP B Pętla jakości (6.13) Czy R≥ 3 Tak Nie C Zasady szacowania ryzyka 10. Ustalenie systemu monitorowania wyznaczonych CCP Zespół HACCP 12. Opracowanie pętli jakości Zespół HACCP Analiza zagrożeń i wyznaczanie CCP/CP (6.10) Monitoring CCP (6.11) Instrukcje monitorowania CCP (6.12)

11 9 13. Monitorowanie CCP Wyznaczeni pracownicy 14. Podjęcie działań korygujących Wyznaczeni pracownicy B Zapisy wg odpowiednich instrukcji monitorowania CCP (6.14) C Koniec procedury PS-Przegląd PS-audit wewnętrzny PS-Działania korygujące i zapobiegawcze 15. Weryfikacja i przegląd systemu HACCP Audytorzy/ Zarząd Czy monitorowane parametry mieszczą się w ustalonych limitach? Tak Nie Instrukcje monit CCP Zapisy wg odpowiednich instrukcji monitorowania CCP (6.14) PS-Nadzór nad wyrobem niezgodny

12 ZALETY STOSOWANIA ZSZ  Uporządkowanie dokumentacji oraz organizacji pracy poprzez procedury i instrukcje  Większe świadomość i zaangażowanie personelu poprzez systematyczne szkolenia wewnętrzne i zewnętrzne  Jednoznaczna odpowiedzialność pracowników (głównie produkcyjnych) za wykonywane czynności poprzez jasne określenie odpowiedzialności i uprawnień  Natychmiastowe podejmowanie odpowiednich działań korygujących, jeżeli następują odchylenia w monitorowaniu CCP  Możliwość doskonalenia systemu poprzez regularne audity wewnętrzne.  Dowody w postaci zapisów potwierdzające prowadzenie produkcji, magazynowania i dystrybucji wyrobów w warunkach zgodnych z wymaganiami prawnymi. (HACCP, identyfikacja i identyfikowalność wyrobu, inne) 10

13 ZSZ a funkcjonowanie firmy  Stosowanie ZSZ pozwala na wzrost wiarygodności firmy w oczach klienta (kampania promocyjna).  Zwiększenie przewagi konkurencyjnej na rynku – lepsze możliwości negocjacyjne  Bardziej pozytywne nastawienie ze strony jednostek nadzoru (Inspekcja weterynaryjna, sanitarna, inspekcje handlowe, wojskowe i inne) 11

14 12 Utrzymanie i doskonalenie HACCP spotkania Zespołu HACCP Szef zespołu HACCP AUDIT ZEWNĘTRZNY CERTYFIKAT ISO 9001 I HACCP Pełnomocnik Zarządu ds. Jakości i HACCP

15 CERTYFIKATY

16 Dziękuję Państwu za uwagę


Pobierz ppt "„WPŁYW SYSTEMU HACCP NA FUNKCJONOWANIE Łódzkiej Spółdzielni Mleczarskiej „WPŁYW SYSTEMU HACCP NA FUNKCJONOWANIE Łódzkiej Spółdzielni Mleczarskiej Pełnomocnik."

Podobne prezentacje


Reklamy Google